Copé leider Franse conservatieven

Jean-François Copé is met een flinterdunne marge gekozen tot nieuwe leider van de conservatieve Franse politieke partij UMP. Hij versloeg de gematige ex-premier François Fillon in de zondag gehouden verkiezing met slechts 98 stemmen verschil: 87.388 tegen 87.290.

Het verschil was zo klein dat de kiescommissie de einduitslag pas na een etmaal bekend kon maken. Beide kandidaten claimden zondagavond de overwinning en elk kamp beschuldigde het andere van geknoei met de stemmen.

Copé, een voormalige minister van begrotingszaken die de UMP heeft geleid sinds Nicolas Sarkozy in 2007 het presidentschap aanvaardde, moet nu de oppositie aanvoeren tegen de socialisten van president François Hollande, die in beide kamers van het parlement de meerderheid bezitten en ook bijna alle Franse regio's in handen hebben. De UMP is echter door de verkiezingsnederlaag in het voorjaar en de interne strijd om het partijleiderschap zo verdeeld geraakt, dat volgens oud-premier Alain Juppé de kans op een scheuring groot is.

Copé riep de partijleden op de rijen nu te sluiten en 'vanaf morgen' aan de slag te gaan. Fillon veroordeelde de 'morele en politieke breuk' binnen de partij, maar gaf aan zich bij de uitslag neer te leggen.

De eerstvolgende verkiezingen in Frankrijk zijn pas in 2014. De UMP zal moeten afrekenen met de concurrentie van het Front National van Marine Le Pen. Copé, een van de initiatiefnemers voor de wet die het dragen van gezichtssluiers door moslimvrouwen in het openbaar verbiedt, zei dat met zijn verkiezing tot UMP-leider 'rechts zonder complexen' terug is. Als de partij het er onder zijn leiding goed van af brengt, wordt Copé waarschijnlijk de presidentskandidaat van de UMP.

Submitter:  Bron: Novum/AP