FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 juni 2013

11-jarige schopt MILF (36) met jong

Terwijl de 30-jarige maagden op FOK! nog dagelijks in een tissue of over hun toetsenbord klaarkomen, pakt een elfjarige uit Nieuw-Zeeland het een stuk beter aan. Hij deponeerde zijn kwakje in de moeder van een schoolvriendje. Dat hij wél een echte vent is, blijkt wel uit het feit dat de dame pardoes zwanger werd.

De MILF, wiens naam niet vrijgegeven is, blijkt een heuse cougar te zijn. Ze was zelfs zo wild dat het jochie naar de directeur van z'n school is gestapt, met de mededeling dat de neukpartijen maar eens moesten stoppen. De directeur lichtte de autoriteiten in, en zo kwam de zaak aan het licht.

De vrouw is ondertussen bevallen, maar de haters van de Nieuw-Zeelandse jeugdzorg hebben het kind ingepikt. De vrouw moet binnenkort voorkomen voor seksuele mishandeling, waarvoor ze veertien jaar cel kan krijgen. Doordat ze als vrouw niet voor verkrachting aangeklaagd kan worden, ontloopt ze een celstraf van 20 jaar.

Nederlands stel ontvoerd in Jemen

Een Nederlands stel in de Jemenitische hoofdstad Sanaa is slachtoffer geworden van een ontvoering. Dat vermoeden de autoriteiten van het land. De twee zouden drie dagen geleden zijn verdwenen.

De politie ging poolshoogte nemen bij het appartement van de twee na een telefoontje. Toen er niet werd opengedaan, braken ze de deur open. Ze troffen in de woning alleen de hond van het stel aan.

Er vinden vaker ontvoeringen plaats in Jemen. Eind vorige maand werden twee Zuid-Afrikanen gekidnapt in Taiz, de tweede stad. De president van Jemen geeft de tak van Al-Qaida in het land de schuld van de ontvoeringen. Met het ontvoeren van buitenlanders zouden ze de macht van de centrale regering willen ondermijnen.

Website moeilijk bereikbaar na Amber Alert

De officiële website van het Amber Alert was zaterdag na een afgegeven alarm moeilijk bereikbaar. Een woordvoerder van de politie vermoedt dat de servers van amberalertnederland.nl de plotselinge datastroom niet aankonden. De bereikbaarheid van websites van de overheid in noodsituaties was in het verleden vaker problematisch.

"Twee miljoen mensen hebben een melding gekregen", licht een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie, het voormalige KLPD, toe. De details van de vermissing waren het eerste uur na het uitsturen van het Amber Alert overigens helemaal niet beschikbaar via amberalertnederland.nl.

Rond 18.30 uur leek de bereikbaarheid te verbeteren. Rond datzelfde moment werd ook het vermiste jongetje in goede gezondheid aangetroffen. Iets later werd het Amber Alert ingetrokken. Een Amber Alert wordt uitgegeven in gevallen waarin de politie vreest dat het leven van een vermist of ontvoerd kind gevaar loopt. Het systeem is in Nederland operationeel sinds november 2008. Een Amber Alert wordt slechts een paar keer per jaar uitgegeven.

De website amberalertnederland.nl is slechts een van de manieren waarop Amber Alerts worden verspreid. Ook via sociale media, per sms, schermen in het openbaar vervoer, op matrixborden boven de snelwegen en op andere manieren wordt aandacht gevraagd voor de vermissing of ontvoering van een kind.

Eerder was er veel kritiek op het functioneren van de website crisis.nl. Op deze officiële website van de overheid kunnen burgers meer informatie vinden bij rampen en andere calamiteiten. In een aantal gevallen, zoals tijdens de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk begin 2011, was de site echter een tijd lang niet bereikbaar. Een nieuwe versie van crisis.nl - die twee miljoen bezoekers tegelijk aankan - is sinds vorig jaar in de lucht.

[Confed. Cup] Brazilië wint eenvoudig van Japan

Thuisland Brazilie heeft op betrekkelijk eenvoudige wijze van Japan gewonnen. In een wedstrijd, die meer op een oefenpotje leek, wonnen de Goddelijke Kanaries met 3-0.

Het was aan gastland Brazilië en Japan om de Confederations Cup 2013 te openen. Beide landen zien het toernooi vooral als een grote test voor het WK van volgend jaar, dat eveneens plaatsvindt in het Zuid-Amerikaanse land. In een volgepakt Estádio Nacional de Brasília begon het thuisland fenomenaal aan het duel.

Al binnen drie minuten stonden de Goddelijke Kanaries op voorsprong. Een voorzet van Marcelo werd door aanvaller Fred op de borst aangenomen. Wonderkind Neymar, van wie veel wordt verwacht, nam de bal ineens op zijn schoen. Met een fantastische volley passeerde hij Japan-doelman Kawashima, de bal vloog strak in de kruising. Na de openingstreffer nam de Seleção het initiatief, maar speelde wat passief. De ploeg van bondscoach Felipe Scolari, die in 2002 met de Brazilianen het WK in Zuid Korea en Japan won, speelde in een laag tempo. Dat kwam het spel niet ten goede. Japan liet zien dat het niet voor de grap naar Zuid-Amerika was afgereisd, maar ging mee in het spel van de Brazilianen. Keisuke Honda kreeg twee goede mogelijkheden, maar de echte scherpte ontbrak.

Via Fred (2x) en Hulk kreeg het thuisland goede mogelijkheden om de voorsprong te vergroten, maar beiden faalden in de afronding. Japan was eigenlijk niet bij machte om echt iets te forceren. Middenvelder Nagatomo probeerde het nog wel van ver, maar de Internazionale-speler zag zijn schot afzwaaien. Honda toonde aan dat hij de leider van zijn ploeg is, terwijl Shinji Kagawa maar niet uit de verf kwam.

De Brazilianen begonnen het tweede bedrijf net zo voortvarend als het eerste. Na een voorzet van Dani Alves, één van de weinig goede passes, kon de talentvolle Paulinho uithalen. Zijn schot was zeker niet perfect, maar Japan-goalie Kawashima tastte volledig mis en zag de bal in het doel verdwijnen. Met dit doelpunt leek het duel gespeeld. In het restant vermaakten de Kanaries vooral het publiek door te freestylen. De druk was van de ketel en de spelers etalaarden hun klasse nog maar eens. Wonderkind Neymar gooide er nog een paar fraaie acties uit.

Japan kon geen vuist meer maken. Wel kreeg de ploeg nog een goede kans via Maeda. Zijn schot was niet zuiver genoeg en bleek een makkelijke prooi voor Julio Cesar. In de ultieme slotfase gooide Oscar er met zijn laatste beetje energie een lange rush uit. Zijn pass op invaller Jo was op maat en de aanvaller kon scoren: 3-0. De Japanners kunnen zich gaan opmaken voor het duel met Italië, terwijl Mexico de volgende tegenstander is van de Brazilianen.

[EK<21] Uitslag Nederland - Italië

Niet Nederland maar Italië treft Jong Spanje in de finale van het EK onder-21. In Petach-Tikva eindigde de halve finale in een 1-0 zege voor de Azzurrini.

Nederland deed niet onder voor Italië in de halve finale van het jeugd-EK. Door een treffer van Liverpool-aanvaller Fabio Borini in het laatste kwartier, gaan de Italianen naar de finale, waar Spanje wacht. De goal was een van de weinige échte hoogtepunten in de tweede helft. De eerste klopten beide ploegen wél aan de deur. Nederland kreeg kansen via Adam Maher, die een vrije trap op de paal schoot, en Daley Blind (schot van ver op de vuisten van doelman Francesco Bardi). De Italianen lieten van zich horen via Ciro Immobile (redding Jeroen Zoet) en Borini (net naast).

Na rust lieten beide ploegen minder zien. Geen van de twee stak er net bovenuit, maar Italië had het geluk dat het wel scoorde. Lorenzo Insigne kwam voorbij Ricardo van Rhijn en bediende Borini. De spits mocht weglopen van de net ingevallen Mike van der Hoorn en schoof de bal strak langs Zoet.

Kort daarvoor lukte het Luuk de Jong nét niet Georginio Wijnaldum te bereiken. In de slotfase zette Nederland, ondanks fanatiek tijdrekkende Italianen, nog even aan. Invaller Leroy Fer kopte nog in de handen van Bardi en Memphis Depay zag zijn schot in het zijnet belanden. Net als op het volwassen EK van een jaar terug, gaat de finale tussen Spanje en Italië.

Adam Maher in duel met Matteo Bianchetti (Foto: Pro Shots)

Lokale interruptie: De verkiezing van de lijsttrekker

Doordat de zomervakantie er nog tussen zit, lijken de gemeenteraadsverkiezingen nog ver weg. Maar in de meeste dorpen en steden begint het speelveld zich af te tekenen. De eerste interne partijverkiezingen worden gehouden. Daarbij is de lijsttrekker over het algemeen het eerste aan de beurt. De partij die er het snelst bij was is het Ouderenappel Eindhoven. De doorgewinterde Dre Rennenberg heeft er nog altijd geen genoeg van. Een goede zaak, want zonder de indrukwekkende betogen van Dre zou de raad de raad niet zijn. En bij de laatsten der mohikanen van de LPF is het weer Rudy Reker die weer op eigen kracht zijn zetels mag proberen te verdienen.

Opnieuw Nederlands record Broersen

Nadine Broersen heeft opnieuw het Nederlands record hoogspringen verbeterd. De meerkampster kwam tijdens het atletiekgala in het Oostenrijkse Salzburg tot een hoogte van 1,90 meter, waarmee ze haar beste prestatie met een centimeter verbeterde.

Broersen sprong vorige maand bij Ter Specke-bokaal in Lisse het oude record van 1,88 meter gezet door Mieke van Doorn (1975), Mirjam van Laar (1977) en Monique van der Weide (1990) uit de boeken.

Wielersucces voor Nizzolo en Voeckler

Giacomo Nizzolo heeft voor de tweede dag op rij een ritzege in de Ronde van Luxemburg geboekt. De Italiaan van Radioshack was in de derde etappe van Eischweiler naar Diekirch de snelste in een massasprint. In Zuid-Frankrijk gaf Thomas Voeckler zijn visitekaartje af in de Route du Sud. De Fransman won de koninginnenrit met finish in Bagnères-de-Luchon.

Nizzolo gaf in de sprint de Rus Alexei Tsatevich en de Italiaan Pierpaolo de Negri het nakijken. Wout Poels finishte als negende. De Fransman Jonathan Hivert blijft bovenaan staan in het klassement. Hij heeft twee tellen voorsprong op Matthias Brändle. Robert Gesink staat zevende.

Voeckler mag zich de nieuwe leider noemen in de Route du Sud. De Fransman van Europcar heeft een voorsprong van vier seconden op Franco Pellizotti. John Gadret volgt op zes seconden als derde.

Murray en Cilic in finale Queen's

Andy Murray en Marin Cilic staan zondag in de finale van het tennistoernooi van Queen's. De als eerste geplaatste Murray won met 4-6, 6-3 en 6-2 van Jo-Wilfried Tsonga (4). Cilic, nummer vijf van de plaatsingslijst, was Lleyton Hewitt eveneens in drie sets de baas: 6-4, 4-6 en 6-2.

Cilic verdedigt op de Londense Queen's Club zijn titel. Hij profiteerde vorig jaar in de finale van een diskwalificatie van zijn tegenstander David Nalbandian, die bij het vernielen van een reclamebord de lijnrechter verwondde. Murray won het voorbereidingstoernooi op Wimbledon in 2009 en 2011.

Het speelschema liep zaterdag door de regen veel vertraging op. Om niet in de problemen te komen, besloot de organisatie uiteindelijk beide halve finales tegelijkertijd af te laten werken.

Tweede ritzege Sagan in Zwitserland

Peter Sagan heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van Zwitserland geboekt. De Slowaakse renner van Cannondale klopte in de 180 kilometer lange achtste etappe van Zernez naar Bad Ragaz de Italiaan Daniele Bennati en de Belg Philippe Gilbert in de sprint. Sagan schreef maandag ook al de derde etappe op zijn naam.

Maxime Bouet, Manuele Mori, Robert Vrecer en Reto Hollenstein zorgden voor de traditionele vlucht van de dag. De vier werden ruim voor de finish ingerekend, waarna Gilbert op het laatste klimmetje van de dag ook nog een vergeefse poging waagde. Een sprint bleek echter onvermijdelijk en daarin was Sagan een klasse apart.

Mathias Frank begint zondag als leider aan de afsluitende klimtijdrit. De Zwitser (BMC) heeft een voorsprong van dertien seconden op Rui Costa en 23 op Roman Kreuziger. Bauke Mollema volgt op 46 seconden en staat daarmee vijfde, net achter Thibaut Pinot.

Xbox One-gamers met ban kunnen doorspelen

Via Twitter verscheen het nieuws dat een Xbox One-speler die geband wordt, bijvoorbeeld vanwege racistische uitlatingen op Xbox Live, geen games meer zou kunnen spelen. Dit blijkt onjuist, Major Nelson, dé pr-man voor Xbox, heeft dit in een interview duidelijk gemaakt.

De ban heeft alleen betrekking op de mogelijkheid om online te gamen. Major Nelson legt bovendien weer wat meer uit over de mogelijkheid om games te delen via de Familie-opties. 

Een andere feature van Xbox One, de HDMI-input, wordt ook besproken. Je kunt elk HDMI-apparaat aansluiten om zo via Xbox One beelden naar je tv te laten sturen. Dit betekent dat je te allen tijde Xbox-invites kunt krijgen waarna je direct kunt overschakelen naar die game. Xbox One-invites tijdens het spelen op je PlayStation 4? Op z'n minst een interessante feature.

Ook is Picture-in-Picture een mogelijkheid en kun je tegelijkertijd tv kijken en Xbox One-games spelen. Je kunt helaas geen beelden van de andere apparatuur opnemen op je Xbox One.

Het interview werd gehouden op basis van vragen gesteld op Reddit. Het totale interview is hieronder te bekijken.

[WK Kwalificatie] Kaapverdië geeft Tunesië makkelijke opdracht

Tunesië heeft zondag aan een punt voldoende om zich te kwalificeren voor de finaleronde voor de WK kwalificatie in Afrika. In groep B won Kaapverdië met 1-0 van Sierra Leone. De treffer werd al in de twaalfde minuut gescoord door Héldon. 

Sierra Leone had een overwinning nodig om in de race te blijven. Het heeft nu vijf punten uit vijf wedstrijden, Kaapverdië heeft er zes. Tunesië staat al op tien punten en moet morgen nog spelen tegen Equatoriaal Guinee, dat vier punten heeft. Alleen de tien groepswinnaars plaatsen zich voor de play-offs in oktober en november.

Ombudsman wil breed onderzoek gezondheidszorg

Ernstige misstanden in ziekenhuizen komen veel te laat aan het licht. En zelfs als ze naar buiten komen, dan nog staan patiënten in de kou. Dat zei zaterdag de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in het RTL Nieuws. Hij zei dat naar aanleiding van de misstanden in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse, die RTL Nieuws vrijdag naar buiten bracht. De zorg zou daar al jaren onder de maat zijn.

