[Upd][WK] Jamaica wint 4x100 estafette, Nederland vijfde

Boris (borisz)

Jamaica heeft zondag zijn wereldtitel op de 4x100 meter geprolongeerd in een tijd van 37,36 seconden. De Nederlanders Brian Mariano, Churandy Martina, Liemarvin Bonevacia en Hensley Paulina werden in Moskou zesde in 38,37. Op het vorige WK werd Oranje in de finale nog gediskwalificeerd.

De Verenigde Staten pakte in 37,66 zilver. Groot-Brittannië veroverde met 37,80 de bronzen plak. Voor Nederland eindigden verder nog Canada en Duitsland.

De vrouwen hadden Jamaica op hetzelfde nummer al de eerste gouden medaille van de dag bezorgd in een kampioensschapsrecord van 41,29. Shelly-Ann Fraser-Pryce liep de laatste meters en veroverde na winst op de 100 en 200 meter haar derde gouden medaille in Moskou. Carrie Russell, Kerron Stewart en Schillonie Calvert hadden Jamaica na 300 meter al op voorsprong gezet.

Frankrijk won verrassend zilver in 42,73. De Franse vrouwen waren 0,02 seconde sneller dan de Verenigde Staten, die kostbare tijd verspeelden bij het stokje wisselen.

Update 17.50 uur

Zojuist is bekend geworden dat Groot-Brittanië is gediskwalificeerd vanwege een foute wissel. Het brons gaat hierdoor naar Canada en Nederland schuift op naar de vijfde plek.