Winkels verwachten meer sinterklaasomzet

Winkels verwachten dit jaar ondanks de crisis meer omzet te halen uit de viering van Sinterklaas. Detailhandel Nederland meldde dinsdag een half miljard euro sintomzet te verwachten, ongeveer vijf procent hoger dan de verwachte 493 miljoen euro van vorig jaar.

Hoeveel omzet er vorig jaar precies is gehaald, weet de branchevereniging niet. "We hebben wel van veel winkeliers gehoord dat zij toen inderdaad meer hebben omgezet", zegt een woordvoerder. Waarom er ondanks de crisis niet bespaard wordt op de sinterklaasviering, komt volgens de woordvoerder doordat Sinterklaas een diepgewortelde traditie is. "En als je dan in de winkelstraat staat, geven veel mensen toch meer uit dan het oorspronkelijke budget."

De winkeliersvereniging ziet dat er niet bespaard wordt op cadeaus voor kinderen. De goedheiligman heeft voor die groep steeds vaker voorkeur voor traditioneel speelgoed zoals kinderboeken, bordspellen, bouwstenen en houten treinen. Een populair cadeau voor volwassenen en kinderen is de tabletcomputer in allerlei soorten en formaten. "Ook in chocolade", aldus Detailhandel Nederland.

Veel winkeliers openen in de week voorafgaand aan Sinterklaas elke avond hun deuren. Zondag 2 december wordt in de meeste steden een speciale koopzondag gehouden.

Submitter:  Bron: Novum