CD: Jex Thoth - Blood Moon Rise

dekatophetspek

Het is deze week weer diep in de buidel tasten voor de liefhebbers van de betere doommuziek. Naast overtuigende nieuwe albums van Black Sabbath en Toner Low is er ook een nieuwe plaat van Jex Thoth verschenen die de titel Blood Moon Rise heeft meegekregen. Jex Thoth is een doommetalband die al sinds 2007 meedraait in de Amerikaanse metalscene. Wat de muziek van deze band vooral zo bijzonder maakt is het haast engelachtige zangwerk van zangeres Jessica Toth, in combinatie met de donkere dreigende klanken van de band, die naast Toth uit de gitaristen Danny Gonzalez en Brandon Newhouse, bassist Matt Hacobs en drummer Nick Ray Johnson bestaat.

Jex Thoth - Blood Moon Rise

Blood Moon Rise is het tweede album van de band uit Wisconsin, wiens muziek nogal eens wordt omschreven als occult rock. Jex Thoth ging voor het album met producer Randall Dunn in de Avast Recording Company in Seattle aan de slag, om een negental liedjes op de gevoelige band vast te leggen. Dunn werkte eerder met onder meer Sun O))) en slaagde er in om Jex Thoth een zeer tijdloos geluid mee te geven. Net als veel andere doommetalbands laat ook Jex Thoth zich behoorlijk inpireren door de muziek van de vroege zeventiger jaren. Zo doen nummers als 'Into A Sleep' en 'Keep Your Weeds' wel wat aan Pink Floyd of Heart denken. Psychedelische doomrock met prachtige zweverige vocalen.

Vergeleken met het eerste album klinkt Blood Moon Rise een stuk diverser. Zo horen we gastbijdrages van Lori Goldston op cello en Steve Moore op toetsen. Na het bombastische 'To Bury' horen we met 'The Places You Walk' het meest toegankelijke liedje van dit album. Ook 'The Divide' barst meteen los in een stevig stuk doommetal van hoog niveau. Net als Toner Low laat ook Jex Thoth horen dat je met moddertrage riffs nog steeds verdomd melodieus kan zijn. Na het intermezzo 'And the River Ran Dry' en het daarop aansluitende 'Keep Your Weeds' is het tijd om de elpee om te draaien. Kant 2 van de plaat opent met het epos 'Ehjä'. Dik acht minuten zware psychedelische doommetal van de bovenste plank, die wel een beetje doet denken aan de betere tijden van My Dying Bride en Cathedral. Die donkere sfeer is ook terug te vinden en het daaropvolgende 'The Four Of Us Are Dying'. Dit is doommetal zoals de liefhebbers haar zo graag horen. Met 'Psyar' komen we dan alweer toe aan het laatste liedje van deze zwaar indrukwekkende plaat. 'Psyar' opent als een gevoelige ballade met prachtige dubbele zangpartijen om na dik acht minuten in een spacende climax te eindigen.

Na het titelloze debuutalbum uit 2008 zaten veel van de fans al in spanning af te wachten of het vervolgalbum aan hun verwachtingen zou voldoen. Met Blood Moon Rise heeft Jex Thoth die verwachtingen zeker waar gemaakt. Liefhebbers van langzame atmosferische metal komen met dit album zeker aan hun trekken.