Brenninkmeijer heeft flinke kritiek op het zorgsysteem. ,,We zien dat mensen gewoon niet de goede informatie krijgen. Er zijn eigenlijk geen goede mechanismen om ziekenhuizen en zorginstellingen die niet goed functioneren te corrigeren. Dat vind ik zorgwekkend."

Hij vindt dat patiënten vaak in de kou staan. "Zij hebben het nakijken." Hij wil een groot onafhankelijk onderzoek naar de misstanden.

220 duizend bezoekers voor Luchtmachtdagen

De Luchtmachtdagen op vliegbasis Volkel hebben vrijdag en zaterdag in totaal 220 duizend bezoekers getrokken. Dat laat de organisatie weten. De vorige editie van het evenement in 2011 trok in totaal 180 duizend bezoekers. Een van de hoogtepunten van zaterdag was volgens een woordvoerder het bezoek van astronaut André Kuipers.

De bezoekerscijfers van het evenement, dat dit jaar in het teken stond van honderd jaar militaire luchtvaart, lagen ook vrijdag al boven die van 2011, toen het evenement in Leeuwarden werd georganiseerd. Op de eerste dag togen zeventigduizend mensen naar Volkel, twintigduizend meer dan bij de vorige editie.

André Kuipers, die twee keer namens Nederland de dampkring verliet, was voor zijn overstap naar de ruimtevaartwereld officier bij de luchtmacht. Hij deed er als arts onderzoek naar ongevallen en incidenten waarbij sprake is van een verstoorde oriëntering bij vliegers. Behalve voor Kuipers kon het publiek in Volkel ook terecht voor vliegdemonstraties, oude vliegtuigen en ontmoetingen met luchtmachtpersoneel.

De woordvoerder had weinig gemerkt van nieuwsgierigheid van het publiek naar de locatie op de basis waar Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen. De aanwezigheid van deze wapens, een publiek geheim, werd deze week bevestigd door oud-premier Ruud Lubbers (CDA).

De toeloop van bezoekers zorgde zaterdag voor veel vertraging op de wegen in de omgeving. Om 16.30 uur meldde de Verkeersinformatiedienst dat nog steeds mensen op weg waren naar de luchtmachtbasis. Het evenement duurt tot 18.00 uur. Daarna blijft het druk op de wegen omdat de bezoekers ook weer naar huis moeten.

De volgende editie van de Luchtmachtdagen vindt volgend jaar plaats. Dan is de eveneens in Brabant gelegen vliegbasis Gilze-Rijen aan de beurt als locatie van het evenement.

Britse politie pakt zaak McCann op

Ruim 6 jaar na de verdwijning van de Britse peuter Madeleine McCann gaat de Engelse politie zich met de zaak bemoeien. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft geld toegezegd om het onderzoek weer op gang te brengen, zo meldde de BBC zaterdag.

Madeleine verdween 3 mei 2007 uit haar slaapkamer in een appartementencomplex in Praia da Luz in de Portugese Algarve. Het onderzoek van de Portugese politie zit op dood spoor.

Britse politie pakt zaak McCann op
Britse politie pakt zaak McCann op (Foto: ANP)

Slecht debuut voor Maaskant

Robert Maaskant had vermoedelijk meer verwacht van zijn debuut bij Dinamo Minsk. De Nederlandse trainer ging met zijn nieuwe club onderuit tegen BATE Borisov (1-2).

Maaskant moest al snel aan de bak met zijn nieuwe team, nadat hij deze week had getekend in het Wit-Russische Minsk. De bij FC Groningen vertrokken trainer verloor meteen met zijn nieuwe club. Bij de rust stond de formatie van de oud-trainer van Groningen, maar ook NAC Breda en Willem II, met 0-1 achter.

Een kwartier na de rust verdubbelde BATE die marge. De tegengoal van Minsk, dat vijfde staat, deed er niet meer toe.
Maaskant tekende een jaar geleden bij Groningen, maar club en trainer gingen na de eerste jaargang in goed overleg uit elkaar. De samenwerking had niet opgeleverd wat zij ervan hadden gehoopt.

Minsk is niet het eerste buitenlandse avontuur voor Maaskant. Tussen 2010 en 2011 was de 44-jarige oefenmeester eindverantwoordelijk bij het Poolse Wisla Kraków en voor zijn komst naar Groningen was hij enkele maanden trainer van Texas Dutch Lions. In Nederland coachte hij verder RBC Roosendaal, Go Ahead Eagles en MVV.

[WK Kwalificatie] Zambia pakt punt, goal Mulenga

Zambia heeft verzuimd een goede stap te zetten richting de play-offs voor het WK.  De ploeg speelde met 1-1 gelijk tegen Sudan. De treffer namens Zambia werd gemaakt door FC Utrechtspeler Jacob Mulenga. 

Mulenga begon in de basis en was in de zeventigste minuut belangrijk voor zijn vaderland, toen hij voor de openingstreffer zorgde. Twee minuten later zorgde Malik Mohammed al voor de 1-1. Dit was tevens de eindstand. De ploeg van bondscoach Herve Renard staat weliswaar nog aan kop in Groep D met elf punten uit vijf duels, maar Ghana kan er morgen langs als ze van Lesotho weten te winnen. 

In Groep E heeft Congo verzuimd de groepswinst veilig te stellen. Burkina Faso won met 0-1 en komt daarmee op negen punten. Congo heeft er tien. Gabon is ook nog in de race met acht punten na een 4-1 zege op Niger. Alleen de tien groepswinnaars plaatsen zich voor de play-offs in oktober en november. 

Overige uitslagen

Groep A: Botswana - Centraal Afrikaanse Republiek 3-2

Groep J: Uganda - Angola 2-1 

Kanye West onaangedaan door lekken plaat

Het deert Kanye West niet dat zijn nieuwe album voortijdig is uitgelekt. Yeezus is online al te downloaden, terwijl de plaat dinsdag pas officieel uitkomt. Wests platenlabel Def Jam is echter minder blij, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Volgens bronnen heeft Def Jam een speciale afdeling die zich bezighoudt met platen die te vroeg uitlekken op internet. De afdeling probeert op verschillende manieren te achterhalen wie de muziek online heeft gezet. Naar verluidt heeft Def Jam al een verdachte op het oog.

De 36-jarige West stelt dat lekken bij langverwachte albums bijna overmijdelijk is, gezien het aantal mensen dat eraan meewerkt. Yeezus is het zesde studioalbum van de rapper, die binnenkort zijn eerste kind verwacht met zijn vriendin Kim Kardashian.

Desgevraagd zei hij wel nog steeds erg aangedaan te zijn door de insinuatie dat hij een homoseksuele vis is. Hij houdt naar eigen zeggen slechts van fishsticks. Dat maakt hem geen homoseksuele vis, zo zegt de zelfverklaarde 'stem van deze generatie'.

Gewilde Maher: "Het wordt Ajax of PSV"

Adam Maher zit momenteel in Israël voor het jeugd-EK. Veel scouts van buitenlandse topclubs letten op de jongeling. Toch wil het talent nog steeds naar Ajax of PSV.

De speler van AZ Alkmaar denkt er verstandig aan te doen om nog minimaal een jaar in de Eredivisie te blijven. Dat meldt hij in Het Algemeen Dagblad.

"Ik denk dat jongens als Stefan de Vrij en Jordie Clasie de juiste keuze hebben gemaakt door nog een jaar in de Eredivisie te blijven", aldus de spelmaker. "Ze kiezen voor zekerheid. Ik ben ook helder geweest: ik blijf in Nederland."

Ondanks interesse van grote clubs blijft de 19-jarige international bij zijn eerdere uitspraken. "Het wordt Ajax of PSV. Het wordt een keuze op gevoel en mijn gevoel heeft me nog nooit in de steek gelaten."

RIVM overweegt inenting biblebelt

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overweegt een extra inenting te geven aan baby’s die risico lopen mazelen te krijgen door besmetting in de zogeheten biblebelt. Nu is dat nog niet nodig, maar het instituut gaat daarover in overleg.

Dat zei Roel Coutinho van het RIVM zaterdag in een uitzending van EenVandaag en Omroep Gelderland. In de biblebelt is de mazelen uitgebroken. In het gebied kiezen veel streng-gereformeerden ervoor om hun kinderen uit geloofsovertuiging niet in te laten enten. Een beslissing wordt niet voor eind volgende week verwacht.

Normaal gesproken krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden een mazelenprik. Tot zes maanden zijn ze van nature nog beschermd. De vraag is of er in de periode daartussen een extra inenting moet komen voor de kinderen van ouders die daar wel voor kiezen. Inenten moet niet te vroeg gebeuren want dan slaat het vaccin niet aan.

Nog onduidelijk is hoe groot de groep baby’s precies is die ervoor in aanmerking komt en in welk gebied het precies noodzakelijk is. Of er een extra vaccinatie komt, hangt af van het verloop van de ziekteuitbraak.

Als de extra vaccinatie er komt, dan gaat dat waarschijnlijk pas over een aantal maanden gebeuren, omdat het instituut dan de grootste mazelenpiek verwacht. Van zeker 67 mensen in de biblebelt is bevestigd dat zij de mazelen hebben, liet het RIVM vrijdag weten.

Ontevreden Suarez: "Momenteel alleen met Uruguay bezig"

Luis Suarez is momenteel niet bezig met een vertrek uit Liverpool. Alle aandacht van de Uruguayaanse aanvaller gaat uit naar de Confederations Cup.

De 26-jarige spits bereidt zich momenteel met de nationale ploeg voor op de eerste wedstrijd tegen wereldkampioen Spanje. De voorhoedespeler prefereert een vertrek uit Liverpool, maar focust zich momenteel enkel op het mondiale toernooi.

"Ik ben naar de Confederations Cup gekomen voor Uruguay en niet met het idee dat het helpt bij een mogelijke transfer", aldus de voormalig Ajax-speler tegenover diverse media. "Mijn enige doel is de beker te winnen."

"Ik weet niet of ik blijf of ga. De club wil dat ik blijf, maar trainer Brendan Rodgers weet wat ik wil", vervolgt de goaltjesdief. De reden dat Suarez wellicht zijn toekomst bij een andere club vervolgt, zijn de Britse media. "De afgelopen waren zwaar. Liverpool is een prachtige club, maar ik ben niet blij met de manier waarop de media met me omgaan."

Masseur pijpt slapende klant

Pijpen of gepijpt worden, dat is de vraag. Als het aan ene Scott Lloyd Price ligt, is het het eerste. Alhoewel zijn slachtoffer weinig keuze heeft gehad. Ronkend lag zijn klant op de massagetafel te slapen, toen Scott besloot diens neukroede in z'n mond te nemen. Snel kreeg hij in de gaten dat dat geen goed idee was.

Geilnicht Scott ontving op elf november van het vorige jaar een klant voor een massage. Eerst nam Scott de achterkant van de man onder handen. Pas toen hij de voorkant van de man begon te masseren, raakte die echt ontspannen. Uitgeput viel de klant in slaap, en Scott begon snel aan diens blanke-vlablaffer te sabbelen.

Natuurlijk werd het slachtoffer al wakker terwijl Scott diens paal nog tussen z'n amandelen had zitten. Toen Scott merkte dat de klant wakker was, ging hij er snel vandoor. Erg geschrokken draaide de klant zich op z'n buik. Later ging de klant toch maar naar de politie om aangifte te doen van verkrachting.

Aangezien een DNA-test lang duurt, kon pas afgelopen woensdag vastgesteld worden dat Scott z'n lippen rond de neukpeuk van de klant heeft gezet. Nu zit Scott vast op verdenking van verkrachting. Scott is echter nog niet ontslagen bij het massagecentrum, wellicht door zijn geweldige klantenservice.

[EK<21] Spanje ten koste van Noorwegen naar finale

Jong Spanje heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van het EK voor spelers onder 21 jaar. De titelverdediger was in de halve finale in het Israëlische Netanya met 3-0 te sterk voor Noorwegen. Nederland en Italië maken zaterdagavond in een onderling duel uit wie het dinsdag in de eindstrijd tegen de Spanjaarden mag opnemen.

Spanje won alle wedstrijden in de groep en maakte ook tegen Noorwegen de favorietenrol waar. Het uitstekende combinatiespel resulteerde vlak voor rust in de volkomen verdiende openingstreffer. Rodrigo, die even daarvoor nog de paal had geraakt, scoorde uit een door de Noorse defensie slecht verwerkte corner.

In de tweede helft leek er wat nonchalance in te sluipen bij de Spanjaarden. Het leverde Noorwegen kansen op die door AZ-speler Marcus Henriksen en aanvoerder Ken Strandberg werden gemist. In de slotminuten gooide Spanje door een fraai puntertje van Isco en een knappe actie van Alvaro Morata de wedstrijd definitief in het slot.

Nog geen uitsupporters mee naar klassieker

Burgemeester Eberhard van der Laan denkt niet dat er komend seizoen al uitsupporters mee mogen naar de klassieker. Zijn collega Ahmed Aboutaleb uit Rotterdam houdt het plan tegen.

Na vier jaar zonder uitfans mee te mogen nemen, staat Van der Laan nu open voor vernieuwing. "In Rotterdam zijn ze nog niet zover dat er supporters vanuit Amsterdam in het stadion plaats mogen nemen", laat de Burgemeester weten aan AT5.

"Door een aantal incidenten in Rotterdam zijn zij er nog niet klaar voor", gaat hij verder. "Ik denk dat het er komend seizoen in ieder geval nog niet van zal komen. We gaan in juli nog wel in gesprek met elkaar", sluit hij af.

Naar aanleiding van supportersrellen werd vier jaar geleden besloten om geen uitsupporters meer mee te nemen naar de klassieker. Sindsdien zijn er jaarlijks lege uitvakken te bewonderen. De supportersverenigingen gaven eerder de beide burgemeesters te willen overtuigen dat dit weer mogelijk moet worden. Voorlopig is daar dus nog geen sprake van.

Roemeense Halep boekt eerste toernooizege

Simona Halep heeft zaterdag de eerste WTA-titel uit haar carrière veroverd. De 21-jarige Roemeense (7) was in Nürnberg in de eindstrijd met tweemaal 6-3 te sterk voor thuisspeelster Andrea Petkovic. Halep had de voorbije drie jaren drie finales verloren.

Petkovic, die met een wildcard was toegelaten, bereikte haar eerste finale in twintig maanden. Ze werd lange tijd achtervolgd door blessureleed. Petkovic blijft door haar nederlaag op twee toernooizeges staan.

[HWL] Nederlandse mannen zonder problemen langs India

De Nederlandse mannen hebben hun tweede duel op de Hockey World League winnend afgesloten. Zaterdagmiddag werd in Rotterdam met tegenstander India afgerekend: 2-0. Door deze uitslag deelt Oranje de koppositie in de groep. Evenals Nieuw-Zeeland bezitten onze landgenoten vier punten.

Zonder de geblesseerde Sander de Wijn startte Oranje alleraardigst tegen India. Binnen anderhalve minuut haalde Billy Bakker hard en gericht uit met zijn backhand, waardoor de openingstreffer op het bord kwam. Nederland was in de eerste twintig minuten heer en meester tegen India, dat in die fase vooral als speelbal fungeerde voor de ploeg van bondscoach Paul van Ass.

