FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 november 2010

Steunhart benadert effect harttransplantatie

Voor het eerst in Nederland is bij een patiënt een zogeheten steunhart direct in het hart geplaatst. Voorheen gebeurde dat in de buik. Met de nieuwe pomp kan een patiënt tot acht jaar goed leven en daarmee wordt het effect benaderd van een harttransplantatie, waarmee een patiënt gemiddeld tien tot elf jaar kan doorleven.

De operatie werd uitgevoerd in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. "Dit brengt het steunhart als alternatief voor harttransplantatie weer een stap dichterbij", aldus hoogleraar hartchirurgie Jaap Lahpor.

Een steunhart is een pomp die de bloedsomloop bij patiënten met een slechte hartfunctie overneemt. De pomp wordt als tijdelijke oplossing gebruikt als er geen donorhart beschikbaar is. Jaarlijks ontvangen zo'n twintig patiënten een steunhart in het UMC Utrecht, dat sinds 1993 steunhartoperaties uitvoert.

Het nieuwe steunhart dat direct in het hart wordt geplaatst, is kleiner en heeft een langere levensduur. Wereldwijd zijn zo'n zeshonderd van deze 'derdegeneratiesteunharten' in een hartzakje geplaatst. De oudere types steunharten bieden een levensverlenging van drie tot vier jaar.

Het steunhart werkt zo goed dat het in het in de toekomst, mede door de langere levensduur, als alternatief voor harttransplantaties zou kunnen worden gebruikt. Dit is erg wenselijk, omdat het aantal hartdonoren terugloopt. Daarnaast is een harttransplantatie een ingreep met grote risico's. Jaarlijks ontvangen ongeveer veertig mensen in Nederland een donorhart.


(Foto: Novum)

Reggaezanger Banton uit cel dankzij zoon Marley

Buju Banton is vrijgelaten dankzij de zoon van Bob Marley. De reggaezanger zat in de gevangenis omdat hij ruim vijf kilo cocaïne wilde kopen van een man, die een undercoveragent bleek te zijn. Stephen Marley bood zijn huis in Florida aan als onderpand voor de vrijlating van zijn vriend en collega.

Banton zat sinds december vast. In ruil voor Marleys huis in Florida ter waarde van driehonderdduizend dollar mocht de 37-jarige Banton de gevangenis verlaten, meldt de BBC. Hij mag het oordeel van de rechter thuis afwachten. Eerder konden de juryleden het niet eens worden over een straf.

Banton staat tijdens zijn borgtocht onder elektronisch toezicht. Ook moet hij uit eigen zak een beveiligingsteam betalen dat ervoor moet zorgen dat hij niet het land uit vlucht. De advocaat van de Jamaicaanse zanger zei blij te zijn dat zijn cliënt de rechtszaak in februari thuis in Miami mag afwachten.

Herfststorm leidt tot 150 schademeldingen

De schade die het stormachtige herfstweer van donderdagnacht heeft veroorzaakt, lijkt mee te vallen. Dat liet Interpolis vrijdag weten. De verzekeraar kreeg vrijdag ongeveer 150 meldingen van stormschade binnen.

De meldingen komen uit het hele land, maar de kustprovincies zijn het hardst getroffen. Het gaat vooral om schade aan gebouwen en huizen, zoals afgewaaide dakpannen, omgewaaide schuttingen en beschadigde schoorstenen.

Ook meldden zich enkele autobezitters wier voertuig beschadigd raakte door afgewaaide takken. Over de hoogte van het schadebedrag kon een woordvoerder niets zeggen.

De verzekeraar zette voor de storm al tips op zijn website voor het voorkomen van schade. Interpolis raadt mensen bij stormachtig weer bijvoorbeeld aan ramen en deuren goed af te sluiten, losse spullen uit de tuin op te bergen en te controleren of de schutting stevig staat.

FIA-steward Pirro slaat terug naar critici

Dit weekend staat Emanuele Pirro de FIA-stewards bij tijdens het Formule 1-weekend in Abu Dhabi. De Italiaan zou volgens de critici te nauwe banden hebben met Ferrari en hierdoor de schijn van belangenverstrengeling gewekt kan worden, omdat Ferrari-coureur Fernando Alonso het kampioenschap leidt.

De 48-jarige Pirro slaat in Auto Motor und Sport terug. "Zelfs de qua grootte derde krant van Italië zet haar vraagtekens bij het feit dat een Italiaan bij de race steward is, terwijl Ferrari om de titel strijdt. Voor mij is het een erg verantwoordelijke taak en hoewel ik een favoriet heb ben ik onpartijdig. En als er één Italiaan is die niets met Ferrari te maken heeft dan ben ik dat wel!"

Volgens de kritische media had Red Bull-adviseur Helmut Marko al grappen tegenover Pirro gemaakt over zijn relatie met Ferrari. "Misschien weten jullie het niet, maar in de DTM was Red Bull mijn sponsor!" Hij zei dat hij al aan het begin van het seizoen voor Abu Dhabi gevraagd was. "Ik dacht toen dat het een rustig baantje zou worden, omdat ik verwachtte dat het kampioenschap op dat moment al beslist zou zijn."

Brand legt bedrijven in Hoensbroek in as

Twee bedrijfspanden zijn vrijdagavond in de as gelegd bij een grote brand op een industrieterrein in Hoensbroek. Bij de brand is niemand gewond geraakt. Bewoners van drie aanpalende wijken werd gevraagd de ramen en deuren gesloten te houden wegens de heftige rookontwikkeling en stank, meldt de politie.

De brand begon bij een dakdekkersbedrijf op het industrieterrein De Koumen in de Limburgse plaats. Een voorbijganger waarschuwde rond 18.45 uur de hulpdiensten dat er vlammen kwamen uit het pand van de onderneming.

Volgens de politie was al snel duidelijk dat er niemand meer in het pand was. De vlammen sloegen echter in rap tempo om zich heen. De brandweer kon niet voorkomen dat een direct aangrenzende groente- en fruithandel ook in rook opging.

