Castlevania: Lords of Shadow 2

In dit spel ben je dit keer Dracula. Wie drinkt er tijgerbloed als mensenbloed veel lekkerder smaakt?

HeaderWie het originele Castlevania: Lords of Shadow heeft gespeeld werd op het einde getrakteerd met een prachtig vooruitzicht. Het vervolg zou zich de huidige tijd gaan afspelen in een grote stad. Dat zou voor het eerst zijn en een grote verandering zijn ten opzichte van de kastelen, grotten en wildernis waar de familie Belmont al zo vaak is geweest. 

Castlevania: Lords of Shadow 2

Castlevania: Lords of Shadow 2 heeft nog een grote verandering in petto: je speelt als Dracula. Dit keer ben je geen stoere goedzak met een zweep en heilig water als wapen, maar de Prins van de Duisternis zelf. Dat levert zuigende gameplay op, dat is in ieder geval al duidelijk in de demo die Konami voor de E3 klaar heeft gezet. De duivel die je verslagen had in het eerste deel is bezig opnieuw te herrijzen en Dracula is niet bepaald vriendjes met hem. Hij is moe van het leven, hij is onsterfelijk en hij wil wraak.

Castlevania: Lords of Shadow 2

In de demo begint het avontuur van Dracula, die koelbloedig een stel soldaten afwacht die het kasteel willen veroveren. In dit tutorialgevecht leren we dat Dracula twee nieuwe wapens heeft: de Void Sword waarmee je levenskracht van vijanden tot je neemt om zelf te genezen en twee Chaos Claws waarmee je schilden en dergelijke in een mum van tijd laat barsten van de hitte.

Een Castlevania zonder zweep is geen Castlevania, dus deze mag je ook verwachten, maar als je aan Dracula denkt, denk je aan lange hoektanden, beten in de nek van zijn slachtoffers en zijn dorst naar vers bloed. En dat kan in dit spel ook. Door vijanden te verlammen en een paar quicktime events goed te timen drinkt Dracula zijn tegenstander leeg in een brute en vooral bloeddorstige finisher.

Castlevania: Lords of Shadow 2

Vechten in Castlevania: Lords of Shadow 2 voelt dan ook oppermachtig aan. Dracula is op het moment in de demo op zijn sterkst en de vijanden nog niet zo heel briljant machtig. Ontwijken en verplaatsen gaat supersnel met de analoge stick en in no-time sloopt Dracula tegenstanders. Soldaten met schilden moeten eerst bewerkt worden met de Chaos Claws zodat de schilden zo heet worden dat ze versplinteren. Daarna is het een groot bloederig geweldorgie. Als de vijanden verslagen zijn komt er een duidelijk sterkere tegenstander in gouden harnas binnen die verkondigt dat hij namens God Dracula wil uitschakelen. Hij is net zo snel als de Prins van de Duisternis en het wordt voor nu gelijkspel.

Castlevania: Lords of Shadow 2

In het tweede gedeelte van de demo wordt de platformgameplay even aangetipt. Dracula hoort herrie buiten en wil naar zijn balkon toe  om te kijken wat er aan de hand is. De herrie is er niet voor niets, want de kasteelgang waar hij door moet staat op instorten. Dat wordt springen dus, en ten opzichte van het vorige deel krijg je als speler meer hulp. Als je ergens aan hangt dan zie je bolletjes glinsteren. Dit zijn allemaal plekken waar je naar toe kunt springen om verder te geraken. Opvallend is ook de vrij te bewegen camera, die in het vorige deel nog niet te regelen is. Hierdoor zie je optionele paden beter en heb je het idee dat het echt een open wereld is.

Castlevania: Lords of Shadow 2

Het bereiken van het balkon is niet heel moeilijk maar de moeilijkheidsgraad van het springen en klauteren verandert snel in de volgende scène. Op het balkon aangekomen ziet Dracula een reusachtige mechanische robot die zijn kasteel sloopt. Net als hij de robot wil beklimmen om het te gaan slopen komt de gouden strijder weer op het toneel en wil koste wat het kost Dracula stoppen de kern van de robot te bereiken.

Dit gedeelte laat het betere platformwerk zien. Het wordt gevarieerd met gevechten met de strijder en wat soldaten die Dracula op zijn weg naar de kern aanvallen. Meestal is er een obstakel die geopend wordt door met goddelijke kracht speciale sloten te breken. Dracula heeft geen goddelijke krachten, maar de gouden strijder wel. Je moet deze zo laten aanvallen dat hij in plaats van Dracula de sloten raakt. Ook het klauterwerk geeft, ondanks de hulp van de glinsterende hulpbolletjes, meer problemen. Dit keer komt er timing bij kijken, het is Wipe Out voor gevorderden.

Castlevania: Lords of Shadow 2

Als Castlevania: Lords of Shadow 2 in zijn geheel zo gevarieerd is als de demo dan wordt dit een knaller. Toffe gevechten, ondanks dat je al bizar sterk bent, en uitdagende platforming maakten de demo al een goede showcase. In de demo kregen we al enkele krachten die je in het spel zult moeten zoeken en ze voelen machtig aan. In het gehele spel kun je gaan en staan waar je wil, de wereld is niet zoals de voorloper een vast pad. In je kasteel is al genoeg te doen, om betere wapens en krachten te vinden maar daarbuiten wordt het interessanter, zeker in de huidige tijd. Castlevania: Lords of Shadow 2 komt ergens in 2013 uit op PlayStation 3 en Xbox 360.