[Confed. Cup] Italië derde na strafschoppen

Boris (borisz)

Italië heeft zondag de derde plaats op de Confederations Cup gepakt. De ploeg van Cesare Prandelli was na een 2-2 gelijkspel door middel van strafschoppen sterker dan Uruguay. De twee teams kregen afgelopen week een behoorlijke teleurstelling te verwerken na het mislopen van de finale van de Confederations Cup.

Zowel Uruguay als Italië had in de halve finale wellicht recht op meer, maar uiteindelijk werd verloren van respectievelijk Brazilië en Spanje. Derhalve restte het duel om de derde plaats, een wedstrijd waar niet heel veel mensen warm voor liepen.

Cesare Prandelli had zijn team op een flink aantal plaatsen gewijzigd, zodat bijvoorbeeld Emanuele Giaccherini en Andrea Pirlo niet aan de start verschenen. Toch speelden de Italianen een aardige eerste helft en kwam de ploeg na 24 minuten spelen terecht op voorsprong. Alessandro Diamanti draaide een vrije trap van de rechterkant met veel gevoel richting de tweede paal en verraste daarmee doelman Fernando Muslera. Toen de bal via de paal over de doelijn leek te gaan was het Davide Astori die het laatste zetje gaf.

Uruguay zette daar niet heel veel tegenover in het eerste uur. Na de achterstand was de samenhang eigenlijk weg uit het team van Óscar Tabárez en konden de Celesti maar weinig grip krijgen op Italië. De spelers van beide ploegen leken met het hoofd al op vakantie te zijn, omdat er niet heel secuur met het balbezit werd omgesprongen. Uruguay kwam echter wel iets scherper uit de kleedkamer, waardoor Edinson Cavani na 58 minuten voor de gelijkmaker zorgde. De spits reageerde attent op een steekpass en schoot als een echte goaltjesdief de bal in de verre hoek raak.

Het duurde echter niet lang voordat Itailë weer een voorsprong nam. Na een overtreding van Godin schaarde Diamanti zich opnieuw achter een vrije trap, recht voor het doel van Muslera. De aanvallende middenvelder etaleerde zijn traptechniek en schoot de bal met een fijne krul in het Uruguayaanse doel. Zo moest Uruguay opnieuw op zoek naar de gelijkmaker, maar de ploeg toonde andermaal veerkracht. Cavani had goed opgelet hoe Diamanti zijn vrije trappen neemt en was zelf ook trefzeker uit een dood spelmoment. Gianluigi Buffon had geen kans op de goed genomen vrije bal van de Napoli-aanvaller, zodat de wedstrijd met een 2-2 stand richting een verlenging kabbelde.

In de barrage konden beide ploegen maar moeilijk een vuist maken, al claimde Uruguay tot tweemaal toe een strafschop. Arbiter Haïmoudi vond in het eerste geval echter dat er geen sprake was van hands, terwijl Luís Suarez daarna te gemakkelijk naar de grond ging na een duel met Giorgio Chiellini. Italië mocht zo voor de tweede maal in vier dagen tijd een penaltyserie afwerken. Ditmaal trok Italië wel aan het langste eind en werd Buffon de held van de avond door maar liefst drie strafschoppen te pakken. La Azzurra greep zo het brons, en liet Uruguay met legen handen.