FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 juni 2013

[WBD] Williams verplettert veterane Date-Krumm

Serena Williams heeft voor de twaalfde keer in haar carrière de vierde ronde op Wimbledon bereikt. De nummer één van de wereld had niets te duchten van Kimiko Date-Krumm: 6-2, 6-0. De Japanse zorgde eerder deze week nog voor een unicum door op 42-jarige leeftijd de derde ronde te halen.

Voor Williams is het de zeshonderdste overwinning in haar carrière. De titelverdedigster speelt in de achtste finales tegen Sabine Lisicki. De Duitse nummer 23 van de plaatsingslijst won in drie sets van Samantha Stosur (14): 4-6, 6-2, 6-1. Alle partijen in de vierde ronde worden maandag afgewerkt.

David Ferrer verzekerde zich in het mannentoernooi als laatste van een plaats in de vierde ronde. De als vierde geplaatste Spanjaard, verliezend finalist op Roland Garros, bleek tegen Alexandr Dolgopolov (26) uit Oekraïne over de langste adem te beschikken: 6-7 (6), 7-6 (2), 2-6, 6-1, 6-2.

[Tour] Schade Mollema en Hoogerland valt mee

Bauke Mollema en Johnny Hoogerland hebben aan hun val in de eerste etappe van de Tour de France geen zware verwondingen overgehouden. Mollema heeft enkele schaafwonden, Hoogerland moest zijn elleboog laten hechten.

Mollema kwam in de chaotische slotfase op de stoep terecht. "Toen ik renners voor me zag vallen, wist ik dat ik niet meer op tijd kon stoppen", laat de renner van Belkin weten. "Ik probeerde op de stoeprand te springen. Dat ging niet volgens plan en ik kwam op een renner van Lampre terecht. Ik heb de etappe op de fiets van Bram Tankink uitgereden."

Hoogerland hield een pijnlijke elleboog over aan een val over een spandoek. "Auw. ASO kwam net excuses aanbieden omdat ze vonden dat het spandoek te ver op de weg stond", twitterde de kersverse Nederlands kampioen. "Elleboog moet worden gehecht. Rest is ok denk ik."

Lunch als protest tegen verspilling

In Turkije protesteert men tegen Erdogan, in Brazilië tegen een te hoge prijs van een buskaartje, in Egypte protesteert men tegen... zo'n beetje alles en ook in Nederland is de vonk overgesprongen. Enkele wereldverbeteraars hebben iets leuks bedacht: protesteren tegen verspilling van voedsel.

En hoe protesteer je tegen voedselverspilling? In andere landen gooit men met stenen of gaan ze heel boos schreeuwen tegen politiemeneren. In Nederland doen we dat anders. Hier gaan we lunchen. Geen normale lunch natuurlijk; dan neem je een soepje, getrokken uit de grootste pannen die Europa rijk is en ben je (dus) in ieder geval verzekerd van de aandacht van onze eigen staatssecretaris van Economische Zaken, de zeer bekwame Sharon Dijksma. Ook de Amsterdamse wethouder Freek Ossel van armoede kwam ook even mee-eten en z'n zorgen over de verspilling uitspreken.

De soep was getrokken van afgekeurd voedsel in het kader van Damn Good Food Waste, een initiatief van  onder andere het Voedingscentrum, Universiteit Wageningen, Youth Food Movement en natuurlijk Natuur & Milieu. Volgens de deelnemende organisaties verspillen Nederlanders bijna een derde van het voedsel, hetgeen neerkomt op een totaal van 4,4 miljard euro dat we jaarlijks in de vuilnisbak mieteren, een bedrag waarvoor je elke Afrikaan de rest van z'n leven afgekeurde soep kan laten eten. 

In totaal kwamen er zo'n 6000 hongerigen op het evenement op het Museumplein te Amsterdam af. Voor zover bekend waren er geen voedselvergiftigingen.

'Afluisteren EU enorm schandaal'

Europese politici hebben zaterdag geschrokken gereageerd op het bericht dat de Amerikaanse geheime dienst NSA diplomaten uit de EU heeft bespioneerd. "Als dit klopt, dan is het een enorm schandaal", zegt voorzitter van het Europees Parlement (EP) Martin Schulz.

De Duitser wil meer informatie over de vermeende spionagepraktijken. "We eisen uitgebreide opheldering", aldus Schulz tegenover het Duitse weekblad Der Spiegel. Hij laat verder weten dat de zaak "een enorme druk kan leggen op de betrekkingen tussen de EU en de Verenigde Staten".

Elmar Brok, voorzitter van de buitenlandcommissie van het EP, spreekt van "onaanvaardbaar" gedrag tussen bondgenoten.

Man steekt huis in brand om traagheid politie

De bewoner van een huis aan de Fakkelstraat in Sint Odiliënberg (Limburg) was zaterdagavond zo kwaad op de politie, dat hij uit woede zijn eigen huis in brand heeft gestoken. Daarvan verdenkt de politie hem althans. De man is aangehouden.

Om half acht zaterdagavond meldde de man bij de politie een inbraak, zei een woordvoerster van de politie. Toen agenten niet snel genoeg kwamen, belde hij nog enkele malen. Daarbij uitte hij het dreigement zijn woning in brand te steken, als de politie niet terstond zou komen. Rond negen uur sloegen inderdaad de vlammen uit het dak en rukte de brandweer uit.

De brandweer had het vuur snel onder controle. Volgens de politie maakte de man een verwarde indruk.

[Tour] Ploeg houdt hoop op start gehavende Martin

Omega Pharma-Quick Step sluit niet uit dat Tony Martin zondag in de tweede etappe van de Tour de France van start kan gaan. De Duitser kwam zaterdag in de openingsetappe zwaar ten val en moest na de finish voor onderzoek naar het ziekenhuis. Scans toonden aan dat de wielrenner niets heeft gebroken, maar wel zwaar gehavend is.

"Een beslissing over de deelname van Martin aan de tweede etappe wordt pas genomen nadat we hebben bekeken hoe hij de nacht is doorgekomen", meldt de ploeg in een persverklaring. Martin heeft onder meer een hersenschudding, een kneuzing aan zijn linkerlong en een diepe wond op zijn elleboog, waardoor hij zijn arm moeilijk kan bewegen.

Ook vorig jaar kwam Martin vroeg in de Tour de France ten val. Hij reed toen verder, maar moest de koers op de eerste rustdag alsnog verlaten.

[WBD] Djokovic zonder setverlies naar vierde ronde

Novak Djokovic heeft zich eenvoudig geplaatst voor de vierde ronde van Wimbledon. De nummer één van de wereld was in een eenzijdige partij met 6-3, 6-2, 6-2 te sterk voor de Fransman Jérémy Chardy (28). Djokovic, die het toernooi in 2011 won, heeft in zijn eerste drie partijen nog geen set ingeleverd.

Djokovic gaf zijn tegenstander geen moment het idee dat er iets te halen viel. De Serviër verloor in de hele partij maar zes punten op eigen service en kreeg dan ook geen enkel breakpoint tegen. Chardy was er ook in zijn zes eerdere ontmoetingen met Djokovic al niet in geslaagd om een set te pakken.

Tommy Haas is de volgende speler die mag proberen om Djokovic een halt toe te roepen. Ook op Roland Garros stonden de twee dit jaar tegenover elkaar. In de kwartfinale was Djokovic toen in drie sets te sterk.

Weer groot protest in Istanbul

Duizenden betogers zijn zaterdag in de Turkse metropool Istanbul de straat opgegaan uit boosheid om de dood van een Koerdische betoger. Veiligheidstroepen schoten de 18-jarige man vrijdag neer in het zuidoosten van Turkije.

Onder de betogers waren aanhangers van de pro-Koerdische partij BDP. "Moordenaars van de politie, ga weg uit Koerdistan", riepen sommige demonstranten.

De betoging in Istanbul was eigenlijk bedoeld als een van de vele protesten tegen de regering van de afgelopen tijd in Turkije, maar liep uit op een solidariteitsmars voor de gedode Koerd.

Bij het Taksimplein, dat de afgelopen weken het epicentrum was van protesten tegen de regering, hield de oproerpolitie betogers tegen.

Nieuw leven voor blasfemiemeisje

Het verstandelijk gehandicapte Pakistaanse meisje dat vorig jaar in de gevangenis belandde na valse beschuldigingen van godslastering, is met haar familie naar Canada gevlucht. Dat meldt een christelijke organisatie zaterdag.

"Ze voelen zich vrij", aldus de organisatie tegen BBC. Het christelijke meisje zou Engels leren en graag naar school gaan. De 14-jarige Rimsha Masih belandde in augustus voor enkele weken in een extra streng bewaakte gevangenis.

Een imam had haar aangegeven omdat het meisje, dat naar verluidt niet kan lezen, verzen uit de koran zou hebben verbrand. De imam is later gearresteerd, omdat hij zelf de pagina's van een koran aan de verbrande papieren zou hebben toegevoegd.

Golfer Luiten pakt leiding in Ierland

Joost Luiten heeft zijn tweede zege op de Europese Tour in drie weken binnen handbereik. De Bleiswijker begint zondag als koploper aan de laatste ronde van het Iers Open. Twee weken geleden won hij ook al in Oostenrijk. 

Luiten liep een bogey-vrije ronde van 66 en kwam uit op een totaal van 203(-13). De Spanjaard Pablo Larrazábal, die ook 66 noteerde, heeft één slag meer. Luiten stond na de tweede dag gedeeld derde op twee slagen van de Engelsman Robert Rock en de Amerikaan Peter Uihlein. Rock had vandaag 71 slagen nodig en staat nu derde (-10), Uihlein zakte naar de twaalfde plaats (-7). 

"Het was een goede dag", zei Luiten. "Ik speel solide, maak geen domme fouten. In deze wind hier en dan geen bogeys..." Het geheim van Luitens prima ronde zat 'm vooral in zijn uitstekende approaches. Daardoor bleven de putts bij al zijn birdies binnen de twee meter.

"Het maakt me niet veel uit wie er achter me staan, zolang ze maar achter me staan. Ik moet gewoon weer birdies maken en geduldig blijven", zo keek Luiten vooruit naar de slotdag. "Ik heb lang gewerkt aan mijn swing en ik ben eindelijk fit, nadat ik lang last heb gehad van mijn schouder. Ik heb een paar goede maanden gehad en alles voelt prima nu."

[Tour] Kittel trots op zichzelf en team

Marcel Kittel had na zijn winst in de openingsetappe van de Tour de France moeite om de werkelijkheid tot zich door te laten dringen. "Ik kan dit eigenlijk niet geloven en wacht nog op het moment dat ik wakker word", vertelde de Duitse renner van het Nederlandse Argos-Shimano aan de NOS. "Ik ben enorm trots op mezelf en het team."

Kittel had het geluk dat concurrenten als Mark Cavendish, André Greipel en Peter Sagan door valpartijen in de slotfase achterop raakten. "Toen ik zag dat veel jongens er niet meer bij zaten, wist ik dat de kans op de zege toenam. Mijn ploeggenoten hebben toen alles op alles gezet en hebben geweldig werk geleverd."

Omdat er dit jaar in de Tour geen proloog op het programma staat, mag Kittel dankzij zijn ritzege ook de eerste gele trui aantrekken. "Dit is een historische dag, voor mezelf en voor het hele team", jubelde de 25-jarige Duitser. Vorig jaar moest hij bij zijn debuut in de Tour al in de eerste week ziek naar huis.

Lokale interruptie: Misplaatste transparantie

De kadernota is doorgaans de politieke climax voor het zomerreces begint. Bij de kadernota wordt het doorlopende vierjarenplan van de gemeente weer met een jaar extra bijgesteld. Het is het moment bij uitstek dat de verschillende fracties in de raad zich kunnen profileren. Men profileert zich met kleine wijzigingen op de kadernota. Maar soms wordt ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om wilde ideeen in te brengen.

[Tour] Uitslagen en standen na eerste etappe

Vandaag werd de eerste etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag eerste etappe en tevens algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Marcel Kittel ARG Dui 4.56,52
2 Alexander Kristoff KAT NOO z.t.
3 Danny van Poppel VAC NED z.t.
4 David Millar GAR GBR z.t.
5 Matteo Trentin OME ITA z.t.
6 Samuel Dumoulin AG2 FRA z.t.
7 Gregory Henderson LOT NZL z.t.
8 Jurgen Roelandts LOT BEL z.t.
9 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.
10 Kris Boeckmans VAC BEL z.t.

Klassement groene trui na eerste etappe

# naam ploeg land Punten
1 Marcel Kittel ARG DUI 45
2 Alexander Kristoff KAT NOO 35
3 Danny van Poppel VAC NED 30
4 David Millar GAR GBR 26
5 Matteo Trentin OME ITA 22


Klassement witte trui na eerste etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Marcel Kittel ARG ARG 4.56,52
2 Danny van Poppel VAC NED z.t.
3 Matteo Trentin OME ITA z.t.
4 Sep Vanmarcke BEL BEL z.t.
5 Michal Kwiatkowski OME POL z.t.


Klassement bolletjestrui na eerste etappe

# naam ploeg land Punten
1 Juan José Lobato del Valle EUS SPA 1


Ploegenklassement na eerste etappe

# ploeg land Tijd
1 Vacansoleil NED 14.50,36
2 Orica Greenedge AUS z.t.
3 Lotto BEL z.t.
4 AG2R FRA z.t.
5 Movistar SPA z.t.

Sylvie is weer beetje blij

Sylvie van der Vaart voelt zich weer prima. "Het gaat goed met me", vertelt de presentatrice, die begin dit jaar haar scheiding van Rafael van der Vaart aankondigde, aan De Telegraaf. "Ik zit lekker in mijn vel."

Ze is blij dat haar contract met RTL Duitsland wordt verlengd. "Ik ga weer Let's Dance doen en er komt meer nieuws aan", aldus de blondine. "Kortom, het gaat goed, maar ik moet bekennen dat dat begin dit jaar anders was."

Sylvie heeft besloten niets meer los te laten over de breuk met Rafael, die inmiddels een relatie heeft Sabia Boulahrouz, die een goede vriendin was van Sylvie. "Ik heb sinds januari niet meer gesproken over mijn privéleven. Dat hou ik vast."

De presentatrice heeft naar eigen zeggen geleerd van haar ervaringen. "Ik heb een publiekelijk huwelijk gehad. Daar kom ik van terug. Wat Rafael doet moet hij weten, maar ik scherm mijn privéleven af. Voor mijn kind van 7 en voor mezelf. Ik kies een andere weg. Welke weet ik nog niet."

Giel Beelen wil samenwonen

Giel Beelen kijkt ernaar uit om binnenkort met zijn vriendin Giulia Wolthuis in een huis te wonen. Onder meer omdat hij dan samen met zijn partner een gezond leven kan leiden.

"We gaan binnenkort samenwonen en ik kan echt niet wachten, want als ze toch van die heerlijke sapjes maakt, maak er dan meteen twee!", vertelt de dj in Weekeinde van De Telegraaf. "Ik heb dat gezonde van mijn vriendin overgenomen."

De 36-jarige Giel heeft in Giulia voor het eerst iemand gevonden die hem qua passie evenaart. "De eerste keer dat ik iemand heb die me ook echt begrijpt. We proberen elkaar nog weleens af te remmen: kijk je wel een beetje uit? Maar dat is eigenlijk voor de vorm."

Giels vriendin vertrekt binnenkort voor een halfjaar naar New York voor een stage. "Er is geen vezel in mijn lijf die denkt: niet doen. Maar ik denk ook: fuck. Ik wil niet eens nadenken over hoe onze levens er überhaupt gaan uitzien. Als ik de ochtendshow blijf doen en zij 's avonds voorstellingen gaat doen... Ik ga daar niet over nadenken. Het komt vast goed." De twee kondigden vorig jaar aan huwelijksplannen te hebben.

Yes-R trots op optreden voor Willem-Alexander

Yes-R is trots dat hij voor koning Willem-Alexander heeft mogen optreden. De 26-jarige rapper bracht zaterdag in de Ridderzaal in Den Haag een nummer ten gehore in het kader van Veteranendag.

"Opgetreden in de Ridderzaal en een foto met onze koning, mijn week kan niet meer stuk!", twitterde Yes-R. "Trots."

Yes-R bracht zijn 'veteranenrap' met een aantal kinderen ten gehore bij de opening van Veteranendag. De rapper liet van tevoren weten het optreden 'extra spannend' te vinden omdat de koning aanwezig was.

