Bedrijven investeren fors minder

Het volume van de bedrijfsinvesteringen in Nederland is in september met 8,5 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In augustus bedroeg de krimp nog slechts drie procent op jaarbasis. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De extra afname wijt het statistiekbureau deels aan het werkdagenpatroon. September telde dit jaar twee werkdagen minder dan vorig jaar, terwijl augustus evenveel werkdagen had als in het jaar ervoor.

Volgens de investeringsradar over november zijn de omstandigheden voor de investeringen verslechterd. In de voorgaande maand hielden verbeteringen en verslechteringen elkaar juist nog in evenwicht.

In november verslechterde onder meer het consumentenvertrouwen en daalde de bezettingsgraad. Daarnaast was de stijging van de beurskoersen van aandelen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder kleiner dan in oktober, en waren de ondernemers in de industrie pessimistischer over hun orderpositie.

Positieve ontwikkeling was een daling van de interbancaire rente. Ook het feit dat de groei van de export ongeveer even groot was als voorgaande maand is positief, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Submitter:  Bron: Novum