FOK!filmtips van de dag: The Blind Side

Sanne (Syth86)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Dunya is Marokkaans, opgegroeid met Ramadan en de moskee. Desie, is zo Hollands als kaas en klompen. Op haar achttiende verjaardag hoort Dunya van haar ouders dat ze wordt uitgehuwelijkt, maar daar heeft ze weinig trek in. Toch gaat ze met de familie naar Marokko om hem te ontmoeten. Desie raakt zwanger van haar rijschoolleraar, die haar laat zitten. Ze besluit op zoek te gaan naar haar biologische vader, die in Marokko blijkt te wonen. Onaangekondigd verschijnt ze in Marokko bij Dunya's familie, die daar niet op zit te wachten. Dunya besluit Desie te helpen bij haar zoektocht en ontsnapt zo aan haar trouwplannen. Samen maken ze een avontuurlijke reis, dwars door Marokko. Al snel blijkt dat Marokko geen Amsterdam-Noord is.

De komische road movie is gebaseerd op de gelijknamige, succesvolle televisieserie. Dana Nechushtan regisseerde zowel de serie als de film en heeft met beiden al verschillende prijzen gewonnen in binnen- en buitenland. Dunya & Desie is te zien om 15.25 uur op Nederland 3.

Wanneer zijn vader als illegaal uit België wordt gezet, daagt een Burundese jongen de overheid uit zijn vader terug te vinden. Gelukkig is er nog de tot Belg genaturaliseerde, uit Congo afkomstige, voetballer Emile M'Penza.

Hop was de openingsfilm van het Internationaal Filmfestival in Vlaanderen in 2002 en is het regiedebuut van Dominique Standaert. De film behandelt een zwaar onderwerp op een lichtvoetige, soms haast absurdistische toon. Naast hoofdrolspeler Kalomba Mboyi zijn er ook rollen voor Antje de Boeck, Jan Decleir, Serge-Henri Valcke en de voetballer Emile M'Penza als zichzelf. Te zien om 16.30 uur op CANVAS.

Filmposter Hop (2002) 

Michael Oher is een getraumatiseerde, dakloze Afro-Amerikaanse puber die op straat leeft in Memphis. Op een avond wordt hij opgemerkt door de welgestelde Leigh Anne Touhy. Omdat de jongen geen slaapplaats heeft, biedt ze hem onderdak aan. Michael vindt een thuis bij de liefdevolle Leigh Anne en haar gezin en bloeit helemaal op. Aangemoedigd door zijn nieuwe familie krijgt hij de kans echt iets van zijn leven te maken en zijn enorme talent voor American Football te benutten.

Voor haar rol in dit biografische sportdrama, The Blind Side, won Sandra Bullock haar eerste Oscar. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Michael Oher. Te zien om 20.00 uur op NET5.

Op 30 januari, 1972, verandert een vreedzame betoging van katholieke Ieren in het Noord-Ierse plaatsje Derry in een verschrikkelijk bloedbad op het moment dat Engelse soldaten het vuur openen op een groep demonstranten. Dertien doden en veertien zwaargewonden zijn het bloederige gevolg. Deze dag zal de geschiedenis in gaan als 'Bloody Sunday'. De gelijknamige film is een in documentairestijl geschoten reconstructie van de gebeurtenissen die zouden leiden tot het bloedbad. De camera volgt de pacifistische leider van de betogers Ivan Cooper, gespeeld door James Nesbitt, het meest geruchtmakende slachtoffer, de Britse soldaten die het vuur openden en de aanwezige Britse legertop die de beslissingen nam. Te zien om 21.15 uur op CANVAS.

The Boy Who Cried Werewolf, Een meisje, jij weet zelf, Undispured II: Last Man Standing, City of Angels en The Hard Word zijn vandaag ook op de televisie te zien.