De goede start werd bekroond met het tweede doelpunt van de wedstrijd. Na een mooie aanval kwam de bal bij Constantijn Jonker, wiens inzet op een Indiase voet kwam die op de doellijn stond. De toegekende strafbal werd benut door Jeroen Hertzberger, die ook in de eerste wedstrijd op de HWL vanaf de stip scoorde.

Naar mate de eerste helft vorderde, daalde de amusementswaarde van het eentonige duel. Na de thee begon Oranje wederom aardig, maar opnieuw verdween het tempo uit het spel van de gastheren. Het zwakke India kreeg ruimte om in de wedstrijd te komen en mocht bovendien viermaal aanleggen voor een strafcorner. Omdat deze pogingen geen doel troffen en ook Oranje naliet de score een fraaier aanzien te geven, bleef de 2-0 stand op het bord staan.

Maandag speelt Nederland zijn derde en laatste groepswedstrijd, waarin Ierland de tegenstander is. De Ieren staan met één punt onderaan de poule. Zaterdagochtend verloren de Groenhemden van Nieuw-Zeeland: 4-2.

'Ook Besiktas in de markt voor PSV'er Lens'

Besiktas heeft serieuze interesse in Jeremain Lens. Een bod van €5 miljoen werd enkele weken geleden afgewezen door PSV. De Eindhovenaren hebben bij de Turken aangegeven minimaal €7,5 miljoen te verlangen. Dat meldt het Turkse dagblad Milliyet.

Besiktas zou nog steeds in de markt zijn voor de aanvaller. De Zwarte Adelaars moeten wel opschieten, want PSV heeft ondertussen een akkoord bereikt met Dynamo Kiev. De club uit Oekraïne heeft €9 miljoen geboden op de Oranje-international. Het is nu aan 25-jarige om zelf tot een overeenkomst te komen met Dynamo.

Besiktas-voorzitter Fikret Orman wil zich versterken met een voorhoedespeler. Samuel Eto’o van Anzhi Makhachkala bleek onhaalbaar, dus richt de club zich op Lens. Als de PSV'er kiest voor een avontuur in het Oostblok komt Chelsea-speler Romelu Lukaku in beeld.

Hemmen mag bij Cambuur blijven in andere rol

SC Cambuur wil met spits Michiel Hemmen praten over contractverlening. De aanvaller zal zich wel moeten aanpassen om in de Eredivisie aan speelminuten te komen.

Het contract van Hemmen loopt over een kleine maand af. Algemeen directeur Gerald van den Belt wil de sterke spits graag behouden, maar waarschuwt hem wel. Hemmen zal namelijk een andere rol op zich moeten nemen in het veld.

"We komen in de Eredivisie komend seizoen vooral veel onder druk te staan", zegt Van den Belt tegenover het Friesch Dagblad. "Onze spits zal dus minder vaak voor de goal van de tegenstander komen en meer moeten meeverdedigen. Wij willen horen van Hemmen of hij dat wil en kan."

Cambuur ziet zeker toekomst in Hemmen en denkt dat de gesprekken positief gaan verlopen. "Wij zijn er van overtuigd dat we wat voor elkaar kunnen betekenen, ook in de Eredivisie. Alleen is zo'n gesprek nodig voordat we concreet worden." 

Of de club uit Leeuwarden ook de aflopende contracten van Mohamed El Makrini en Tim Bakens gaan verlengen, is nog niet zeker. Het hangt volgens Van den Belt af van mogelijke nieuwe aankopen.

Kuijt hoopt alsnog op terugkeer naar Feyenoord

Dirk Kuijt hoopt in de toekomst alsnog terug te keren naar De Kuip. De aanvaller geeft aan dat hij snapt dat supporters teleurgesteld zijn dat hij niet eerder terug is gekeerd.

"Iedereen weet dat Feyenoord mijn lievelingsclub is. Ik zou daar graag in het nieuwe stadion afscheid nemen", vertelt de Katwijker aan Fotospor. Toch zal Kuijt waarschijnlijk niet dit seizoen de overgang naar Rotterdam-zuid maken.

"Fenerbahçe kwam met een geheel ander avontuur. Ik weet dat veel supporters teleurgesteld zijn omdat ik nog niet terug ben, maar ik hoop dat in de toekomst alsnog te doen."

Kuijt kent tot dusver een succesvolle carrière. In 501 competitieduels scoorde hij 181 keer. Bij Feyenoord dwong hij een transfer af naar Liverpool, waar hij het langst speelde. Daar stond hij zes seizoenen onder contract.

[Upd] Amber Alert voor Groningse kleuter (4)

De politie heeft zaterdagmiddag een Amber Alert uitgegeven voor een 4-jarige jongen uit Groningen. Bij de vermissing is een blauwe Volkswagen Golf betrokken. Dat is te lezen op de website van het alarm voor urgente kindervermissingen en -ontvoeringen.

Het alarm voor Jayden Vos werd iets na 17.00 uur uitgegeven. Verdere details over de vermissing van de jongen ontbreken nog.

Update 18.44 uur
Volgens de pagina van Amber Alert op Facebook is Jayden terecht. Hij is in de stad Groningen door de politie gevonden. Het Amber Alert is weer ingetrokken.

Politiefoto's rond dood Jackson online

Op internet is een reeks foto's verschenen die zijn genomen in het huis van Michael Jackson op de dag dat hij stierf. Entertainmentsite TMZ plaatste 155 kiekjes, onder meer van flesjes propofol en medicijnen.

De foto's, die zijn vrijgegeven in verband met de rechtszaak van de familie Jackson tegen concertorganisator AEG Live, werden op 25 juni 2009 gemaakt.

Michaels moeder Katherine is van mening dat AEG nalatig is geweest met het in dienst nemen en controleren van Conrad Murray, die de King of Pop behandelde. Murray zit vast wegens betrokkenheid bij de dood van Jackson, hij diende de zanger een fatale dosis propofol toe.

Iran krijgt gematigde president

De presidentsverkiezingen in Iran zijn in de eerste ronde gewonnen door de gematigde geestelijke Hasan Rowhani. Dat heeft de Iraanse minister van binnenlandse zaken Mostafa Mohammad Najjar zaterdag bekendgemaakt.

Meer dan 36 miljoen Iraniërs brachten vrijdag hun stem uit en Rowhani wist in de eerste ronde meteen meer dan vijftig procent van de stemmen te halen. Hierdoor is een tweede ronde overbodig.

Rowhani was de enige gematigde kandidaat die toestemming had om mee te doen aan de verkiezingen. De overige kandidaten waren aanzienlijk conservatiever. Allen zijn loyaal aan de man die het uiteindelijk voor het zeggen heeft in Iran, ayatollah Ali Khamenei. Op voorhand was de verwachting dat een van de andere vijf kandidaten de verkiezingen zou winnen.

Rowhani volgt niet de confronterende koers van de afzwaaiende president Mahmoud Ahmadinejad op het wereldtoneel, maar volgt de lijn van de gematigde oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani dat Iran zijn atoomprogramma kan houden en tegelijkertijd verzoening met het Westen kan nastreven.

FOK!filmtips van de dag: The Devil's Advocate

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Als CIA-officier heeft Evelyn Salt, gespeeld door Angelina Jolie, beloofd haar land te dienen en te eren. Haar loyaliteit wordt echter getoetst wanneer een overloper haar ervan beschuldigt een Russische spionne te zijn. Salt vlucht. Ze gebruikt haar jaren ervaring bij de CIA om een arrestatie te voorkomen. Salt's pogingen om haar onschuld te bewijzen, leiden alleen maar tot twijfel over haar motieven, terwijl het onderzoek naar haar ware identiteit doorgaat. Één vraag duikt steeds op: Wie is Salt? Salt is te zien om 20.00 uur op RTL5.

In dit laatste hoofdstuk uit de Matrix-trilogie, leidt de lange strijd die de rebellen voor hun vrijheid voeren, tot een laatste explosieve veldslag. Terwijl het leger van de machines de totale vernietiging van Zion nastreeft, maken haar burgers zich op voor een agressieve verdediging. Maar kunnen ze de meedogenloze zwerm Sentinels lang genoeg van zich afhouden om Neo de kans te geven zijn krachten volledig te benutten en de oorlog te beëindigen? Revolutions is te zien om 22.00 uur op Veronica.

De succesvolle advocaat Kevin Lomax, vertolkt door, Keanu Reeves, wordt gevraagd bij een bekend advocaten kantoor te komen werken. Hij gaat op het aantrekkelijke aanbod in en Kevin en zijn vrouw maken kennis met de oprichter John Milton. Al snel is Kevin volledig opgenomen in het zeer decadente leven en maakt hij zijn reputatie als genadeloze advocaat meer dan waar. Maar welke prijs moet er betaald worden voor dit succes, als er angstaanjagende dingen gebeuren en zijn vrouw Mary Ann langzamerhand waanzinnig wordt? Kevins hemel op aarde is geëindigd. Hij is op weg naar de hel. En aan de poort staat John Milton om hem te verwelkomen.

In deze bovennatuurlijke thriller uit 1997 speelt Oscarwinnaar Al Pacino de duivel en had Charlize Theron haar doorbraakrol als Mary Ann. The Devil’s Advocate is te zien om 22.00 uur op NET5.

Italië, de jaren ‘90. Het land wordt opgeschrikt door een serie terreurdaden gepleegd door de maffia en politieke opponenten. Ministers worden ontvoerd, belangrijke industriëlen verdwijnen en worden dood teruggevonden. Te midden van al deze terreur staat één man, die onaantastbaar lijkt: de politicus Giulio Andreotti, een rol van Toni Servillo, één van de belangrijkste en machtigste Italiaanse politici van na de Tweede Wereldoorlog. Of we hem nu zien op officiële feesten, in overleg met zijn ministers, in gesprek met journalisten of privé met zijn vrouw, de man en zijn daden zijn ondoorgrondelijk.

Toni Servillo, bekend van Gomorra en Le conseguenze dell'amore. Hij mocht voor zijn rol diverse prijzen in ontvangst nemen en de politieke thriller won in Cannes de Juryprijs. Il Divo is te zien om 23.25 uur op CANVAS.

Mr. Bean’s Holiday, Madagascar, The Joneses, Revenge of the Nerds III: The Next Generation, Saturday Night Fever, Charlie’s Angels, A Serious Man, Revenge of the Nerds IV: Nerds in Love, Skeletons, No Strings Attached en Pay It Forward zijn ook te zien op de televisie vanavond.

Bezetting ziekenhuis Pakistan beëindigd

De bezetting van een ziekenhuis in de Pakistaanse stad Quetta door moslimextremisten is zaterdag beëindigd door Pakistaanse veiligheidstroepen. Bij de bestorming kwamen vier militairen om het leven. Dat heeft de Pakistaanse minister van binnenlandse zaken Chaudry Nisar Ali Khan bekendgemaakt.

De veiligheidstroepen hebben 35 mensen die vastzaten in het ziekenhuis bevrijd. Vier islamitische extremisten die delen van het gebouw hadden ingenomen zijn gedood, een vijfde werd gevangengenomen.

Moslimextremisten bestormden het ziekenhuis eerder op de dag en namen delen ervan in. In het gebouw lagen de doden en slachtoffers van een bomaanslag die eerder op de dag werd gepleegd op een bus bij een vrouwenuniversiteit in Quetta. Daarbij kwamen elf studenten om. Enkele uren na de aanslag ging ook een bom op de eerstehulppost van het ziekenhuis af. Die tweede aanslag kostte aan een hooggeplaatste regeringsfunctionaris het leven. Na de explosie op de eerstehulppost werd het gebouw bestormd.

Erdogan hekelt 'plot' achter protesten

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag opnieuw uitgehaald naar de betogers die al twee weken een zitprotest houden in het Gezipark in Istanbul. De premier hekelde het 'complot tegen zijn regering' dat volgens hem de werkelijke reden voor de protesten is.

Tienduizenden aanhangers waren naar Sincan, de voorstad van Ankara, gekomen waar Erdogan zijn toespraak hield. De premier zei tegen zijn aanhangers dat zij de 'stille meerderheid' vertegenwoordigen.

Voordat Erdogan arriveerde waren tienduizenden mensen al samengekomen in Sincan. Ze hesen een gigantisch portret van de premier boven het podium waar Erdogan later op de dag sprak.

De demonstraties van de afgelopen weken begonnen als verzet tegen bouwplannen op een plein in Ankara, maar groeiden al snel uit tot een bredere protestbeweging tegen het beleid van Erdogans conservatieve regering.

Boom wint weer in La Gileppe en pakt leiding

Lars Boom heeft zaterdag een dubbelslag geslagen in de Ster ZLM Toer. De Brabander van Blanco Pro Cycling won net als vorig jaar de rit door de Belgische Ardennen naar La Gileppe en nam daardoor de leiderstrui over van de Duitser Marcel Kittel. Maurits Lammertink (Vacansoleil) maakte op de derde plaats het Nederlandse feestje compleet. De Italiaan Davide Rebellin eindigde als tweede.

Boom dankte zijn zege aan een sterke slotkilometer, waarin hij wegreed uit het peloton en vervolgens solo over de meet kwam. Vorig jaar won Boom eveneens in La Gileppe, maar kwam toen net tekort voor de leiderstrui. De Ster ZLM Toer wordt zondag afgesloten met een relatief vlakke rit van Gerwen naar Boxtel.

Beyoncé schikt met gamebedrijf

Beyoncé heeft het bijgelegd met gamebedrijf Gate Five. De zangeres werd in 2011 aangeklaagd door het bedrijf omdat ze niet langer wilde meewerken aan de productie van het dansspel Starpower: Beyoncé. Daardoor kwamen zeventig medewerkers van het bedrijf op straat te staan.

Uit rechtbankdocumenten bleek vrijdag dat de zaak gesloten is. Details over de schikking tussen de 31-jarige zangeres en Gate Five zijn niet bekendgemaakt. Het bedrijf dacht miljoenen dollars te kunnen verdienen met de game en had daarom een schadevergoeding geëist voor de misgelopen inkomsten.

Italië onderschept 400 migranten

De Italiaanse kustwacht heeft in de afgelopen 12 uur meer dan 400 migranten onderschept die probeerden Italië binnen te komen. Onder hen bevond zich een baby die op zee was geboren. Dat meldde de kustwacht zaterdag.

De houten boot met de pasgeboren baby en 158 andere migranten kwam net na middernacht aan in de kleine haven van Roccella Ionica in het zuiden van Italië. Opvarenden waren Syriërs, Afghanen en Turken. Er waren zeven kinderen en 14 vrouwen aan boord. De tocht heeft 7 dagen geduurd, vanwaar de boot vertrok is volgens de kustwacht niet bekend.

Drie andere boten, met bijna 300 migranten aan boord, werden op zee onderschept en zijn naar het eiland Lampedusa gesleept. Twee andere boten zijn gesignaleerd, maar nog niet onderschept.

