Onderzoek VS naar omkoping JP Morgan in China

De Amerikaanse federale autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de praktijken van JP Morgan in China. Onderzocht wordt of de bank kinderen van hooggeplaatste Chinese functionarissen in dienst nam om lucratieve contracten in het Aziatische land te kunnen afsluiten. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten, schrijft de New York Times zondag.

JP Morgan zou in een geval de zoon van een voormalige Chinese toezichthouder op de banken een baan hebben bezorgd. De oud-toezichthouder staat nu aan het hoofd van de China Everbright Group. Dat financiële conglomeraat, grotendeels in handen van de staat, gunde daarna meerdere grote opdrachten aan de Amerikaanse bank.

In Hong Kong zou JP Morgan de dochter van een Chinese spoorfunctionaris hebben aangesteld. De functionaris van de China Railway Group werd later opgepakt voor het aannemen van steekpenningen. Toen de dochter werd aangenomen was JP Morgan in beeld als adviseur bij de beursgang van dat bedrijf, een positie die het uiteindelijk ook verwierf.

Het onderzoek naar de New Yorkse bank is enige tijd geleden ingesteld door de Amerikaanse toezichthouder SEC. In het laatste kwartaalverslag vermeldt JP Morgan slechts dat de toezichthouder informatie had ingewonnen over 'de aanstelling van zekere voormalige werknemers in Hong Kong en de zakelijke relaties met bepaalde klanten'.

JP Morgan is in de Verenigde Staten verwikkeld in onderzoeken van ten minste acht federale overheidsdiensten en een lagere toezichthouder. Ook in twee andere landen lopen onderzoeken naar praktijken van de bank. Veel van de onderzoeken gaan over de handel in hypotheken uit de tijd van de financiële crisis.