Iran krijgt gematigde president

De presidentsverkiezingen in Iran zijn in de eerste ronde gewonnen door de gematigde geestelijke Hasan Rowhani. Dat heeft de Iraanse minister van binnenlandse zaken Mostafa Mohammad Najjar zaterdag bekendgemaakt.

Meer dan 36 miljoen Iraniërs brachten vrijdag hun stem uit en Rowhani wist in de eerste ronde meteen meer dan vijftig procent van de stemmen te halen. Hierdoor is een tweede ronde overbodig.

Rowhani was de enige gematigde kandidaat die toestemming had om mee te doen aan de verkiezingen. De overige kandidaten waren aanzienlijk conservatiever. Allen zijn loyaal aan de man die het uiteindelijk voor het zeggen heeft in Iran, ayatollah Ali Khamenei. Op voorhand was de verwachting dat een van de andere vijf kandidaten de verkiezingen zou winnen.

Rowhani volgt niet de confronterende koers van de afzwaaiende president Mahmoud Ahmadinejad op het wereldtoneel, maar volgt de lijn van de gematigde oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani dat Iran zijn atoomprogramma kan houden en tegelijkertijd verzoening met het Westen kan nastreven.