Rond 21.30 uur was de brandweer het vuur meester. Vanaf dat moment kwam er ook minder rook en stank vrij. De verwachting is dat het nablussen nog tot diep in de nacht duurt.

De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Rapper Kempi zweette voor nieuw programma

Rapper Kempi is vanaf maandag met zijn nieuwe programma De Deur Uit Met Kempi te zien op televisie. "Ik heb er mijn uiterste best voor gedaan en hoop dat de mensen het leuk vinden", vertelt Kempi over zijn nieuwe programma. TMF zendt het eerste deel uit in het programma Kijk Dit Nou.

De 22-jarige artiest maakte een aantal filmpjes 'buiten zijn buurt'. De rapper, die verschillende keren achter de tralies belandde wegens bedreiging en mishandeling, gaat onder meer op bezoek bij een boerderij, een ijssalon en een gesloten jeugdinrichting.

Zijn programma is wekelijks te bekijken op zijn eigen site, op de site van TMF en in Kijk Dit Nou. De Deur Uit Met Kempi loopt tot en met 13 december.

Verdachte vast voor aanranding Amsterdamse

Een 46-jarige Amsterdammer is dinsdag aangehouden op verdenking van aanranding, poging tot verkrachting en vrijheidsberoving van een jonge vrouw. De man kwam zich als getuige melden op een politiebureau, maar werd na zijn verklaring als verdachte aangehouden.

De vrouw werd in de vroege ochtend van 2 september op weg naar huis bij de Nieuwe Herengracht belaagd. Zij werd door een man een portiek ingetrokken waar hij haar betastte, maar op een gegeven moment wist ze de aanrander te ontvluchten.

De man is in een cel gezet en wordt verhoord door de zedenpolitie. Zijn voorarrest is inmiddels verlengd. De man meldde zich na een uitzending van het opsporingsprogramma Ter Plaatse van RTV Noord-Holland.

Lid hof raakt processtukken zaak Lucassen kwijt

Een lid van het gerechtshof in Arnhem is een kopie van het arrest in de ontuchtzaak van PVV-Kamerlid Eric Lucassen en enkele processtukken, waaronder de dagvaarding, kwijtgeraakt. Dat meldt het gerechtshof vrijdagavond. Het hof is van plan de aangeefsters in de zaak persoonlijk excuses aan te bieden.

Het lid van het hof had de stukken mee naar huis genomen, nadat RTL Nieuws het gerechtshof had benaderd met de vraag of het hof in 2002 uitspraak had gedaan in de zaak van Lucassen. Toen dat inderdaad het geval bleek, heeft het hof aan RTL Nieuws een kopie van het betreffende arrest gestuurd. Het arrest is daarna door RTL Nieuws online gezet.

Het lid van het hof had in voorbereiding op eventuele vervolgvragen de stukken mee naar huis genomen. Die bleken op een gegeven moment echter verdwenen. Een zoektocht dezelfde avond leverde niets op. De stukken blijken inmiddels in het bezit van RTL Boulevard.

Het hof heeft vanwege dit incident intern er nog eens 'uitdrukkelijk op gewezen om, conform de afspraken, uiterst zorgvuldig met dit soort stukken om te gaan'.

RTL Nieuws bracht donderdagavond het nieuws naar buiten dat Lucassen in 2002 is veroordeeld voor ontucht. Hij was destijds sergeant bij de landmacht en had seks met twee ondergeschikten, wat verboden is.

'Binnen een jaar CDA vernieuwen'

Het CDA moet zich binnen een jaar vernieuwen. De partij moet inhoudelijk en organisatorisch op de schop om weer een toonaangevende rol in de Nederlandse samenleving te kunnen vervullen. Dat zei waarnemend partijvoorzitter Liesbeth Spies vrijdagavond bij de presentatie van het rapport-Frissen over de verkiezingsnederlaag op 9 juni.

De conclusies van de Limburgse commissaris van de koningin Léon Frissen, die donderdagavond al uitlekten, zijn niet mals. "Het CDA is de afgelopen jaren onzichtbaar geweest", zei hij vrijdag. Alles was gericht op het behoud van rust en stabiliteit. Hierdoor kreeg de partij een 'grijs' profiel en vond onvoldoende vernieuwing plaats. "De partij kwam als politieke beweging tot stilstand."

Verder raakte tijdens het laatste kabinet-Balkenende het machtsevenwicht tussen partijbestuur, fractie en kabinet volledig uit het lood en werd de fractie te veel een verlengstuk van het kabinet, zei Frissen. Ook werd onvoldoende aandacht besteed aan het aanwijzen van de nieuwe lijsttrekker. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) werd bij gebrek aan beter opnieuw benoemd, terwijl hij zelf eigenlijk niet meer wilde.

Als oplossing stelt Frissen voor om de politiek leider van het CDA dit ambt maar twee termijnen van vier jaar te laten vervullen. Dan ontstaat een 'natuurlijk moment' van opvolging. Daarnaast hoort de politiek leider thuis in de Tweede Kamer en niet in het Torentje, aldus Frissen.

Spies kondigde aan dat zij bij het komende partijcongres over twee weken al een plan van aanpak wil presenteren. Dan kunnen de leden ook hun zegje doen over de toekomst van de partij. De waarnemend partijvoorzitter wil verder aan de slag met de inhoudelijke profilering van de partij. Dan gaat het om een vertaling van de uitgangspunten van het CDA naar 'de vragen van deze tijd'. Dan gaat het om het herinrichten van de verzorgingsstaat en het milieu- en klimaatbeleid.

Spaanse priester bezit kinderporno

De Spaanse politie heeft een priester gearresteerd, omdat hij in het bezit was van grote hoeveelheden kinderporno. Dat heeft de burgemeester van het stadje Vilafames vrijdag gezegd.