[MotoGP] Pedrosa pakt met record pole in Catalonië

Dani Pedrosa vertrekt zondag vanaf polepositon bij de MotoGP van Catalonië. De Spaanse WK-leider was zaterdag met groots machtsvertoon de beste tijdens de kwalificatie. Pedrosa zette met 1.40,893 minuten de snelste rondetijd ooit neer in Barcelona. Hij verbeterde het record van Casey Stoner met een kleine drie tienden.

Cal Crutchlow volgde op bijna zes tienden op de tweede plaats, gevolgd door wereldkampioen Jorge Lorenzo. Nieuwkomer Marc Marquez moest zich tevreden stellen met de zesde plaats.

Voor Pedrosa was het de tweede pole van het seizoen en de 26e uit zijn carrière. De Honda-coureur gaat met twaalf punten voorsprong op landgenoot Lorenzo aan de leiding in de strijd om de wereldtitel.

Nederlanders verliezen in kwalificaties Rosmalen

Het aantal Nederlanders in het hoofdtoernooi van Rosmalen wordt niet verder uitgebreid via de kwalificaties. Indy de Vroome en Stephan Fransen gingen zaterdagmiddag in de eerste kwalificatieronde direct onderuit.

Zij volgden daarmee het voorbeeld van Richel Hogenkamp en Alban Meuffels, de andere Nederlandse deelnemers die eerder op de dag al sneuvelden.

Het 17-jarige talent Indy de Vroome werd van de baan geveegd door de negen jaar oudere Tsjechische Andrea Hlavackova (6). De mondiale nummer 96 zegevierde met 6-2, 6-0. De Vroome is de nummer 476 van de wereld.

Fransen kwam net tekort tegen de Fransman Lucas Pouille (8) en ging in drie sets onderuit: 7-6, (5), 6-7 (3) en 2-6. Die nederlaag was geen schande, gezien het verschil van meer dan achthonderd plekken op de wereldranglijst.

Door de vroege aftocht van de Nederlanders in het kwalificatietoernooi staan er zeven spelers van eigen bodem in het hoofdschema van Rosmalen. Het gaat om Robin Haase, Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung bij de mannen en Kiki Bertens, Arantxa Rus en Michaëlla Krajicek bij de vrouwen.

J.Lo moet miljoenen betalen voor sekstape

Ojani Noa, de Cubaanse ex-man van Jennifer Lopez, eist 3,75 miljoen dollar voor de sekstape van hem en J.Lo. Tijdens hun huwelijk in 2011 kwam de sekstape in opspraak, maar de rechter verbood dat deze werd verspreid. Naderhand bood Noa de tape aan bij vele pornobedrijven, maar nu wil hij alsnog geld ervoor claimen.

Jennifer Lopez en Ojani Noa vechten sindsdien om de rechten van de tape. Ze leken afgelopen week tot een overeenstemming te zijn gekomen, maar niets is minder waar. "Wat Jennifer Lopez en haar advocaten ons aanbieden, is belachelijk. Wij eisen 3,75 miljoen dollar", aldus een zakenpartner van Noa tegenover E! News.

J.Lo en Ojani waren ongeveer een jaar getrouwd toen ze de tape maakten. Op 10 september aanstaande moeten ze tegenover de rechter een overeenkomst bekendmaken.

Jennifer Lopez werkt aan 3D-concertfilm (Novum)

[HWL] Nieuw-Zeeland, Australië en België winnen

Nieuw-Zeeland, Australië en België hebben de tweede wedstrijd van Hockey World League weten te winnen. Nieuw-Zeeland versloeg Ierland, Spanje had geen moeite met Australië en België won van Frankrijk. 

Nieuw-Zeeland - Ierland(Mannen, groep B)

Na het gelijkspel tegen de Oranjemannen heeft Nieuw-Zeeland dit keer de volle mep binnengehaald. In een doelpuntrijk duel tegen Ierland sleepte het team een 4-2 overwinning binnen.

In de eerste helft ging vooral Ierland op zoek naar de openingstreffer. Na twintig minuten mochten de Ieren aanleggen voor een strafbal, nadat een Nieuw-Zeelandse verdediger de inzet uit een strafcorner opzettelijk met zijn arm uit het doel hield. Alan Sothern faalde niet in en bracht zijn ploeg op een verdiende voorsprong. Lang konden zijn teamgenoten daar niet van genieten, want vier minuten later stond het al 1-1. Phil Burrows, die vijf seizoenen voor Rotterdam speelde, scoorde op zijn oude thuisveld.

Na rust kreeg het publiek drie doelpunten binnen zeven minuten voorgeschoteld. Nick Haig bracht Nieuw-Zeeland in de 48ste minuut op voorsprong. Amper dertig seconden later haalde Michael Watt aan de andere kant van het veld verwoestend uit en bracht hij Ierland terug op gelijke hoogte, maar nog geen vijf minuten later was het al raak voor Nieuw-Zeeland. Blair Hilton werkte de bal binnen: 3-2. Daarna maakte Andy Hayward het karwei via een strafcorner af.

Spanje - Australië(Mannen, groep A)

Australië heeft zich prima hersteld van de nederlaag tegen België. In de tweede wedstrijd van poule A wonnen de Aussies met 2-5 ruim van Spanje.

In de eerst helft haalde Australië het optimale rendement uit de strafcorners. Twee doelpogingen leverden twee treffers op. Ook kreeg de ploeg nog een goede mogelijkheid op 0-3, maar dat schot ging net naast. Aan de andere kant van het veld kregen de Spanjaarden een paar uitstekende kansen, waarvan er één zeker een treffer had moeten opleveren, maar die misten ze allemaal. 

Drie minuten na rust was het wel raak voor de Spanjaarden. Eduard Tubau bracht met een knap schot de spanning terug in de wedstrijd. Dat duurde echter maar even. Dankzij doelpunten van Kiel Brown, Russel Ford en Robbert Hammond liep Australië binnen vijf minuten uit van 1-2 naar 1-5. In de slotseconden schoot Spanje nog raak uit een strafcorner, maar die treffer kwam te laat.

België - Frankrijk(Mannen, roep A)

De mannen van België hebben ook hun tweede duel op de Hockey World League gewonnen. Frankrijk werd met 3-0 verslagen. Eerder rekenden de zuiderburen met Australië af.

De ploeg van bondscoach Marc Lammers kwam tegen Frankrijk al snel op voorsprong. Na zeven minuten spelen bracht Loïck Luypaert de eerste treffer op het scorebord uit een strafcorner. Direct na de openingstreffer van de Rode Leeuwen, kreeg Frankrijk een aantal goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Drie opeenvolgende strafcorners waren echter niet aan Frankrijk besteed en een schot van Valentin Migneau belandde op de paal. Met nog twee minuten op de klok had België uit een goede, snelle counter op 2-0 kunnen komen, maar de inzet van Cédric Charlier ging net naast het doel van de Franse goalie.

In de tweede helft was de eerste grote kans voor België, maar de sterk keepende Matthias Dierckens hield Sebastiaan Dockier van het scoren af. Vlak nadat Elliot van Strydonck wegens een fysieke overtreding met geel naar de kant was gestuurd, verdubbelde teamgenoot Jérôme Truyens de score.

Het laatste kwartier van de wedstrijd kwam Frankrijk slechts zelden van de eigen helft. De Belgen domineerden, maar meer dan een tweetal korte hoekslagen leverden hun aanvalsdrang aanvankelijk niet op. Waar het vizier van Tom Boon bij de twee strafcorners nog niet op scherp stond, schoot hij in de slotseconde van het duel de 3-0 voor België binnen.


Gay pride Zagreb goed bezocht

Duizenden Kroaten zijn zaterdag in de hoofdstad Zagreb de straat op gegaan voor een gay pride. De politie is in groten getale aanwezig om ervoor te zorgen dat de optocht vreedzaam verloopt.

De menigte trok met vlaggen en spandoeken door de straten van Zagreb. Het evenement heeft de naam 'Dit land is voor ons allemaal' meegekregen. De titel is een reactie op een campagne van conservatieve groepen in het land die tegen het homohuwelijk zijn. De conservatieven, die worden gesteund door de katholieke kerk, dienden vrijdag formeel een verzoek in voor een referendum over het homohuwelijk.

De ophef over het homohuwelijk komt op een lastig moment. Kroatië wordt op 1 juli lid van de Europese Unie. In diverse Europese landen is nog altijd sprake van gecultiveerde homodiscriminatie. Deze is vaak gebaseerd op christelijke tradities.

Dead Space gaat de koelkast in

EA heeft bevestigd dat er op dit moment niet aan Dead Space 4 gewerkt wordt. Na drie delen in de main serie is het tijd dat Isaac rust krijgt. De verkoopcijfers van Dead Space 3 waren namelijk niet om over naar huis te schrijven. 

"I wouldn't say it's [Dead Space franchise] cancelled at all", aldus Patrick Söderlund, merkenmanager van EA. "Dead Space remains a brand that is close to Electronic Arts' heart. It's been a great brand for us done by a very passionate team."

Het team achter de Dead Space-serie werkt op dit moment aan iets anders, iets nieuws: "Is that team working on a Dead Space game today? No they're not. They're working on something else very exciting. You have to think of it from that perspective. Is it better to put them on the fourth version of a game they've done three previous versions of before? Or is it better to put them on something new that they want to build, that they have passion for?"

Dat er nu niet aan Dead Space 4 gewerkt wordt wil geenszins zeggen dat de serie nu 'dood' is. Er wordt alleen voorlopig niets mee gedaan: "Will there be another Dead Space game? Who knows? Have we killed it? No, of course not. But right now that dev team is focused on something else that you and other gamers will be very happy with."

De eerste Dead Space 

De eerste Dead Space verscheen in 2008

Dode bij schietpartij Amsterdam-Oost

Bij een schietpartij in Amsterdam-Oost is zaterdagmiddag een man om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Getuigen zagen meerdere verdachten weglopen. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Over de aanleiding en achtergrond van de schietpartij kan de politie nog geen mededelingen doen.

Het slachtoffer werd neergeschoten aan de Transvaalkade. De recherche verricht onderzoek op de plaats van het delict. Via Burgernet heeft de politie het publiek gevraagd om uitkijk te houden naar een man die na het incident wegliep in de richting van de Middenweg. De politie benadrukt dat de man vuurwapengevaarlijk is.

De dode die zaterdagmiddag viel is het tweede slachtoffer van vuurwapengeweld in de regio Amsterdam in twee dagen tijd. Vrijdagochtend werd een 45-jarige Amsterdammer dood gevonden in Amstelveen. De politie liet later op de dag weten uit te gaan van een afrekening in het criminele circuit.

Hogenkamp verliest direct in kwalificaties Rosmalen

Richel Hogenkamp kan deelname aan het tennistoernooi van Rosmalen vergeten. De 21-jarige Nederlandse moest zaterdag in de eerste kwalificatieronde voor eigen publiek haar meerdere erkennen in de Spaanse Garbine Muguruza, de nummer twee van de plaatsingslijst: 6-7 (3) en 5-7.

De mondiale nummer zeventig staat op de wereldranglijst 186 plekken hoger dan Hogenkamp.

Ook Alban Meuffels sneuvelde direct in de kwalificaties. Hij verloor binnen een uur met 6-3 en 6-2 van Nicolas Mahut (6), de voomalig nummer veertig van de wereld. Fransman Mahut is inmiddels afgezakt naar de 224 plaats, waarmee hij nog altijd 500 plaatsen hoger staat dan de 20-jarige Meuffels.

De vrouwen moeten twee wedstrijden winnen om het hoofdtoernooi te bereiken. De mannen dienen een ronde meer te overleven. Later zaterdag komen Stephan Fransen en Indy de Vroome nog in actie.

Ten Hag tekent voor twee seizoenen bij Bayern

Erik ten Hag verruilt Go Ahead Eagles definitief voor Bayern München, waar hij de beloften gaat trainen. De club uit Deventer maakte zaterdag bekend dat Ten Hag voor twee seizoenen heeft getekend in Zuid-Duitsland. De transfer was vorige week via Duitse media al uitgelekt.

Ten Hag stond afgelopen seizoen bij Go Ahead Eagles voor het eerst op eigen benen en promoveerde meteen naar de Eredivisie. De oud-prof was eerder assistent-coach bij FC Twente en PSV.

De 43-jarige Haaksberger is dankbaar voor de kans die de Eagles hem boden. "Go Ahead Eagles heeft mij de kans gegeven om de eindverantwoordelijkheid te dragen. Ik vervolg mijn trainerscarrière bij Bayern München maar zal de club en de warmte van de organisatie nooit vergeten." Het is nog niet bekend wie Ten Hag opvolgt.

Belastingdienst onderzoekt database belastingparadijzen

De Belastingdienst is zaterdag begonnen met het downloaden van de database met gegevens over mensen en bedrijven die via belastingparadijzen de fiscus proberen te ontlopen. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) staakte eerder pogingen om de database in bezit te krijgen.

"We zijn heel nieuwsgierig wat het op gaat leveren", zo licht de zegsman toe. Na een snelle inventarisatie om te bepalen wat er in de database staat voorziet de fiscus een uitgebreidere analyse. De woordvoerder wilde niet vooruitlopen op eventuele stappen als het vermoeden rijst dat sprake is van belastingontduiking of andere strafbare feiten.

In de database die zaterdag deels werd vrijgegeven door een internationaal verbond van onderzoeksjournalisten staan gegevens van meer dan 120 duizend bedrijven en hun eigenaren in belastingparadijzen. De Belastingdienst heeft niet meer toegang tot de gegevens dan het grote publiek, aldus de zegsman.

Staatssecretaris Weekers zag eerder af van een gang naar de rechter om de lijst in handen te krijgen. Hij was bang dat de wet onvoldoende handvatten biedt om de gegevens te bemachtigen. Dagblad Trouw, de Nederlandse partner in het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), had hem inzage geweigerd.

Het ICIJ publiceerde de gegevens zaterdag om 'een bedrijfstak die lang in de schaduw bleef rekenschap te laten afleggen'. Trouw schreef eerder op basis van onderzoek onder meer dat Nederlandse banken offshorebedrijven opzetten voor hun cliënten en soms extra maatregelen nemen om de identiteit van die cliënten af te schermen.

Vita binnenkort met 10 gratis games

Aangezien de verkopen nog steeds een beetje achter liggen op de planning komt Sony binnenkort met een PlayStation Vita-bundel waarbij je tien gratis games krijgt. De bundel zal 26 juni in de winkels liggen voor een adviesprijs van € 264,95.

De bundel is als eerste gespot op Amazon Duitsland, maar aangezien Europa als één regio gezien wordt mag je ervan uitgaan dat de bundel ook naar Nederland komt. De bundel zal bestaan uit:

- PS Vita (WiFi-model)
- 8GB geheugenkaartje
- LittleBigPlanet
- WipeOut 2048
- Little Deviants
- MotorStorm RC
- Frobisher Says!
- Ecolibrium
- Ratchet & Clank Size Matters
- Lemmings
- Hungry Giraffe
- The HD Adventures of Rotating Octopus Character

De games komen in de vorm van een downloadcode. Je kunt ze na gebruik niet doorverkopen of uitlenen. 

