Xbox One: het is niet allemaal zwart-wit

Xbox One dit, Xbox One zus, Xbox One zo. Het is een hele soap die om Microsofts nieuwe console draait, maar is het nu eigenlijk wel terecht? Is het allemaal echt zo verschrikkelijk als we ons zelf graag doen geloven? 

Xbox One

Laten we eerst even de tot nu toe bekende ‘feiten’ op een rijtje zetten:

  • Xbox One moet één keer per 24 uur inchecken;
  • Xbox One heeft de mogelijkheid om tweedehands games te blokkeren en gebruikt daarvoor een online DRM- en/of accountsysteem;
  • Kinect staat in standby en kan Já KAN registeren wat er in een kamer gebeurt;
  • Regiolock is landgebonden.

De vraag die ik mij inmiddels al meerdere malen heb gesteld luidt: is dit bovenstaande allemaal nu echt zo rampzalig als iedereen denkt? En iedere keer kom ik weer tot de conclusie dat dit voor de meeste gamers toch niet zo’n groot probleem kan zijn.

Als we het eerste punt, 24 uur online, eens nemen. Wat is hier nu echt zo erg aan? Mijn Xbox 360, PlayStation 3, Wii, PSP, 3DS, Home Cinema, UPC reciever, Nokia Lumia en iPad zijn altijd 24/7 verbonden, elke seconde van de dag en zeven dagen per week. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle social media waar iedereen zo druk en online mee is.

Wees eens reëel en kijk om je heen. Ons hele dagelijks leven draait om online en bijna iedereen is altijd online. Wat maakt het dan nog uit dat je Xbox One één keer in 24 uur ‘incheckt’?  Ja, maar ik wil ook zonder internet kunnen gamen, is dan meestal de reactie. Dat is ook mogelijk want als je geen breedbandverbinding hebt is het ook mogelijk om de check via je mobiele telefoon te doen. De gedachte erachter is niet meer dan logisch. Alle Xbox One-retailgames moeten verplicht geïnstalleerd worden. Stel dat je na de installatie teruggaat naar Gamemania met je game. Gamemania neemt die game terug en verwijdert via een Microsoft-server je licentie op de game. Als je voor altijd je Xbone offline zou kunnen houden zou die update van je licentie echter nooit aankomen. Je zou dus de game kunnen blijven doorspelen zolang je offline blijft. De 24-check is zodat je gedwongen wordt om zulke updates te doen.

Wat je ervoor terugkrijgt: alle retailgames die je koopt zijn nu ook digitaal. Hierdoor kun je op elke Xbox One dan ook zonder discs je games spelen op je account. Je account gaat dus overal met je mee.

Het heeft daarnaast ook andere voordelen, zoals in de Forza 5-presentatie aangegeven werd. Iedereen die racegames speelt herkent vast wel de momenten dat cpu-tegenstanders bijna altijd in een rij, precies de perfecte lijn volgen. Wat gewoon de spanning en eerlijkheid uit de game haalt. Met Forza 5 wordt het rijgedrag van gamers geanalyseerd en opgeslagen in de Cloud. Deze data wordt vervolgens bij jou ingame weer gebruikt, zodat je met een veel slimmere AI te maken krijgt. Hierdoor zal straks geen enkele race hetzelfde zijn en levert het ook nog eens leuke bonussen op als jouw ‘Ghost’data goed bij andere presteert.

Een ander voordeel is dat gamewerelden ongekend groot en gedetailleerd kunnen worden, zelfs als je console niet aan staat. Wanneer je later verder gaat kunnen dingen ineens heel anders, groter en mooier zijn want alles is van te voren al berekend in de Cloud. 

Het tweede punt, tweedehands games, ligt wat gevoeliger. Maar zowel Microsoft als Sony hebben aangegeven dat ze de keuze willen laten bij de ontwikkelaars en alleen de functionaliteit aanbieden. Op de pc kent men het principe al veel langer en ja het is niet de meeste vriendelijke oplossing, maar we moeten nu niet moeilijk gaan doen als consoles soortgelijke mogelijkheden willen gaan aanbieden. Ontwikkelaars moeten dus gaan bedenken of ze zichzelf hieraan willen gaan branden. 

Nieuws dat trouwens door alles DRM-heisa niet eens is opgevallen, is dat Microsoft heeft aangekondigd dat het mogelijk wordt om je live-lidmaatschap te delen met maximaal tien familieleden of vrienden die minimaal dertig dagen in je friendlist staan. Hoe dit straks in de praktijk gaat werken moeten we nog afwachten, maar erg interessant klinkt het wel. Dit zou namelijk wel eens kunnen betekenen dat je een door jou gekochte game kunt delen met tien anderen en zij hun game met jou.

Xbox One

De leukste discussie vind ik eigenlijk wel die over Kinect 2.0. Microsoft heeft de mogelijkheid om in mijn huis te kijken en ik heb recht op privacy zijn veel gehoorde argumenten, maar ook hier stel ik mijzelf weer de vraag: is dit nu echt zo’n ding als dat er van gemaakt wordt? Stel: Microsoft kan inderdaad opnemen wat er in je huis gebeurt. Wie is daar überhaupt in geïnteresseerd? De FBI, CIA, NSA of Bill Gates? Feit is: Er zijn veel praktischere manieren om iets te weten te komen dan een Kinect-camera. Type op Google maar eens je naam in. Het is helemaal niet reëel om te denken dat er echt iemand naar mogelijk miljoenen opgenomen filmpjes gaat zitten kijken. Zonde van de tijd, geld en zelfs opslagruimte.

Je hebt daarnaast ook altijd de mogelijkheid om de camera om te draaien of er iets voor te zetten als je er zeker van wilt zijn dat er geen video wordt opgenomen. Dit maakt het dan wel weer lastig om de coole feature, met twee vingers je scherm kleiner te maken, te gebruiken.

En dan het laatste nieuwtje over de regiolock per land, het is nog niet eens definitief of het ook daadwerkelijk per land gaat gelden, in plaats van een hele regio. Echt maar een heel klein gedeelte van de games komt niet uit Nederland en een nog kleiner aantal gamers importeert games. Nu wil ik die laatste groep niet tegen het zere been schoppen en ik snap de frustratie ook wel, want games zijn in sommige landen goedkoper. Maar zolang Microsoft niet definitief bevestigd dat je alleen games uit je eigen land kunt spelen, is het is heel goed mogelijk dat we in november gewoon games uit bijvoorbeeld Duitsland en Engeland kunnen spelen en hebben we ons druk lopen maken om niets.

We krijgen het gevoel dat we persoonlijk steeds meer beperkt worden, maar is dat nu echt wel zo? Is dit allemaal niet een logisch gevolg van alle eisen die we tegenwoordig stellen aan games, ontwikkelaars en uitgevers? We willen steeds mooiere graphics, betere AI, goede online functionaliteiten, minder lang wachten, etc. De releasedatum is pas in november en er zijn nog genoeg dingen die kunnen veranderen dus tot die tijd is het afwachten wat er nog meer gaat komen of veranderen.