De 52-jarige priester werd ingerekend nadat de politie 21 duizend computerbestanden met kinderporno had gevonden in de sacristie van zijn kerk. In totaal werd zeshonderd gigabyte aan bestanden in beslag genomen. De kerk heeft de priester geschorst.

Vlaketunnel dicht door wegverzakking

De Vlaketunnel tussen Bergen op Zoom en Vlissingen is in beide richtingen afgesloten door verzakkingen in het wegdek van de A58. Of de wegverzakking te maken heeft met de neerslag, is onduidelijk, meldt de Verkeersinformatiedienst vrijdagavond.

De tunnel, die rond 22.00 uur werd afgesloten, zal zaterdag rond 06.00 uur weer opengaan. Verkeer richting Vlissingen wordt geadviseerd de borden met daarop U14 te volgen, verkeer richting Bergen op Zoom de borden met U15.

Dode vrouw gevonden in Sittard

In een pand in Sittard is vrijdagmiddag een dode vrouw aangetroffen. De vrouw, een 32-jarige inwoonster van Sittard, is enige dagen geleden overleden, blijkt volgens de politie uit het eerste onderzoek.

De doodsoorzaak is nog onbekend. Sectie moet hierover duidelijkheid geven. De politie sluit op dit moment niets uit. De man van de vrouw, van wie zij een tijd gescheiden leefde, trof het lichaam van zijn echtgenote aan het eind van de middag aan in het pand aan de Limbrichterweg.

Jacht op 12-jarige huurmoordenaar

Mexicaanse militairen maken jacht op een huurmoordenaar van slechts 12 jaar oud. De jongen, die alleen onder zijn bijnaam El Ponchis bekend is, zou werken voor een drugskartel in de centrale deelstaat Morelos. Volgens Mexicaanse media vrijdag verdient de jongen omgerekend 2100 euro per moord.

Volgens openbaar aanklager Pedro Luis Benítez maakte de jongen deel uit van een groep tieners die "verschrikkelijke misdaden hebben begaan". Benítez: "Het is makkelijk om de tieners te beïnvloeden, om ze een geweer te geven en net te doen alsof het een spel is."

De jongen zou vallen onder het bevel van een vrij onbekende drugsbaas van het kartel South Pacific, die met de rivaliserende bendes Beltran Leyva en La Familia verwikkeld is in een machtsstrijd in het zuidwesten van Mexico.

Vleeskeuring of The Voice

Nu vind ik wel, dat er verschil zit tussen uiterlijk of uiterlijke verschijning. Als ik naar een sollicitatiegesprek ga, dan zorg ik er wel voor, dat ik er op mijn best uitzie. Dus als er bij het programma Idols, The X-Factor of Popstars tijdens de audities iemand binnenkomt op badslippers en in een driekwartbroek, tja, dan vind ik het logisch, dat zo’n persoon niet serieus genomen wordt.

Zidane begonnen als adviseur van Real Madrid

Zinedine Zidane is vrijdag gestart met zijn werkzaamheden voor Real Madrid. De oud-topvoetballer vervult een adviserende rol. De voormalig Wereldvoetballer van het Jaar speelde in het verleden met veel succes voor Real Madrid. De Koninklijke wil nu gebruikmaken van zijn expertise. Zidane is vanaf vrijdag in dienst bij Real als adviseur van zowel voorzitter Florentino Perez als trainer José Mourinho.

"Zidane is per direct beschikbaar voor Perez en Mourinho. Zijn rol heeft vooral betrekking op het eerste elftal. Zidane zal als tussenpersoon fungeren tussen het bestuur en de technische staf", meldt Real Madrid op de clubsite. "Zidane zal zich met name bezighouden met wedstrijden in de Champions League. Hij zal geregeld meereizen met de hoofdmacht naar wedstrijden en aanwezig zijn bij besprekingen en trainingen".

Force India goed begonnen in Abu Dhabi

Het Formule 1-team Force India worstelde de afgelopen weken met haar bolides, maar op de eerste dag in Abu Dhabi lijken de auto's de snelheid weer gevonden te hebben. Vitantonio Liuzzi sloot de eerste dag als negende af, terwijl Adrian Sutil dertiende werd.

"Vanmorgen was bijzonder. Ik heb nog nooit wolken gezien boven Abu Dhabi," zei Liuzzi. "De balans van de auto is vrij goed en we hebben een goed beeld van de bandencompounds gekregen. We mogen trots op onszelf zijn. De balans is prima en we staan er goed voor in vergelijking met de andere teams."

Voor Sutil ligt er meer werk. "Vanmorgen was het nog erg glad op de baan. Het asfalt was nog vochtig en omdat er zo weinig rubber lag, konden we erg weinig doen. Ik had wat problemen met de remmen, die ook 's middags niet weggingen. We moeten nog uitzoeken hoe dit kan, maar dat moet voor de kwalificatie vast wel lukken. Ik heb in ieder geval één goede run gereden op de zachte banden, maar morgen moet het beter gaan."

Willem II - De Graafschap gestaakt

Vanavond werd er in de Eredivisie één wedstrijd gespeeld. Het duel tussen Willem II en De Graafschap haalde echter het einde niet. Door de voortdurende regenval in Tilburg werd het veld onbespeelbaar en het duel in de 56e minuut uiteindelijk gestaakt.

Willem II

0 - 0 (gestaakt)

De Graafschap

 
 Gele kaart: Halilovic, (Willem II), J. Buijs, Jungschlager, (De Graafschap)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Braamhaar
Bijzonderheden: Wedstrijd gestaakt in de 56e minuut
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Lampi
Halilovic
Swinkels
Pereira
Sheotahul
Landgren
Lasnik
v.d.Heijden
v.Zaanen
Rigters
  Waterman
Nalbantoglu
Wormgoor
J.Buijs
Fränkel
Rose
Hersi
Jungschläger
Bargas
Poepon
De Ridder

Pastrana maakt overstap naar NASCAR Series

Travis Pastrana zal volgend jaar in de NASCAR Nationwide Series uit gaan komen. De meervoudig kampioen in de X-Games motorcross freestyle en rallyrijder zal voor het nieuwe Pastrana-Waltrip Racing gaan rijden. Hij zal volgend jaar zeven races gaan rijden en in 2012 twintig.