Syrisch leger herovert buitenwijk Damascus

Het Syrische leger heeft zaterdag een buitenwijk van de hoofdstad Damascus heroverd. Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA gemeld. De wijk Ahmadiyeh ligt in de buurt van de internationale luchthaven van Damascus.

Bij het offensief is volgens SANA een aantal strijders van de oppositie gedood en zijn schuilplaatsen vernietigd. Een lokale commandant van de rebellen zei dat sinds vrijdag in het gebied wordt gevochten.

Spekman wil meer invloed werknemers op inkomen top

PvdA-voorzitter Hans Spekman wil de ondernemingsraad meer zeggenschap geven over het salaris van de top van grote bedrijven. Ook wil hij dat er een discussie op gang komt over de verschillen tussen de topsalarissen bij een bedrijf en die op de werkvloer. Spekman reageert daarmee op de gestegen topsalarissen bij de grootste bedrijven.

Spekman maakt zich op zijn Facebook-pagina boos over de uitkomsten van onderzoek van de Volkskrant. Het verband tussen topbeloning en prestatie is zoek, aldus de voorzitter van de sociaaldemocraten. De 'heren van het snelle geld' wonen volgens hem op een planeet waar ze in ieder geval 'nog geen spiegel hebben gekocht'.

De werknemers zouden meer invloed moeten krijgen via de commissarissen die worden voorgedragen door de ondernemingsraad. Die zouden een zwaardere stem kunnen krijgen als de raad van commissarissen de beloning voor de bestuurders vaststelt. De ondernemingsraad mag een derde van de commissarissen voordragen.

Spekman vindt het gegroeide verschil tussen de inkomens van de top en de gemiddelde werknemer niet alleen onrechtvaardig, maar vindt het ook gevaarlijk voor de arbeidsverhoudingen. De discussie zou moeten gaan over de rechtvaardiging van de verschillen. Zo'n debat is volgens hem in Zwitserland ook gevoerd.

In zijn bijdrage wijst hij op een rapport van het Internationaal Monetair Fonds uit 2011 waarin werd geconcludeerd dat herverdeling van inkomens leidt tot lagere groei. Hij stelt daartegenover dat de groei in landen met kleinere inkomensverschillen langer aanhoudt. Een grote ongelijkheid vergroot volgens hem het risico op 'politieke instabiliteit en financiële crisis'.

De inkomens van de bestuurders van de grootste bedrijven stegen vorig jaar met zes procent naar gemiddeld 512 duizend euro, zo meldde de Volkskrant zaterdag. De krant onderzocht de gegevens over de beloningen bij 134 grote bedrijven. Inclusief bonussen steeg het gemiddelde inkomen van topbestuurders met 7,5 procent naar 1,13 miljoen euro. De gemiddelde salarisstijging bij werknemers was vorig jaar 1,8 procent.

Russische kritiek op bewijs chemische wapens Syrië

Het bewijs dat door de Verenigde Staten wordt aangedragen voor de inzet van chemische wapens in Syrië is niet betrouwbaar. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse Sergej Lavrov zaterdag gezegd.

Het bewijsmateriaal voldoet volgens Lavrov niet aan de eisen die worden gesteld door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Volgens de OPCW zijn bloed-, urine- en kledingmonsters alleen betrouwbaar als experts van de organisatie toezien op het transport ervan naar een laboratorium.

Lavrov wuifde de suggestie dat het regime van president Bashar Assad nu chemische wapens zou inzetten weg, gezien de opmars van het leger in de afgelopen weken. "Het regime staat niet met zijn rug tegen de muur", zei Lavrov. "Wat voor zin zou het hebben voor het regime om nu chemische wapens in te zetten, en dan ook nog in kleine hoeveelheden?"

FOK!kers kiezen massaal voor PlayStation 4

Het mag geen verrassing zijn, maar FOK!kers kiezen massaal voor PlayStation 4 als hun volgende console. In een online enquête, waaraan bijna 700 bezoekers meededen, koos 58,6% voor PlayStation 4. Xbox One kreeg 8,6% van de stemmen, Wii U bleef steken op 7,4% en 25,4% blijft of wordt pc-gamer.

De afgelopen week was er natuurlijk veel te doen in de wereld van videogames. De E3 begon maandag met de persconferenties en die zorgden direct voor opschudding. Sony verklaarde heel duidelijk dat ze een andere weg inslaan dan Microsoft als het komt op DRM en de tweedehands markt. Het feit dat je digitaal je Xbox One-games met maximaal 10 vrienden kunt delen lijkt niet genoeg te zijn om de schade te beperken.

Of deze uitslag zich eind dit jaar ook uit in de verkoopcijfers moet nog blijken, maar voor nu lijken de meningen op één lijn te liggen.

De komende weken zullen er overigens talloze previews op FOK!games verschijnen van games die aanwezig waren op de E3. Onze redacteuren Pheno en StefanW waren een weekje in LA om alles alvast voor ons te spelen. Na het lezen van hun previews weet je precies waarvoor je moet gaan sparen!

Federer via Haas naar finale in Halle

Roger Federer heeft zich voor de achtste keer in zijn carrière voor de finale van het toernooi in Halle. Hij versloeg in de halve finale van het Duitse grastoernooi Tommy Haas.

De Duitser versloeg Federer vorig jaar nog in de finale, maar dit jaar nam de Zwitser revanche. Federer won de wedstrijd met 3-6, 6-3 en 6-4. In de finale treft hij de winnaar van het duel tussen Richard Gasquet uit Frankrijk en de Rus Michael Joezjni.

Chinezen demonstreren voor Snowden

Honderden Chinezen gingen zaterdag in Hong Kong de straat op om hun steun te betuigen aan de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Dat meldde de South China Morning Post. Snowden bevindt zich vermoedelijk in Hong Kong. De demonstranten willen mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten voorkomen.

Volgens de politie waren er ongeveer 300 mensen aanwezig bij het protest. De organisatie sprak van zeker 900 deelnemers. De bijeenkomst verliep rustig.

Snowden maakte vorige week bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op grote schaal internet- en telefoongegevens verzamelt van burgers in binnen- en buitenland. Hij onthulde dat daar het geheime programma PRISM voor wordt gebruikt. Volgens de Amerikaanse regering bevordert het programma de veiligheid.

Voor de publicatie ontvluchtte Snowden de Verenigde Staten, uit vrees voor vervolging. Snowden verbleef in een hotel in Hong Kong, maar checkte daar maandag uit. Dinsdag gaf hij nog een interview aan de South China Morning Post. Zijn huidige verblijfplaats is niet bekend.

Deco krijgt korte straf voor dopinggebruik

Deco heeft een schorsing van dertig dagen gekregen voor het gebruik van verboden middelen. Dat heeft de tuchtcommissie in Rio de Janeiro zaterdag besloten. Omdat de schorsing met terugwerkende kracht op 7 mei inging en Deco die al uitzat, is hij per direct speelgerechtigd om voor zijn club Fluminense uit te komen.

De 35-jarige middenvelder testte eind maart positief op het middel furosemide tijdens een dopingcontrole en ook de B-test was positief. De eerstvolgende wedstrijd van Fluminense is de confrontatie tegen het Botafogo van Clarence Seedorf op 7 juli.

Deco toonde zich na afloop van de uitspraak teleurgesteld in de tuchtcommissie. "Ik ben onschuldig. Honderd procent zeker dat ik geen drugs heb gebruikt. Ik vind de straf dan ook zeer onterecht. In mijn achttienjarige loopbaan heb ik nooit positief getest", stelde de oud-speler van FC Porto en FC Barcelona. "De medicijnen die ik gebruik, heb ik al sinds ik in 2010 terugkeerde naar Brazilië. Sindsdien ben ik zeker tien keer getest, maar nooit positief."

De voetballer zegt de beslissing echter niet aan te gaan vechten. "Ik accepteer de straf. Het is jammer dat ik enkele wedstrijden heb gemist, maar ik ga nu al mijn energie richten op mijn rentree bij Fluminense. Ik wil mijn loopbaan hier afsluiten. Deze club heeft me heel veel gegeven."

Deco maakte in het afgelopen decennium furore in Europa. Van 1999 tot en met 2004 speelde hij bij FC Porto en brak daar door in het seizoen 2002-2003 toen hij Porto naar de titel in Uefa Cup leidde. Een jaar later veroverde hij met dat team de Champions League. In de zomer van 2004 stapte hij over naar FC Barcelona, waar hij in 2006 nogmaals de Champions League won.

In 2008 vertrok hij naar Chelsea, waar hij na twee jaar vertrok om terug te keren naar zijn geboorteland Brazilië.

'Napoli wil naast Mertens ook Strootman'

In navolging van Dries Mertens heeft Napoli ook interesse in zijn ploeggenoot bij PSV Kevin Strootman. Volgens Voetbal International heeft de nummer twee van de Serie A zich gemeld bij zaakwaarnemer Chiel Dekker. "'De interesse van Napoli is inderdaad serieus en de club heeft zich bij ons gemeld", reageert Dekker zaterdag.

Strootman is aanvoerder van Jong Oranje, dat zaterdagavond met de leeftijdsgenoten van Italië strijdt om een finaleplek. Pas na het EK neemt de 23-jarige Strootman een beslissing over zijn toekomst.

Bij de oud-speler van Sparta en FC Utrecht staat de Serie A niet bovenaan zijn verlanglijstje, weet Dekker. "'Kevin heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij een voorkeur heeft voor de Premier League."

Moslimextremisten nemen ziekenhuis in Pakistan in

Gewapende mannen hebben zaterdag delen van een ziekenhuis in het Pakistaanse Quetta ingenomen. In het ziekenhuis van de stad in het zuidwesten van het land liggen de twaalf doden en zeker 23 gewonden die eerder op de dag vielen bij twee aanslagen: een op een bus bij een vrouwenuniversiteit en een in het ziekenhuis zelf. Dat heeft de Pakistaanse politie gemeld.

De moslimextremisten hebben volgens de politie diverse delen van het ziekenhuis in handen. Ook hebben ze schutters op het dak geposteerd. De autoriteiten hebben onder meer commando's opgeroepen. Bij het ziekenhuis zijn geweerschoten te horen, aldus een verslaggever van persbureau Associated Press.

De aanslag op de bus bij de vrouwenuniversiteit in Quetta kostte aan elf studentes het leven. Negentien raakten gewond. Na de explosie vloog de bus in brand. De bom was volgens de politie in de bus geplaatst. De bom in het ziekenhuis ging enkele uren later af in een gang bij de eerstehulppost, waar familieleden van de eerdere aanslag naartoe waren gestroomd. Een hooggeplaatste regeringsfunctionaris kwam om en twee mensen raakten gewond, aldus de politie.

Moslimtuig Syrië en Irak verenigt zich

Een leider van Al-Qaida in Irak weigert van een fusie met een afdeling van het terreurnetwerk in Syrië af te zien. In een audioboodschap die van hem lijkt te komen legt hij een bevel van de leider van Al-Qaida, Ayman al-Zawahri, naast zich neer.

De afdeling van Al-Qaida in Irak wordt aangevoerd door Abu Bakr al-Baghdadi en staat bekend als de islamitische staat Irak. In een bericht dat zaterdag online werd gezet zegt een spreker die zich als Al-Baghdadi bekendmaakt dat een fusie die hij eerder aankondigde met de Syrische rebellengroep Jabhat al-Nusra gewoon doorgaat. Hij wil zo een grensoverschrijdende beweging willen opzetten. Al-Zawahri had hem bevolen van de fusie af te zien.

Al-Nusra is de sterkste extremistische rebellengroep in Syrië. Het hoofd van de groep heeft de overnamepoging afgewezen. Al-Zawahri probeerde het gekibbel tussen de groepen deze week te beëindigen en droeg hen op gescheiden te blijven.

Zware WK-loting handbalsters

De Nederlandse handbalsters hebben zwaar geloot voor het wereldkampioenschap in december. Ze zijn terecht gekomen in groep A met onder meer de nummer twee, vier en vijf van de Olympische Spelen in Londen, respectievelijk Montenegro, Zuid-Korea en Frankrijk.

Nederland kwalificeerde zich voor het WK door in de kwalificatie Rusland te verslaan. De andere landen in de groep zijn DR Congo en de Dominicaanse Republiek. Bondscoach Henk Groener reageerde met een grimas op de indeling. "Een fijn resultaat. We hebben uit iedere pot zo'n beetje de zwaarst denkbare tegenstander geloot."

Per groep gaan de beste vier door naar de achste finale. Het WK heeft plaats in Servië. De speelsteden zijn Belgrado, Novi Sad, Niš en Vršac. 

Complete loting 

Groep A B C D
  Montenegro Denemarken Noorwegen Hongarije
  Nederland Brazilië Polen Duitsland
  Zuid-Korea China Spanje Roemenië
  Frankrijk Servië Angola Tsjechië
  DR Congo Japan Argentinië Tunesië
  Dominicaanse Republiek Algarije Paraguay Australië

Demonstranten blijven in Gezipark

De demonstranten die het Gezipark in Istanbul hebben bezet zijn overeengekomen om daar twee weken te blijven, ondanks waarschuwingen van de Turkse overheid om het park te verlaten. Dat heeft een activist, Tayfun Kahraman, zaterdag gezegd. Hij is een van de twee activisten die vrijdag met premier Recep Tayyip spraken.

Na een reeks discussies over wat ze nu gaan doen besloten de demonstranten te blijven. De demonstranten zijn boos vanwege plannen van de overheid om bomen in het park neer te halen en er barakken uit het Ottomaanse tijdperk voor in de plaats te zetten. Op een eerste protestactie, op 31 mei, werd met een politiemacht gereageerd. Daarop kwam het tot een golf van demonstraties, de grootste in Turkije in tientallen jaren.

Door de aankondiging van de demonstranten ligt de bal nu bij de regering van Erdogan. Die opperde eerder de mogelijkheid dat er een referendum over de plannen wordt gehouden. Donderdag zei hij in een 'laatste' waarschuwing wel dat de demonstranten het park moeten verlaten.

Aanslag op studentes Pakistan

Bij een bomaanslag op een bus van een vrouwenuniversiteit zijn zaterdag in het zuidwesten van Pakistan elf doden gevallen. Dat meldt de Pakistaanse politie.

Het is zeer waarschijnlijk dat de daders van de bomaanslag gezocht moeten worden in radicaal-islamitische hoek. Volgens sommige moslims horen vrouwen geen onderwijs te volgen omdat dat strijdig zou zijn met de islamitische leer. Met extreem geweld proberen de fanatieke moslims hun punt duidelijk te maken.

'Inspecteer veiligheid schoolkluizen'

Zodra de examenfraude is afgewikkeld doen scholen er goed aan de veiligheid van hun bewaarkamers en schoolkluizen onder de loep te nemen. "Dat lijkt me een logisch gevolg", zegt een woordvoerder van de belangenvereniging voor het voortgezet onderwijs VO-raad zaterdag na een bericht hierover op nu.nl.

