Voetbaltrainers willen duidelijkere handsregel

Peterselieman

Europese voetbalcoaches vinden dat de regels rondom hands moeten worden herzien. Dat blijkt uit een enquête onder 110 coaches uit veertien landen, gehouden door de vakbond voor Europese voetbalcoaches LMA. Meer dan tachtig procent van de ondervraagden, onder wie Real Madrid-coach José Mourinho, willen hervorming van de regels.

Alleen wanneer de scheidsrechter duidelijk kan waarnemen dat een speler in de positie staat om de bal te blokken en dan de bal met zijn hand of arm raakt, moet er een strafschop volgen, vinden de coaches. Op dit moment is de regel volgens hen te onduidelijk.

Een eerder onderzoek, uitgevoerd door dezelfde organisatie, bracht al aan het licht dat trainers niet willen dat er een strafschop wordt gegeven als een speler de bal tegen de hand krijgt, terwijl hij in een natuurlijke houding staat.

Een andere opvallende uitkomst uit het rapport is dat driekwart van de trainers de nieuwe regel, die toestaat dat de vierde official de scheidsrechter op belangrijke momenten van advies mag voorzien, geen succes vindt.