Finale FA Cup krijgt datum met aanzien

Tiede-Jan Breevaart

De finale van de Engelse FA Cup wordt het komende seizoen na het einde van de Premier League gespeeld. Dat heeft de FA besloten.

De afgelopen jaren wordt het grootste bekertoernooi ter wereld telkens in het lopende seizoen gespeeld. Dat levert veel kritiek op, waarna de voetbalbond nu besluit om de finale weer na het voorbije seizoen te laten spelen.

De kritiek is het hevigst als Manchester United in 2011 kampioen wordt, terwijl twee uur later Manchester City de FA Cup in de wacht sleept. Ook in Nederland is veel negatieve kritiek op de speeldatum van de KNVB bekerfinale.

Zo wordt zelfs de competitie beïnvloed door de speeldatum. Het voorbije seizoen is het theoretisch slim van AZ Alkmaar om in de competitie van PSV te verliezen. PSV strijdt immers nog om een ticket voor de voorronde van de Champions League. Als PSV de tweede plaats in de competitie pakt, en de bekerfinale wint, dan gaat het te vergeven Europa League-ticket naar de verliezend finalist, in dit geval AZ.

Gelukkig voor de KNVB komt het niet zover en wint AZ de beker, maar de Engelse voetbalbond hoopt met deze verschuiving in het programma dit soort problemen te voorkomen.