"Ik volg de NASCAR als fan al jaren en deelnemen aan deze sport is een droom die ik al lang heb. Ik besloot dat de tijd rijp was om te proberen die droom realiteit te laten worden en met behulp van de Bechtel familie, Michael Waltrip Racing en de Wasserman Media Group ben ik nu één stap dichterbij," zei Pastrana.

De Amerikaan heeft wereldwijd een grote fanschare en Michael Waltrip hoopt dat door het aantrekken van Pastrana er meer en jonger publiek naar de NASCAR gaat kijken. Geprobeerd wordt om Pastrana voor het seizoen 2013 door te laten stromen naar de Sprint Cup, het hoogste niveau in de NASCAR.

Federer naar halve finale Parijs

Roger Federer heeft de halve finales bereikt van het masterstoernooi in Parijs. De Zwitserse tennisser versloeg in de kwartfinale de Oostenrijker Jurgen Melzer. Setstanden was 6-1 en 7-6 (4).

Federer speelt in de volgende ronde tegen de winnaar van de partij tussen de Brit Andy Murray en de Fransman Gael Monfils. De andere halve finale gaat tussen Robin Söderling en Michael Llodra. Söderling was Andy Roddick de baas, terwijl Llodra verrassend van Nikolai Davidenko won.

Comateuze Ariel Sharon naar huis

De voormalige Israëlische premier Ariel Sharon is vrijdag teruggekeerd naar zijn ranch in de Negev-woestijn, na vijf jaar in een coma te hebben gelegen in een ziekenhuis in Tel Aviv. Een ambulance bracht de nog altijd comateuze voormalige politicus (82) in de vroege morgen naar zijn woning.

Sharon keert zondag terug naar het ziekenhuis voor controle. Na een aantal proefperiodes van 48 uur wordt bepaald of de oud-premier voortaan thuis kan worden verzorgd.

Op 4 januari 2006 werd Sharon getroffen door een zware hersenbloeding. Sindsdien ligt hij in coma.  Zijn artsen hopen dat de situatie van de voormalige premier in zijn vertrouwde omgeving zal verbeteren, maar benadrukken dat vooruitgang in dergelijke situaties slechts marginaal kan zijn. Sharon verkeert in een vegetatieve toestand, maar opent 's middags af en toe zijn ogen. Familieleden stellen dat er soms momenten van herkenning zijn. De artsen menen evenwel dat hij nooit meer uit zijn coma zal ontwaken.

Sharon werd in 2001 tot premier gekozen, en beloofde 'veiligheid en echte vrede'. Tegelijkertijd was hij voorstander van uitbreiding van Israëlische bebouwing in bezet gebied, maar liet wel de Gazastrook en een aantal nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever ontuimen, onder felle protesten. Ook startte hij de bouw van de muur op Israëls westgrens, die op sommige plekken door Palestijns gebied gaat. Onder Palestijnen is hij  dan ook verre van populair, maar bij veel Israëli's is Sharon nog altijd geliefd als groot militair leider.

Comateuze Sharon na vijf jaar weer thuis
Comateuze Sharon na vijf jaar weer thuis (Foto: ANP)

Motie van wantrouwen tegen Berlusconi

De Italiaanse oppositie heeft vrijdag een motie van wantrouwen ingediend tegen premier Silvio Berlusconi. Het parlement bereidt zich voor op een krachtmeting die wel eens het einde van de Italiaanse regering kan betekenen. De Democratische Partij en de partij Italië van Waarden steunden de motie. Nog niet bekend is wanneer deze besproken wordt.

De regering van Berlusconi is de laatste maanden steeds verder aan het afbrokkelen, maar de politieke crisis verslechterde met name afgelopen weekeinde toen Gianfranco Fini, de voormalige bondgenoot van Berlusconi, de premier opriep zijn ontslag in te dienen. Berlusconi weigerde dit.

Door het indienen van een motie van wantrouwen worden Fini en zijn bondgenoten, wier steun voor de premier van levensbelang is, nu gedwongen kleur te bekennen en te kiezen voor het steunen of laten vallen van de regering.


(Foto: Novum)

Onderzoek naar computersysteem IND

De Wet modern migratiebeleid treedt later dan 1 januari volgend jaar in werking. Oorzaak is de invoering van een nieuw computersysteem van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), dat vertraging heeft opgelopen. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft een onderzoek laten instellen, schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Leers wil de wet zo snel mogelijk alsnog invoeren, maar wanneer dat kan gebeuren, moet blijken uit het onderzoek. De Wet modern migratiebeleid moet de uitvoering en de handhaving van de Vreemdelingenwet 2000 efficiënter maken. Procedures voor vreemdelingen die verblijf vragen in Nederland moeten ermee snel, doeltreffend en beheersbaar worden gemaakt. De mogelijkheden voor controle en handhaving worden uitgebreid.

Voor de invoering van de wet is een volledige overstap van het IND naar het computersysteem volgens de minister echter onontbeerlijk. De IND begon dit voorjaar met het invoeren van het systeem in de hele organisatie. Hiervoor moesten de dossiers gedigitaliseerd worden en moest de informatie uit het digitale dossier worden gekoppeld aan informatie van andere organisaties. Toen dit echter op grote schaal werd doorgevoerd, bleek het systeem nog niet goed te functioneren.

Het onderzoek moet leiden tot aanbevelingen om de problemen op te lossen en verdere risico's te beperken. Ook wil Leers inventariseren wat de gevolgen zijn van de latere invoering van de wet. Handhaving van de Vreemdelingenwet uit 2000 blijft volgens de minister onverminderd plaatsvinden. Projecten als de versnelde toelatingsprocedure voor kennismigranten en gaststudenten worden daarnaast gewoon doorgezet.

