Spaanse vissers protesteren bij Gibraltar

Redactie

Spaanse vissers hebben zondag met zo'n zestig schepen geprotesteerd tegen de bouw van een kunstmatig rif voor de kust van Gibraltar. De vissers beweren dat het rif, bestaande uit zeventig blokken beton waar stalen staven uitsteken, schade toebrengt aan hun netten. De kwestie heeft de betrekkingen tussen Madrid en Londen al danig bekoeld.

"Wat we te verliezen hebben? Een baai vol zeevruchten", aldus visser Manuel Morente. "Het is de plek waar we altijd gingen vissen en nu ligt het vol met blokken." De politie, zowel van Spanje als Gibraltar, hield het protest nauwlettend in de gaten en zorgde ervoor dat vissersboten niet te dicht in de buurt van het rif kwamen.

De regering van Gibraltar, geleid door eerste minister Fabian Picardo, zei dat het rif overbevissing voorkomt. Spanje is echter zeer ontstemd over het verlies aan inkomsten voor de vissers. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft gezegd alle juridische mogelijkheden in te zetten om de belangen van zijn land te verdedigen. Spanje heeft onder meer de controles aan de grens aangescherpt, maar beweert dat dit slechts is gedaan om smokkel tegen te gaan. Daarnaast wil Spanje tol gaan heffen bij de grens om het inkomstenverlies voor de vissers te compenseren.

Picardo weigert zich te schikken. Hij zei dat Gibraltar het rif pas weghaalt als Pasen en Pinksteren op een dag zouden vallen. Hij beschuldigde de Spaanse regering ervan zich als Noord-Korea te gedragen.

De Britse premier David Cameron heeft de Europese Unie gevraagd de verscherpte grenscontroles onder de loep te nemen. Hij vreest dat de controles in strijd zijn met de regels van de EU met betrekking tot vrij verkeer van personen en goederen. Ook overweegt de Britse regering Spanje voor de rechter te slepen. Vrijdag zei Cameron het gevoel te hebben dat de Spaanse maatregelen rondom de Britse enclave disproportioneel zijn en politiek gemotiveerd.