Voor de kamers en kluizen waar de examens liggen bestaan nog geen wettelijke regels of voorschriften. Zodra de examens volgens strenge protocollen bij de school zijn afgeleverd, geldt voor de schooldirecteur dat hij de opgaven geheim moet houden. Hij mag zelf weten hoe hij dat doet. De veilige bewaring moet wel zijn omschreven in een eigen examenregelement. Ook geeft de VO-raad in een protocol aanbevelingen, maar die zijn niet bindend. "Dat willen we ook niet, het verschilt per school wat de mogelijkheden zijn. Alleen al omdat ieder gebouw anders is."

Over de veiligheid van de kluizen bestaan vragen sinds 24 examens uit de bewaarkamer van de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun zijn gestolen. De examens lagen achter een stevige deur, maar de inbrekers zijn vermoedelijk via het dak binnengekomen.

Om herhaling te voorkomen doen scholen er goed aan nog eens na te gaan of hun examens veilig liggen, stelt de woordvoerder. Hij benadrukt dat Ibn Ghaldoun een uitzondering is. "Het is voor het eerst in tientallen jaren dat er iets fout gaat."

Strengere eisen bij het afnemen van de examens, zoals het aanstellen van een controleur van buiten de school, vindt de woordvoerder niet nodig. De suggestie dat scholen zelf examens voor het afnemen zouden kunnen verspreiden onder de leerlingen om zo beter te scoren vindt hij vergezocht. "Leraren zijn professionals die hun vak heel serieus nemen. Als een school zoiets doet, is er altijd wel iemand die aan de bel trekt. Daar komt bij dat zoiets nog nooit is gebeurd. Wij denken niet dat je het veiliger maakt door een externe controleur aan te stellen."

Q-koorts-stichting klaar voor de start

De voorbereidingen voor het oprichten van een onafhankelijke stichting voor Q-koortspatiënten zijn voltooid. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in een Kamerbrief. De Tweede Kamer moet alleen nog toestemming geven voordat de stichting met de naam Q-support aan de slag kan. De minister schrijft te hopen dat dit snel gebeurt.

De Algemene Rekenkamer heeft wel enige kritiek op de plannen van Schippers. Zo zou de minister er nog voor moeten zorgen dat wordt gecontroleerd dat het geld van de stichting juist wordt besteed.

Toenmalig staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) en Schippers kondigden vorig jaar al aan tien miljoen euro beschikbaar te stellen voor een stichting die patiënten moet ondersteunen met advies, begeleiding en onderzoek. Ze deden dat in een reactie op een rapport van de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

De ombudsman concludeerde dat de relatie tussen Q-koortspatiënten en de overheid ernstig is geschaad. De overheid schoot volgens hem te kort in de aanpak van de ziekte. De bevolking zou onvoldoende en niet tijdig zijn voorgelicht over de risico's en oorzaken van de Q-koorts. De overheid hield volgens Brenninkmeijer te weinig rekening met de patiënten. Hij beval aan excuses aan te bieden. Dat weigerden Bleker en Schippers.

Eind 2005 ontdekte de Gezondheidsdienst voor Dieren al dat de Q-koorts een gevaar kon worden voor de volksgezondheid. Twee jaar later brak de Q-koorts op grote schaal uit in het zuiden van het land. Pas in 2009 besloot het kabinet de dieren te vaccineren en een vervoersverbod in te stellen. De ziekte kostte aan minstens 25 mensen het leven. Zo'n vierduizend anderen werden ziek.

'Atlete Campbell-Brown betrapt op vochtafdrijvend middel'

Topatlete Veronica Campbell-Brown is op 4 mei tijdens de Jamaica Invitational positief getest op een een vochtafdrijvend middel. Dat meldt de Jamaicaanse krant The Gleaner.

De 31-jarige Campbell-Brown testte positief nadat ze de 100 meter sprint had gewonnen. De krant meldt ook dat de B-straal positief is bevonden. Verwacht wordt dat de Internationale Atletiekfederatie IAAF begin volgende week met een mededeling zal komen.

Campbell-Brown won in totaal zeven olympische medailles, waaronder drie keer goud. In 2004 pakte ze tijdens de Spelen in Athene goud op de 4x100 meter estafette en de 200 meter. In Peking prolongeerde ze haar titel op de 200 meter. In Londen won ze brons op de 100 meter en zilver met de Jamaicaanse ploeg op de 4x 100 meter estafette. Tevens is ze nog twee keer wereldkampioen geworden. Ze won de 100 meter (Osaka, 2007) en de 200 meter (Daegu, 2011).

Eerder deze week werd de Jamaicaanse Dominique Blake door de antidoppingcommissie in haar land voor zes jaar geschorst. Zij testte positief tijdens de Olympische Spelen in Londen. Het was voor Blake de tweede keer dat ze positief werd bevonden. Campbell-Brown zal naar alle waarschijnlijkheid voor twee jaar worden geschorst omdat het de eerste keer is dat ze betrapt is op doping.  

'Tetten' toegestaan op Facebook

Het goede nieuws: het is tegenwoordig toegestaan om foto's van tetten te posten op Facebook. Het slechte nieuws: het mogen alleen de verwijderde tetten van mensen met borstkanker zijn. Dus zet de tissues en de vaseline maar weer weg, tenzij je houdt van aftrekken op gruwelijke littekens.

Facebook heeft een beleid dat typisch is voor Amerikaanse bedrijven: iedere tepel wordt vakkundig gecensureerd. In hun richtlijnen wordt dit beschreven met het vage: "Ook leggen we beperkingen op het weergeven van naakt." Daarom werden de foto's van mannen en vrouwen die een mastectomie ondergingen ook verwijderd.

Maar dat was zwaar tegen de zin van een stel borstkankerpatiënten. Patiënt Scorchy Barrington is daarom een petitie begonnen die Facebook oproept de foto's te laten staan. Ze schrijft: "Door zulke foto's te verwijderen, geeft Facebook het idee dat onze strijd tegen deze ziekte verborgen moet blijven."

Ze vindt dat, omdat er niets aantrekkelijks is aan een weggehaalde borst met een enorm litteken, dat zulke foto's niet gecensureerd hoeven te worden. In de petitie schrijft ze: "Foto's van na de mastectomie seksualiseren de menselijke anatomie niet noch herleiden ze het tot een object."

Omdat dingen weigeren aan borstkankerpatiënten tegenwoordig gelijk staat aan het verkrachten van kittens, heeft de internetgigant toegegeven. In een verklaring laten ze weten geen problemen te hebben met foto's van verwijderde borsten. Ze wijten alle verwijderingen van zulke foto's aan foutjes van hun censuurafdeling.

Golfers Mickelson en Horschel aan kop bij US Open

Phil Mickelson en Billy Horschel gaan na twee ronden voorlopig aan de leiding bij de US Open. De Amerikaanse golfers hadden beiden 139 slagen nodig om rond te komen, een slag onder het baangemiddelde. Luke Donald, die aanvankelijk aan kop ging, volgt samen met vier anderen op de derde plaats. Zij hadden allen een slag meer nodig.

In de top van het klassement is het ongekend spannend. Liefst twintig spelers staan op vier slagen achterstand van leiders Mickelson en Horschel. "Ik zou niet weten of iemand zich af gaat scheiden van de rest van het veld", sprak Mickelson.

Voor de tweede dag op rij waren niet alle spelers voor het donker klaar. Een aantal golfers moet daarom zaterdag eerst de tweede ronde afmaken. De US Open, de tweede major van het jaar, werd donderdag tweemaal stilgelegd vanwege storm.

Jongen (17) door 3 mannen mishandeld

In Leeuwarden is in de nacht van vrijdag op zaterdag een jongen van 17 mishandeld door drie mannen. De jongen stond bij een fietsenstalling met een aantal vriendinnen, toen het trio langsliep en vervelende opmerkingen naar de meisjes maakte.

Toen de jongen hier iets van zei, werd hij door de drie mannen geslagen. Hij kwam op de grond terecht en werd vervolgens tegen zijn hoofd geschopt. Daarna gingen de drie ervandoor.

De jongen is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie roept getuigen op zich te melden.

Jongen (17) door 3 mannen mishandeld
Jongen (17) door 3 mannen mishandeld (Foto: ANP)

QOTSA naar Amsterdam

Queens of the Stone Age komt in het najaar terug naar Nederland. De rockband, die vrijdagavond een show gaf op Pinkpop, staat op 26 november in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat maakte concertorganisator Mojo bekend.

De Amerikaanse band, die in 1997 werd opgericht en onder meer bekend is van het nummer No One Knows, bracht begin juni de plaat ...Like Clockwork uit. De bandleden werkten veel samen met de voormalige Nirvana-drummer Dave Grohl.

De voorverkoop voor het concert in Amsterdam gaat vrijdag van start.

FIFA keurt dragen van tulband op het veld goed

De wereldvoetbalbond FIFA heeft besloten dat voetballers tijdens wedstrijden een tulband mogen dragen. Hiermee geeft het gehoor aan een verzoek van de Canadese voetbalbond om een uitspraak te doen nadat ze een geschil hadden met het provinciale bestuur in Quebec.

De provinciale afdeling van de Canadese voetbalbond in Quebec verbood dat voetballers met een tulband zouden voetballen. Dit tegen de regels van de Canadese voetbalbond in. Het verbod trof vooral Sikhs, die de hoofdbedekking uit religieuze overweging dragen.

De regionale bond van Quebec gaf aan dat ze zich zorgen maakte over de veiligheid van spelers en de bond wees erop dat het dragen van een tulband niet specifiek wordt toegestaan in de reglementen van de FIFA. De FIFA heeft ook geen regels opgesteld dat het dragen van een hoofddeksel verboden is.

Als de hoofdbedekking dezelfde kleur heeft als het shirt, de tulband niet aan het shirt vastzit en geen gevaar voor de spelers oplevert, ziet de wereldvoetbalbond geen enkele reden de tulband te verbieden.

Rafael: met Sabia wil ik oud worden

Rafael van der Vaart wil de rest van zijn leven doorbrengen met Sabia. "We passen nou eenmaal goed bij elkaar. Ik kan bij Sabia honderd procent mezelf zijn", zegt de voetballer volgens verschillende Duitse media in Bild.

"Rafa geeft me het gevoel dat ik de mooiste en meest begerenswaardige vrouw op aarde ben", vult Sabia aan. "Hij zegt dat ik zijn koningin ben en zo behandelt hij me ook. Dit heb ik nooit eerder meegemaakt, dit is wat ik me voorstel bij echte liefde."

Sabia, die eerder getrouwd was met voetballer Khalid Boulahrouz, verzekert ondanks geruchten niet zwanger te zijn van haar nieuwe liefje. Toch hopen de twee samen een baby te krijgen. "Een klein zusje voor mijn zoon Damian zou fantastisch zijn", aldus de voetballer.

Van der Vaart zag begin dit jaar zijn huwelijk met zijn vorige 'koningin' Sylvie Meis stuklopen nadat hij haar een keertje te vaak geslagen zou hebben.

The Last of Us verovert eerste plek

The Last of Us voor PlayStation 3 is op de eerste plek binnengekomen in de Nederlandse verkooptoptien. Het spel stoot hiermee FIFA 13, dat nu tweede staat, van de eerste plek. Call of Duty: Black Ops II staat op de derde plek. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Lager in de top tien is het avonturenspel Animal Crossing: New Leaf binnengekomen op de achtste plek. Het spel is de derde voor Nintendo 3DS. Donkey Kong Country Returns 3D staat net als vorige week vijfde, terwijl Lego City Undercover zich opnieuw in de top tien genesteld heeft met een negende plek.

Ten opzichte van vorige week is het racespel GRID 2, dat toen nog de tweede plek bezette, uit de lijst verdwenen. Ook Just Dance 4 is buiten de lijst gevallen. De laatste plaats wordt deze week ingenomen door het schietspel Battlefield 3.

De volledige top tien ziet er als volgt uit:
01. The Last of Us (PlayStation 3)
02. FIFA 13 (PlayStation 3)
03. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
04. Assassin's Creed 3 (PlayStation 3)
05. Donkey Kong Country Returns 3D (Nintendo 3DS)
06. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
07. Far Cry 3 (PlayStation 3)
08. Animal Crossing: New Leaf (Nintendo 3DS)
09. Lego City Undercover (Nintendo 3DS)
10. Battlefield 3 (PlayStation 3)


The Last of Us verovert eerste plek

Vijf alpaca's gestolen uit Woudenberg

Uit een weiland in het Utrechtse Woudenberg zijn vrijdagnacht vijf alpaca's gestolen. De eigenaar merkte rond 05.30 uur dat de dieren waren verdwenen, meldt de politie. De dieven hadden een gat in het hek gemaakt.

Een alpaca was nog geen twee weken oud en kan volgens de politie moeilijk overleven zonder zijn moeder. De dieren zijn vermoedelijk vervoerd met een busje en een aanhanger. De politie roept eventuele getuigen op zich te melden.

Vorige week werden nog zes jonge alpaca's gestolen in het Gelderse Zelhem. Ook toen werd gevreesd dat de jongen niet zonder de melk van hun moeder overleven. Eind februari verdwenen zes alpaca's van een kinderboerderij in het Overijsselse Olst, maar die werden enkele dagen later teruggevonden. Begin februari werden twee alpaca's gestolen uit het Gelderse Laren.

Alpaca's worden voor het plezier en voor de wol gehouden. Ze kunnen met de goede papieren al snel enkele duizenden euro's waard zijn. In gevallen van diefstal zitten er echter geen papieren bij.

Real life Mickey O'Neil

Eén van de dingen die de film Snatch zo briljant maakte was, zonder twijfel, het Bare-Knuckle Boxing element. Lekker met blote vuisten op elkaar inhakkken tot er één knock-out gaat of het opgeeft. Mensen die o.a. Kimbo Slice kennen zijn hier ongetwijfeld bekend mee.
Snatch-fans zullen het één en ander in deze docu dan ook wel herkennen. Hier een kijkje achter de schermen van het bare-knuckle boxing!

Database over belastingparadijzen openbaar

Een bestand met gegevens over mensen en bedrijven die via belastingparadijzen de fiscus proberen te ontlopen is vanaf zaterdag deels openbaar. Dat schrijft Trouw. Het bestand kon tot nu toe alleen worden ingezien door de krant en enkele internationale media, die samen het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) vormen. De lijst wordt beschikbaar gesteld om 'een bedrijfstak die lang in de schaduw bleef rekenschap te laten afleggen'.

In de lijst staan gegevens van meer dan 120 duizend bedrijven en hun eigenaren in belastingparadijzen. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) probeerde daarom het bestand ook in handen te krijgen. Hij zag af van een gang naar de rechter om de lijst in handen te krijgen omdat hij inschatte dat de wet onvoldoende handvatten biedt om de gegevens te bemachtigen.

Trouw schreef meerdere artikelen op basis van onderzoek naar de lijst. Daaruit bleek onder meer dat Nederlandse banken offshore-bedrijven opzetten voor hun cliënten en soms extra maatregelen nemen om de identiteit van die cliënten af te schermen.

In de lijst die het ICIJ nu openbaar maakt zijn gegevens als telefoonnummers en paspoortnummers verwijderd. Wel maakt het consortium openbaar wie is verbonden aan welk bedrijf en waar deze mensen wonen. Mensen die op de lijst staan zijn overigens niet per se in overtreding.

Vorige maand bleek dat Britse, Amerikaanse en Australische diensten via een ander kanaal al aan vergelijkbare informatie waren gekomen.