[WB] R. Mulder ondergaat maandag scan

Komende maandag zal Ronald Mulder in het ziekenhuis van Heerenveen een mri-scan om te onderzoeken hoe groot de schade in zijn lies is.

Tijdens de 500 meter voor mannen bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen eerder vandaag raakte de sprinter van de APPM-schaatsploeg geblesseerd. Waarschijnlijk maakte hij al bij de start een verkeerde beweging. Mogelijk is Mulder enkele weken uitgeschakeld.

Van Gaal gunt Van Bommel rentree bij Oranje

Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern München noemde het een slecht plan, maar trainer Louis van Gaal vond het al met al toch wel een goed idee. De Nederlandse coach wenste vandaag zijn middenvelder Mark van Bommel succes toe bij zijn rentree in Oranje, dat woensdag in Amsterdam oefent tegen Turkije.

"Het is misschien wel een goede zaak voor Mark dat hij weer speelminuten krijgt", opperde Van Gaal. "Hij traint weer volledig mee, hij is fit."

Tot grote ergernis van de Duitse clubleiding keerde Van Bommel een maand geleden met een knieblessure terug van twee EK-kwalificatieduels met Oranje. De aanvoerder sloot pas woensdag weer bij de groepstraining aan. Hij begint zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Nürnberg waarschijnlijk nog op de bank.

Van Gaal gunt Van Bommel rentree bij Oranje
Van Gaal gunt Van Bommel rentree bij Oranje (Foto: ANP)

Hamilton: "Achtervleugel is verbeterd"

Lewis Hamilton haalde vandaag tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi verrassend de snelste tijd. De McLaren-coureur lijkt er beter bij te zitten dan in de afgelopen races. Hij zegt dat het komt door de nieuwste versie van de achtervleugel die zijn team meegenomen heeft.

"Ik ben erg, erg blij. We hoopten al enige tijd onze achtervleugel te kunnen verbeteren, omdat deze sinds Suzuka niet echt meer werkte en we er niet het maximale uit konden halen. We wisten dat er meer in zat en eindelijk werkt het. De auto voelde vandaag goed aan. Ikzelf ben wat ziekjes, maar ik zit nu aan de medicijnen," zei Hamilton vanuit Abu Dhabi. Hij zal wederom gaan voor een poleposition, maar beseft dat het lastig gaat worden tegen de Red Bulls en Ferrari's die alles op alles zullen zetten om op de eerste startrij te komen.

Hof VS blijft af van 'don't ask, don't tell'

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft vrijdag geweigerd het 'don't ask, don't tell'-beleid van het Pentagon op te schorten zolang de kwestie nog in behandeling is bij een hof van beroep. De Log Cabin Republicans, een groep die opkomt voor rechten van homoseksuelen, had daar om gevraagd.

Volgens het 'don't ask, don't tell'-beleid kunnen homo's en lesbiennes in de Amerikaanse strijdkrachten dienen, mits ze hun geaardheid niet openlijk uitdragen. Een federale rechter oordeelde vorige maand dat het beleid de burgerrechten van homoseksuelen schendt en verbood het ministerie van defensie het beleid nog langer te hanteren. Het hof van beroep in San Francisco schortte de uitspraak op nadat de regering-Obama beroep had aangetekend.

De regering had het hooggerechtshof verzocht zich voorlopig buiten de kwestie te houden. President Barack Obama wil het beleid laten herroepen door de Senaat, voordat die in januari in de nieuw gekozen samenstelling bijeenkomt.

Man vast voor overval bij crematorium Breda

Een 25-jarige man uit Breda is aangehouden in verband met een poging tot beroving van een 75-jarige vrouw bij een crematorium. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het incident vond maandagochtend vroeg plaats bij een uitvaartcentrum aan de Tuinzigtlaan.

In het onderzoek dat de politie meteen was begonnen, kwam de nu opgepakte man uit Breda al snel in beeld. De man werd vrijdagmiddag aangehouden en zit vast op het politiebureau.

De bejaarde vrouw, die onlangs weduwe is geworden, werd maandag met een smoes naar het crematorium gelokt. Daar stapte een gewapende man bij haar in de auto, maar de vrouw wist te ontkomen en alarm te slaan. De man heeft niets buitgemaakt.

Sijsling naar halve finale Aken

Igor Sijsling heeft zich geplaatst voor de halve finale van het challengertoernooi in het Duitse Aken. De 23-jarige Amsterdammer ontdeed zich in twee sets van de Slowaak Andrej Martin: 6-3, 7-6.

Sijsling, die vorige week al de challenger in Eckental op zijn naam schreef, mag zich nu opmaken voor een onderonsje met Ruben Bemelmans, die Jerzy Janowicz aan de kant schoof. Bemelmans staat met zijn 175e plaats op de wereldranglijst dertig posities lager genoteerd dan Sijsling.

[IndyCar] Chevrolet keert terug in 2012

Autofabrikant Chevrolet heeft bekend gemaakt dat ze vanaf het seizoen 2012 terugkeert in de IndyCar Series. Dat jaar wordt de door Dallara gebouwde auto van de toekomst geïntroduceerd, evenals een nieuwe set regels.

Na het vertrek van Chevrolet en Toyota in 2005 werd Honda de enige motorleverancier in de IndyCar Series. Het Japanse bedrijf zal ook vanaf 2012 blijven, maar raakt in dat jaar wel Penske kwijt als belangrijke klant. Het topteam kiest voor de V6 Turbo-krachtbron die door racemotorenbouwer Ilmor voor Chevrolet zal worden gemaakt.

Verkenners kijken niet in Uruzgan

Het verkenningsteam dat in Afghanistan gaat kijken of Nederland een bijdrage kan leveren aan politietrainingen in Afghanistan gaat in elk geval niet naar de provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen de afgelopen vier jaar actief waren. De verkenning concentreert zich op Kabul en drie provincies, stellen bronnen rond het kabinet vrijdag.