Kristina Bozilovic stapt in het huwelijksbootje

Kristina Bozilovic stapt zaterdag in het huwelijksbootje met Tamer Gonen. Actrice Nicolette van Dam is een van de gasten.

Bozilovic, die onder meer voor TMF en RTL presenteerde, twitterde zaterdag dat ze zich klaarmaakt voor het huwelijk. "Party weekend!", schreef Nicolette van Dam. "Onderweg naar het huwelijk van lieve Kristina en Tamer. Zin in."

De 35-jarige Bozilovic deed in 2007 nog mee met Sterren Dansen op het IJs, maar werd in de eerste show al weggestemd. Bozilovic had eerder een relatie met presentator Jeroen Post.

Mel C verwacht gejank bij einde Spice Girls-musical

Mel C (oftewel: Sporty Spice) denkt dat ze het niet droog houdt als zaterdagavond de musical Viva Forever voor de laatste keer wordt opgevoerd. Wegens tegenvallende kaartverkoop valt na een halfjaar al het doek voor de Londense musical met liedjes van de Spice Girls.

Het vocht komt evenwel niet door de naaktfoto's van mede-Spice Girl Geri Halliwell: "Ik kijk zaterdagavond met trots naar de laatste opvoering van onze prachtige musical Viva Forever", twitterde de zangeres. "Het wordt emotioneel."

Haar collega Mel B (a.k.a. Scary Spice a.k.a. die een die een kind van Eddie Murphy heet) laat weten niet aanwezig te kunnen zijn bij de laatste voorstelling. "Ik wou dat ik erbij was!", aldus Mel B. Mel C antwoordde dat ze gemist zal worden. Door wie, is nog niet duidelijk.

In de musical zijn Spice Girls-'hits' als Wannabe en Spice up Your Life te horen. Het verhaal draait om leden van een meidenband die proberen door te breken. Na de première, waarbij alle Spice Girls aanwezig waren, werd Viva Forever door een groot aantal critici afgekraakt. Het stuk werd geschreven door Absolutely Fabulous-actrice Jennifer Saunders.

Voor de casual fans: Mel C is die engerd in het midden, Mel B is die met die tieten.Voor de casual fans: Mel C is die engerd in het midden, Mel B is die met die tieten.
Van die rosse circuleren naaktfoto's, nudge nudge, wink wink.

[WBD] Rojer verder in dubbelspel na vijfsetter

Jean-Julien Rojer heeft op Wimbledon samen met Aisam-ul-Haq Qureshi de achtste finales in het dubbelspel bereikt. De Nederlander en de Pakistaan wonnen met 6-3, 6-7 (1), 6-3, 6-7(5), 8-6 van het Belgisch/Britse koppel Xavier Malisse en Ken Skupski. De partij was vrijdagavond bij een stand van 1-1 in sets wegens invallende duisternis gestaakt.

Rojer en Qureshi zijn op Wimbledon als vijfde geplaatst. In de volgende ronde spelen ze tegen Grigor Dimitrov en Fredrik Nielsen of tegen Julien Benneteau en Nenad Zimonjic.

In het gemengd dubbel viel het doek voor Robin Haase. De Nederlander, die eerder al snel werd uitgeschakeld in het enkel- en dubbelspel, ging samen met de Poolse Alicja Rosolska met 3-6, 5-7 onderuit tegen Jonathan Marray en Heather Watson.

'Stalker Rihanna krijgt psychische hulp'

Een man die op het dak van Rihanna's villa is geklommen moet een jaar psychisch worden behandeld. Robert Melanson, die bekent noch ontkent dat hij huisvredebreuk heeft gepleegd, heeft ook een gevangenisstraf van zes dagen en een voorwaardelijke straf van drie jaar gekregen.

De stalker moet ook een boete van 344 dollar betalen, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De man werd vorige week in de cel gegooid nadat hij door beveiligers op het dak van de woning werd gespot. De beveiligers schakelden de politie in.

Rihanna, die niet thuis was toen het incident plaatsvond, heeft aangegeven doodsbang te zijn voor Melanson. Ze vreest voor haar veiligheid omdat Melanson 'onstabiel' is en een strafblad heeft. De zangeres toerde op het moment dat de stalker haar huis bezocht door Europa, afgelopen week trad ze nog op in Amsterdam.

[Tour] D. Van Poppel euforisch over droomdebuut

Temidden van alle chaos kende Danny van Poppel zaterdag een droomdebuut in de Tour de France. In de door incidenten ontsierde openingsrit finishte de pas 19-jarige sprinter van Vacansoleil knap als derde. "Dit had ik niet durven dromen", reageerde Van Poppel verheugd tegenover de camera's van de NOS.

De slotfase van de etappe naar Bastia werd gekenmerkt door regelrechte chaos. Eerst kwam een teambus van Orica-Greenedge op de finish vast te zitten en werd even overwogen de aankomst te verplaatsen. Mede door de paniek die daardoor ontstond in het peloton, smakten er veel renners tegen het asfalt. Een uitgedund peloton streed vervolgens om de dagzege.

"We hoorden wel dat er iets aan de hand was bij de finish, maar wisten niet precies wat", reageerde Van Poppel, die vooraf zijn borst al had natgemaakt. "Ze hadden me al gewaarschuwd voor de chaos. De Tour is altijd een gekkenhuis."

Ondanks alle hectiek sloeg bij Van Poppel geen enkel moment de twijfel toe. "Ik ben nooit bang in de sprint. Dat mag niet als je de top wil halen." De zoon van voormalige topsprinter Jean-Paul van Poppel had bovendien de hulp van een ervaren adjundant. "Kris Boeckmans hielp me in de slotfase heel goed."

Van Poppel gaat zondag van start in de witte trui. Die behoort eigenlijk toe aan Marcel Kittel, maar de Duitser mag door zijn ritzege al het geel aantrekken.

Homo's gearresteerd om 'homopropaganda'

De Russische politie heeft zaterdag tientallen homorechtenactivisten en Russische nationalisten opgepakt. De arrestaties hadden plaats in de stad Sint-Petersburg waar homorechtenactivisten een protestmars hadden georganiseerd. De mars was verboden door de autoriteiten, omdat die in strijd was met de nieuwe wet tegen 'homopropaganda'.

De betoging had plaats in een deel van Sint-Petersburg waar normaal gesproken gedemonstreerd mag worden. Enkele tientallen mensen namen deel aan de mars. Daarnaast waren ongeveer tweehonderd nationalisten op de betoging afgekomen. Ze bekogelden de demonstranten met eieren en stenen en scandeerden leuzen.

FOK!filmtips van de dag: Primal Fear

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Dit is het verhaal van superschurk Gru, die geniet van alles wat slecht is en dit keer heeft hij het plan om de maan stelen. Hij verslaat iedereen die hem in de weg zit met zijn wapenverzameling van krimp- en vriesstralen en zijn gevechtsklare land- en luchtvoertuigen. Maar dan ontmoet hij op een dag drie kleine eigenwijze weesmeisjes die naar hem kijken en iets in hem zien wat nog nooit iemand heeft gezien: een mogelijke papa. 's Werelds grootste schurk heeft zojuist zijn grootste uitdaging gevonden: drie kleine meisjes die Margo, Edith en Agnes heten. Despicable Me is te zien om 20.00 uur op SBS6.

De publiciteitsgeile advocaat Martin Vail verdedigt een jongen die ervan beschuldigd wordt de aartsbisschop te hebben vermoord. Ondanks de enorme hoeveelheid belastend bewijsmateriaal denkt Vail dat de jongen onschuldig is en zet alles op alles om dit te bewijzen. Primal Fear heeft een cast van onder andere Richard Gere, Laura Linney en Edward Norton. Te zien om 22.00 uur op NET5.

Rwanda 1994. Father Christopher is een priester die al tientallen jaren in Afrika werkt en steeds meer moeite heeft om bij zijn geloof te blijven door de voortdurende cyclus van geweld die de regio teistert. Joe is een idealistische jonge leraar die naar Afrika is gekomen om op Christophers middelbare school te werken. Er groeit een sterke band tussen de twee mannen wanneer de onvoorstelbare gruwelen van de genocide zich voor hun ogen beginnen te voltrekken. De school wordt één van de weinige toevluchtsoorden op het slagveld voor de Tutsi’s en gestrande Europeanen. Geholpen door een kleine Belgische legereenheid, heerst er een beklemmende angst die desondanks aanzet tot heldhaftigheid. Shooting Dogs is te zien om 23.40 uur op CANVAS.

De western Tombstone is losjes gebaseerd op waargebeurde incidenten die in 1881 en 1882 plaatsvonden. Hoofdrolspeler Kurt Russell stond op zijn tiende al onder contract bij Walt Disney. Het kindsterretje groeide uit tot een bekend acteur die in films als Tango & Cash en Backdraft speelde. Val Kilmer speelt Doc Holliday. Kilmer maakte naam met films als WillowTop Gun en Batman Forever. Te zien om 00:50 uur op BBC1.

Horton Hears a Who!, 30 Minutes or Less, The Hoax, Flight 93, Undisputed, Hard to Kill, Pineapple Express, Die Hard: With a Vengeance, Runaway Train en The Deep End of the Ocean zijn vanavond ook op de televisie te zien.

Amerikanen bespioneren EU-diplomaten

De Amerikaanse geheime dienst NSA begluurt niet alleen burgers in de Europese Unie, maar ook EU-diplomaten in Washington. Dat blijkt uit geheime documenten die Der Spiegel heeft ingezien.

Het Duitse weekblad schrijft zaterdag dat de NSA de diplomatieke vestiging van de EU in Washington bespioneert. De Amerikaanse geheime dienst heeft niet alleen apparatuur in het gebouw geïnstalleerd, maar ook het interne computernetwerk geïnfiltreerd.

De geheime documenten die Der Spiegel heeft ingezien, zijn afkomstig van de voortvluchtige klokkenluider Edward Snowden. De Amerikaan onthulde onlangs dat de NSA op grote schaal telefoon- en internetcommunicatie in de gaten houdt.

'Amerikanen bespioneren EU-diplomaten'
'Amerikanen bespioneren EU-diplomaten' (Foto: ANP)

[Tour] Tijdverlies in eerste rit zonder gevolgen

Renners die door de grote valpartijen in de slotfase van de eerste etappe van de Tour de France met achterstand over de finish kwamen, krijgen dezelfde tijd als de winnaar. De organisatie maakte die beslissing nog voor de finish bekend. Normaal gesproken geldt die regel alleen voor renners die in de laatste drie kilometer door pech achterop zijn geraakt.

De organisatie reageerde met het verspoelen van de regel op de totale chaos aan het eind van de rit. Omdat een teambus van Orica-Greenedge op de finishstreep vast was komen te zitten, werd even overwogen de aankomst te verplaatsen. Mede door de paniek die daardoor ontstond in het peloton, smakten er in de slotfase veel renners tegen het asfalt.

Het kwijtschelden van het tijdverlies betekent goed nieuws voor enkele klassementsrenners. Onder anderen Alberto Contador, Bauke Mollema en Tejay van Garderen kwamen met achterstand over de streep.

Christenkinderen niet verplicht ingeënt

Christenkinderen zullen niet verplicht worden ingeënt. Volgens Roel Couthino, directeur Infectiebestrijding van het RIVM, heeft dat namelijk geen zin. Momenteel heeft de Bijbelgordel te maken met een mazelenuitbraak.

Veel hyperchristenen laten hun kinderen niet vaccineren omdat ze denken dat ziektes de wil van God zijn. De omvang van die populatie hyperchristenen is ongeveer 250.000 personen.

Volgens Couthino hebben verplichtingen geen zin voor dat soort mensen. "Het zijn mensen die het om principiële redenen niet doen, die zijn gewoon niet te overtuigen. Vroeger is wel eens gezegd: je moet je laten inenten. Dat heeft nooit gewerkt."

Bij een vorige mazelenuitbraak in 1999 in de Bijbelgordel werden er uiteindelijk 3300 kinderen ziek. Drie van hen overleefden de ziekte niet. Het RIVM vreest dat een nieuwe uitbraak voor meer slachtoffers zal zorgen.

Verkeerde tekst in uitvaartliturgie Gijsen

In de liturgie van de uitvaartplechtigheid van oud-bisschop van Roermond Jo Gijsen is een verkeerde tekst terechtgekomen. Kardinaal Ad Simonis, die de uitvaart zaterdag leidde, bekende tijdens de preek dat hij daar vermoedelijk zelf schuld aan had.

In de liturgie kwam de tekst terecht van 2 Korintiërs 5, terwijl dat 2 Korintiërs 4 had moeten zijn. Simonis denkt dat hij de foute lezing zelf heeft opgegeven. In de tekst die nu werd voorgelezen, stond onder meer dat alle mensen 'voor de rechterstoel van Christus verschijnen, zodat ieder van ons krijgt wat hij verdient voor wat hij in zijn leven heeft gedaan, of het nu goed is of slecht'.

De tekst die in de liturgie had moeten staan, was echter een stuk dat Gijsen in 1973 of 1974 voorlas aan Simonis. Hij deed dat nadat Simonis aan Gijsen vroeg hoe hij zich ondanks alle kritiek staande kon houden. In deze tekst staat onder meer 'We worden van alle kanten belaagd, maar raken niet in het nauw'.

Simonis herinnerde in zijn preek aan het bisschopsmotto dat Gijsen ooit koos. Volgens hem trachtte de maandag op 80-jarige leeftijd overleden oud-bisschop van Roermond Johannes de Doper na te volgen en koos hij als bisschopsmotto zijn oproep: bereid de weg des heren. "Daarin lag zijn levensprogramma als bisschop samengevat."

Gijsen is volgens Simonis wel eens verweten dat 'zijn verkondiging toch wel wat eenzijdig zonde, boete en bekering benadrukte'. Maar het was Johannes de Doper die hij voor ogen had, aldus Simonis. Ook Johannes de Doper was volgens de kardinaal in zijn verkondiging en optreden niet bepaald zachtzinnig. Zo sprak Johannes de Doper over een bijl aan de wortel van de bomen die geen goede vruchten voortbrengen.

Gijsen kon het volgens de kardinaal bij velen en met name in de publiciteit niet goed doen. De oud-bisschop had in de ogen van Simonis echter iets profetisch over zich. "We weten hoe het profeten vergaat", aldus de kardinaal. Jezus zelf zei volgens Simonis dat profeten in eigen tijd niet worden aanvaard, 'omdat profeten orde op zaken trachten te stellen en tegen de stroom in bepaalde zaken aan de kaak stellen'.

De dienst vond plaats in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Gijsen is daarna begraven op het kloosterkerkhof van de zusters karmelietessen aan de Kolleberg in Sittard.

Italiaanse astrofysica Margherita Hack overleden

De Italiaanse astrofysica Margherita Hack is overleden. Hack werd vooral bekend door de heldere uitleg van haar onderzoekswerk aan het grote publiek. Ook streed ze onvermoeibaar voor de burgerrechten in Italië. Hack werd 91 jaar.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA overleed Hack in een ziekenhuis in Trieste, in het noorden van Italië. Ze werd daar behandeld voor hartproblemen.

Hack was jarenlang hoofd van een astronomisch observatorium in Trieste en werd door Italiaanse media vaak gevraagd om uitleg te geven over ontdekkingen op het gebied van astronomie en natuurkunde.

Hack, een zelfverklaard atheïst, leverde herhaaldelijk kritiek op de invloed van het Vaticaan op de Italiaanse regering. Ze streed onder andere voor het legaliseren van abortus. Haar lobby voor het legaliseren van euthanasie bleef echter zonder resultaat. Hack maakte zich ook sterke voor homorechten en dierenbescherming.

Jeugdig Ajax start seizoen met oefenzege

Landskampioen Ajax heeft de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in een zuinige overwinning omgezet. Ajax ging zaterdagmiddag op bezoek bij Hoofdklasser SDC Putten en trad aan met een jong elftal. Trainer Frank de Boer koos in zijn opstelling voor onder meer Nicolas Boilesen, Davy Klaassen, Joël Veltman en Tobias Sana.

Dejan Meleg opende na een kwartier de score namens de Amsterdammers. De middenvelder draaide een hoekschop in één keer binnen. Na een half uur kwam Putten verrassend op gelijke hoogte via Daniël van Schoor, maar Klaassen en Boilesen hielpen Ajax nog voor rust aan een comfortabele voorsprong. Invaller Jody Lukoki bepaalde de eindstand dertien minuten voor tijd op 1-4.

