Kamer eist opheldering over afluisteren VS

In navolging van het Europees Parlement wil ook de Tweede Kamer opheldering over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA, die naar het zich laat aanzien op nog grotere schaal plaatsvinden dan tot nu toe werd gedacht. Diplomaten worden volgens Der Spiegel niet alleen in Washington afgeluisterd, maar ook in Europa zelf.

SP-Kamerlid Ronald van Raak en zijn CDA-collega Madeleine van Toorenburg hebben mondelinge vragen aangekondigd voor het vragenuurtje van dinsdag. "Hoeveel burgers en politici zijn er afgeluisterd en hoe wil overheid ons beschermen?", vraagt Van Raak zich af. Hij vreest dat de regering er ook weinig van weet. "Maar veiligheid uitbesteden aan een ander land kan niet." De Duitse regering is volgens de SP'er actiever in het vragen van opheldering.

Bij PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt nemen de 'verbazing en boosheid steeds meer toe'. Hij stelt zondag dat Kamervragen nu geen zin hebben, omdat woensdag een debat staat gepland met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over het Amerikaanse spionageprogramma Prism. "Daar past dit prima in, we moeten een stevig woordje met elkaar spreken." De recente hoorzitting met experts heeft volgens hem onvoldoende duidelijk gemaakt wat er gaande is.

Voor het afluisteren van bondgenoten is geen enkele rechtvaardiging, aldus Recourt. Hij wijst erop dat het in het geval van Nederland kan gaan om economische spionage. "Dat kan interessant zijn voor buitenlandse mogendheden."

Diplomaten worden afgeluisterd op een schaal die tot nog ongekend is, stelt Recourt. "De NSA opereert kennelijk nog veel breder." De PvdA'er vindt dat eerst de openbare kant moet worden besproken, waarna de zogenoemde commissie-stiekem moet worden ingelicht. Hierin zijn de fractievoorzitters vertegenwoordigd.

Eerder op de dag zei Europarlementariër Thijs Berman (PvdA) dat de Europese Unie de onderhandelingen met de Verenigde Staten over een vrijhandelsakkoord zou moeten afbreken. Hij wees erop dat de EU-ambassade nu net de plek is waar vertrouwelijk moet kunnen worden gesproken over de opties in de onderhandelingen. "Er moet een zeer duidelijk signaal komen dat dit niet kan." Ook zijn D66-collega Sophie in 't Veld wil snel opheldering. "Als het allemaal waar is, is het zeer onverkwikkelijk.

Het Duitse opinieweekblad Der Spiegel meldde zaterdag dat de NSA afluisterapparatuur heeft geplaatst in de EU-vertegenwoordiging in Washington. Ook zou vanuit het NAVO-hoofdkwartier in Brussel zijn geprobeerd elektronisch in te breken in een EU-gebouw waar ministers en regeringsleiders vergaderen.

Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz reageerde geschokt en bezorgd op de berichten over de Amerikaanse spionage. Hij waarschuwde voor 'ernstige gevolgen' voor de relaties tussen Europa en de VS.