[EK Hockey] Oranjemannen boeken moeizame zege op Ierland

Boris (borisz)

De Oranjemannen zijn het Europees kampioenschap begonnen met een zwaarbevochten zege. Ierland werd zondagavond met 2-1 geklopt. Robbert Kemperman maakte vijf minuten voor tijd de winnende treffer voor de ploeg van bondscoach Paul van Ass.

Op het zonnige sportpark van Braxgata duurde het lang voordat de toeschouwers op het puntje van hun stoel moesten gaan zitten. Het eerste kwartier bood weinig vermaak. Oranje kreeg twee kleine kansjes via Rogier Hofman en Valentin Verga die vanuit moeilijke hoeken hun geluk beproefden. Ierland had aanvallend nog niets laten zien, toen een offensieve stuiptrekking een strafcorner opleverde. Shane O’Donoghue pushte onberispelijk raak en opende brutaal de score.

Het fletse en slordige Oranje had dertien minuten nodig om een passend antwoord te verzinnen. Binnen honderd tellen kreeg Nederland twee corners waarvan Mink van der Weerden er een in het Ierse doel liet ploffen. Vlak voor het rustsignaal kreeg Billy Bakker een riante kans om Oranje met een glimlach (en een voorsprong) de kleedkamer in de sturen. Hij stuitte echter op doelman David Harte, in clubverband actief voor Kampong.

Na rust kwam Nederland met de schrik vrij toen Chris Cargo wel heel erg achteloos met een strafcornervariant omsprong. Aan de overkant van het veld kreeg Oranje genoeg kansen om zichzelf lucht te verschaffen. Maar keer op keer hadden onze landgenoten hun vizier niet goed afgesteld. Of er nou Jonker, Van der Weerden,Verga of Van der Horst op de achterkant van het shirt stond, geen van allen lukte het om het evenwicht in de score te verbreken tegen de nummer vijftien van de wereld.

Het duurde tot de 65ste minuut voor Oranje kon toeslaan. Robbert Kemperman haalde de trekker over en werd daarmee het goudhaantje op deze uiterst moeizame middag.