Basisspelers Toby Alderweireld, Daley Blind, Christian Eriksen, Siem de Jong en Ricardo van Rhijn ontbraken nog vanwege vakantie. 

Heracles haalt VVV-aanvaller Linssen

Bryan Linssen verruilt VVV-Venlo voor Heracles Almelo. De 22-jarige aanvaller heeft voor drie jaar getekend, zo maakte voorzitter Jan Smit zaterdagmiddag bekend. Linssen kwam de afgelopen drie jaar tot zeventig competitiewedstrijden en twaalf goals voor VVV, waarmee hij degradeerde naar de Jupiler League.

Linssen speelde eerder ook voor MVV en Fortuna Sittard. Hij had nog een contract voor een seizoen bij VVV. Volgende week zondag wordt de kleine aanvaller officieel gepresenteerd tijdens de open dag.

[WBD] Sijsling geeft op tegen Dodig

Igor Sijsling is in de derde ronde van Wimbledon uitgeschakeld. De Nederlander gaf in zijn partij tegen de Kroaat Ivan Dodig op. De Nederlander had de eerste twee sets op dat moment al kansloos met 6-0 en 6-1 verloren en stond in de derde met 1-0 achter.

Sijsling was geen schim van de speler die in de vorige ronde de als zeventiende gesplaatste Milos Raonic uitschakelde. De Amsterdammer verloor binnen veertien minuten zonder ook maar een game te pakken de eerste set.

Toen Sijsling in de tweede opnieuw snel een break achter was gekomen, liet hij de fysiotherapeut op de baan komen. Onduidelijk is wat de Nederlander precies mankeerde. Vermoedelijk kampte hij met maagproblemen. Toen Sijsling na zijn behandeling vier games op rij inleverde, besloot hij om er de brui aan te geven.

Sijsling mag ondanks zijn uitschakeling tevreden terugkijken op Wimbledon. Nooit eerder bereikte hij de derde ronde van een grandslamtoernooi.

Tot 10.000 doden door overstromingen India

Twee weken na de hevige overstromingen in het noorden van India vrezen de autoriteiten dat de wateroverlast tot 10.000 mensen het leven heeft gekost. Dat meldt een woordvoerder van het Indiase Parlement zaterdag.

Tot nu toe waren de autoriteiten uitgegaan van ongeveer 850 doden en zo'n 3000 vermisten, maar omdat de meldingen blijven binnenstromen, wordt nu gevreesd dat het dodental vele malen hoger ligt.

De hevige moessonregens waren onverwacht vroeg begonnen en hebben veel toeristen en pelgrims in de deelstaat Uttarakhand verrast. Hele dorpen zijn weggevaagd door overstroomde rivieren.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Nederland

Pol Espargo heeft de TT van Assen in de Moto2-klasse gewonnen. De Spanjaard bleef klassementsleider Scott Redding maar net voor. Dominique Aegerter mocht zich een verrassend derde noemen.

Redding leidde aanvankelijk de race, maar Espargo haalde hem na negen ronden in. Beiden gingen wijd, waarna Aegerter de leiding kon grijpen. Lang duurde dit niet voor de Zwitser, want Espargo en Redding staken hem voorbij en sloegen een gaatje. Redding reed nog even aan de leiding, maar Espargo bleek in de slotfase net even beter.

In het klassement leidt Redding met 134 punten, voor Espargo die er 100 heeft. Esteve Rabat staat met 86 punten derde.

Gevangenisstraf om treinongeluk Egypte

Een Egyptische rechtbank heeft zaterdag twee medewerkers van de Egyptische spoorwegen veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en een boete van omgerekend ongeveer tienduizend euro voor een treinongeluk waarbij 52 mensen om het leven kwamen. De twee werden onder andere schuldig bevonden aan moord.

De trein botste vorig jaar november in de buurt van het dorp al-Mandara, in de provincie Assiut, op een bus met kinderen. De bus was met meer dan vijftig kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud onderweg naar een kleuterschool. De spoorwegovergang zou niet gesloten zijn op het moment dat de trein eraan kwam. De bus werd door de trein bijna een kilometer over het spoor meegesleurd. De meeste slachtoffers waren onherkenbaar verminkt.

De minister van vervoer moest door het ongeluk het veld ruimen. President Mohammed Morsi gelastte een onderzoek naar het ongeluk en liet weten de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen.

Obama vindt Mandela held

De Amerikaanse president Barack Obama prees zaterdag de "morele moed" van Nelson Mandela. Hij noemde de voormalig Zuid-Afrikaanse president een inspiratie voor de wereld. Obama had zaterdag een ontmoeting met familieleden van de 94-jarige Mandela, die met een longontsteking in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt.

"De strijd hier tegen de apartheid en voor vrijheid, Madiba's morele moed en de historische overgang van dit land naar een vrije en democratische natie zijn een persoonlijke inspiratie voor mij", aldus Obama tijdens een persconferentie in Pretoria.

Voor Obama, die Mandela ook een persoonlijke held noemde, is in Zuid-Afrika de tweede etappe van zijn rondreis door Afrika. Eerder bezocht hij Senegal.

Rellen
De Zuid-Afrikaanse oproerpolitie is zaterdag slaags geraakt met demonstranten in Soweto. De schermutselingen vonden plaats kort voor het bezoek van Obama aan de grote zwarte wijk aan de rand van Johannesburg.

Gewapende politie vuurde traangasgranaten op enkele honderden demonstranten af, die buiten zich buiten de Soweto campus van de Universiteit van Johannesburg hadden verzameld. Later op de middag staat een bijeenkomst van studenten en Obama op de agenda.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Nederland

Moto GP-coureur Valentino Rossi heeft zaterdag de TT van Assen gewonnen. De Italiaan van Yamaha werd op het podium geflankeerd door de Spanjaard Marc Marquez en de van poleposition gestarte Brit Cal Crutchlow. Wereldkampioen Jorge Lorenzo leverde echter de meest opzienbarende prestatie door met een gebroken sleutelbeen als vijfde te eindigen.

De 34-jarige Rossi toonde zich met afstand de beste in Assen, waar hij eerder al vijf keer won in de koningsklasse van de motorsport. Voor de Italiaan was het zijn eerste zege in meer dan twee jaar tijd. Op twee seconden eindigde Marquez als tweede en op vier seconden Crutchlow als derde.

Dani Pedrosa was de grote verliezer. De WK-leider eindigde slechts als vierde en liet zo een kans onbenut om uit te lopen op regerend kampioen Lorenzo. Met een gebroken sleutelbeen rukte Lorenzo op van de twaalfde plaats naar de vijfde.

Het verhaal van Lorenzo viel op zijn minst bijzonder te noemen. Hij brak donderdag bij een val zijn sleutelbeen. Lorenzo vloog vervolgens terug naar Barcelona om geopereerd te worden en keerde zaterdagochtend weer terug in Assen. Na een succesvolle warming-up kreeg hij groen licht om te starten.

Pedrosa liep uiteindelijk maar twee punten uit op Lorenzo, die nu negen punten achterstand heeft. Marquez maakt de Spaanse topdrie compleet.

[Tour] Kittel wint chaotische etappe

De eerste etappe van de Tour de France 2013, van Porto Vecchio naar Bastia over een afstand van 210 kilometer, is gewonnen door Marcel Kittel. De Duitser van de Nederlandse Argos-Shimano bleef in de eindsprint Alexander Kristoff en de Nederlandse debutant Danny van Poppel voor.

Vanuit de start gingen vijf renners op avontuur: Lars Boom (Belkin), Juan Antonio Flecha (Vacansoleil), Juan José Lobato (Euskaltel), Cyril Lemoine (Sojasun) en Jerome Cousin (Europcar). Het vijftal kreeg de ruimte van het peloton en hun maximale voorsprong was zo'n vier minuten.

Zo'n vijftig kilometer voor de finsh was de voorsprong van de koplopers op het peloton een kleine twee minuten en was Lobato teruggepakt door de grote groep. De vier anderen koplopers werden 36 kilometer door het peloton bijgehaald. Zo'n twintig kilometer voor de meet waren het de ploegen van Sky, Saxo Bank en RadioShack die het peloton aanvoerden.

Johnny Hoogerland kwam zo'n vijftien kilometer voor de streep ten val toen hij in een reclamedoek langs de weg reed. Hij kon echter weer verder. Bij de finish waren er inmiddels ook problemen omdat de bus van de ploeg Orica het finishdoek raakte en klem stond. De organisatie slaagde er aanvankelijk niet in om de bus op tijd weg te krijgen waardoor de finish drie kilometer eerder werd getrokken. Even later was de bus toch los waardoor de 'oude finish' weer in ere werd hersteld.

Even later was er voorin het peloton een grote valpartij waardoor een aantal renners onder wie Greipel en Sagan op achterstand raakte. Een paar kilometer voor de streep was het Niki Terpstra die een alles of niets poging deed maar hij kreeg niet meer dan een klein gaatje en werd teruggehaald. In de eindsprint was het Marcel Kittel die de sprint won en Argos-Shimano de dagwinst bezorgde. 

Uitslag eerste etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Marcel Kittel ARG Dui 4.56,52
2 Alexander Kristoff KAT NOO z.t.
3 Danny van Poppel VAC NED z.t.
4 David Millar GAR GBR z.t.
5 Matteo Trentin OME ITA z.t.
6 Samuel Dumoulin AG2 FRA z.t.
7 Gregory Henderson LOT NZL z.t.
8 Jurgen Roelandts LOT BEL z.t.
9 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.
10 Kris Boeckmans VAC BEL z.t.

Roze Zaterdag 2015 in Maastricht

Roze Zaterdag wordt in 2015 gehouden in Maastricht. Het is voor de derde keer dat het evenement plaatsvindt in de Limburgse stad. In 2000 en 1993 vond het festijn er ook al eens plaats. Volgens het bestuur van de Stichting Roze Zaterdagen Nederland wist Maastricht de organisatoren met een indrukwekkend bidbook en gedegen presentatie te overdonderen.

Het festijn moet in Maastricht niet Nederlanders, maar ook Duitsers en Belgen uit de regio Maas-Rijn trekken. Daarbij is het plan niet alleen een feest te bouwen in Maastricht, maar ook kunst, sport en educatie spelen een rol, aldus de organisatie.

Zaterdag vindt de Roze Zaterdag 2013 plaats in Utrecht. Volgend jaar vindt het plaats in Eindhoven.

Roze Zaterdag wordt sinds 1979 onder die naam georganiseerd op de laatste zaterdag in juni. Aanvankelijk vond het feest plaats in Amsterdam. Sinds 1981 neemt jaarlijks een andere stad de organisatie op zich. De feestelijke manifestatie wordt voorafgegaan door een week van 'roze' activiteiten op het gebied van cultuur, sport, religie en diversiteit.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Nederland

Luis Salom heeft de Moto3-race op Assen de TT gewonnen. De Spanjaard sloeg in de slotronde toe door Maverick Viñales uit te remmen. Hij werd nog wel tweede, voor Alex Rins.

Rins sloeg in de beginfase van de wedstrijd een klein gaatje met zes achtervolgers. Miguel Oliveira, Alex Marquez, Viñales en Salom sloten met nog zeven ronden te gaan aan. In de slotfase waren er veel leiderswisselingen, waarbij Salom uiteindelijk de beste bleek te zijn.

Van de gestarte Nederlanders kwam Bryan Schouten als negentiende over de streep. Jasper Iwema kende een slechte race. Hij zakte na een slechte start terug en kwam in de slotfase nog ten val. Ook Thomas van Leeuwen behoorde tot de uitvallers.

In het klassement staat Salom nu aan de leiding met 152 punten, voor Viñales die er tien minder heeft. Rins staat met 117 punten derde. Iwema staat met zes punten 21e.

Veteranen trekken 85 duizend bezoekers

De Veteranendag heeft zaterdag in Den Haag met naar schatting 85 duizend mensen net zo veel bezoekers getrokken als vorig jaar. Dat meldt een woordvoerder van de organisatie. "Het defilé stond goed vol. Er stonden veel mensen langs de route."

Koning Willem-Alexander nam zaterdag voor het eerst als koning het defilé af tijdens Veteranendag. Hij arriveerde zaterdagochtend in uniform bij de Ridderzaal.

In de Ridderzaal sprak minister-president Mark Rutte (VVD) over de volgens hem groeiende erkenning en waardering voor veteranen in Nederland. "Veteranen staan midden in de samenleving. En dat moet zo blijven. Veteranendag is pas negen jaar jong, maar nu al is deze bijzondere dag niet meer weg te denken uit onze samenleving en ons collectieve geheugen."

Het defilé was volgens de organisatie dit jaar diverser en groter dan ooit, met een recordaantal van vierduizend deelnemers en ruim honderd detachementen. "Het aantal jonge veteranen dat zich heeft aangemeld is gegroeid ten opzichte van voorgaande jaren", aldus de organisatie. Bovendien sloten zich nieuwe bedrijfsdetachementen aan, waaronder een detachement van beveiligingsbedrijf G4S.

Voor het eerst liepen er dit jaar 22 medische veteranen mee in het defilé. Zij zijn in Nederland als chirurg of anesthesist in een ziekenhuis werkzaam en worden gemiddeld één keer per twee jaar voor defensie uitgezonden naar een conflictgebied. Ook nieuw dit jaar was een detachement met speurhonden en hun begeleiders. De twaalf honden en hun twaalf begeleiders zijn allemaal op missie geweest.

Dorsvloer Vol Confetti wordt verfilmd

De Nederlandse psychologische roman Dorsvloer Vol Confetti van Franca Treur wordt verfilmd. De opnames vinden in juli en augustus plaats in Zeeland, laat de producent vrijdag weten. De Noors-Nederlandse regisseuse Tallulah Schwab, bekend van de korte films Nachttrein, Blindganger en Mimoun, maakt met deze film haar speelfilmdebuut.

Het scenario, bewerkt door Chris Westendorp, vertelt over Katelijne, die tussen zes broers opgroeit in een streng gelovig gezin in Zeeland. Ze heeft moeite zich staande te houden in de mannenwereld en zoekt steeds meer haar toevlucht in haar rijke fantasie. Het boek is fictief maar bevat autobiografische elementen.

Treur maakte met Dorsvloer Vol Confetti in 2009 haar schrijversdebuut, dat direct een groot succes werd. Het boek kreeg positieve kritieken, won in 2010 de Selexyx Debuutprijs en was een bestseller met honderdduizend verkochte exemplaren binnen een jaar.

Tot de cast behoren Hendrikje Nieuwerf, Suzan Boogaerdt, Tom van Kessel, Marie Louise Stheins en Mees Groot. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop.

Boek - Dorsvloer vol confetti

Publieksprijs Matterhorn in Moskou

De Nederlandse tragikomedie Matterhorn heeft zaterdag de publieksprijs gewonnen op het 35ste Filmfestival van Moskou. De film van regisseur Diederik Ebbinge en producent Gijs van de Westelaken won eerder dit jaar al de publieksprijs op het Festival van Rotterdam.

De tragikomedie vertelt over de eenzame Fred (Ton Kas) die op een dag besluit een vreemdeling (René van 't Hof) in huis te nemen. Het samenleven van de twee mannen leidt tot veel commotie in de religieuze gemeenschap waar Fred woont.

Het Filmfestival van Moskou heeft in Rusland veel aanzien. Het evenement wijdt een apart programma aan Nederlandse titels dit jaar.

Film Matterhorn wint publieksprijs in Moskou
Film Matterhorn wint publieksprijs in Moskou (Foto: ANP)

Doden bij helikoptercrash Zwitserland

Bij een helikopterongeluk nabij Lodrino, in het zuiden van Zwitserland, zijn zaterdag vier mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Zwitserse politie bekendgemaakt.

Volgens de politie raakte de helikopter een rotsblok bij het opstijgen uit een granietgroeve. Vier mensen kwamen om het leven, onder wie de 62-jarige piloot. Twee anderen wisten zichzelf in veiligheid te brengen door uit de helikopter te springen, vlak voordat die neerstortte.

[F1] Uitslag kwalificatie Silverstone

Thuisrijder Lewis Hamilton vertrekt zondag van poleposition bij de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Brit van Mercedes klokte zaterdag tijdens de kwalificatie met 1.29,607 minuten het snelste rondje en bleef daarmee zijn Duitse ploeggenoot Nico Rosberg een kleine halve seconde voor. Voor Hamilton was het zijn tweede pole van het seizoen en de vijfde voor Mercedes in totaal.

