De groeten van Arriën Kruyt en ROVER

Wie appelen vaart, die appelen eet. Dat is een mooi spreekwoord. Vandaag wil ik in dat kader eens even mijn plek in deze columnrubriek gebruiken om een lans te breken voor iemand in mijn zeer nabije privéomgeving. Onze Driek Oplopers, a.k.a. Rikus Spithorst.

Wij houden elkaar in evenwicht. Ik weet veel meer af van de organisatorische kant van het openbaar vervoer. Driek kan eigenlijk beter schrijven. Al doende zijn wij elkaars leermeester.

In een vakblad dat wordt gelezen door de top en de bovenkant van het middenkader van de openbaarvervoerwereld wordt Driek uitgescholden door Arriën Kruyt. Dat is de voorzitter van reizigersclub ROVER. Ik laat even die voorzitter aan het woord. "Ik ga niet met een idioot als Spithorst om tafel zitten. Spithorst leeft van een uitkering en vertegenwoordigt alleen zichzelf. Het is een zwetser, een roeper, daar heb ik geen zin in. Fortuijn, Wilders, Spithorst, ze roepen maar wat. Er zijn al gekken genoeg." Driek was al een poosje geleden al ingeseind dat die beledigingen onderweg waren. Hij barstte in eerste instantie lachen uit toen hij het hoorde. Pas later drong de ernst van de beledigingen echt tot hem door, en zijn vrouw was in tranen.

Driek heeft gereageerd op de website van Voor Beter OV. Maar ik wil daar nog wel wat aan toevoegen. Ik ken Driek immers van zeer nabij.

Driek klaagt niet over zijn slechte gezondheid, maar ik zie hoeveel moeite het hem fysiek kost om te doen wat hij doet. Ik zie hem ondanks veel pijn en andere ongemakken zo hard werken als hij kan voor de columnrubriek van fok en zo hard werken als hij kan voor de mede door hem opgerichte reizigersclub. Bepaald niet makkelijk voor zichzelf. En dan door de voorzitter van de conculega een beetje worden neergezet als een lanterfantende uitkeringstrekker. Ik heb nieuws voor die Arriën Kruyt: de tijd dat invaliditeitspensioenen werden uitgekeerd aan luie aanstellers met vage klachten ligt al heel lang achter ons.

Maar dan nog eens wat anders. We kijken even in het verleden van die Arriën Kruyt: Arriën Kruyt; geboren in Utrecht 1946; voorzitter van de gezamenlijke Griekenlandwerkgroepen in België en Nederland 1967-1974; hoofd afdeling Organisatieontwikkeling en juridisch medewerker Nederlands Centrum Buitenlanders 1976-1985; coördinator minderhedenbeleid gemeente Amersfoort 1982-1985; oprichter en eerste directeur Landelijk Bureau Racismebestrijding 1985-1992; vanaf 1992 werkzaam voor W&S Transition en Interimmanagement als interimmanager bij o.a. de Raad voor Rechtsbijstand, het Politie Studie Centrum, het Schadefonds Geweldsmisdrijven en diverse NGO's; namens de PvdA wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de gemeente Amersfoort 2006-2010. Hij heeft dus veel gedaan bij zwaar van uw en mijn belastingcenten betaalde subsidievreters die zich pro forma richtten tegen discriminatie. Iemand die het niet zo best heeft getroffen qua etniciteit mag je dus niet beledigen van Kruyt, maar zelf veegt hij de vloer aan met degene die het niet zo best heeft getroffen qua gezondheid. Leuk, dat meten met twee maten. En dan ook nog wethouder Sociale Zaken geweest, namens de immer politiek correcte Partij van de Arbeid. Met zulke vrienden heeft die partij geen vijanden meer nodig.

Maar hoe haalt die Kruyt het in zijn harses om zich publiekelijk zo te laten gaan? Wat wil hij? Heeft hij genoeg van zijn erebaantje bij ROVER? Iemand die zichzelf zo onmogelijk maakt: dat kan gewoon niet per ongeluk zijn.

Driek maakt zich druk over de slechte dingen die de vervoerbedrijven de reizigers flikken. Met volle overtuiging en bepaald niet altijd tevergeefs. Maar namens zijn collega’s van reizigersclub ROVER wordt hij dus weggezet als een raaskallende idioot. Met een flinke homp overheidssubsidie runt ROVER een klachtenloket voor reizigers. Gezien de houding van ROVER kan het haast niet anders dan dat ze schuddebuikend van het lachen achter hun bureau zitten als er een klacht binnenkomt. Want iemand die wil dat er beter voor de reiziger wordt gezorgd, is een idioot, een zwetser, een nieuwe Wilders. Met de groeten van ROVER.