Lokale interruptie: Wie oud is, is niet per definitie armlastig

Hexagon

In de Eindhovense raad is de laatste weken een felle discussie ontstaan over het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers. De voorgenomen afschaffing daarvan doet behoorlijk wat stof opwaaien. In Eindhoven kennen we een regeling waarmee 65 plussers gratis met de bus mogen, wanneer ze buiten de spits reizen. Dit om te bevorderen dat ouderen niet in een sociaal isolement komen te zitten. Eigenlijk is het al vreemd dat het bestaat. Waarom zou je immers niet meer kunnen betalen voor de bus omdat je de leeftijd van 65 bent gepasseerd? Oud zijn hoeft immers niet te betekenen dat je armlastig bent.

Nu we als gemeente moeten bezuinigen is deze regeling er een die terecht mag worden geschrapt. Het zal menig lezer echter niet verbazen dat onze lokale ouderenpartij, het Ouderenappel genaamd, hier bepaald niet blij mee is. "We jagen ouderen de bus uit"  zijn ronkende leuzen die we in hun schrijfsels mogen lezen. Het Ouderenappel heeft het idee dat ouderen alleen nog maar thuis blijven zitten wanneer ze moeten betalen voor de bus. Het gratis OV voor 65+ moet behouden blijven, ongeacht hoe hoog je pensioen is. En daarvoor trekt voorman Dre Rennenberg alle registers open.

Zo moest Ferry van den Broek (VVD), die de jongste van de raad is, het dit voorjaar al ontgelden toen hij met precies dezelfde argumenten Rennenberg aanviel op hun standpunt. Ferry zou volgens Rennenberg in zijn tijd "een draai om de oren gekregen hebben". De burgemeester moest daarna ingrijpen om te melden dat het zo echt niet kan. Tijdens de commissievergadering waren alle ouderenorganisaties opgetrommeld om te kunnen inspreken. Ze pleitten voor behoud van het gratis OV met als argumentatie "dat ze het land hadden opgebouwd na de oorlog". Daar zakt toch je broek van af. "Er is zo te zien veel draagvlak voor gratis OV 65+" twitterde burgercommissielied Ab Oosting (PvdA). "Voor wat gratis is, is altijd draagvlak twitterde ik terug".

Het dieptepunt in de discussie werd bereikt tijdens de begrotingsbehandeling. In zijn betoog vond Rennenberg dat de jonge raadsleden moesten realiseren dat de ouderen ook hun OV-kaart hadden betaald. Hoewel ik geen woordvoerder ben op dit dossier hield ik het even niet meer en interrumpeerde. Of Rennenberg wist dat ook de OV kaart voor studenten onder druk stond en dat deze heel wat minder te makken hebben dan zijn doelgroep. De reactie daarop was nog verbazender. "Ja ik heb al gehoord dat jongeren dan colleges gaan skippen, en als dat kan dan is het minder erg dan die ouderen die achter de geraniums bleven zitten." Misschien is het beter geweest dat de burgemeester het geheel daarna maar afkapte.

Natuurlijk begrijp ik dat er ook ouderen zijn die alleen van hun AOW moeten leven en die zodoende geen vetpot hebben. Daarom mag er van mij ook wel gekeken worden naar de regelingen die er zijn om minima te ondersteunen. En regelingen zijn er genoeg. Want ik ben het eens met de doelstelling om mensen met een kleine beurs te behoeden voor een sociaal isolement. Maar het generiek maken van gratis OV, ook al ben je schatrijk, op basis van leeftijd is wat mij betreft beleid dat bij de vorige eeuw hoort.

De komende vergadering vormt het sluitstuk voor deze slepende discussie. Het besluit gaat vallen. Het Ouderenappel heeft de moties om het tegen te houden al klaarliggen. Het gaat een hete avond worden.

De stelling van deze blog luidt: Gratis OV op basis van leeftijd is belachelijk

Rogier Verkroost (29) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. In de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.