De Red Bulls staan op de tweede startrij. Wereldkampioen Sebastian Vettel werd derde, voor Mark Webber. Paul di Resta verraste met de vijfde kwalificatietijd. Ferrari stelde juist teleur. Fernando Alonso klokte de tiende tijd, terwijl Felipe Massa genoegen moest nemen met de twaalfde plek.

Ook voor Giedo van der Garde verliep de kwalificatie teleurstellend. Hij reed de voorlaatste tijd, maar werd door een straf teruggezet naar de laatste plaats.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:30.995 1:31.224 1:29.607 12
2 Nico Rosberg Mercedes 1:31.355 1:31.028 1:30.059 12
3 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 1:31.559 1:30.990 1:30.211 14
4 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 1:31.605 1:31.002 1:30.220 15
5 Paul di Resta Force India-Mercedes 1:32.062 1:31.291 1:30.736 19
6 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 1:32.097 1:31.182 1:30.757 20
7 Adrian Sutil Force India-Mercedes 1:32.002 1:31.097 1:30.908 17
8 Romain Grosjean Lotus-Renault 1:31.466 1:31.530 1:30.955 23
9 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 1:31.400 1:31.592 1:30.962 17
10 Fernando Alonso Ferrari 1:32.266 1:31.387 1:30.979 16
11 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:31.979 1:31.649   12
12 Felipe Massa Ferrari 1:32.241 1:31.779   15
13 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 1:32.105 1:31.785   16
14 Sergio Perez McLaren-Mercedes 1:31.953 1:32.082   15
15 Nico Hulkenberg Sauber-Ferrari 1:32.168 1:32.211   15
16 Pastor Maldonado Williams-Renault 1:32.512 1:32.359   18
17 Valtteri Bottas Williams-Renault 1:32.664     10
18 Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 1:32.666     11
19 Charles Pic Caterham-Renault 1:33.866     6
20 Jules Bianchi Marussia-Cosworth 1:34.108     8
21 Giedo van der Garde Caterham-Renault 1:35.481     3
22 Max Chilton Marussia-Cosworth 1:35.858     10

PVV'er kotst op Dewinter

Een gemeenteraadslid van de PVV is het er niet mee eens dat zijn partij nauwer gaat samenwerken met Vlaams Belang. Het Haagse raadslid Paul ter Linden stelt dat het Vlaams Belang niet bij de PVV past. Daarbij houdt hij zich naar eigen zeggen aan de PVV-lijn, laat hij via Twitter weten.

Het raadslid, dat vrijdagavond niet direct bereikbaar was, heeft NRC laten weten dat hij deze week een mail heeft gestuurd over de kwestie aan zijn fractie en aan PVV-leider Geert Wilders. Voorman van Vlaams Belang Filip Dewinter noemt hij daarin een antisemiet en een notoire homohater. Ondertussen verwijt de PVV islamieten juist joden en homo's te verafschuwen.

Ter Linden heeft in de mail ook twee filmpjes over Dewinter meegestuurd, waarin de voorman van Vlaams Belang zich negatief uitlaat over onder anderen homo's en negers. Hij sloot zijn mail af met: "Echt, ik kots op deze gek.” Het PVV-raadslid zegt nog geen reactie te hebben gekregen op zijn mail.

Wilders was vorige week vrijdag op bezoek bij het Vlaams Belang. Hij had naar eigen zeggen een 'fantastische ontmoeting' met partijvoorman Filip Dewinter en fractievoorzitter Gerolf Annemans en stelde uit te kijken naar intensievere samenwerking.

Alle pakketjes PostNL zaterdag bezorgd

Alle pakketjes die vanwege de stakingen bij PostNL waren blijven liggen, zijn naar verwachting zaterdag bezorgd. Alleen in Amsterdam-West duurt het mogelijk wat langer. Dat meldt een woordvoerder van het bedrijf zaterdag.

Dinsdag brak een wilde staking uit bij het distributiecentrum in Amsterdam-West. De staking breidde zich daarna uit naar andere plaatsen. De stakers waren ontevreden over de tarieven van PostNL voor de bezorging van pakketten. Door de lage tarieven zeiden veel zelfstandige chauffeurs twaalf uur per dag of meer te moeten werken om een behoorlijk inkomen te verdienen.

Vrijdag werd echter bekend dat de stakers en het postbedrijf een akkoord hadden bereikt en dat de bezorging van de pakketjes door de zzp'ers zou worden hervat. Vrijdagochtend lagen nog zo'n negentigduizend pakjes te wachten op bezorging.

Volgens de zegsman van PostNL zijn de zzp'ers inderdaad weer aan het werk. Alleen in Amsterdam-West wordt het lastig zaterdag alle pakketjes bezorgd te hebben, omdat vooral daar veel chauffeurs staakten. "Daardoor hebben we met name voor Amsterdam-West een grote achterstand." De woordvoerder denkt dat deze locatie maandag aan het einde van de dag helemaal 'schoon' is.

Rugbysters sneuvelen op WK Sevens in Moskou

De Nederlandse rugbysters zijn zaterdag op het WK Sevens in de groepsfase uitgeschakeld. Oranje eindigde in Moskou in poule A als derde achter Nieuw-Zeeland en Canada. Alleen de nummers een en twee van de vier poules gingen door naar de laatste acht.

In het Luzhniki stadion, dat een capaciteit van negentigduizend toeschouwers heeft, speelde Nederland alledrie de groepswedstrijden op dezelfde dag. Na de eerste twee was Nederland al kansloos voor een vervolg in het toernooi.

Eerst werd met 17-7 verloren van Canada en vervolgens met 41-0 van Nieuw-Zeeland. Nederland redde nog wel de eer met een zege op Tunesië: 26-3.

Sevens is een nieuwe discipline die in 2016 in Rio de Janeiro debuteert als olympische sport.

Dode bij schietpartij in Amsterdam-West

Bij een schietpartij in Amsterdam-West is zaterdag een man om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Er zijn nog geen arrestaties verricht. De politie is op zoek naar een witte bestelbus die na het incident wegreed.

De hulpdiensten werden vlak na 14.30 uur gewaarschuwd over de schietpartij op de Jacob Cabeliaustraat. Of de schietpartij daadwerkelijk op straat plaatsvond of ergens binnen, is nog onbekend. Ook kan een zegsman van de politie nog niet vertellen of er veel getuigen waren. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend.

VS bezorgd om protesten Egypte

De Verenigde Staten zijn bezorgd over de protesten en de politieke onrust in Egypte. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag gezegd tijdens zijn bezoek aan Zuid-Afrika. Het beschermen van Amerikaanse diplomaten, de ambassade in Caïro en de consulaten in het land hebben volgens de president de hoogste prioriteit.

De Amerikaanse regering staat in direct contact met de Egyptische regering over veiligheidsmaatregelen en bereidt zich voor op de massademonstraties die voor dit weekeinde gepland staan, aldus Obama. De VS doen er alles aan om de diplomatieke missies in het land te beschermen en de regering van Obama wil duidelijk laten blijken niets aan het toeval over te laten. Eerder kreeg de Amerikaanse regering felle kritiek na een aanval op het Amerikaanse consulaat in het Oost-Libische Benghazi. Daarbij vielen vier doden, onder wie de Amerikaanse ambassadeur. De regering werd verweten te weinig gedaan te hebben aan de beveiliging.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken scherpte vrijdag het reisadvies naar Egypte aan en ontraadde alle niet-essentiële reizen naar het land. De diplomatieke aanwezigheid is verkleind en familieleden van ambassadepersoneel hebben toestemming gekregen om Egypte te verlaten, totdat de veiligheidssituatie is verbeterd.

Obama zei dat de VS het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op vrije vergadering steunen. Hij riep de Egyptische betogers echter wel op vreedzaam te demonstreren. "We willen er bij alle partijen op aandringen zich niet in te laten met geweld. We roepen de politie en het leger op terughoudend te zijn."

Alle vermiste herexamens weer terecht

Alle herexamens die kwijtgeraakt leken te zijn in de post zijn alsnog bezorgd. Dat zegt een woordvoerder van PostNL zaterdag. "Alles is aangekomen", zei hij zaterdag. Een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs kon het bericht zaterdag niet bevestigen.

Donderdag werd bekend dat de herexamens van tien scholen zoek waren. Het ging om examens die al door een tweede corrector waren nagekeken en waren teruggestuurd naar de scholen. Vanwege het zoekraken van de herexamens werd gesproken over het 'reconstrueren' van de cijfers door de scholen met hulp van de tweede corrector als de examens niet snel boven water zouden komen.

Vrijdag meldde de Inspectie van het Onderwijs dat een deel van die scholen had aangegeven dat de herexamens alsnog waren aangekomen. Volgens de zegsman van PostNL zijn vrijdag echter alle 'zoekgeraakte' herexamens bezorgd. Het reconstrueren van de cijfers lijkt nu dus niet meer nodig.

Dronken automobilisten veroorzaken schade

Een 47-jarige dronken vrouw uit Leusden heeft vrijdagnacht een ravage aangericht op het station van Nijkerk. De vrouw reed met haar auto onder meer het spoor en even later het station op. In Tilburg maakte een dronken man flinke brokken door met zijn auto onder meer de gevel van een afslankstudio, lantaarnpalen en een verkeerslicht te rammen.

De 47-jarige vrouw werd rond 01.30 uur aangehouden. Ze had toen ze wegreed bij een horecagelegenheid aan de Spoorstraat in Nijkerk eerst een auto geraakt. Even verderop reed ze het spoor en later het station op. Hierbij raakte ze meerdere slagbomen. Bij de fietsenstalling versperden paaltjes haar de doorgang en bleef ze staan.

Ondertussen was de politie al gewaarschuwd. Een blaastest bevestigde dat de vrouw, die onvast ter been was en met een dubbele tong sprak, dronken was. Het rijbewijs van de vrouw is ingenomen. De politie maakt proces-verbaal tegen haar op.

De dronken man in Tilburg hield de politie daar rond 06.00 uur bezig. De klap tegen de afslankstudio op de hoek van de Ringbaan Noord en de Oude Lind zorgde ervoor dat deze automobilist niet verder meer kwam. In een straal van tientallen meters rond deze plek lagen brokstukken op de rijbaan, aldus de politie.

De gevel en het interieur van de afslankstudio raakten zwaar beschadigd. Medewerkers van de gemeente moesten verder de stroom van de geraakte lantaarnpalen en het verkeerslicht uitschakelen.

De man en zijn passagiere raakten lichtgewond. Na controle in een ziekenhuis is van de man bloed afgenomen om te bepalen hoeveel hij precies had gedronken. De identiteit van de man en de vrouw is nog onbekend. Via een tolk wordt geprobeerd het tweetal te verhoren.

Mannen te zwaar voor luchtvaartmaatschappij

De Indiase luchtvaartmaatschappij GoAir neemt in toekomst alleen nog maar vrouwelijke stewardessen in dienst. De prijsvechter wil daarmee besparen op brandstof omdat vrouwen doorgaans lichter zijn dan mannen, meldt The Times of India.

De ongeveer 130 mannelijke GoAir-medewerkers worden niet ontslagen maar zullen er vanaf nu geen mannelijke collega's meer bij krijgen. Verder wil GoAir het formaat van zijn informatiefolders verkleinen en de watertanks van de vliegtuigen minder vullen.

"De val van de roepie heeft de industrie zwaar beschadigd. We willen op elke mogelijke manier kosten besparen om winstgevend te blijven", legt GoAir-topman Giorgio De Roni uit.

Airline weigert mannelijke collega om gewicht
Airline weigert mannelijke collega om gewicht (Foto: ANP)

'Aanval Taliban geen belemmering voor vredesproces'

De aanval van de Taliban op het presidentiële paleis in de Afghaanse hoofdstad Kabul eerder deze week weerhoudt de Afghaanse regering er niet van door te gaan met het vredesproces. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai zaterdag gezegd. Hoewel de Taliban hebben aangegeven bereid te zijn deel te nemen aan de vredesbesprekingen, worden er nog altijd aanslagen uitgevoerd.

De aanslag had dinsdag plaats. Een auto met vier Talibanstrijders wist door te dringen tot de zwaarbeveiligde poorten van het complex. Er brak een schietpartij uit die een uur lang aanhield. Uiteindelijk werden de aanvallers gedood. Een tweede auto werd bij een controlepost in het gebied tot ontploffing gebracht.

Karzai hecht naar eigen zeggen niet zoveel belang aan de aanval. "Ik zou willen dat ze al hun tijd zouden besteden aan het aanvallen van het presidentiële paleis en de rest van Afghanistan met rust laten." Hij veroordeelde het geweld, maar zei tegelijkertijd dat het de Afghaanse regering er niet van weerhoudt om het vredesproces voort te zetten. "We weten wat de Afghaanse bevolking wil - we willen vrede en stabiliteit in Afghanistan", zei hij op een persconferentie.

Baldwin: 'sorry homo's!'

Alec Baldwin heeft zijn excuses aangeboden aan de homogemeenschap. De 55-jarige acteur schold een journalist via Twitter de huid vol, maar zegt tegen de homorechtenorganisatie GLAAD dat het nooit zijn bedoeling is geweest om homoseksuelen te beledigen.

Baldwin was woedend op een journalist die schreef dat Baldwins vrouw tijdens een begrafenis had zitten twitteren. Hij maakte George Stark onder meer uit voor toxische 'queen', een negatieve benaming voor homo's.

"Mijn niet doordachte aanval op George Stark van Daily Mail heeft niets te maken met iemands seksuele geaardheid", laat Baldwin weten in een brief, die werd gepubliceerd door GLAAD. "Mijn woede was gericht op meneer Stark voor de laster en schaamteloze leugen over mijn vrouw en haar gedrag tijdens de begrafenis van onze vriend. Ik, als iemand die tegen homofobie vecht, bied mijn excuses aan."

Baldwin beweert de afgelopen jaren met een aantal homorechtenorganisaties te hebben samengewerkt. "Ik ben geen voorstander van geweld tegen homoseksuelen en ik hoop dat mijn vrienden van GLAAD en de homogemeenschap begrijpen dat mijn aanval op meneer Stark niet voortvloeit uit homofobie."

GLAAD laat weten dat er geen excuus is voor de tweets, maar dat het goed is dat Baldwin opkomt voor de homogemeenschap. "Maar dit is niet het einde van de dialoog. Er zijn andere acties die hij moet ondernemen in de strijd tegen anti-homogeweld en GLAAD kijkt ernaar uit om met hem te werken."

'Kovalainen vervangt Van der Garde'

Er zijn steeds meer geruchten dat Giedo van der Garde er uit vliegt bij Caterham F1. Zijn vervanger zou Heikki Kovalainen zijn.

Turun Sanomat, een doorgaans goed ingevoerde Finse krant, heeft dat vandaag bericht. Opvallend is dat de Fin dit weekend op Silverstone in de paddock is. Zelf wil Kovalainen er weinig over zeggen: "Er is nog niets overeengekomen, dus probeer niet te gokken. Ik ben echter op alle vlakken klaar om te racen en ik zou natuurlijk liever racen dan niet."

Huta Galung niet naar finale challenger Marburg

Jesse Huta Galung heeft zaterdag naast de finale van het challengertoernooi in Marburg gegrepen. De 27-jarige Haarlemmer, als zesde geplaatst, verloor op het Duitse gras in de halve eindstrijd van Andrey Golubev (8) uit Kazachstan: 6-2, 6-4. Huta Galung had in zijn eerste drie wedstrijden in Marburg nog geen set afgestaan.

Huta Galung, de mondiale nummer 168, staat op de wereldranglijst vier plekken hoger dan Golubev, die in de finale op een Argentijn stuit. Landgenoten Maximo Gonzalez en Diego Sebastian Schwartzman moeten eerst nog uitmaken wie er doorgaat naar de eindstrijd.

Zuma: Zuid-Afrika blijft bidden voor Mandela

Zuid-Afrika blijft bidden voor de ernstig zieke Nelson Mandela. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zaterdag gezegd. De 94-jarige Mandela ligt in kritieke, maar stabiele toestand in het ziekenhuis in Pretoria.

Zuma zei te hopen dat Mandela 'snel het ziekenhuis mag verlaten'. Op een persconferentie met de Amerikaanse president Barack Obama, die op bezoek is in Zuid-Afrika, noemde Zuma Mandela 'de president die de basis voor democratie legde en die geliefd is in de hele wereld'.

