FOK!filmtip van de dag: Krakatoa: East of Java (1969)

dekatophetspek

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Krakatoa East of Java 1

Zondag is bij uitstek geschikt om eens fijn wat films te gaan kijken en gezien het uitgebreide aanbod van de vele zenders moet dat absoluut gaan lukken vandaag. Zo is om 15.25 uur de klassieke avonturenfilm Krakatoa: East of Java te zien op BBC2. In de avonturenfilm van regisseur Bernard L. Kowalski draait het om kapitein Hanson (Maximilian Schell), die in 1883 met zijn zeilschip de Batavia Queen vanuit Java vertrekt om naar de Krakatau vulkaan te gaan. In de buurt van de lava spuwende berg is een schip vergaan, met aan boord een kostbare lading parels. Hanson wil deze uiteraard graag bergen en huurt een stel specialisten daarvoor in. De situatie verandert echter nogal als blijkt dat de vulkaan op uitbarsten staat.

The Incredible Day That Shook The Earth To Its Core!
Krakatoa: East of Java is gebaseerd op de enorme vulkaanuitbarsting, die op maandagochtend 27 augustus 1883 plaatsvond en waarbij zo'n 36000 mensen om het leven kwamen. Door het natuurgeweld ontstond een tsunami van meer dan 30 meter hoog, die complete steden en dorpen wegspoelde van het oppervlak. Door de enorme hoeveelheid stof die in de atmosfeer terechtkwam, daalde wereldwijd de temperatuur met meer dan 1 graad Celcius. De uitbarsting zorgde voor een explosie die viermaal zo zwaar was als de zwaarste atoombom die ooit tot ontploffing is gebracht. Tot aan het Kanaal tussen Frankrijk en Groot Brittannië kon men de deining registreren. Dat het nieuws nog niet zo snel was als nu blijkt wel uit het onderstaande krantenknipsel.

Uit de Leeuwarder Courant van 10 september 1883
Uit de Leeuwarder Courant van 10 september 1883

Regisseur Bernard L. Kowalski werd bekend als een filmmaker van cult-klassiekers zoals Night of the Blood Beast (1958), Attack of the Giant Leeches (1959) en Blood and Steel (1959). Daarnaast zat hij ook op de regiestoel bij vele series waaronder The Untouchables, Rawhide, Mission: Impossible en Columbo. Heb je dus zin om twee uur lang te genieten van een ouderwetse rampenfilm, dan is dit de FOK!filmtip van de dag.

Hundstage 1

Voor degenen die niet vroeg naar bed moeten hebben we om 23.30 uur een extra filmtip. De Zomergasten keuzefilm van vanavond is de heerlijk bizarre film Hundstage van Ulrich Seidl die zich afspeelt in Wenen. Hundstage is een film die zich afspeelt tijdens de hondsdagen, een periode in juli en augustus dat de temperatuur in Wenen op kan lopen naar zo'n 35 graden en dan gaan mensen soms vreemde gedragingen vertonen. Zo is er Anna, die iedereen gek maakt met haar toptienlijstjes, een vertegenwoordiger in alarmsystemen probeert al zwetende zijn werk te doen en een masochistische lerares heeft een ontmoeting met haar jongere minnaar.

Hundstage 2

Laat je je niet afschrikken door een persoon die met een brandende kaars in zijn reet het volkslied van Oostenrijk zingt, dan is dit speelfilmdebuut van Seidl, die voorheen bekend werd met zijn documentaires, verplichte kost. Tenslotte komen absurde films als deze niet al te gekke vaak op de televisie. Veel kijkplezier en laat ook eens weten welke film je uiteindelijk hebt bekeken!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!