Leger Egypte duldt geen geweld meer

Het leger van Egypte duldt geen geweld meer, heeft legerleider Abdel-Fatah el-Sissi zondag gezegd. Tegelijkertijd riep hij de islamistische aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi op deel te nemen aan het politieke proces. Hij herhaalde dat het leger niet uit is op de macht.

"De eer om het volk te verdedigen is het leger veel dierbaarder dan het heersen over Egypte', zei El-Sissi volgens de staatstelevisie op een bijeenkomst van militaire commandanten en politiechefs. Maar wij zullen niet lijdzaam toekijken als het land en het volk verwoest worden en de natie in brand wordt gezet en de burgers geterroriseerd worden". De woorden van El-Sissi waren ook te lezen op de officiële Facebook-pagina van het leger.

El-Sissi pleitte ervoor de islamisten te betrekken bij de politiek. Volgens een tijdsbestek dat het leger heeft opgesteld moet de grondwet worden aangepast en dienen er in 2014 presidents- en parlementsverkiezingen te worden gehouden.

"Wij hebben veel kansen gegeven (...) om de crisis vreedzaam te beëindigen en roepen de aanhangers van het vorige regime op deel te nemen aan het herbouwen van het het democratische pad en te integreren in het politieke proces en de toekomstkaart, in plaats van de confrontatie te zoeken en de Egyptische staat te vernietigen", aldus El-Sissi.