'Obama niet verzwakt door Snowden'

Het lekken van uiterst gevoelige informatie over de aftapprogramma's van de Amerikaanse geheime dienst NSA door klokkenluider Edward Snowden heeft er niet toe geleid dat de positie van de Amerikaanse president Barack Obama is aangetast. Ook het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten heeft geen schade opgelopen. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice zaterdag gezegd. De VS 'blijven het invloedrijkste, machtigste en belangrijkste land ter wereld'.

Rice deed haar uitspraken in een interview met persbureau AP over haar vertrek bij de Verenigde Naties. Maandag begint Rice als adviseur nationale veiligheid van Obama. Volgens Rice is het nog te vroeg om te beoordelen of op de lange termijn de lekken ernstige repercussies zullen hebben. "Ik denk niet dat de diplomatieke consequenties, voorzover dat nu te beoordelen is, erg groot zijn."

De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel en generaal Martin Dempsey hebben eerder gezegd dat het bekendworden van de aftapprogramma's schadelijk is voor de nationale veiligheid. Hagel verklaarde donderdag dat er nu een inschatting wordt gemaakt van de omvang van de schade. Volgens Rice is 'de Snowden-kwestie duidelijk iets waar we doorheen moeten'. Volgens haar hebben de VS in het verleden in vergelijkbare situaties ook door de zure appel moeten bijten.

Beweringen dat de positie van Obama door de onthullingen van Snowden ernstig is aangetast noemde ze onzin. "Ik denk dat de VS het invloedrijkste, machtigste en belangrijkste land ter wereld zijn en blijven, met de grootste economie, het grootste leger, met een netwerk van allianties en waarden die door de hele wereld gerespecteerd worden." Ze wees erop dat Obama voor zijn tweede termijn als president 'forse ambities' heeft.

Rice noemde haar baan als VN-ambassadeur de beste baan die ze ooit heeft gehad. Ze kan zich naar eigen zeggen geen betere baan voorstellen om haar voor te bereiden op haar functie als adviseur van Obama. "Je krijgt te maken met letterlijk elk land op aarde en ik denk dat je een uniek gevoel krijgt voor de oriëntaties, de interesses en de stijlen van een groot aantal landen."

Swansea huurt De Guzman opnieuw van Villarreal

Jonathan de Guzman speelt ook komend seizoen voor Swansea City. De club uit Wales huurt de 25-jarige middenvelder net als vorig jaar van Villarreal. "Iedereen is blij dat de huur wordt doorgezet", reageert voorzitter Huw Jenkins zaterdag verheugd op de clubsite.

De Guzman kende een uitstekend debuutseizoen bij Swansea, dat als negende eindigde in de Premier League en de League Cup veroverde. De geboren Canadees scoorde vijf competitiegoals en was in 37 van de 38 competitiewedstrijden van de partij.

De door Feyenoord opgeleide De Guzman zag zijn goede prestaties beloond worden met een debuut in het Nederlands elftal, in februari tegen Italië. Inmiddels staat de teller op vijf interlands.

Lady Gaga bij Gay Pride

Lady Gaga is vrijdagavond voor het eerst sinds februari weer op een groot podium verschenen. De 27-jarige zangeres, die eerder dit jaar een heupoperatie onderging, maakte haar comeback tijdens de Gay Pride in New York, schrijft het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard.

"We zijn een groot onderdeel van de mensheid. Het is tijd voor ons om 'mainstream' te worden", sprak Gaga tijdens het evenement. "Ik eis de rechten op voor veilige straten. Genoeg is genoeg, genoeg is genoeg." Vervolgens zong ze het Amerikaanse volkslied. Voor de gelegenheid had ze een zin uit het lied aangepast.

Lady Gaga werd in februari geopereerd aan een scheurtje in haar heup. Daarvoor had de zangeres het resterende deel van haar Born This Way Ball-tournee geannuleerd.

Nederlander consumeert verre van duurzaam

Een gemiddelde Nederlander houdt er bepaald geen duurzaam voedselpatroon op na. Hij gooit veel weg, eet te veel vlees en zuivel en bovendien is de helft van de Nederlanders te zwaar. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zaterdag.

Uit een rapport van het PBL blijkt dat consumenten verantwoordelijk zijn voor de helft van alle voedselverspilling, namelijk voor zo'n 1,4 tot 2,5 miljoen ton voedsel per jaar. In totaal wordt 20 procent van alle voeding verspild.

Bovendien is de productie van dat eten ook niet erg duurzaam: die is verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot van broeikasgassen en 60 procent van het "mondiale biodiversiteitsverlies", aldus het PBL.

NAVO-konvooi Afghanistan aangevallen

Een zelfmoordterrorist heeft vrijdagavond een aanval uitgevoerd op een konvooi van de NAVO. Bij de aanslag kwamen naast de zelfmoordterrorist twee mensen om het leven. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten bekendgemaakt.

De aanvaller sloeg vrijdagavond toe en bracht zijn bomauto bij het NAVO-konvooi tot ontploffing. Een man en een vrouw op een motorfiets kwamen daarbij om het leven. Vijf burgers liepen verwondingen op. Onder de NAVO-militairen waren geen slachtoffers. De militairen hebben na de aanval medische hulp verleend.

Zelfgemaakt explosief in centrum Zoetermeer

In het centrum van Zoetermeer is zaterdagochtend na een ontploffing een zelfgemaakt explosief gevonden. Het is niet bekend door wie het daar is geplaatst, meldt de politie.

Rond 05.15 uur werd een ontploffing gehoord in het centrum. De politie vond daarop resten van een explosief en zette de omgeving af. Vervolgens werd het gebied doorzocht en werd bij een winkelcentrum aan de Amsterdamstraat een tweede explosief gevonden. Dat werd rond 09.15 uur meegenomen door de EOD, waarna de omgeving is vrijgegeven.

Uit het onderzoek bleek volgens de politie dat het om een zelfgemaakt explosief gaat. De EOD heeft het explosief rond 10.30 uur bij natuurgebied Noord Aa tot ontploffing gebracht.

Op het moment van de eerste knal was er volgens de politie nog uitgaanspubliek in het gebied. De politie vraagt mensen die eventueel op dat moment opnames met bijvoorbeeld hun mobiel maakten deze in te sturen voor het onderzoek.

Eerste Kamer krijgt het druk

De bulklading wetten die nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd wordt straks te groot. "Ze zeggen weleens dat onder druk alles vloeibaar wordt, maar dan kan ook veel exploderen", zei SP-senator Tiny Kox zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed.

Omdat wetsvoorstellen in de Tweede Kamer blijven hangen, komt de Eerste Kamer nog niet toe aan het beoordelen van deze wetten, legde Kox uit. Hij ziet meerdere ontwikkelingen waardoor het kabinet straks snel nieuwe wetten wil doorvoeren. Na het reces zorgt Prinsjesdag voor een lading werk. Ook moet de begroting vanwege Europese afspraken voor 1 januari zijn afgehandeld. Verder komen de gemeenteraadsverkiezingen eraan en dan willen VVD en PvdA wel iets in handen hebben om de kiezers te laten zien wat ze hebben bereikt, verwacht Kox.

De SP-senator wilde er niet aan dat de Eerste Kamer politieker is geworden. "De Eerste Kamer beoordeelt wetsvoorstellen op kwaliteit, uitvoerbaarheid, en ook op politieke inhoud. Dat hoort een politieke Kamer ook te doen, anders moeten we de Raad van State daar neerzetten. Dan kunnen we naar huis en iets leukers met onze tijd doen."

Dat het kabinet moeite heeft wetten langs de Eerste Kamer, waar het geen meerderheid heeft, te krijgen, zou komen doordat het kabinet niet met goede wetsvoorstellen komt. VVD-Europarlementariër Jan Mulder en oud-Rabobanktopman Herman Wijffels zeiden in de uitzending dat nieuwe verkiezingen niet de oplossing zijn, maar Kox dacht daar anders over. Als het kabinet er niet uitkomt is dat volgens hem juist het moment om de kiezers aan het woord te laten.

Linda de Mol trekt 1,2 miljoen kijkers

Linda's Zomerweek heeft vrijdagavond afscheid genomen met bijna 1,2 miljoen kijkers. De talkshow van Linda de Mol, die afgelopen week werd uitgezonden, eindigt hiermee op de zesde plaats van de kijkcijferlijst, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Het praatprogramma, waarin vrijdag Gordon en Brigitte Kaandorp te gast waren, wist alle vijf de afleveringen meer dan een miljoen kijkers te boeien. De meeste mensen, 1,3 miljoen, keken dinsdag toen Anouk en Tijl Beckand aan de tand werden gevoeld.

De eerste aflevering van een nieuw seizoen Tour du Jour trok vrijdagavond 353 duizend kijkers. Het RTL-programma, dat in het teken staat van de Tour de France, valt hiermee buiten de top 25 met best bekeken programma's van de dag.

Op de halve finale van X Factor stemden iets minder dan 1,4 miljoen mensen af. Het achtuurjournaal was het populairst met 1,72 miljoen kijkers, gevolgd door Goede Tijden, Slechte Tijden met 1,70 miljoen belangstellenden. Het halfachtnieuws maakt de top drie compleet, hier bleven 1,5 miljoen mensen voor thuis.

Uitslag derde vrije training Groot-Brittannië

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet bij de derde vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Hij bleef zijn teamgenoot Lewis Hamilton 0.146 voor. Red Bull-rijders Sebastian Vettel en Mark Webber werden op een halve seconde derde en vierde. Giedo van der Garde werd 22e en laatste.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Nico Rosberg Mercedes 1:31.487 - 18
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:31.633 0.146 20
3 Sebastian Vettel Red Bull 1:32.037 0.550 20
4 Mark Webber Red Bull 1:32.078 0.591 17
5 Romain Grosjean Lotus 1:32.391 0.904 18
6 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:32.440 0.953 19
7 Fernando Alonso Ferrari 1:32.454 0.967 18
8 Kimi Räikkönen Lotus 1:32.459 0.972 22
9 Adrian Sutil Force India 1:32.536 1.049 17
10 Paul di Resta Force India 1:32.571 1.084 17
11 Jean Eric Vergne Toro Rosso 1:32.580 1.093 15
12 Jenson Button McLaren 1:32.926 1.439 18
13 Paston Maldonado Williams 1:33.133 1.646 17
14 Nico Hulkenberg Sauber 1:33.225 1.738 16
15 Felipe Massa Ferrari 1:33.273 1.786 16
16 Valtteri Bottas Williams 1:33.309 1.822 25
17 Esteban Gutierrez Sauber 1:33.370 1.883 19
18 Sergio Perez McLaren 1:33.607 2.120 9
19 Charles Pic Caterham 1:34.971 3.484 18
20 Jules Bianchi Marussia 1:34.990 3.503 17
21 Max Chilton Marussia 1:36.694 5.207 16
22 Giedo van der Garde Caterham 1:37.443 5.956 18

Luchtmacht Syrië valt Homs aan

Gevechtsvliegtuigen van de Syrische luchtmacht hebben zaterdag stellingen van de rebellen in de stad Homs aangevallen. De luchtaanval maakt deel uit van een offensief dat tot doel heeft de rebellen te verdrijven uit Homs.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden twee plekken in de stad gebombarbeerd. In het centrum van de stad werd felle strijd geleverd tussen de rebellen en het regeringsleger. Het leger voerde op een aantal wijken van de stad artilleriebeschietingen uit. Vooralsnog zijn er geen meldingen van slachtoffers.

Het Syrische leger heeft de afgelopen weken de aanval ingezet en heeft een deel van het gebied dat in handen van de oppositie is weten te heroveren.

[Tour] Roelandts rijdt met gebroken rib

Jurgen Roelandts zal met een gebroken rib beginnen aan de Tour de France. De Belg viel ruim een week geleden ten val in de ZLM Toer, de blessure werd echter nu pas ontdekt.

Gisteravond kwam de gebroken rib aan het licht toen de Belg werd onderzocht in de nieuwe medische vrachtwagen die dit jaar voor het eerst meerijdt tijdens de Ronde van Frankrijk. In de wagen kunnen onder meer echo's en röntgenfoto's worden gemaakt. Hierdoor hoeven wielrenners niet altijd meer naar het ziekenhuis. 

Politie neemt antiek vliegtuig in beslag

In een onderzoek naar faillissementsfraude heeft de politie vrijdag een vliegtuig in beslag genomen. Het gaat om een Antonov An-2, meldt het functioneel parket zaterdag.

De dubbeldekker was van een vliegschool die onder een holding viel. Die holding werd in oktober door de rechtbank in Groningen failliet verklaard. De holding zou failliet zijn gegaan omdat de vliegschool geld dat het aan de holding schuldig was niet betaalde.

Bij een faillissement moeten alle eigendommen worden overgedragen aan de curator. Justitie verdenkt de bestuurder van de holding ervan dat hij zijn verplichtingen naar de curator niet is nagekomen. Na overleg met de curator is het vliegtuig in beslag genomen.

De Antonov An-2 is een flinke dubbeldekker die vanaf 1947 werd gebouwd in de toenmalige Sovjet-Unie. Het vliegtuig werd tijdens de Koude Oorlog onder meer gebruikt als transportvliegtuig en het vervoeren van parachutisten. Bij het bedrijf werd het waarschijnlijk gebruikt als lesvliegtuig.

Hendrickx & Van Dis in jury Film by the Sea

Actrice Monic Hendrickx, auteur Adriaan van Dis, regisseuse Mijke de Jong, zanger Huub van der Lubbe en schrijfster Tatjana van Zanten vormen de vakjury van het filmfestival Film by the Sea. Ook vast jurylid en schrijver Rinus Ferdinandusse is weer van de partij. Dat staat te lezen op de website van het jaarlijkse festival.

De juryleden beoordelen twaalf boekverfilmingen uit de competitie van het Vlissingse filmfestival en kiezen uiteindelijk de winnaar van de Film by the Sea Award. Vorig jaar won de Britse filmmaker James Marsh de prijs voor zijn drama Shadow Dancer. Welke films zijn geselecteerd, is nog niet bekendgemaakt.

Eerder deze week werd al onthuld dat Jan Decleir een oeuvreprijs krijgt tijdens het Zeeuwse festival. Het festival vindt plaats van 13 tot en met 22 september.


Hendrickx & Van Dis in jury Film by the Sea (Foto: Novum)

Ifans speelt broer Sherlock in tv-serie

Rhys Ifans gaat Mycroft Holmes spelen in de Amerikaanse tv-serie Elementary. Dat laat de Amerikaanse zender CBS weten. De serie is een moderne bewerking van de bekende verhalen van Sherlock Holmes, met Johnny Lee Miller als 's werelds beroemdste detective. Lucy Liu speelt een vrouwelijke versie van Holmes' metgezel, Dr. Joan Watson.

Ifans is voor het eerst te zien als Mycroft in de eerste aflevering van het tweede seizoen, die 26 september in de Verenigde Staten wordt uitgezonden. Ook in latere afleveringen komt Mycroft langs. De opnames vonden plaats in Londen.

De 45-jarige Ifans heeft een grote diversiteit aan rollen gespeeld, waaronder een hitsige dj in The Boat that Rocked, de graaf van Oxford in Anonymous en vorig jaar de in een hagedis veranderende Dr. Curt Connors in The Amazing Spider-Man.


Rhys Ifans speelt broer Sherlock Holmes in tv-serie (Foto: Novum)

Van Gaal met voetbalvolk op homoboot

Voor het eerst in de geschiedenis vaart namens het Nederlandse voetbal een boot mee tijdens de Amsterdam Gay Pride. Dat maakte de KNVB zaterdag bekend. Bondsvoorzitter Michael van Praag en bondscoach Louis van Gaal varen mee op de voetbalboot. De complete selectie voor de boot wordt in aanloop naar de Gay Pride bekendgemaakt.

"Het voetbal vaart voor het eerst mee met de Canal Parade op zaterdag 3 augustus", laat Van Praag weten in een verklaring. "Ik zeg bewust 'het voetbal'. Trainers en spelers zullen laten zien dat onze sport staat voor een open en veilig sportklimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn. Dat is niet alleen in het belang van de spelers, maar ook in het belang van de sport."

Van Praag vraagt met de deelname aan de Gay Pride verenigingen dit ook actief uit te dragen. "Een klimaat waarin homoacceptatie vanzelfsprekend is, ontstaat namelijk niet vanzelf."

