[Tour] De Baskische Belg

De groene Hulk kwam aangestormd
Hij dacht: Ik heb nog kans
Maar een seconde voor hem won
De Belg Jan Bakelants

De eerste en de laatste aanvaller van de dag waren Belgen. De eerste, Van Marcke, had geen succes, de laatste, Jan Bakelants, wel. Na de eerste Belg en voor de laatste Belg reed een Nederlander lang in beeld. Lars Boom. Weer hij. En weer zagen we hem ergens winnen, maar weer was het niet de etappe. Het was een bergje van de derde categorie. Maar goed, hij was in beeld.

Het was wel duidelijk dat vandaag de etappe zich niet leende voor rassprinters zoals Cavendish, Kittel en Greipel. Toch dachten ze er zelf blijkbaar anders over, want waarom hielden de ploegen van Kittel en Cavendish anders het verschil met de kopgroep zo klein? De ploeg van Kittel had nog de smoes dat ze dat moesten doen omdat de Duitser de gele trui had, maar voor wie reed Omega Pharma Quick-Step? Al bij de eerste de beste berg van de derde categorie moest de Engelsman lossen. Reden ze dan soms voor Chavanel? Die was namelijk jarig vandaag en dat merkten we in de finale.

Tot dat eerste bergje van de derde categorie gebeurde er niet veel. Het leukste om te zien was een paardenmeisje. Ze reed met lange, wapperende haren en had een wild, wit paard. Paardenmeisjes kijken graag naar de strakke wielrenkontjes. Dat heb ik ook ondervonden toen ik met de racefiets enige tijd geleden door Wassenaar reed. Daar reed ik voorbij een kluitje Wassenaarse snollen op knollen en die riepen dat ik een lekker kontje had. Ik heb hen toen even laten zien dat onder een fietsbroekje geen onderbroekje zit.

Verder was het wel aardig om te zien dat Sojasun straf had. Ze hadden de slag gemist en Simon, een van hun renners, reed in een 'chasse patate' en kwam nooit meer bij de kopgroep. De renners van Sojawun kregen dus opdracht om te gaan jagen en de kopgroep zo te dwingen om Simon bij hen te laten komen omdat ze anders zouden worden ingelopen. Maar de kopgroep zette gewoon een tandje bij en toen werd duidelijk dat de renners van Sojasun dat gat nooit zouden dicht krijgen.

De sprint op de top van de eerste berg werd gewonnen door Lars Boom. Boom ging voor de bolletjes, maar moest dat al snel uit zijn bolletje zetten, want op de volgende klim werd hij door Kadri en Veilleux uit het wiel gereden. Daarna kwam er nog een korte show van Voeckler. Het bekkentrekken lukte wel, maar het wegrijden niet echt. Hij werd snel weer ingerekend. De volgende renner van Europcar was Rolland. Hij hield het langer vol. Eerst moest hij nog Kadri inhalen, maar die kreeg ook nog last van een ketting en dat was, helaas voor hem, niet het kettinkje met het kruisje om zijn nek.

Op de eerste klim was ook al te zien dat Froome een belangrijke knecht voor het gebergte zal moeten missen. Thomas lag gisteren bij de valpartij en vandaag was hij bergop niet vooruit te branden.
Sprinten kan Kittel aardig, maar klimmen niet. Dat werd wel duidelijk. Kan iemand trouwens een dubbelzinnigheid in de vorige zin ontdekken? Ik geef een prijs voor de goede inzending. De winnaar mag een keertje Mart Smeet tongzoenen.
Na die klim van de derde categorie kwam er eentje van de tweede en daar ging Kiryenka van Sky op kop rijden. Voeckler trekt bekken en Kiryenka vertrekt geen spier van zijn gezicht en kan urenlang op kop van het peloton rijden. Hij heeft maar één soort gezicht. Zou het soms een robot zijn?
Rolland pakte de top en de bergprijspunten nog even mee en werd later ingelopen. En wat gebeurde er nu weer op anderhalve meter van de derde top? Froome ging demarreren. Zeker omdat hij angst had voor de steile afdaling. Het was wel meteen paniek achter hem. Zelfs Mollema kwam ineens naar voren.

Na de afdaling werd duidelijk dat Chavanel zichzelf een cadeautje wilde geven op zijn verjaardag, maar dat ging mooi niet door. Hij kreeg gezelschap van Fuglsang, Flecha, Gorka Izagirre, Mori en Bakelants die zich vermomd had als Irizar.

Bijna was er nog een drama. De hele dag geen valpartijen en dan ineens een kutmuts met een kuthond vlak voor het aanstormende peloton. Dat incident had meer schade aan kunnen richten dan de bus van gisteren. Het meisje wilde haar hondje redden, maar bedacht zich nog net. Ze zou anders het hele peloton over zich heen hebben gekregen en dat is wel wat veel op één dag.
Maar de kopgroep ging zitten gokken en de enige die de juiste gok nam was een slimme Belgische Bask. Hij won op het nippertje.

Renner van de dag: Jan Bakelants. De Tourorganisatie noemde hem Irizar, maar wat kun je ook verwachten van een organisatie die Boom als Belg inschrijft?

Morgen van Ajaccio naar Calvi.

Heel veel mensen weten dat Ajaccio de geboorteplaats is van Napoleon Bonaparte. Minder mensen weten waarschijnlijk dat Calvi, de aankomstplaats van morgen, de geboorteplaats is van Columbus. Dat staat tenminste te lezen op een plaquette die zich in een ruïne bevindt in Calvi. Volgens Wikipedia is Columbus in Genua geboren en je kunt nou eenmaal niet op twee plaatsen tegelijk geboren worden. Wat is dus waar?
Bovendien zijn er in Genua nogal wat huizen waar Columbus geboren zou zijn. Kom dan maar eens met het verhaal dat de goede man helemaal niet in Genua is geboren.

Calvi wordt door steeds meer historici genoemd als geboorteplaats. Calvi was in die tijd een deel van de Genuaanse republiek. Men kan Columbus dus rustig een Genuees noemen, maar dat wil niet zeggen dat hij er is geboren. Nu is er op Corsica nog een plaats die de geboorte van Columbus claimt en dat is Cap Corse in het Noorden van Corsica. Hij zou later met zijn familie zijn verhuisd naar Calvi en nog later naar Genua.
Het zal mij verder worst wezen waar de man is geboren, maar het vinden van zijn geboorteplek is dus beslist niet het ei van Columbus.
Ik hoop wel dat de rit van morgen een eitje wordt en geen valpartijen oplevert.