Nederland geen robotvoetbalkampioen meer

Het team van TU Eindhoven is er zondag op het WK RoboCup 2013 in Eindhoven niet in geslaagd de wereldtitel robotvoetbal te prolongeren. De Eindhovense robots van Tech United moesten het na verlenging in het Indoor Sportcentrum met 2-3 afleggen tegen het Chinese team, dat twee jaar geleden ook al zegevierde.

Aanvoerder van het Eindhovense team Robin Soetens is teleurgesteld. "Het hele toernooi hebben we mooi voetbal gespeeld maar het blijft balen dat we niet hebben kunnen winnen. We hebben laten zien dat de TU Eindhoven bij de wereldtop hoort op het gebied van robotica."

Het team was onder de indruk van de volle tribunes. "Het is een geweldige eer om in Eindhoven voor bijna vijfduizend mensen een thuiswedstrijd te spelen. Robotvoetbal is echt een publiekssport geworden."

2500 deelnemers uit veertig landen streden de afgelopen vijf dagen met allerlei soorten voetbal-, zorg-, reddings- en dansrobots om de wereldtitel in vijftien competities. "Het was fantastisch om zo'n groot toernooi naar Eindhoven te krijgen en daarmee op zulke grote schaal techniek te kunnen promoten", aldus organisator René van de Molengraft. Het evenement trok een recordaantal van veertigduizend bezoekers, meldt de organisatie, die spreekt van een zeer geslaagd evenement.

De zorgrobot van de TU Eindhoven werd derde in de competitie waarin robots alledaagse huishoudelijke opdrachten moesten uitvoeren. Het doel van RoboCup is het aanjagen van de ontwikkeling van robottechnologie, met name om de vergrijzende bevolking ten dienste te staan. Een team van voetbalrobots moet in 2050 de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan, is een van de doelen van RoboCup.