De KNVB heeft in oktober vorig jaar in samenwerking met een aantal 'roze' partners het actieplan Voetbal Voor Iedereen gepresenteerd. In dit plan staan elf actiepunten benoemd om homoacceptatie in het Nederlandse voetbal te bevorderen.

Noyce wil Liam Hemsworth als Snowden

Phillip Noyce wil een film maken over de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Hij zou graag Liam Hemsworth, bekend van The Hunger Games, in de hoofdrol zien. Dat zegt hij in een interview met de Amerikaanse zender NBC News.

"Dit verhaal speelt zich voor onze ogen af en toch zien we niets", vertelt de Australische filmmaker. "Net als in mijn laatste grote film Salt weet je niet zeker of je met een boef van doen hebt of met een held, ook niet aan het eind van de film".

Op de vraag wie Snowden moet spelen heeft Noyce meteen een antwoord. "Liam Hemsworth is de perfecte keus, hij is nu een rijzende ster", zegt Noyce over de 23-jarige acteur. "Zijn broer Chris zou het ook kunnen, maar Liam ziet er meer als een gewone man uit." Chris Hemsworth is de laatste jaren vooral te zien als krachtpatser in verschillende actiefilms. Zo speelde hij de Noorse dondergod Thor in de stripverfilmingen van Marvel.

In Salt speelt Angelina Jolie een vrouw die al dan niet terecht wordt verdacht van spionage, waardoor de kijker steeds blijft gissen naar haar motieven. Dat vindt Noyce ook het interessante aan Snowden. "Je kunt speculeren of hij het gedaan heeft om de mensheid te helpen of dat hij wist dat hij met deze actie onsterfelijk zou worden. Misschien weten we dat pas over vijftig jaar. Het verhaal is pas net begonnen."


Noyce wil Liam Hemsworth als Snowden (Foto: Novum)

Tiener slaat buurjongen dood met bowlingbal

Een 13-jarige jongen in het Amerikaanse Fort Worth heeft bekend dat hij zijn 5-jarige buurjongen heeft doodgeslagen met een bowlingbal. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.

Volgens de politie gingen de twee jongens samen naar de achtertuin van een leegstaand huis. Daar raakte de tiener dermate geïrriteerd door het jongetje dat hij hem twee keer met de bowlingbal op het hoofd sloeg en hem dodelijk verwondde. Het lichaam van het slachtoffer werd woensdag gevonden. De tiener zit voorlopig vast.

Tiener slaat buurjongen dood met bowlingbal
Tiener slaat buurjongen dood met bowlingbal (Foto: ANP)

Obama niet naar Mandela

De Amerikaanse president Barack Obama gaat zaterdag niet op bezoek bij Nelson Mandela, die in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Wel brengen Obama en zijn vrouw Michelle een bezoek aan familieleden van de vroegere antiapartheidsleider. Dat heeft het Witte Huis zaterdag bekendgemaakt.

"Uit eerbied voor de rust van Nelson Mandela en de wensen van de familie, brengen ze geen bezoek aan het ziekenhuis", liet het Witte Huis in een korte verklaring weten. Obama zei vrijdag tijdens de vlucht naar Zuid-Afrika al dankbaar te zijn dat hij de 94-jarige Mandela eerder al eens heeft ontmoet. "Ik hoef niet met hem op de foto en het laatste wat ik zou willen is mij opdringen in een tijd waarin de familie zich zorgen maakt over de toestand van Nelson Mandela."

De president heeft eerder al gezegd dat Mandela een voorbeeld voor hem is. "Ik denk dat de belangrijkste boodschap die we willen overbrengen, niet direct aan hem, maar aan zijn familie, is dat we dankbaar zijn voor zijn leiderschap in al die jaren. Het Amerikaanse volk bidt en is in gedachten bij hem, zijn familie en zijn land."

Obama heeft zaterdag een onderhoud met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Dat heeft plaats in het gebouw waar Mandela in 1994 werd beëdigd als eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Daarna spreekt hij studenten toe in de Universiteit van Johannesburg. Zondag rondt Obama zijn bezoek af met een toespraak in de Universiteit van Kaapstad en een bezoek aan Robbeneiland, waar Mandela achttien jaar doorbracht.

Het bezoek van Obama aan Zuid-Afrika maakt deel uit van zijn Afrikaanse reis. Na Zuid-Afrika reist Obama nog naar Tanzania. Zijn eerste stop was Dakar in Senegal.

Joop Braakhekke in Sinterklaasfilm

Joop Braakhekke gaat een rol spelen in Sinterklaas en de Pepernoten Chaos. De 72-jarige tv-kok speelt een topkok die Kokspiet adviseert over welke lekkere hapjes hij de Sint en zijn Pieten moet voorschotelen. Dat laat distributeur Entertainment One Benelux donderdag weten.

Braakhekke is wel vaker in films en tv-series te zien geweest, maar speelt doorgaans zichzelf. Zo ook in de komedie Soof van Antoinette Beumer, die op 12 december verschijnt. Alleen in De Gulle Minnaar uit 1990 speelde hij een rol als galahost. Braakhekke gaf in mei al aan wel vaker andere personages te willen spelen.

Braakhekke voegt zich bij een cast bestaande uit onder anderen Gerard Joling, Patty Brard en Tony Neef. Daarnaast zijn Martijn van Nellestijn, die de film ook regisseert, Richard de Ruijter en Hetty Heyting weer van de partij. De girlband Lisa, Amy & Shelley maakt in Sinterklaas en de Pepernoten Chaos zijn acteerdebuut. De drie zussen zingen ook een nummer voor de film.

In Sinterklaas en de Pepernoten Chaos heeft de harde zakenman Brutus Brein, de rol van Neef, last van de economische crisis. Alleen Sinterklaas lijkt opvallend immuun voor financiële tegenvallers. Daarom wil hij zijn producten aan de goedheiligman verkopen. Maar wanneer Sinterklaas aangeeft geen interesse te hebben, bedenkt Brein een list om hem te beroven.

Sinterklaas en de Pepernoten Chaos is vanaf 2 oktober in de bioscoop te zien.


Joop Braakhekke in sinterklaasfilm (Foto: Novum)

Wijffels: Raboploeg heeft ook veel goeds gebracht

De voormalige Rabobankploeg heeft ondanks de dopingschandalen ook veel goeds gebracht. "Ons doel was bijdragen aan de ontwikkeling van de wielersport op een schone manier. Achteraf moet je zeggen dat het mislukt is, maar andere doelen zijn wel bereikt", zei Herman Wijffels zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed. Hij was tot 1999 topman bij de Rabobank, dat in 1996 onder zijn leiding aan de sponsoring begon.

De renners van de Raboploeg hebben veel Nederlanders veel plezier bezorgd, stelde Wijffels in de uitzending. "Die hebben gekeken naar de renners van ons. We hebben goede renners opgeleid." Ook zijn volgens hem veel mensen op de fiets gestapt nadat ze door de renners waren geïnspireerd. "Het heeft op tal van terreinen een positieve bijdrage geleverd."

Wel benadrukte hij dat de directie de stekker uit de ploeg had getrokken als die had geweten van het dopinggebruik. "Dat was ook afgesproken in de contracten." Maar juist omdat het zo scherp in de contracten stond, hebben de betrokkenen het gebruik volgens Wijffels geheim gehouden.

Wijffels herhaalde dat hij niet van het gebruik wist. Hij vindt dat hij niet van het gebruik had moeten weten. "In de tijd dat ik bij de Rabobank zat, was de ploeg geen onderdeel van de bank. Het was een aparte eenheid met een aparte stichting met een apart bestuur. Formeel had ik er geen directe verantwoordelijkheid voor."

Destijds werd volgens Wijffels in toenemende mate gecontroleerd op dopinggebruik door toezichthouders. "Wij dachten: in de controles zal het wel blijken als er iets mis is. Wij kregen te horen dat het bij ons netjes was."

De Rabobank maakte afgelopen najaar bekend te stoppen met het sponseren van de ploeg. Een fiks aantal voormalig Raborenners gaf daarna toe doping te hebben gebruikt. Met Belkin presenteerde de wielerploeg begin deze week een nieuwe hoofdsponsor.

Eerste homohuwelijk Californië na opheffen verbod

Het homoseksuele koppel dat tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geprocedeerd tegen het verbod op het homohuwelijk is vrijdag getrouwd. Kris Perry en Sandy Stier trouwden in het gemeentehuis van San Francisco. Het huwelijk werd voltrokken binnen een uur nadat de rechter had bepaald dat voor het eerst in ruim vier jaar homoseksuele stellen weer kunnen trouwen.

"Door zich aan te sluiten bij de rechtszaak tegen Proposition 8 hebben ze duizenden koppels zoals zijzelf vertegenwoordigd in de strijd voor gelijkheid in het huwelijk", zei procureur-generaal van Californië Kamala Harris vrijdag. "Met ups en downs, met strijd en triomf, zijn ze uiteindelijk als winnaars uit de strijd gekomen." Harris, die de huwelijksceremonie leidde, verklaarde de twee 'echtgenoten voor het leven'.

Californië was in 2008 de tweede staat in de VS die het homohuwelijk legaliseerde. Tegenstanders zetten echter een campagne op poten voor een referendum - beter bekend als Proposition 8 - en later dat jaar stemde een meerderheid van de bevolking in met het terugdraaien van de legalisering.

Een lagere rechtbank bepaalde echter dat het verbod ongrondwettelijk was en veegde het verbod van tafel. De tegenstanders van het homohuwelijk gingen in beroep tegen deze uitspraak, waarna de zaak uiteindelijk bij het Hooggerechtshof terechtkwam. Het hof oordeelde woensdag dat de tegenstanders niet het recht hadden om tegen de eerdere uitspraak in beroep te gaan. Hierdoor blijft de beslissing van de lagere rechtbank van kracht.

Niet iedereen was blij met de uitspraak van de rechter. "De hervatting van het homohuwelijk is op illegale wijze geregeld. Als onze tegenstanders blij zijn dat ze hun doel hebben bereikt op een oneerlijke manier, dan moeten ze zich schamen", zei Andy Pugno, leider van een coalitie van conservatieve religieuze groepen die zich fel heeft verzet tegen het homohuwelijk. "Of de strijd verder kan gaan moet nog worden bekeken, maar het is hoe dan ook een beschamende dag voor Californië."

Vin Diesel in beeld voor Marvel-film

Vin Diesel zou op de verlanglijst staan van Marvel Studios. De filmstudio van de stripgigant heeft de Amerikaanse krachtpatser uitgenodigd voor een verkennend gesprek. "Geen idee waarvoor", twittert Diesel. "Dat weten jullie waarschijnlijk beter dan ik". Voor Diesel lijken meerdere rollen weggelegd in te verschijnen Marvel-films.

Zoals gewoonlijk houdt Marvel de kaarten stevig tegen de borst. Om die reden zou het ook niet verwonderlijk zijn als Marvel het bericht binnenkort laat verwijderen. Kortgeleden werd ook Frank Grillo door de studio gevraagd om zijn bericht dat hij Crossbones zou spelen in Captain America: The Winter Soldier weg te halen.

De 45-jarige Diesel zou Dr. Strange of Black Panther kunnen spelen in de wereld van The Avengers. Ook Ant-Man wacht nog steeds op een hoofdrolspeler van naam. Daarnaast ligt met de aankondiging van Guardians of the Galaxy, die andere grote Marvel-reeks, alles wijd open.

Diesel rondde onlangs de opnames van The Chronicles of Riddick: Dead Man Stalking af. Na de komedie The Machine en de avonturenfilm The Last Witch Hunter staat alweer een zevende Fast & Furious op het programma, die volgend jaar moet verschijnen.


Vin Diesel in beeld voor Marvel-film (Foto: Novum)

Dromen met Mario & Luigi

Dat Nintendo met hun aankomende RPG, Mario & Luigi: Dream Team weer een bijzondere titel inhanden heeft blijkt maar eens te meer uit de onlangs verschenen release trailer.

De trailer geeft een goed beeld van wat we straks kunnen verwachten. Zo kun je Luigi's droomwereld beïnvloeden door met het touchscreen de kamertemperatuur te veranderen of Luigi te laten niezen. Dit levert bijzondere gameplay beelden op en die kun je hieronder bekijken.

De releasedatum voor Europa staat geplanned op 12 juli 2013.

[WL] Volleyballers zegevieren in Zuid-Korea

De Nederlandse volleyballers hebben zaterdag in de World League een overwinning geboekt op Zuid-Korea. De ploeg van bondscoach Edwin Benne zegevierde in Cheonan met 3-1: 25-23, 22-25, 25-20 en 25-16. Door de overwinning blijft Oranje aan kop van groep C.

Dat Zuid-Korea aanzienlijk hoger op de wereldranglijst staat dan Oranje, was niet te merken. Integendeel; afgezien van de tweede set voerde Bennes ploeg de boventoon. Niels Klapwijk was met veertien punten topscorer en Thomas Koelewijn onderscheidde zich met vijf zogenoemde killblocks.

Zondag volgt de tweede wedstrijd op Zuid-Koreaanse bodem. Wordt ook dat duel door Nederland gewonnen, dan lijkt plaatsing voor de finaleronde, waarvoor alleen de groepswinnaar in aanmerking komt, een steeds realistischere mogelijkheid te worden. De nummer twee in de groep Canada won met 3-1 van Finland en spelen zaterdag nog eens uit tegen de Finnen.

Oranje heeft na zeven duels zestien punten, Canada volgt met vijftien. Het team van Benne sluit de groepsfase volgende week af met twee wedstrijden in en tegen Finland, Canada gaat dan op bezoek bij Japan.

Blatter vond Conf. Cup "beste ooit"

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft genoten van de Confederations Cup tot nu toe, ondanks de protesten. Het negende toernooi sinds 2009 was volgens de Zwitserse baas van hoogstaande kwaliteit.

Hij maakt zich nog op om de troostfinale van zaterdag tussen Italië en Uruguay te kijken, alvorens Spanje en Brazilië zondag het toernooi beslissen in de finale. "Als FIFA-voorzitter moet ik zeggen dat, wat organisatie betreft, ik zeer tevreden ben over de stadions en de wedstrijden hier", begon hij tegenover diverse media. "We konden in zes gloednieuwe stadions spelen en we hebben alleen complimenten ontvangen van alle acht deelnemers."

"Op het voetbalveld is het makkelijk om te zeggen dat dit het hoogste niveau ooit was op de Confederations Cup. De wedstrijden waren zeer aantrekkelijk, zelfs met een deelnemer van Oceanië in de vorm van Tahiti op lager niveau. Het was ook een erg sportieve competitie, met zeer weinig kaarten. Mijn complimenten voor de spelers."

Verbeek: "Gouweleeuw onvoldoende"

AZ won vrijdagavond een oefenduel van VV Dirkshorn met slechts 4-1. Gertjan Verbeek was zwaar ontevreden.

De trainer vindt dat er weinig excuus is voor de magere overwinning. "Je zag dat er vermoeidheid in de benen zat. Dat is logisch na een eerste week, maar dan nog moet je met grotere cijfers winnen van amateurs", vertelde hij aan RTV Noord-Holland.

Verdediger Jeffrey Gouweleeuw kwam deze zomer over van sc Heerenveen. Hij moet extra zijn best gaan doen om indruk te maken op zijn trainer. "Hij kwam niet uit de verf. Voor deze avond krijgt hij een onvoldoende", aldus Verbeek.

De oefenmeester weet nog niet hoe zijn basiselftal eruit gaat zien. "Deze weken gebruik ik om te zien wat de beste formatie is. Ik heb ook in veel verschillende opstellingen getraind. Dus er valt nog niet te zeggen hoe het elftal er straks uitziet."

Venus Williams wil rentree bij US Open

Venus Williams denkt tijdens de US Open weer gewoon van de partij te zijn. De Amerikaanse tennisster ontbreekt op Wimbledon nog vanwege een rugblessure, maar denkt dat die kwetsuur haar over twee maanden in New York geen parten meer speelt. "Ik verwacht zeker bij de US Open te zijn", zei ze gisteren.

Venus houdt vanuit Florida de verrichtingen van haar zusje Serena in de gaten. De nummer één van de wereld treedt vandaag in de derde ronde in het strijdperk tegen Kimiko Date-Krumm. Behalve werken aan haar rentree houdt Venus zich naar eigen zeggen ook bezig met andere projecten.

