Sparta hekelt jacht op jeugdspelers

Peterselieman

De KNVB heeft een brandbrief ontvangen van Sparta Rotterdam. De club uit de Jupiler League vraagt aandacht voor de 'steeds grimmiger wordende jacht op jeugdspelers'.

"De jacht op jeugdspelers van andere clubs uit het betaalde voetbal wordt steeds feller", zegt Wiljan Vloet namens Sparta tegen het Algemeen Dagblad. "Talentjes worden steeds meer op jongere leeftijd benaderd, steeds eerder in het seizoen en steeds vaker buiten de clubs om."

Vloet hoopt dat de KNVB actie onderneemt na de brief. "Als regionale jeugdopleiding moeten wij aan zoveel regeltjes voldoen. Maar deze praktijken zijn volgens mij niet in het belang van het Nederlandse voetbal. Dat talent Bazoer nu van PSV naar Ajax gaat, heeft niets met Sparta te maken. Maar een groot talent zal straks een half seizoen niet voetballen, dat is slecht voor het Nederlandse voetbal."

Volgens Marcel Brands, technisch manager bij PSV, komt de brief te laat. "Bij het technisch platform van de eredivisieclubs is al een commissie aan het werk om met een nieuw protocol te komen voor de omgang met jeugdspelers. Daar heb ik Vloet ook over ingelicht, want Sparta maakt als club uit de Jupiler League geen deel uit van dat platform. Het lijkt mij logisch om hetzelfde te werk te gaan als bij transfers van senioren. Dus eerst de club inlichten en dan pas met een spelertje in gesprek gaan. Via normale communicatie."