Het team van agenten, militairen en diplomaten gaat op pad in opdracht van de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie. Na de verkenning zal het kabinet zo snel mogelijk aan de Tweede Kamer rapporteren over de wenselijkheid en mogelijkheid van een Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan.

Verkenners kijken niet in Uruzgan
Verkenners kijken niet in Uruzgan (Foto: ANP)

Negen kandidaten voor Werelderfgoedlijst

Negen gebouwen en plekken binnen het Nederlands koninkrijk moeten worden toegevoegd aan de Lijst Werelderfgoed van de Unesco. Dat adviseert een commissie onder voorzitterschap van Joan Leemhuis-Stout aan het kabinet. Het advies is vrijdag aangeboden aan staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur).

De commissie kreeg 47 aanvragen voor plaatsing op de prestigieuze lijst. Negen van die aanmeldingen zijn volgens de deskundigen van uitzonderlijke en universele waarde. Ze dragen bij aan het verhaal van "het Nederlands koninkrijk aan de rest van de wereld".

De negen kandidaten die de Commissie Herziening Voorlopige Lijst Werelderfgoed voordraagt als kandidaat zijn: Bonaire Marine Park, Koninklijk Eise Eisinga Planetarium (Franeker), Maatschappij van Weldadigheid (Veenhuizen), Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Noordoostpolder, het Plantagesysteem West Curaçao, Sanatorium Zonnestraal (Hilversum), het Teylers Museum (Haarlem) en de Van Nellefabriek (Rotterdam).

Door deze selectie zijn enkele opvallende kandidaten afgevallen, zoals de Afsluitdijk, het Binnenhof, Panorama Mesdag, de bollenstreek bij Lisse en de Friese Elf Steden.

Negen kandidaten voor Werelderfgoedlijst
Negen kandidaten voor Werelderfgoedlijst (Foto: ANP)

OM wil 14 jaar voor gijzeling in Almelo

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag in hoger beroep bij het hof in Arnhem veertien jaar cel geëist tegen de 43-jarige horecaondernemer Ahmet O. uit Almelo. Hij hield in juni 2008 urenlang een wethouder en vier ambtenaren vast op het stadhuis.

De ondernemer lag in de clinch met de gemeente omdat hij vergunningen voor zijn nieuwe café-restaurant niet rond kreeg. Hij stak zijn pand en auto in brand en ging op zoek naar de wethouder die hem dwars zat. Toen hij die niet aantrof, hield hij een andere wethouder met vier ambtenaren in een kamer vast onder dreiging met wapens. Hij vroeg naar 'zijn' wethouder en zei dat hij die wilde doden.

Justitie kwalificeert de gang van zaken als gijzeling, brandstichtingen, voorbereiden van moord en wapenbezit. Oktober 2009 kreeg de man negen jaar cel opgelegd door de rechtbank in Almelo. De rechtbank achtte geen gijzeling maar illegale vrijheidsberoving bewezen, omdat de man volgens de rechtbank geen eis stelde. Justitie had toen zeventien jaar cel geëist.

OM wil 14 jaar voor gijzeling in Almelo
OM wil 14 jaar voor gijzeling in Almelo (Foto: ANP)

Miljoen euro boete voor NEM wegens misleiding

De Nederlandse Energie Maatschappij (NEM) moet een boete van ruim een miljoen euro betalen. Volgens de Consumentenautoriteit heeft het bedrijf zich schuldig gemaakt aan misleidende telefonische werving.

De instantie kwam de zaak op het spoor nadat via haar informatieloket ConsuWijzer een groot aantal klachten was binnengekomen. De NEM heeft volgens de Consumentenautoriteit van oktober 2008 tot juli 2009 een groot aantal consumenten telefonisch benaderd voor het afsluiten van een energiecontract. Daarbij heeft de onderneming zich echter niet gehouden aan een aantal regels die gelden bij telemarketing.

Zo werden aan het begin van het gesprek de naam van het bedrijf en het commerciële oogmerk niet duidelijk genoemd. Ook werden misleidende mededelingen gedaan over de kosten en het te behalen prijsvoordeel. Dat er zo veel mensen zijn benaderd, en daardoor mogelijk ook benadeeld, is meegenomen in de hoogte van de boete.

Directeur van de Consumentenautoriteit Bernadette van Buchem stelt dat telemarketing per definitie een overrompelend karakter heeft. "Daarbij komt dat veel consumenten niet weten hoe energiecontracten in elkaar zitten. Daarom behoort het bedrijf consumenten goed en volledig te informeren. Dat is onvoldoende gebeurd."

Het bedrijf is overigens op eigen initiatief in juli vorig jaar gestopt met telemarketing. De Nederlandse Energie Maatschappij heeft bezwaar aangetekend tegen de boete.

Keisse mag voorlopig weer fietsen

Iljo Keisse mag voorlopig weer gaan wielrennen. De Belgische baanrenner was geschorst wegens dopinggebruik, maar het Hof van Beroep in Brussel heeft de straf voorlopig opgeschort. Hierdoor kan hij op 23 november voor eigen publiek aan de start van de Zesdaagse van Gent verschijnen.

Keisse testte twee jaar geleden juist bij de Zesdaagse van Gent positief op het gebruik van de stimulerende stof cathine en van vochtafdrijver hydrochloorthiazide. Deze laatste stof kan het gebruik van anabolen maskeren.

De Belgische wielerbond sprak Keisse vrij, maar het antidopingbureau WADA vocht deze uitspraak met succes aan. Keisse ging hierop in beroep en hangende de uitspraak in de zaak mag hij weer in actie komen.

'FC Twente aast op Afrikaan'

FC Twente heeft interesse in Dave Banda. De middenvelder uit Malawi maakt mogelijk al in de winterstop de overstap naar de landskampioen. Alleen het ministerie van defensie van het Afrikaanse land kan de transfer mogelijk verhinderen.

