'Culturele instellingen laten geld liggen'

Een derde van de culturele instellingen maakt nog geen gebruik van alle mogelijkheden die de Geefwet biedt. Dat maakten accountancybedrijf BDO en Tilburg University dinsdag bekend op basis van een onderzoek onder 424 organisaties. Van de ondervraagde culturele instellingen blijkt nog maar 67 procent een zogeheten ANBI-status te hebben.

Eenmaal aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling, kunnen organisaties als theatergroepen, musea en orkesten fiscale voordelen behalen op de vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting en schenk- en erfbelasting. Ook donateurs hebben baat bij de ANBI-status. Zij kunnen giften aftrekbaar maken van het belastbaar inkomen.

Toch laat de helft van de instellingen het na om donateurs te informeren over hun ANBI-status. Bij acht procent van de organisaties staat er iets over de status op de website, zo blijkt uit het onderzoek.

De Geefwet is sinds 1 januari van kracht en moet instellingen die minder subsidie krijgen helpen hun eigen inkomsten te verhogen. De resultaten van het onderzoek van BDO en Tilburg University worden woensdag gepresenteerd op het congres Cultuur, Daar Geef Je Om.