Voorzitter EP geschokt door afluisterpraktijken VS

Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz heeft geschokt en bezorgd gereageerd op berichten dat de Verenigde Staten de Europese Unie hebben bespioneerd. Als de berichten waar blijken, zo zegt de Duitser, zal de affaire 'ernstige gevolgen' hebben voor de relaties tussen Europa en de VS.

"Ik ben diepbezorgd en geschokt door de beschuldiging dat Amerikaanse autoriteiten gebouwen van de EU hebben bespioneerd", zo is te lezen in een verklaring van Schulz op de website van het Europees Parlement. Hij eist namens het parlement volledige opheldering en wil spoedig meer informatie ontvangen over de berichten.

Het Duitse opinieweekblad Der Spiegel meldde zaterdag dat de Amerikaanse geheime dienst NSA afluisterapparatuur heeft geplaatst in de EU-vertegenwoordiging in Washington. Ook het computernetwerk van de vertegenwoordiging zou geïnfiltreerd zijn. Der Spiegel baseert zich op geheime documenten in het bezit van klokkenluider Edward Snowden.

Ook zouden NSA-medewerkers vanuit het NAVO-hoofdkwartier in Brussel langs elektronische weg hebben geprobeerd in te breken in een installatie van een gebouw waar ministers en regeringsleiders van de EU-landen vergaderen en intern overleggen.