De 23-jarige Banda vervult momenteel zijn dienstplicht. De regelgeving van het ministerie staat niet toe dat dienstplichtigen naar het buitenland verkassen. Zo ging een overgang naar Kaizer Chiefs in Zuid-Afrika al eens in rook op. De zaakwaarnemer van Banda, die wel de Mickaël Essien van Malawi wordt genoemd, wil nu toch onderhandelen over een vrijgave. Als die poging niet slaagt, zal de transfer vermoedelijk pas in de zomer van 2011 afgerond worden.

[WB] Davis snelste op de kilometer, Groothuis verrast

Shani Davis heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen zijn 40e zege in de wereldbeker geboekt. De Amerikaan zette op de 1.000 meter een tijd van 1.08,40 neer. Stefan Groothuis eindigde als tweede.

Hein Otterspeer was de eerste van de Nederlanders die aan de start verscheen. Hij had een sterke opening in zijn rit tegen de Canadees William Dutton. Hij won de rit en kwam in 1.09,95 over de streep, de tot dan toe derde tijd. In de achtste rit zette Trevor Marsicano de snelste tijd neer met 1.08,97. Jan Bos moest het in de rit erop afleggen tegen Kang-Seok Lee, 1.09,62 om 1.09,64.

Shani Davis wist in de tiende rit dankzij een snelle laatste ronde een tijd van 1.08,40 neer te zetten.  Stefan Groothuis kwam dichtbij de tijd van de Amerikaan in de elfde rit met 1.08,51. Simon Kuipers en Mark Tuitert vormden de laatste rit. Kuipers versloeg Tuitert en zette 1.08,68 op de klokken.

Uitslag 1.000 meter mannen

# Naam Land Tijd
1 Shani Davis Verenigde Staten 1.08,40
2 Stefan Groothuis Nederland 1.08,51
3 Simon Kuipers Nederland 1.08,68
4 Trevor Marsicano Verenigde Staten 1.08,97
5 Mark Tuitert Nederland 1.09,06
11 Jan Bos Nederland 1,09,64
13 Hein Otterspeer Nederland 1.09,95

Wenger wil praten met Van Persie en Van Marwijk

Arsène Wenger was niet gelukkig met de beslissing van Bert van Marwijk om Robin van Persie te selecteren voor de oefeninterland van Oranje.

Wenger zag Van Persie onlangs weer terugkeren na twee maanden blessureleed. De trainer van Arsenal bracht de Oranje-international vorige week tegen Newcastle United weer binnen de lijnen. De terugkeer van Van Persie was voor Oranje-bondscoach Van Marwijk reden om de spits weer bij Oranje te halen. De verliezend finalist van het WK oefent woensdag tegen Turkije.

Van Persie is volledig fit verklaard, maar Wenger hoopt dat Van Marwijk rustig aan doet met de aanvaller van Arsenal. "Ik wil met Robin en de Nederlandse bondscoach binnenkort om de tafel zitten om de situatie te bespreken", zegt de Fransman op de clubsite van Arsenal. "Tien tot twaalf dagen geleden was een terugkeer in Oranje nog ondenkbaar."

Wenger lijkt niet onwelwillend te staan tegenover speelminuten in Oranje. "Robin is nog niet waar hij moet zijn, maar als hij een helft kan spelen is dat misschien wel goed voor hem. We moeten echter eerst afwachten hoe hij komend weekeinde de wedstrijd doorstaat. Daarna nemen we een beslissing", aldus Wenger, die met Arsenal zondag op bezoek gaat bij Everton.

[WB] Nesbitt de snelste op kilometer

De 1.000 meter voor vrouwen bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen is zojuist gewonnen door Christine Nesbitt. De olympisch kampioene op deze afstand kwam tot 1.15,85. Margot Boer werd met de tweede plaats de beste Nederlandse.

In de tweede rit zette Ireen Wüst met 1.16,75 een snelle tijd neer. Onder meer de Canadese vrouwen Rempel en Groves beten zich stuk op die tijd. In die zevende rit kwam Natasja Bruintjes tot 1.17,65. De Japanse Maki Tsuji leek de tijd van Wüst in de negende rit te gaan aanvallen, maar de hele ronde was te zwak om bij de tijd van de rijdster van TVM in de buurt te komen.

Marrit Leenstra en Laurine van Riessen namen het tegen elkaar op in de tiende rit. De twee Nederlandse vrouwen maakten er een spannende rit van. Van Riessen won het onderonsje maar haar tijd van 1.16,94 was langzamer dan Wüst. Margot Boer nam het in de rit daarop op tegen Yuliya Skokova. Boer ging snel van start en nam gelijk een voorsprong op haar opponente en op de tijd van Wüst. Ondanks twee missers hield ze de voorsprong vol en kwam in 1.16,50 over de meet.

Monique Angermüller en olympisch kampioene Christine Nesbitt reden tegen elkaar in de laatste rit. De twee vrouwen openden langzaam maar kwamen daarna op stoom. Nesbitt viel in de laatste ronde niet stil en kwam in 1.15,85 over de streep.

Uitslag 1.000 meter dames

# Naam Land Tijd
1 Christine Nesbitt Canada 1.15,84
2 Margot Boer Nederland 1.16,50
3 Ireen Wüst Nederland 1.16,75
4 Laurine van Riessen Nederland 1.16,94
5 Heather Richardson Verenigde Staten 1.17,23
6 Nao Kodaira Japan 1,17,24
7 Marrit Leenstra Nederland 1.17,28

Oplichters duperen vierhonderd Mekkagangers

Naar schatting vierhonderd voornamelijk oudere Mekkagangers zijn dit jaar slachtoffer geworden van oplichtingspraktijken van malafide reisorganisaties. Hun hadj, de bedevaart van moslims naar Mekka, gaat niet door. De Marokkaanse Ouderen Bond in Nederland (Mobin) gaat daarom via moskeeën en andere kanalen voorlichting geven over de reis.