'Europa niet fundamentalistisch'

De discussies in Nederland over het al dan niet voldoen aan de Europese 3 procentnorm zijn 'buiten proportie'. Dat vindt EU-president Herman van Rompuy. "We zijn geen fundamentalisten", zegt hij zaterdag in een interview met de Telegraaf.

"Het is belangrijker om te zeggen dat toekomstige generaties in Nederland minder overladen moeten zijn met schuld en daarom moet je iets aan de tekorten doen. Richting is belangrijker dan snelheid."

Van Rompuy vindt het 'van secundair belang' of het begrotingstekort dit jaar of pas volgend jaar onder de afgesproken 3 procent uitkomt. Anderzijds stelt hij in het interview dat Nederland zich wat betreft begrotingsdiscipline altijd 'als leermeester' heeft opgesteld. "Kom dan niet onmiddellijk met verhalen dat de economie kapot wordt bezuinigd."

Gefeliciteerd! U bent 1 procent terrorist.

Let wel, een bedreiging voor de samenleving vormen staat voor een inlichtingendienst gelijk aan een bedreiging voor de staat en de inlichtingendienst. Binnen de staat huizen immers de collectieve diensten voor en vertegenwoordigers van de samenleving. Deze staat en zijn inlichtingendiensten ontlenen daarmee hun bestaansrecht uit de samenleving, waardoor de staat anti-staat als anti-samenleving interpreteert. Snapt u het nog?

Verkiezingen Iran waarschijnlijk snel beslist

Bij de presidentsverkiezingen in Iran staat de bij hervormers populairste kandidaat Hasan Rowhani op een ruime voorsprong. Van de vijf miljoen getelde stemmen ging 52 procent naar de geestelijke Rowhani. Als hij meer dan de helft van de stemmen haalt is een tweede ronde niet nodig.

De burgemeester van Teheran, Mohammad Bagher Qalibaf staat op de tweede plaats met 17,3 procent van de stemmen. De nucleaire onderhandelaar Saeed Jalili, die bekendstaat als compromisloos, staat derde met ongeveer dertien procent.

Als de voorsprong van Rowhani uiteindelijk toch niet groot genoeg is om hem in een keer tot winnaar te verklaren, wacht volgende vrijdag een tweede ronde tussen de eerste twee kandidaten. Het is niet duidelijk wanneer alle stemmen zijn geteld. Iran heeft meer dan vijftig miljoen kiesgerechtigden. De opkomst was vrijdag hoog.

De Iraniërs kiezen een opvolger voor president Mahmoud Ahmadinejad, die na twee termijnen niet herkozen kon worden. Voor hervormingsgezinde Iraniërs is de keus overigens beperkt. De zes kandidaten kunnen gematigd tot aartsconservatief worden genoemd. Allen zijn loyaal aan de man die het uiteindelijk voor het zeggen heeft in Iran, ayatollah Ali Khamenei. Dat geldt dus ook voor Rowhani.

Witte haai ernstiger bedreigd dan gedacht

De witte haai wordt ernstiger bedreigd in zijn voortbestaan dan gedacht. Tot die conclusie komt een groep wetenschappers in Zuid-Afrika na een vijf jaar durend onderzoek. Zij houden er rekening mee dat er wereldwijd de helft minder witte haaien rondzwemmen dan gedacht.

De zeebiologen telden onder andere het aantal dieren in de zee voor de kust bij Kaapstad in Zuid-Afrika, een van de dichtst met witte haaien bevolkte wateren. "We hebben 532 witte haaien ontdekt en dat is maar de helft van wat we dachten", aldus bioloog Oliver Jewell. Overbevissing wordt als voornaamste oorzaak gezien van het dreigende uitsterven. De vinnen van de haaien zijn in de Aziatische keuken een delicatesse.

Dodelijk gen ontdekt bij Limburgers

Bij een aantal Zuid-Limburgse families is een gen ontdekt dat een plotselinge hartstilstand kan veroorzaken. "Deze unieke bevinding maakt het mogelijk om de relatie tussen mutatie en ritmestoornis gedetailleerd te onderzoeken", meldt het Maastricht UMC zaterdag.

Het universitair ziekenhuis neemt aan dat bij een gezamenlijke voorouder van de families een gen is gemuteerd. De verandering is vervolgens generaties lang doorgegeven.

De gezondheid van de familieleden die het gen hebben varieert volgens het ziekenhuis sterk. Sommigen zijn gezond en anderen hebben hartritmestoornissen. Een mogelijke verklaring voor het verschil is dat andere genen, die niet alle familieleden hebben, ook invloed hebben op het hartritme. Die zouden het negatieve effect van het andere gen teniet kunnen doen. Dat er veel genetische overeenkomsten zijn tussen de families maakt ze volgens de onderzoekers uitermate geschikt om meer te weten te komen over deze andere genen "Dit kan zeker leiden tot meer inzicht in genetische mechanismes van plotse hartdood."

De familieleden die genetisch gevoelig zijn voor hartritmestoornissen, kunnen worden uitgerust met een inwendige defibrillator. Die kan het hartritme in de gaten houden en bijsturen en in noodgevallen het hart met een elektrische schok weer op gang brengen.

De onderzoekers hopen dat families waar meerdere mensen aan hartritmestoornissen lijden zich melden. Zo kunnen meer dragers van het gen worden opgespoord en worden geholpen. Tegelijk kan zo onderzoek worden gedaan zodat mensen die gevoelig zijn voor hartritmestoornissen sneller worden herkend. "Dat is niet alleen van belang voor deze Limburgse families, maar uiteindelijk voor de hele wereld", schrijft cardioloog van het ziekenhuis Rachel ter Bekke.

Kids Hazes blij met aandacht papa

Dré en Roxeanne Hazes kijken uit naar Holland Zingt Hazes. De komende drie dagen is de Amsterdamse Ziggo Dome toneel van het meezingfestijn, waarbij artiesten als Trijntje Oosterhuis, Ben Saunders en André van Duin nummers van de overleden volkszanger ten gehore brengen. Dat er nog zo veel belangstelling is voor hun vader doet zijn kinderen goed.

"Het is heel mooi dat mijn vader na zo veel jaar nog 'leeft'", zegt Dré tegen Novum Nieuws. "Als je kijkt naar hoeveel mensen hiernaartoe willen en naartoe komen... Met zo veel grote artiesten die mijn vaders liedjes gaan zingen had ik dat op zich wel verwacht. Maar dat het zo veel was, dat natuurlijk niet."

"Ik vind het vooral heel erg mooi. Ik hoor nog dagelijks mensen over hem praten, terwijl hij volgend jaar toch alweer tien jaar overleden is", aldus Roxeanne. "Dus ik vind het ontzettend mooi dat dat mensen nog steeds zo raakt en dat papa nog steeds zo'n deel van hun leven uitmaakt."

Dré en Roxeanne klimmen zelf ook op het podium. Zo zingt Dré Niemand Laat Zijn Eigen Kind Alleen met Willeke Alberti. "Haar vader is natuurlijk de ontdekker van mijn vader", legt Dré uit over Willeke Alberti. "Dat dan de kinderen van twee van zulke grootheden een liedje met elkaar mogen zingen, dat is voor mij een onwijze eer."

Roxeanne denkt dat het ook best een emotionele bedoening gaat worden. "Absoluut, er zitten natuurlijk ook mooie ballads tussen en ik denk dat mensen ook echt wel met tranen gaan zitten", zegt ze. "Ik heb sowieso het idee dat papa wel vaak meekijkt, dus hier ook. Ik denk dat hij boven lekker met een biertje zit te genieten."

Pinkpop maakt zich op voor tweede dag

De bezoekers van Pinkpop maken zich zaterdag op voor dag twee. Palma Violets bijt het spits af om 13.00 uur en Kings of Leon sluit af om 21.15 uur op het hoofdpodium.

Verder laten onder meer Douwe Bob, The Gaslight Anthem, Phoenix, La Pegatina, Passenger en The Opposites van zich horen. Het driedaagse popfestival in het Limburgse Landgraaf beleeft dit jaar zijn 44e editie. Het vindt dit keer niet zoals gewoonlijk met Pinksteren plaats, aangezien dat dit jaar al erg vroeg viel in mei.

Pinkpop trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. De eersten streken donderdag al neer op de camping. Vrijdag stonden acts als Queens of the stone age, Netsky, Handsome Poets en The Killers op het programma. Zondag, de laatste dag, is het de beurt aan onder meer Kensington, Ben Howard en Green Day.

Pinkpop maakt zich op voor tweede dag
Pinkpop maakt zich op voor tweede dag (Foto: ANP)

Ook Microsoft meldt dataverzoeken

Amerikaanse overheidsdiensten hebben in de tweede helft van 2012 tussen de 6.000 en 7.000 keer informatie over gebruikers ingewonnen bij Microsoft. De gegevens hadden betrekking op 31.000 tot 32.000 mensen die diensten van het bedrijf gebruiken. Dat heeft Microsoft zaterdag laten weten.

Het bedrijf maakte de cijfers bekend in navolging van Facebook. Aanleiding is de ophef over het tot vorige week geheime PRISM-programma, waarmee de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA het internet- en telefoongedrag van veel Amerikanen en buitenlanders in de gaten blijkt te houden.

Internetbedrijven willen hun klanten zoveel mogelijk openheid van zaken geven. Ze mogen de gegevens echter niet nader specificeren. Daardoor blijft onduidelijk welke overheidsinstellingen informatie opvragen en wat ze daar precies mee doen.

Topinkomens stijgen weer

Na 3 jaar van daling zijn de topinkomens vorig jaar weer gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van topbestuurders van 134 grote bedrijven. De stijging hangt samen met de stelselmatige verhoging van het basissalaris van topbestuurders, dat met 6 procent opliep naar gemiddeld 512.000 euro.

De topman met het hoogste inkomen was Bernard Dijkhuizen van kabelbedrijf Ziggo. Hij ontving in 2012 ruim 15,7 miljoen euro, vooral dankzij een groot aandelenpakket dat hij kreeg bij de beursgang van Ziggo. Op de tweede plaats in de ranglijst staat ASML-topman Eric Meurice, met een jaarinkomen van ruim 11,2 miljoen.

Topinkomens stijgen weer
Topinkomens stijgen weer (Foto: ANP)

Regen helpt brandweerlieden Colorado

Brandweerlieden die in de Amerikaanse staat Colorado en grote bosbrand bestrijden, kregen zaterdag hulp van de elementen. Doordat de wind enigszins ging liggen en het ging regenen, leken de brandweerlieden meer greep op het vuur te krijgen.

Volgens de plaatselijke autoriteiten betekent de weersomslag een keerpunt, aldus de BBC. Rond de stad Colorado Springs zijn ongeveer 40.000 mensen geëvacueerd vanwege het vuur. Twee mensen kwamen om. De brandweer heeft zo'n 800 mensen ingezet die onder andere met helikopters het vuur proberen te doven.

Regen helpt brandweerlieden Colorado
Regen helpt brandweerlieden Colorado (Foto: ANP)

Regering VS vroeg Facebook naar 19 duizend accounts

De Amerikaanse overheid heeft in de laatste helft van vorig jaar tussen de negenduizend en tienduizend keer informatie opgevraagd over gebruikers van Facebook. In sommige verzoeken werd informatie over meerdere accounts opgevraagd, waardoor over 18 duizend tot 19 duizend gebruikers informatie werd opgevraagd. In 79 procent van de gevallen gaf Facebook de opgevraagde informatie, laat het bedrijf weten.

De informatie werd onder meer opgevraagd door lokale en federale overheden. De informatie werd onder meer opgevraagd om vermiste kinderen terug te vinden, voortvluchtigen te volgen en terroristische bedreigingen te onderzoeken. "We wijzen regelmatig verzoeken af of eisen van de overheid dat die het verzoek substantieel afschaalt. Ook geven we soms simpelweg veel minder informatie dan waar om is gevraagd. We geven alleen zo veel informatie als de wet vereist", zegt advocaat van het bedrijf Ted Ullyot.

Facebook mag niet onthullen hoeveel verzoeken het kreeg van een specifieke overheidsdienst. Ook mag het niet aangeven hoeveel verzoeken over een bepaald onderwerp binnenkwamen. In de getallen is wel het aantal verzoeken die te maken hebben met de nationale veiligheid meegenomen. Eerder mocht dat niet.

Facebook, Google en Microsoft dringen er bij de regering op aan om meer openbaar te mogen namen. Vorige week onthulden de Britse krant The Guardian en de Washington Post dat de Amerikaanse overheid via een omvangrijk afluisterprogramma, genaamd PRISM, toegang heeft tot alle internetgegevens van bedrijven als Google, Apple en Facebook. De FBI en de NSA stellen dat dit van vitaal belang is voor de nationale veiligheid.

FOK! wat een weer... Wat regen, wat zon en veel wind.

Goeiemorgen! Na een redelijke vrijdag is het ook vanmiddag geen onaardig weer. Wel moet er eerst een band met bewolking en wat regen passeren, maar als die voorbij is breekt de zon er weer goed doorheen. Erl staat er vandaag opnieuw veel wind.

Een storing trekt in de loop van de ochtend van west naar oost over het land. Het gaat allemaal wel behoorlijk snel dus in het westen klaart het aan het begin van de middag weer op. In het noorden kan er trouwens een wat actievere bui vallen en daarbij is onweer niet helemaal uitgesloten. Aan het einde van de middag is het vrijwel overal weer droog. In de avond neemt de kans op een bui in het uiterste noorden weer toe. Er staat dus veel wind en deze neemt langs de kust weer toe tot hard, maar ook in het binnenland waait het stug door en heeft daarbij een vlagerig karakter. Rond een uur of drie is het op de meeste plaatsen een graad of 18.

Morgen lijkt het op veel plaatsen droog te blijven met geregeld het zonnetje erbij. De warme lucht voor maandag waar ik het gisteren over had, bereikt waarschijnlijk alleen Limburg en het oosten van Brabant. Daar kan het dan 25 graden worden, terwijl we het in de rest van het land moeten doen met 20 tot 23 graden. Droog blijft het daarbij waarschijnlijk niet, want de buienkans (onweer) is nog steeds vrij groot.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

wanq
De afgelopen week maakte qltel een paar wandelingen door zijn streek nabij Goch. Deze koe kijkt toe.

wanq2
Het was heel rustig weer en de natuur ziet er schitterend uit.

 wanq3
Op zijn tweede wandeling was het wat regenachtiger.

 

Kritiek laat Perez koud

Afgelopen races maakte Sergio Perez zich niet populair bij Formule 1-fans. De aanvallende racestijl van de Mexicaan zorgt nogal eens voor rare incidenten.

"Het is frustrerend, want volgens mij heb ik het helemaal niet zo slecht gedaan bij McLaren. Ik krijg de volledige steun van mijn team, wat voor een coureur erg belangrijk is. En als ik iets over de kritiek mag zeggen; iedereen mag zijn eigen visie hebben. Ik ben hier niet om door iedereen leuk gevonden te worden. Ik rijd Formule 1 voor mijn team, welke dat ook maar mag zijn, en als dat reden is voor kritiek, laat me dat koud," aldus de man die in Monaco nog uitviel na diverse 'gevechten'.