Italië zonder Pirlo in troostfinale

Italië mist zondag in de wedstrijd om plek drie en vier van de Confederations Cup nog eens twee spelers. 102-voudig international en spelmaker Andrea Pirlo heeft te veel last van zijn kuit en is niet inzetbaar tegen Uruguay. Ook voor verdediger Andrea Barzagli (verrekking) is het toernooi definitief voorbij. Dat maakte de medische staf van Italië bekend.

De halve finale donderdag tegen Spanje was een uitputtingsslag voor beide landen. Pas na 120 minuten en veertien strafschoppen (7-6) was Spanje de betere. Middenvelders Claudio Marchisio en Daniele de Rossi en verdediger Giorgio Chiellini zijn daardoor ook nog onzeker voor de troostfinale.

Eerder moesten Mario Balotelli (dij) en verdediger Ignazio Abate (elleboog) afhaken. In de ondankbare wedstrijd om plek drie en vier treft Italië een beter uitgerust Uruguay, dat woensdag met 2-1 van Brazilië verloor.

Tour van start met sprintersetappe

De honderdste Tour de France gaat vandaag niet zoals gebruikelijk van start met een proloog, maar met een rit in lijn. Na 213 kilometer wordt in finishplaats Bastia op Corsica een massasprint verwacht. Daardoor is het voor de sprinters de uitgelezen kans om een keer de gele trui te veroveren.

Volgens parcoursbouwer Jean François Pescheux is het zelfs de eerste keer sinds 1966 dat de Tour met een sprintersetappe begint. Hij noemt de rit 'de makkelijkste op Corsica'. Mark Cavendish en Peter Sagan zijn enkele van de mannen die al aankondigden het geel te begeren.

Echt vlak is de eerste van drie ritten op Corsica, het eiland was het enige stukje van Frankrijk dat nog nooit door de Tour was aangedaan, niet. Vanuit Porto-Vecchio wordt eerst koers gezet naar de zuidelijke punt van het eiland, daarna wordt langs de oostkust de weg naar het noorden ingezet.

De bochtige wegen langs de kust kunnen nog wel problemen veroorzaken voor het nerveuze peloton. Valpartijen zijn dan ook zeker niet uit te sluiten.

Onderweg staat na ruim 45 kilometer de enige officiële beklimming van de dag op het programma. De Côte de Sotta is 147 meter hoog en is een klim van de vierde categorie. De man die daar als eerste bovenkomt krijgt aan het einde van de dag de bolletjestrui om de schouders gehangen.

Sanchez ziet Neymar als concurrent

Door de komst van Neymar moeten andere aanvallers bij Barcelona extra hard gaan werken. Zo ook Alexis Sanchez.

De Chileen was eerder deze week nog deel van een transfergerucht. Hij zou in een spelersruil worden betrokken om Marquinhos te halen van AS Roma. Onzin, aldus Sanchez. "De trainer en de club hebben vertrouwen in mij. Ik speel ook komend seizoen voor Barcelona", vertelde hij in Spaanse media.

Hij heeft er vertrouwen in dat hij zijn plek weet te behouden. "Neymar? Die zal zich goed aanpassen. En ik houd van concurrentie. Ik heb voldoende kwaliteit om samen met Neymar en Lionel Messi in de aanval te spelen."

"Bij Barcelona heerst een uitstekende sfeer in de kleedkamer. Iedereen is bescheiden en werkt hard. Ik denk niet dat er problemen zullen ontstaan. Ja, Neymar is een concurrent. Maar ik ga hard werken en heb veel zin in komend seizoen."

"Voetbal helpt tegen sociale onrust"

De Confederations Cup werd overschaduwd door hevige protesten. Sepp Blatter laat zich er niet door afschrikken.

De FIFA-voorzitter hoopte dat het toernooi een mooie aanloop zou zijn richting het WK volgend jaar, eveneens in Brazilië. Maar een groot deel van het Braziliaanse volk vergat de nationale hobby en protesteerde tegen het voetbal, en eiste dat er meer werd gedaan aan armoedebestrijding in plaats van grote voetbalstadions.

"Natuurlijk werd het toernooi gespeeld in een situatie met sociale onrust, protesten en manifestaties. Maar ik moet zeggen dat voetbal uiteindelijk een positieve rol heeft gespeeld hierin", aldus Blatter die het met de mantel der liefde wil bedekken.

"Het is een deel van emotie en ik moet zeggen dat voetbal de mensen heeft verbonden in de stadions. Misschien heeft het jammer genoeg ook de mensen in de straat verbonden. Maar voetbal verlaat deze competitie met een duidelijke boodschap. We zijn hier volgend jaar weer terug."

Geheel harteloos is Blatter niet, die aangeeft dat een WK met goede stadions essentieel is voor "negentig procent van de inkomsten van FIFA". Zo deed hij al een kleine belofte. "Na het WK in Zuid-Afrika (2010) lieten we een fonds achter van 100 miljoen euro. Ik weet zeker dat zo'n bedrag of zelfs hoger volgend jaar mogelijk is."

'Viergever op plek Pieters bij PSV'

Na het vertrek van Erik Pieters bij PSV wil de Eindhovense club naar verluidt verder gaan winkelen bij AZ. Zo is PSV al in verregaande onderhandelingen om middenvelder en international Adam Maher over te nemen voor ongeveer acht miljoen euro. Maar ook eenmalig international Nick Viergever zou nu op de radar van PSV staan, meldt het Eindhovens Dagblad.

De 23-jarige verdediger moet de opvolger worden van Erik Pieters, die vrijdag tekende bij Stoke City. Met Viergever zou trainer Phillip Cocu een veelzijdige speler in huis halen, die zowel centraal als links in de verdediging kan spelen en als verdedigende middenvelder.

PSV heeft in elk geval genoeg transfergeld opgehaald om aan Maher en Viergever te spenderen. De transfers van Dries Mertens (Napoli), Jeremain Lens (Dinamo Kiev) en Erik Pieters leverden zo'n 22 miljoen euro op.

'Danone fout met reclame over borstvoeding'

Levensmiddelenconcern Danone is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgeroepen te stoppen met zijn campagne over borstvoeding in Turkije. Dat meldde de Britse krant The Independent zaterdag.

In de campagne wordt gewaarschuwd dat moeders mogelijk niet voldoende moedermelk hebben om hun kind te voeden. Danone suggereert dat tekort aan te vullen met melkpoeder.

In de jaren 70 leidde een soortgelijke campagne van concurrent Nestlé tot een boycot. Volgens Danone hebben zowel de WHO als Unicef hun goedkeuring gegeven aan de campagne, maar beide organisaties ontkennen dat tegenover The Independent. Danone mag het logo van de WHO niet meer gebruiken op de verpakking van het melkpoeder.

'Danone fout met reclame over borstvoeding'
'Danone fout met reclame over borstvoeding' (Foto: ANP)

Acht doden door bermbom Thailand

Door een bomaanslag in het zuiden van Thailand zijn zaterdag acht militairen om het leven gekomen. Vermoed wordt dat de aanslag het werk is van moslimrebellen.

De ongeveer 60 kilo zware bermbom explodeerde op het moment dat een militair voertuig in een dorp in de provincie Yala er langs reed, aldus de politie. Het overwegend boeddhistische Thailand heeft al tientallen jaren te maken met geweld in de door moslims overheerste provincies Yala, Pattani en Narathiwat. Het geweld is in 2004 opgelaaid en heeft sindsdien aan zeker 5300 mensen het leven gekost.

Begin dit jaar zijn er vredesgesprekken begonnen tussen de Thaise regering en rebellen maar die hebben niet voor vermindering van het geweld gezorgd. De Thaise regering wees eerder een voorstel voor een wapenstilstand vanwege de ramadan volgende maand af.

De drie provincies in het zuiden van het land behoorden tot 1909 tot Maleisië.

Vijf kinderen met mazelen in ziekenhuis

Vijf kinderen met mazelen zijn inmiddels opgenomen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De afgelopen 10 dagen werden er drie kinderen opgenomen, daarvoor al twee.

Twee kinderen hebben een longontsteking opgelopen. Twee andere patiëntjes hebben hersenvliesontsteking. "Dat is wel een uitzonderlijk verschijnsel. Het meest voorkomende symptoom is oorontsteking", laat een woordvoerder van RIVM weten. Wat de vijfde mankeert, is niet bekend.

De vorige uitbraak van mazelen was in 1999-2000. Die kostte aan drie mensen het leven.

Glastonbury kijkt uit naar show The Rolling Stones

The Rolling Stones staan zaterdagavond als afsluiter van de dag op het hoofdpodium van Glastonbury. Het is voor het eerst dat de band, die vorig jaar vijftig jaar bij elkaar was, optreedt op het grootste festival van Groot-Brittannië. Glastonbury duurt nog tot en met zondag.

Michael Eavis, de bedenker van Glastonbury, benadrukte dat geld niet de reden was van de jarenlange afwezigheid van The Rolling Stones. Het festival staat erom bekend geen torenhoge bedragen neer te tellen voor artiesten. "We hebben altijd een wensenlijstje, waar alleen de beste bands op staan", vertelde hij aan radio en tv-blad Radio Times. "We hebben een hoop namen kunnen wegstrepen. The Rolling Stones bleven als enigen over." Volgens gitarist Keith Richards was een show op Glastonbury er de voorbije jaren gewoon 'nooit eerder van gekomen', terwijl Mick Jagger verschillende keren beweerde dat de band gewoon nooit eerder was gevraagd. "Maar ik heb er wel zin in, want het is een legendarisch festival en wij zijn een legendarische band", zei Richards tegen de BBC.

The Rolling Stones geven een show van ruim twee uur, waarvan een uur mag worden uitgezonden op BBC. Op Glastonbury, waarvoor vorig jaar binnen recordtijd 135 duizend kaarten werden verkocht, staan zaterdag ook artiesten als Ben Howard, Two Door Cinema Club en Azealia Banks.

'Nederland bespreekt nieuwe missie Afghanistan'

Nederland praat met Duitsland over het opstarten van een nieuwe trainingsmissie in Afghanistan. Het kabinet heeft hier nog geen besluit over genomen, maar is gevoelig voor de oplopende internationale druk, schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van diplomaten, militairen en betrokken defensiedeskundigen.

Bij een nieuwe missie zou Nederland leidinggevenden van de Afghaanse politie trainen of het leger in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif. Net als bij de politietrainingsmissie in Kunduz, die maandag afloopt, zou worden samengewerkt met de Duitsers.

Bij het inpakken van de goederen voor de missie in Kunduz wordt al rekening gehouden met een nieuwe missie. De militaire goederen gaan terug via het vliegveld van Mazar-i-Sharif. Eerst gaan de spullen terug die niet meer nodig zijn, de spullen die mogelijk nog van pas komen blijven zo lang mogelijk staan, zegt een militair tegen de krant.

De NAVO heeft begin deze maand al aangegeven te hopen dat Nederland actief blijft in Afghanistan. Een eventuele nieuwe missie ligt gevoelig in het kabinet. In 2009 liep de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie stuk omdat de PvdA niet langer in de zuidelijke provincie Uruzgan wilde blijven. Een jaar later keerde de PvdA zich tegen de missie in Kunduz.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en haar NAVO-collega's hebben in Brussel al de grote lijnen van een eventuele nieuwe missie na 2014 vastgesteld. NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen benadrukte eerder dat het een missie zonder gevechtstaken wordt.

Duitsland heeft aangegeven vanaf 2015 met zeshonderd tot achthonderd man mee te willen doen en wil graag dat Nederland ook van de partij is. Nederlandse militairen vrezen volgens de krant harder door bezuinigingen te worden getroffen als geen zichtbare missies overblijven.

'Weer Nederlandse jihadstrijder omgekomen in Syrië'

In Syrië is opnieuw een Nederlandse jihad'strijder' omgekomen. Het gaat om de van oorsprong Turkse M. Ö., die lange tijd van ronselen werd verdacht maar nooit is veroordeeld, schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van ingewijden. Voor zover bekend zijn nu drie Nederlandse moslims omgekomen in Syrië.

De strijder zou zo'n tweeënhalve week geleden zijn gesneuveld. Hij werd in 2002 in verband gebracht met het uitreizen van twee Eindhovense jongens naar de Indiase deelstaat Kasjmir. De jongens kwamen daar om na gevechten met soldaten. Ö. zat negen maanden vast op verdenking van ronselen, maar werd vrijgesproken.

In 2005 en 2007 werd Ö. opnieuw gearresteerd voor het assisteren bij jihadreizen van moslimjongeren uit Nederland, maar beide keren wist hij veroordeling te ontlopen. Onlangs deed een groep Haagse ouders aangifte tegen onder meer Ö. omdat hij jongeren ronselde voor de strijd in Syrië. Ö werd in 1970 geboren in Turkije. In Nederland woonde hij in Eindhoven, Rotterdam en Den Haag.

Van de drie Nederlandse jihadisten die in Syrië omkwamen was de 20-jarige Mourad M. de eerste. Hij was met ongeveer twintig jongeren vanuit Delft naar Syrië afgereisd. Het tweede slachtoffer was de 20-jarige Sofian E., een bekende van Mourad. Hij kwam uit de buurt van Rotterdam. In Syrië zouden inmiddels tientallen Nederlandse moslimsjongeren meevechten tegen president Bashar Assad.

Twee keer zo veel aanhoudingen bij TT-nacht

Bij de eerste nacht van het jaarlijkse TT Festival in Assen zijn 24 personen gearresteerd voor onder meer mishandelingen, het beledigen van agenten en het afsteken van vuurwerk. Ook werden twee bezoekers neergestoken, maar de verdachten wisten te ontkomen. Een agent raakte lichtgewond toen hij bij een aanhouding in zijn gezicht geslagen.

Het aantal aanhoudingen ligt twee keer zo hoog als vorig jaar, toen in de TT-nacht twaalf mensen werden aangehouden. Een jaar eerder lag het aantal arrestaties in de nacht voorafgaand aan de motorrace in de Drentse hoofdstad echter hoger, namelijk op 31.

De politie spreekt van een rustig verlopen nacht. Door de aanhoudende regen lag het aantal bezoekers een stuk lager dan vorig jaar. De TT-nacht werd bezocht door zo'n vijftigduizend mensen, terwijl dat er vorig jaar nog zo'n zeventigduizend en het jaar daarvoor 55 duizend waren. Het regende tot diep in de nacht en rond 02.00 uur hield veel publiek het volgens de politie voor gezien.

Op het Abel Tasmanplein werden dichtbij het kermisterrein twee mensen neergestoken. Zij raakten gewond aan hun gezicht en hun lichaam en zijn met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De twee daders zijn nog spoorloos. Op de steekpartij na kwam het volgens de politie niet tot ernstige incidenten.

Ondanks de regen zou de sfeer in het centrum van de stad goed zijn geweest, vorig jaar nam de politie nog het woord 'uitstekend' in de mond. Na 03.00 uur kwam het tot vechtpartijtjes, maar de meesten werden volgens de politie in de kiem gesmoord. De meeste aangehouden verdachten zijn na het opmaken van proces-verbaal vrijgelaten. Het TT Festival heeft tot nu toe in totaal tot 36 arrestaties geleid.

'Schultz verzweeg belangrijke informatie partner'

Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft in 2010 bij haar aantreden als minister van Infrastructuur niet gemeld dat haar man aandelen had in een bedrijf dat nauwe banden met haar ministerie onderhoudt. Dat concludeert de Volkskrant uit een eigen onderzoek. De minister ontkent in een verklaring dat de aandelen niet zijn gemeld.

De man van Schultz Van Haegen, Haro, verdiende volgens de krant in 2011 zo'n 2,9 miljoen euro met de verkoop van aandelen in certificeringsbedrijf Kiwa. Dat bedrijf verzorgt onder meer in opdracht van het ministerie van Infrastructuur de uitgifte van vergunningen voor de vervoersbranche.

Melanie Schultz van Haegen bepaalt als minister onder meer welke tarieven Kiwa in rekening mag brengen. Via de Inspectie Leefomgeving en Transport controleert zij het bedrijf. Kiwa schrijft in een reactie dat de uitgifte van vergunningen 'slechts marginaal winstgevend' is.

Kamerleden en brancheorganisaties klaagden eerder over het vergunningenmonopolie en de hoge kosten van Kiwa. De financiële belangen van de man van de minister in Kiwa zijn niet gemeld bij de Autoriteit Consument en Markt, maar zijn volgens de krant wel terug te vinden in een publicatie van de Italiaanse evenknie.

