Rebellenleider C-Afrikaanse Republiek nu president

Rebellenleider Michel Djotodia is zondag geïnstalleerd als president van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hiermee is een overgangsperiode van achttien maanden ingegaan die moet eindigen in vrije en eerlijke verkiezingen.

De door Djotodia aangevoerde rebellencoalitie Séléka zette in maart president François Bozizé af, die zelf vele jaren eerder door een staatsgreep aan de macht was gekomen. Nadat Djotodia zichzelf tot president had uitgeroepen, deed een regionale een beroep op hem om een overgangsraad te vormen die verkiezingen zou moeten voorbereiden.

Djotodia verklaarde dat de overgangsperiode cruciaal wordt voor het herstel van zijn land. Geloofwaardige verkiezingen moeten het land 'een leider geven wiens legitimiteit onomstreden is', zei hij. "Daarom doe ik een beroep op de politieke klasse om verantwoordelijkheid te tonen door een bestand in acht te nemen tijdens deze periode die cohesie vereist."

Hulporganisaties waarschuwen al maanden dat het land van 4,6 miljoen inwoners er slecht voor staat. Het hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties, Valerie Amos, zei vorige week voor de Veiligheidsraad dat de CAR een mislukte staat dreigt te worden als er niet snel stappen worden gezet om de veiligheid te verbeteren. Séléka-strijders zouden het land onveilig maken. Human Rights Watch maande Djotodia vrijdag 'snel te handelen om zijn mannen tot de orde te roepen'. Volgens HRW is het tijdsbestek voor de verkiezingen onrealistisch, omdat het bestuur in het ongerede is geraakt en veel officiële documenten zijn vernietigd.