[Tour] Merckx gelooft in schone tourwinnaar

Eddy Merckx denkt dat een renner de Tour de France wel degelijk zonder doping kan winnen. "Het is jammer wat sommigen laten optekenen. Je moet niet iedereen over een kam scheren. De Tour kan ook zonder doping worden gewonnen", zegt de vijfvoudig winnaar van la Grande Boucle in de Franse krant Le Parisien/dimanche.

Merckx reageert op de uitspraken van Lance Armstrong, die vrijdag verklaarde dat de Ronde van Frankrijk in ieder geval tussen 1999 en 2005 niet zuiver viel te winnen. "Door de invoering van het biologisch paspoort komen renners die de boel bedriegen er nu niet meer mee weg", denkt de Belg.

Ook in zijn tijd waren er weinig valsspelers, gelooft Merckx, die in 1969 voor het eerst de Tour won. "Toen waren er nog geen prestatiebevorderende middelen." Ondanks dat hij het niet eens is met Armstrong, lijkt de 68-jarige Belg de Amerikaan weinig te verwijten. "Hij had de pech in een periode te koersen waarin die producten de overhand namen."

Merckx hoopt dat dopingperikelen de honderdste editie van de Tour niet overschaduwen. "De Tour verdient dat niet. Er wordt altijd direct naar het wielrennen gekeken. Dat is jammer", besluit hij.