Haro Schultz van Haegen was nog adviseur van Kiwa toen zijn vrouw in aanmerking kwam voor het ministerschap. Om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden, stapte hij direct op. "Wij wilden het netjes doen, zo zijn we", zegt hij in de krant. Zijn aandelenbelang deed volgens hem niet ter zake. "Ik was slechts indirect aandeelhouder en had geen enkele invloed." Kiwa schrijft dat Haro Schultz van Haegen geen enkele bemoeienis met het bedrijf heeft gehad sinds hij opstapte als adviseur.

Voor ze als minister aan de slag ging, heeft Melanie Schultz van Haegen in een gesprek met Rutte, toen actief als formateur, gezegd dat haar man adviseur was bij Kiwa. Haar man is drie dagen voor haar beëdiging opgestapt, schrijft de minister in een verklaring die zaterdag is uitgegeven.

Dat de man van de minister ook aandeelhouder was, is volgens de krant niet ter sprake gekomen. De minister stelt zaterdag echter dat ze in hetzelfde gesprek heeft gezegd dat haar man aandelen had zonder zeggenschap over de beleggingen. Om welke aandelen het specifiek ging, heeft de minister niet gezegd. Volgens het toenmalige Handboek voor aantredende bewindspersonen worden aandelen van een partner niet relevant geacht. Alleen als de minister er medezeggenschap over had, was ze verplicht het te melden. De minister had echter geen zeggenschap over de beleggingen. De minister schrijft volgens het handboek te hebben gehandeld.

De woordvoerder stelt dat de minister geen beslissingen heeft genomen die invloed hadden op de winstgevendheid van Kiwa in de periode voor het werd verkocht.

Ribéry ondertekent nieuw contract

Franck Ribéry heeft vrijdag bij Bayern München zijn handtekening gezet onder een nieuw contract. Een aantal weken geleden meldde Bayern al dat de Fransman zou verlengen tot medio 2017.

Vrijdag werden de papieren eindelijk ingevuld. "Ik ben erg gelukkig. Ik heb altijd gezegd dat ik me in München thuisvoel", reageert Ribéry op de officiële website van de Rekordmeister.

"Ik voel me hier goed, net zoals mijn familie. Hopelijk kunnen we prestaties van vorig seizoen doorzetten." Ribéry won afgelopen jaargang met Bayern de Duitse landstitel, Champions League en DFB Pokal. De 30-jarige vleugelspeler draagt sinds 2007 de clubkleuren van de ploeg uit Beieren.

Mogelijk krijgt Ribéry komend seizoen van de nieuwe coach Pep Guardiola een iets andere rol. De Spaanse trainer ziet in de Fransman een goede nummer 10. Bayern werkte deze week voor het eerst een training met Guardiola af.

Bacuna: "Iedereen begint op nul"

Leandro Bacuna was smaakmaker bij FC Groningen, maar moet zich nu opnieuw bewijzen bij zijn nieuwe club Aston Villa. De 21-jarige vleugelspeler kwam deze zomer voor één miljoen euro over naar de Premier League-club, waar hij een contract voor drie seizoenen tekende.

Bij de club van oud-Feyenoorders Ron Vlaar en Karim El Ahmadi moet hij nu zijn stempel gaan drukken. "Het is een nieuwe start voor mij. Ik kijk uit naar de start van het nieuwe seizoen en ik hoop mezelf te bewijzen in deze gretige jonge ploeg", vertelt Bacuna aan Sky Sports.

Aston Villa kocht ook vijf andere spelers, weet de international van Jong Oranje. "Ik heb veel zin in deze uitdaging. De manager is bezig met het opbouwen van een nieuwe ploeg. Iedereen begint op nul, dus het is aan mij om het te laten zien."

McNish heeft vertrouwen in Di Resta

Le Mans-winnaar Allan McNish denkt wel dat Paul de Resta in Engeland op het podium kan eindigen. De Schot vindt de Force India erg goed in de lange runs waardoor zijn landgenoot goed kan presteren op Silverstone.

Ik denk dat Di Resta het in zich heeft om vierde te worden en misschien zelfs het podium te halen. De Force India was in de lange runs erg sterk. Wanneer er terrein goed moet worden gemaakt, en er lange runs moeten worden gereden, zijn ze erg sterk. Een goed kwalificatieresultaat zou zo erg van pas komen,” aldus McNish, die zelf F1 reed voor Toyota.

Als je terugkijkt naar Bahrein of Barcelona, dan draait het om de kwalificatie.

Chivu wil contract bij Inter uitdienen

Cristian Chivu lijkt niet voor te komen in de toekomstplannen van Internazionale. Toch wil de Roemeen in Milaan zijn contract uitdienen.

Chivu heeft bij Inter een verbintenis tot en met volgend seizoen. De Italiaanse club zou het contract van de verdediger willen ontbinden, omdat er voor hem weinig toekomst is weggelegd in Milaan. Zelf wil Chivu daar echter niets van weten.

"Inter heeft nog geen contact met ons opgenomen over het eventueel ontbinden van zijn contract", vertelt zaakwaarnemer Victor Becali aan TMW. "Cristian heeft aangegeven te willen blijven bij Inter. Hij heeft nog een éénjarig contract en hij is niet van plan om deze te breken."

Cristian Chivu speelt sinds 2007 in de clubkleuren van Inter, dat hem toen van AS Roma kocht. Afgelopen seizoen kwam hij slechts twaalf keer in actie, waarvan zeven keer in de Serie A. Tussen 1999 en 2003 speelde de 32-jarige Roemeen voor Ajax.

Silva: "Ook reserves Spanje ijzersterk"

Brazilië en Spanje spelen zondag de finale van de Confedarations Cup. Thiago Silva is op zijn hoede voor de komende tegenstander.

Spanje-bondscoach Vicente del Bosque liet in aanloop naar het duel weten wellicht enkele spelers rust te zullen gunnen. Volgens Silva maakt dat voor zijn ploeg weinig uit. "We zullen sowieso een team van topkwaliteit treffen."

"Ze hebben een selectie waarin de reservers minstens zo goed zijn als de basiself, een groep van echte wereldkampioenen", spreekt de stopper van Paris Saint-Germain lovende woorden tegenover diverse Braziliaanse media.

"We zijn dan ook goed voorbereid op het duel met Spanje", vervolgt Silva. "Ik denk dat dit duel op kleine details beslist zal worden."

Vejinovic: "Vitesse een grote club"

Enigszins verrassend werd Marko Vejinovic vrijdag gepresenteerd bij Vitesse. De middenvelder is blij met zijn overstap.

Vejinovic is afkomstig van Heracles Almelo en vertrekt samen met zijn trainer Peter Bosz naar Arnhem. De middenvelder is blij met zijn nieuwe club. "Dat Peter Bosz hier nu trainer is, heeft wel meegespeeld", laat hij weten.

"Ik ben zeer tevreden met deze stap. Vitesse is een mooie en grote club. De ambitie van de club past bij mijn persoonlijke ambitie", aldus Vejinovic op de clubwebsite van de Arnhemse club.

Vejinovic speelde de laatste drie seizoenen voor Heracles. Eerder speelde de middenvelder ook kortstondig voor AZ.

Webber verwacht een spannende race

In Silverstone zit het veld erg dicht op elkaar aldus Mark Webber. Hij verwacht een spannende race in wat zijn laatste Grand Prix van Engeland wordt.

Door de regen in de eerste sessie moest al het werk in de tweede sessie verricht worden: “We hebben in negentig minuten zoveel werk proberen te verrichten, met beide compounds en verschillende brandstofhoeveelheden. Voor het team was het dus een behoorlijk veeleisende training. Ik denk dat het in de race behoorlijk dicht op elkaar zal zitten en dat niemand echt de boventoon zal voeren,” aldus de Australiër die de dag als tweede afsloot.

Sebastian Vettel zette de derde tijd neer: “Het was een goede dag en ik denk dat we wel blij kunnen zijn. Het was belangrijk om genoeg ronden te rijden op de droge momenten, aangezien we verwachten dat het zondag ook droog zal zijn. We moeten nog even bepalen of we in de derde training korte runs gaan doen om ons op de kwalificatie te focussen, of lange ter voorbereiding op de race.

Massa crasht wederom

Het is bijna een vertrouwd beeld geworden inmiddels. De Ferrari met startnummer vier die in de muur staat of gehavend de pitstraat tracht te bereiken.

Ook gisteren in Engeland ging Felipe Massa er hard vanaf. “Ik ben erg teleurgesteld, want door de crash heb ik veel tijd verloren, vooral omdat ik daardoor geen goed begrip van de banden heb weten te krijgen. Bij het uitkomen van de bocht kwam ik op een deel van het circuit waar het nog nat was en ik verloor de controle over de auto. Ik reed op de prototype harde banden van Pirelli en die waren nog niet op temperatuur.

Gelukkig hebben we alleen wat lichte schade aan de voorkant opgelopen. Morgen zullen we ons werk gewoon kunnen hervatten. In de lange runs presteerde de auto van Fernando prima en dat geeft ons reden optimistisch te blijven, vooral omdat het morgen warmer gaat worden. Ik denk dat we het gevecht met onze rivalen wel aan kunnen gaan.

Het is na Monaco en Canada het derde weekend waarin de Ferrari-monteurs overwerk hebben. De vraag is dan ook hoelang Massa nog gesteund wordt door de Italianen. Praat hierover mee op het forum.

Porto heeft opvolger Moutinho binnen

FC Porto heeft Héctor Herrera vastgelegd. Het Mexicaanse talent moet Joao Moutinho doen vergeten.

Herrera tekent voor vier seizoenen bij de topclub uit Porto, zo valt te lezen op de clubwebsite. De middenvelder komt over van het Mexicaanse Pachuca.

Porto betaalt acht miljoen euro voor Herrera, die Moutinho moet opvolgen. De Portugese middenvelder vertrok onlangs naar AS Monaco.

Porto verzekerde zich eerder ook al van de diensten van Diego Reyes, die net als Herrera afkomstig is uit Mexico.

Toni pleit voor Fiorentina-komst Gomez

Luca Toni zou een transfer van Mario Gomez naar Fiorentina van harte toejuichen. De spits denkt dat de komst van de Duitser precies is wat La Viola nodig heeft.

Gomez heeft bij Bayern te kampen met serieuze concurrentie van Mario Mandzukic, die afgelopen seizoen veel de voorkeur kreeg van de toenmalige trainer Jupp Heynckes. Fiorentina zou Gomez graag uit zijn lijden willen verlossen en ook Toni maakt zich sterk voor de komst van de spits.

"We hebben het hier over een fantastische speler", aldus de Italiaanse aanvaller tegenover Lady Radio. "We zullen moeten zien of hij kan wennen aan het Italiaanse voetbal, maar hij is een topspeler."

Tegenover de mogelijke komst van Gomez staat het zo goed als zekere vertrek van Stefan Jovetic. Toni denkt dat een vertrek van de spelmaker een groot verlies zou zijn voor Fiorentina. "Ik hoop dat Pizarro dan wel blijft, want er zijn maar weinig andere spelers zoals hij."

Neymar klaar voor Maracana-finale

Ook Neymar kijkt reikhalzend uit naar de finale van de Confedarations Cup. De jongeling neemt het met Brazilië op tegen wereldkampioen Spanje.

Brazilië heeft zondag haar hoop gevestigd op Neymar, die met drie doelpunten al veel indruk maakte op het toernooi. De jongeling weet wat er van zijn ploeg verwacht wordt. "We spelen voor onze familie, onze vrienden, maar vooral voor het land. We zijn klaar voor wat een historische wedstrijd kan worden", aldus de kersverse FC Barcelona-aanwinst tegenover de officiële website van de FIFA. "We moeten ons land verdedigen."

Mocht Brazilië zondag aan het langste eind trekken, dan is het de derde keer dat het Zuid-Amerikaanse land beslag legt op de Confedarations Cup.

Pieters: "Een prachtige mogelijkheid"

Erik Pieters ziet met zijn transfer naar Stoke City een droom uitkomen. De linksback had al langere tijd de ambitie om naar Engeland te verkassen.

PSV maakte vrijdagmiddag bekend dat Pieters voor een kleine vier miljoen euro naar Stoke verkast. De verdediger tekent een contract voor vier seizoenen bij de Engelse club. Pieters, die een teleurstellend seizoen kende in Eindhoven, kijkt uit naar het nieuwe avontuur.

"Ik ben heel blij met deze nieuwe uitdaging", laat de Oranje-international op de clubwebsite van de Eindhovenaren weten. "Het is altijd een droom van me geweest om in de Premier League te spelen, daarom is dit een prachtige mogelijkheid."

Toch ziet Pieters op tegen zijn afscheid. "Tegelijkertijd is het jammer om mijn vrienden en teamgenoten in Eindhoven te verlaten, maar ik ben erg blij met deze kans."

FOK! wat een weer... Eerst wat regen, later wat zon

Hallo! Het was gisteren maar een saaie bedoening buiten. Het was grotendeels bewolkt en tot ver in de middag viel er af en toe wat lichte regen, maar in het westen klaarde het rond half vier zowaar even op. Vandaag hebben we eigenlijk hetzelfde verhaal.

De afgelopen nacht regende het enige tijd en deze regen trekt maar heel langzaam naar het oosten toe weg. Pas aan het einde van de dag zal het op veel plekken weer helemaal droog worden. In de kustprovincies breekt dan de zon door en tegen de avond trekken die opklaringen dan verder het land in. Er staat een matige tot vrij krachtige noordwestenwind en de temperatuur loopt hierbij op naar waarden tussen de 16 en 19 graden.

Na vandaag is het nog niet helemaal zeker wat er gaat gebeuren. De grootste kans maken we op een licht wisselvallig weerbeeld met temperaturen die tussen de 17 en 21 graden liggen.

Ik heb mijzelf trouwens kapot gelachen om een actie die ik gisteravond op een weerforum heb uitgehaald. Dat kunnen allerlei forums zijn, (knipoog) maar ik zeg maar zo.. geintje moet kunnen!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Meerkoetje
Een piepjong Meerkoetje! KlapMongeaul stond erbij.

 Meerkoetje2
En even later... wat kan de natuur toch mooi zijn.

 

 

 

Negatieve reisadviezen voor Egypte

De Amerikaanse regering raadt het af naar Egypte te reizen. De Minister van Buitenlandse Zaken maakte dat vrijdag bekend. Bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van de regering van president Mursi kwam vrijdag een Amerikaan om het leven.

De ambassades van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn zondag gesloten. Dan is het de eerste verjaardag van Mursi's presidentschap en worden meer betogingen verwacht. Tegenstanders beschuldigen Mursi ervan een autocratische islamitische staat na te streven en de economie te verwaarlozen.

Ook de Nederlandse regering raadt het af naar bepaalde gebieden in Egypte te reizen. Populaire toeristenbestemmingen zoals de kust aan de Rode Zee worden wel veilig geacht.

Negatieve reisadviezen voor Egypte
Negatieve reisadviezen voor Egypte (Foto: ANP)

Tapie aangeklaagd wegens fraude

De Franse zakenman Bernard Tapie is vrijdag voorlopig aangeklaagd wegens fraude in een onderzoek naar een omstreden schikking met de Franse overheid in de tijd dat huidig IMF-directeur Christine Lagarde minister van financiën was.

De zaak draait rond een betaling van 400 miljoen euro die Tapie ontving in een arbitrageprocedure over de mislukte verkoop van sportkledingfabrikant Adidas aan een Franse staatsbank in de jaren negentig. De kwestie wordt gezien als een voorbeeld van de innige verhoudingen binnen de Franse elite.

Tapie had nauwe banden met de toenmalige rechtse president Nicolas Sarkozy, toen de baas van minister Lagarde, toen de betaling werd gedaan. Critici zeggen dat deal wel erg voordelig was voor Tapie en dat de arbitrage helemaal niet nodig was geweest.

Levenslang na afsnijden geslachtsdeel

Een Amerikaanse vrouw is vrijdag tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld omdat zij het geslachtsdeel van haar man had afgesneden en door de afvalvermaler in de gootsteen had laten verdwijnen. Over zeven jaar kan de 50-jarige Catherine Khieu om voorwaardelijke vrijlating verzoeken.

Volgens aanklagers had de vrouw slaapmiddelen door het eten van haar man gedaan en hem onder het slaken van de kreet 'je hebt verdiend' met een keukenmes verminkt.

De advocaat van de vrouw voerde aan dat zijn cliënte misbruikt was in haar jeugd en seksueel mishandeld werd door haar man.

In een slachtofferverklaring liet de man weten dat hem een deel van zijn leven en identiteit is ontnomen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.