[Confed. Cup] Brazilië wint eenvoudig van Japan

Thuisland Brazilie heeft op betrekkelijk eenvoudige wijze van Japan gewonnen. In een wedstrijd, die meer op een oefenpotje leek, wonnen de Goddelijke Kanaries met 3-0.

Het was aan gastland Brazilië en Japan om de Confederations Cup 2013 te openen. Beide landen zien het toernooi vooral als een grote test voor het WK van volgend jaar, dat eveneens plaatsvindt in het Zuid-Amerikaanse land. In een volgepakt Estádio Nacional de Brasília begon het thuisland fenomenaal aan het duel.

Al binnen drie minuten stonden de Goddelijke Kanaries op voorsprong. Een voorzet van Marcelo werd door aanvaller Fred op de borst aangenomen. Wonderkind Neymar, van wie veel wordt verwacht, nam de bal ineens op zijn schoen. Met een fantastische volley passeerde hij Japan-doelman Kawashima, de bal vloog strak in de kruising. Na de openingstreffer nam de Seleção het initiatief, maar speelde wat passief. De ploeg van bondscoach Felipe Scolari, die in 2002 met de Brazilianen het WK in Zuid Korea en Japan won, speelde in een laag tempo. Dat kwam het spel niet ten goede. Japan liet zien dat het niet voor de grap naar Zuid-Amerika was afgereisd, maar ging mee in het spel van de Brazilianen. Keisuke Honda kreeg twee goede mogelijkheden, maar de echte scherpte ontbrak.

Via Fred (2x) en Hulk kreeg het thuisland goede mogelijkheden om de voorsprong te vergroten, maar beiden faalden in de afronding. Japan was eigenlijk niet bij machte om echt iets te forceren. Middenvelder Nagatomo probeerde het nog wel van ver, maar de Internazionale-speler zag zijn schot afzwaaien. Honda toonde aan dat hij de leider van zijn ploeg is, terwijl Shinji Kagawa maar niet uit de verf kwam.

De Brazilianen begonnen het tweede bedrijf net zo voortvarend als het eerste. Na een voorzet van Dani Alves, één van de weinig goede passes, kon de talentvolle Paulinho uithalen. Zijn schot was zeker niet perfect, maar Japan-goalie Kawashima tastte volledig mis en zag de bal in het doel verdwijnen. Met dit doelpunt leek het duel gespeeld. In het restant vermaakten de Kanaries vooral het publiek door te freestylen. De druk was van de ketel en de spelers etalaarden hun klasse nog maar eens. Wonderkind Neymar gooide er nog een paar fraaie acties uit.

Japan kon geen vuist meer maken. Wel kreeg de ploeg nog een goede kans via Maeda. Zijn schot was niet zuiver genoeg en bleek een makkelijke prooi voor Julio Cesar. In de ultieme slotfase gooide Oscar er met zijn laatste beetje energie een lange rush uit. Zijn pass op invaller Jo was op maat en de aanvaller kon scoren: 3-0. De Japanners kunnen zich gaan opmaken voor het duel met Italië, terwijl Mexico de volgende tegenstander is van de Brazilianen.