In totaal heeft Perez nu twaalf punten behaald. Dertien minder dan teamgenoot Jenson Button. Ze staan er respectievelijk dertiende en tiende mee in de titelstrijd.

Gewonde bij schietpartij Rotterdam

Bij een schietpartij in Rotterdam is vrijdagavond een 25-jarige Rotterdammer gewond geraakt. De man zat met drie anderen in de auto op de bijrijderstoel toen hij in zijn rug werd geschoten. Hij is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het incident gebeurde even voor 20.00 uur aan de Versijdenstraat, in de buurt van het Centraal Station. Over de oorzaak kon een politiewoordvoerder niets zeggen. De drie inzittenden, twee mannen van 23 en 26 zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 28-jarige Rotterdammer, zijn aangehouden. De politie onderzoekt hun rol en bekijkt of er mogelijk meer verdachten gevlucht zijn.

Enkele uren eerder viel in de Rotterdamse Multatulistraat ook al een gewonde bij een schietpartij. In een appartementencomplex ontstond een ruzie om geld, waarbij het slachtoffer met twee anderen al vechtend door het trappenhuis ging. In de hal werd de 30-jarige Rotterdammer in zijn arm geschoten. De man was zelf in staat naar een brancard te lopen. De daders wisten te ontkomen.

De politie onderzoekt beide zaken.

Zoekactie gecrashte luchtballon loos alarm

Hulpdiensten zijn vrijdagavond massaal uitgerukt na een melding van een mogelijke crash van een luchtballon bij het Zuid-Hollandse Moordrecht. Na een grote zoekactie werd de ballon echter niet gevonden.

Rond 22.45 uur kwam een melding binnen dat een luchtballon niet goed zou zijn geland. Daarop werden brandweer en politie ingezet. Ook een politiehelikopter zocht mee in het gebied tussen Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel, aldus een woordvoerder van de brandweer.

De zoekactie werd rond 23.30 uur afgeblazen.

Steekwerend vest voor Haagse tramcontroleurs

Controleurs van de Haagse stadsvervoerder HTM gaan vanaf begin volgende maand steekwerende vesten dragen. Dat heeft HTM tegen Omroep West gezegd, meldt de regionale omroep vrijdag. Het is nog niet bekend of het dragen van het vest verplicht wordt.

Hoewel het aantal geweldsincidenten tegen controleurs van HTM de afgelopen jaren is afgenomen, is het geweld wel heftiger geworden, meldt de omroep.

In 2011 werden 1025 ernstige geweldsincidenten geregistreerd. Dit aantal daalde vorig jaar naar 735. Het aantal minder ernstige incidenten steeg van 1731 in 2011 naar 2432 het jaar daarna.

In december testten vijf controleurs het steekwerende vest al om te zien of er goed mee te werken viel. Medewerkers zouden vrezen dat het vest te oncomfortabel of te warm zou zijn.

Alderweireld gevorderd met Leverkusen

Toby Alderweireld lijkt Ajax na negen jaar trouwe dienst te verlaten. De Bundesliga lonkt voor de verdediger.

De 24-jarige Belg kwam in 2004 in de jeugdopleiding van Ajax en maakte vier jaar later zijn debuut. De 25-voudige Belgische international lijkt hard op weg naar de Bundesliga, meldt zijn vader.

"Bayer Leverkusen is de club waarmee al het verst zijn in de gesprekken", vertelt Vic Alderweireld aan De Gazet van Antwerpen. Een vertrek lijkt ook voordelig voor Ajax, aangezien de verdediger over een jaar gratis de deur uit zou lopen.

Leverkusen-voorzitter Wolfgang Holzhäuser bevestigde de interesse in Duitse media. "We zullen snel opnieuw met de club om tafel gaan. Er is sprake van wederzijdse belangstelling. Maar er zijn nog wel wat gesprekken nodig."

Fans willen club terugkopen en redden

De onrust bij Standard Luik duurt voort. Een deel van de supporters van de Belgische club zijn nog steeds bereid de club te kopen.

De 'Socios' van Standard Luik, een groep supporters, wilden het al in 2011 kopen voordat huidig voorzitter Roland Duchâtelet dat deed. Diezelfde Duchâtelet staat nu onder druk en zei al dat hij verkoop overweegt.

"Het is onze wil om binnen enkele maanden het nodige geld te verzamelen om te kunnen praten met voorzitter Roland Duchâtelet", aldus de Socios in een persmededeling. "Die zei dat hij bereid was om de club te verkopen als de huidige sportieve situatie zich voortzet. We willen, eventueel met nog andere geldschieters, een deel van de club terugkopen."

De supporters willen naar Spaans model meer inbreng in de club door een deel van de aandelen te kopen. "We zijn erg kritisch tegenover het huidige management van Duchâtelet. Maar we denken dat dit initiatief een kans is voor iedereen, inclusief voor de voorzitter. Een grote voetbalclub is een belangrijke sociale actor die niet alleen gedreven mag worden door zoveel mogelijk winst maken."

Valdes: "Casillas is in topvorm"

Spanje begint zondag aan de Confederations Cup. Wie er op doel staat, is nog onzeker. Victor Valdes laat de kwestie in het midden.

Valdes speelde het afgelopen seizoen praktisch alle wedstrijden bij FC Barcelona, terwijl zijn eeuwige concurrent Iker Casillas een half jaar op de bank zat. Bondscoach Vicente del Bosque liet al weten dat de bankplek van Casillas zijn keuze neit beïnvloedt.

"Casillas doet het goed, zoals altijd. Hij is in topvorm en klaar om te gaan", zei Valdes aan diverse media. "Hij is erg gemotiveerd, op en naast het veld. Het is belangrijk dat we een gezonde concurrentie hebben, dat is ook goed voor het team."

"Ik kan niet zeggen wie de nummer één is. Ik ben gewoon deel van de selectie en dat tekent dit team. Ik zal doen wat van me gevraagd wordt, Del Bosque beslist. Ik ben al dankbaar dat ik hier (in Brazilië, red.) ben. Ik voelde me als het gelukkigste kind ter wereld sinds ik ooit werd opgeroepen voor het WK."

Maaskant naar Dinamo Minsk

Robert Maaskant is officieel de nieuwe trainer van Dinamo Minsk. De oefenmeester gaat per direct aan de slag bij de Wit-Russische club.

De Bredase coach vloog vrijdag naar de hoofdstad van Wit-Rusland om de onderhandelingen af te ronden. Dinamo Minsk heeft voor Maaskant een contract voor anderhalf jaar klaarliggen. Eerder deze week sprak hij al met de clubleiding van Minsk, maar een akkoord werd toen nog niet bereikt.

Robert Maaskant (44) was het afgelopen seizoen hoofdtrainer bij FC Groningen. In het verleden dat hij diverse Nederlandse clubs onder zijn hoede, waaronder RBC Roosendaal, Willem II en NAC Breda.

Voor Maaskant wordt het zijn derde avontuur in het buitenland. Eerder was hij in Polen werkzaam bij Wisla Krakow, waarmee hij landskampioen werd. In april 2012 ging hij bij Texas Dutch Lions aan de slag, maar na twee duels vertrok Maaskant al naar FC Groningen.

Weer fatale explosie in kunstmestfabriek VS

Opnieuw zijn in de Amerikaanse staat Louisiana slachtoffers gevallen door een explosie bij een kunstmestfabriek. Een persoon is overleden en minstens acht mensen raakten gewond door de ontploffing die zich vrijdagavond (lokale tijd) voordeed bij de fabriek in Donaldsonville, meldden diverse lokale media.

Enkele tientallen kilometers verderop in de plaats Geismar vielen een dag eerder twee doden en 77 gewonden door een explosie bij een andere chemische fabriek.

Weer fatale explosie in kunstmestfabriek VS
Weer fatale explosie in kunstmestfabriek VS (Foto: ANP)

'Xbox One E3-demo's waren nep'

Een aantal Xbox One-demo's op de E3 draaiden mogelijk op high-end pc-hardware. Foto's onthullen dat in ieder geval LocoCycle op een Nvidia GTX 780-videokaart draaide. Een dergelijke grafische kaart is grofweg vier keer krachtiger dan de hardware van de Xbox One.

Perer Moore, COO van EA, zei al in een interview met Geoff Keighley dat een aantal EA-demo's niet op console-hardware werden getoond. De pc-hardware waarop het draaide zou volgens Moore vergelijkbaar zijn met de specs van de consoles. Xbox One-hardware draait echter op AMD-kaarten, waardoor het gebruik van Nvidia-kaarten extra pikant is.

Mogelijk zijn de graphics van een aantal Xbox One-games die tijdens de E3 getoond werden dus niet representatief voor hoe het er straks echt uit gaat zien. Dit is uiteraard speculatief.

Jonathan Blow, ontwikkelaar van The Witness voor PlayStation 4 en pc, zei op Twitter dat zijn game op een echte PS4-devkit draaide. Volgens hem zouden andere PS4-games ook gewoon op devkits gespeeld zijn.

Lesbische studente van school gestuurd in VS

Een Amerikaanse studente is van de universiteit gestuurd en moet haar studiebeurs terugbetalen vanwege haar relatie met een vrouw. Dat meldde de krant Daily Mail vrijdag.

De Christelijke universiteit Grace University in Omaha, een stad in de staat Nebraska in het midden van de Verenigde Staten, is tegen homoseksuele relaties. De vrouw, Daniëlle Powell, begon in 2011 haar opleiding en kreeg later een verhouding met een vrouw.

De vrouw met wie zij een relatie heeft is een petitie begonnen om publieke steun te krijgen voor hun zaak. In de begeleidende tekst van de petitie staat dat de school het geld van de studiebeurs van 6000 Amerikaanse dollar (zo'n 4500 euro) terug wil omdat 'ze niet 'moreel' genoeg is om een studiebeurs te verdienen'.

Donderdag hadden al 30.000 mensen hun handtekening gezet onder de petitie. Met 35.000 handtekeningen zal de petitie aan de onderdirecteur van de universiteit worden overhandigd.

Slachtoffers gasboorplatform zijn Nederlanders

De twee mannen die zijn omgekomen bij het ongeluk op een gasboorplatform in de Noordzee vrijdagochtend zijn Nederlanders. Het gaat om een 47-jarige man uit Rotterdam en een 36-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Dat melden woordvoerders van de bedrijven waar de mannen werkzaam waren.

De man die gewond raakte is een 48-jarige man uit Alphen aan den Rijn. Hij werd met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Leeuwarden gebracht waar een gebroken rib werd geconstateerd. Hij mag zaterdag weer naar huis, laat een woordvoerder van het Den Helderse bedrijf Multimetaal, waar de man monteur is, weten.

De omgekomen Rotterdammer was eveneens werkzaam als monteur voor Multimetaal. De man uit Capelle aan den IJssel was als toezichthouder op het gasboorplatform aan het werk voor het bedrijf Technology Consultants uit het Zuid-Hollandse Molenaarsgraaf.

Het ongeluk gebeurde kort voor 10.00 uur tijdens testwerkzaamheden aan apparatuur op het platform. De productie van het boorplatform lag op het moment van het ongeluk stil. Het platform is van de Franse energiemaatschappij Gdf Suez en ligt ongeveer honderd kilometer ten noordwesten van Den Helder.

De politie en het Staatstoezicht op de Mijnen onderzoeken het ongeluk.

'Toch volgend jaar bezuinigen op WW'

Het kabinet moet volgend jaar toch de ingreep in de WW doorvoeren die het in het regeerakkoord had aangekondigd. Het is onverstandig dat besluit uit te stellen tot 2016. D66-leider Alexander Pechtold heeft dat vrijdag gezegd in het tv-programma Knevel en Van den Brink.

Het kabinet wilde de duur van een WW-uitkering flink bekorten. Maar in het sociaal akkoord met vakbonden en werkgevers is de maatregel uitgesteld en afgezwakt.

Pechtold wees er op dat het uitstel volgens het Centraal Planbureau slecht is voor de werkgelegenheid. Het sociaal akkoord is volgens de D66-leider juist niet sociaal "want het vernietigt banen".

Volgens Pechtold kan de WW-ingreep een belangrijke bijdrage leveren aan de extra bezuinigingen van 6 miljard die in 2014 nodig zijn. De maatregel levert 1 miljard euro op. Pechtold bepleitte verder om te bezuinigen op kindregelingen, zoals de kinderbijslag.

D66: toch volgend jaar bezuinigen op WW
D66: toch volgend jaar bezuinigen op WW (Foto: ANP)

Omroep verklaart Mandela dood

De nachtmerrie van alle media kwam vrijdagavond uit voor Deutsche Welle (DW), de Duitse wereldomroep. "Zuid-Afrika rouwt om Nelson Mandela", kopte DW, gevolgd door een uitgebreide necrologie over de Zuid-Afrikaanse oud-president en strijder tegen de apartheid. Mandela leeft echter nog.

Via Twitter liet DW snel weten dat het bericht te vroeg was gepubliceerd door een technische fout. De omroep betreurt het voorval.

De 94-jarige Mandela werd vorige week opgenomen in een ziekenhuis in Pretoria met een longinfectie. Volgens de laatste berichten is zijn toestand "ernstig maar stabiel".

Meute honden bijt man dood

Een meute honden heeft in de Mexicaanse stad Tepoztán de 27-jarige man aangevallen en gedood. Dat hebben de lokale autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

Toen de man nabij zijn woning aan het sporten was werd hij aangevallen door 7 pitbulls en bullteriërs. Het slachtoffer had over zijn hele lichaam bijtwonden. Buurtbewoners zeiden dat ze al lange tijd hadden geklaagd over de honden. De politie heeft de dieren in beslag genomen.

Slechts twee Nederlandse duo's verder op grandslam

Twee Nederlandse teams zijn vrijdag op het grandslamtoernooi in Scheveningen doorgedrongen tot de kwartfinales. Sanne Keizer met Marleen van Iersel en Jantine van der Vlist met Marloes Wesselink slaagden daarin. Voor vijf andere Nederlandse duo's viel het doek.

Keizer en Van Iersel, de nummers een van de plaatsingslijst, rekenden af met Russinnen Evgenia Ukolova en Ekaterina Khomyakova: 21-14 en 21-15. Van der Vlist en Wesselink, met een wildcard toegelaten, hadden drie sets nodig tegen de Duitsers Laura Ludwig en Kira Walkenhorst: 12-21, 21-17 en 15-13.

Voor Madelein Meppelink en Sophie van Gestel viel het doek. Zij wisten een matchpoint niet te benutten en gingen in drie sets onderuit tegen Liliana Fernández en Elsa Baquerizo uit Spanje. Jolien Sinnema en Michelle Stiekema verloren eveneens in drie sets van de Duitsers Karla Borger en Britta Büthe: 19-21, 21-11 en 11-15.

Bij de mannen gingen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, en Reinder Nummerdor en Richard Schuil in de achtste finales onderuit. Zij moesten hun meerdere erkennen in Poolse duo's. Daan Spijkers en Christiaan Varenhorst sneuvelden eerder vrijdag al in de eerste ronde.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.