De organisatie heeft evenals in eerdere jaren uit verschillende steden meldingen van oplichting ontvangen en roept de gedupeerden op aangifte te doen. Mobin noemt de kwestie extra pijnlijk, omdat de gedupeerden jarenlang hebben gespaard voor de islamitische religieuze plicht.

Naar verluidt gaat het om dezelfde bedrijven en personen die ook in de afgelopen jaren slachtoffers hebben gemaakt. Dit is voor Mobin 'onverteerbaar' en reden om contact te zoeken met de ambassade van Saoedi-Arabië, die licenties verstrekt aan reisorganisaties die Mekkareizen en accommodaties aanbieden.

Het doel is informatie uit te wisselen en afspraken met de ambassade te maken over extra maatregelen om Nederlandse moslims van informatie te voorzien over betrouwbare reisorganisaties. Mobin onderzoekt ook of het haalbaar is om een keurmerk voor Mekkareizen te introduceren.

De jaarlijkse hadj gaat zaterdag van start.

Foto's: Stone Sour

Afgelopen maandag stond Stone Sour voor een goed gevuld 013, om haar enige Nederlandse show te spelen. De Amerikaans band Hellyeah verzorgde het voorprogramma. Deze 'supergroep' bestaat uit een aantal grote namen uit de metalwereld, waaronder Chad Gray (Mudvayne) en Vinnie Paul (Pantera).

Stone Sour, bij het grotere publiek toch vooral bekend geworden als side project van Slipknot-zanger Corey Taylor, speelde in 70 minuten de zaal behoorlijk plat. Uiteraard ontbraken nummers als 'Through glass', 'Bother' en 'Say you'll haunt me' niet. Deze werden door het publiek luidkeels meegezongen.

FOK!fotograaf Bram Muller was erbij aanwezig, en maakte onderstaande foto's.

Stone Sour door Bram Muller

Duizenden namaakmerkartikelen opgespoord

De politie heeft deze week duizenden namaakmerkartikelen opgespoord. Een 28-jarige vrouw en een 32-jarige man uit Rotterdam zijn aangehouden, meldt het Korps Landelijke Politiediensten vrijdag. De spullen zijn in beslag genomen en vrijdag vernietigd.

De vrouw werd woensdag op de A12 betrapt met 264 paar namaak Nike-sportschoenen in haar bestelbus. Ze werd ter hoogte van Reeuwijk aangehouden. Het onderzoek leidde vervolgens naar een opslagplaats in Rotterdam waar duizenden schoenen, parfums, kledingstukken, tassen en portemonnees in tien garageboxen lagen opgeslagen. De 32-jarige man was aanwezig op de opslagplaats.

De goederen, met een gewicht van achtduizend kilo, zijn overgebracht naar een andere opslagplaats, waar ze zijn vernietigd.

iController komt met aparte Black Ops-controller

Een gehele studio is al een tijd bezig met het ontwerpen van een geheel nieuwe controller die zich focust op de doelgroep die Call of Duty: Black Ops speelt (een behoorlijk grote doelgroep dus). De controller die voor de Xbox 360 uit zal gaan komen moet het spelen veel verfijnder maken.

Zoals op het plaatje hieronder valt te zien is het design van deze controller nogal. Met alle extra toeters en bellen op deze controller is het de bedoeling dat gebruikers ervan een voordeel behalen op gewone controllers. De controller komt zeer snel uit en is alvast te bestellen voor zestig dollar. De controller zal volgens het bedrijf uiteraard ook handig zijn voor het gebruik met andere spellen.

controller

Lotus test twee 'rookies' in Abu Dhabi

Het Formule 1-team van Lotus heeft de coureurs bekend gemaakt die volgende week in Abu Dhabi in actie gaan komen tijdens de rookietest. De Bulgaar Vladimir Arabadzhiev en de Venezolaan Rodolfo Gonzalez zullen dinsdag en woensdag voor de Maleisische renstal gaan rijden.

De 26-jarige Arabadzhiev reed de afgelopen seizoenen in de Formula Master en won een race in de Auto GP. In de GP2 Series werd hij dit jaar 28e in het klassement en hij is dan ook voortijdig vervangen. De 24-jarige Gonzalez doet het iets beter in de GP2, maar hij is met een 21e plaats in het klassement ook geen hoogvlieger. In totaal behaalde hij in de GP2 Series vier punten. In de Formule 3000 deed hij het iets beter met één zege.

Woede om veroordeling Britse twitteraar

Duizenden verontwaardigde internetgebruikers hebben via Twitter dreigementen geuit aan het adres van de Britse luchthaven Robin Hood, in het noorden van Engeland. Zij komen daarmee op voor een man die werd gearresteerd en beboet, omdat hij had gedreigd de 'hele bliksemse boel op te blazen' als zijn vlucht vertraging zou oplopen.

De man werd schuldig bevonden aan het schenden van de communicatiewetgeving toen hij in een twitterbericht zijn woede koelde over de tijdelijke sluiting van de luchthaven eerder dit jaar. Volgens zijn steunbetuigers is de veroordeling in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Desondanks werd zijn beroepszaak donderdag afgewezen.

Duizenden twitteraars gingen vervolgens over tot het retweeten van het twitterbericht van de man. Rechtengroepen waarschuwden dat het proces een verontrustend precedent schept voor de vrijheid van meningsuiting. Volgens sommigen betekent de veroordeling in feite een verbod op overdrijving.

Politie rolt vuurwerkhandel op

De politie heeft afgelopen week twee mannen opgepakt die zich bezighielden met de handel in illegaal vuurwerk en witwassen. Hierbij werd 3500 kilo vuurwerk en een groot geldbedrag in beslag genomen.

Tips leidden maandag tot de aanhouding van een 31-jarige inwoner van Flevoland en een 27-jarige man uit Overijssel. De 31-jarige wilde vuurwerk ophalen bij de man uit Overijssel. De politie trof in zijn aanhanger een grote hoeveelheid zwaar vuurwerk aan en in de loods van de man uit Overijssel werd een nog grotere hoeveelheid vuurwerk ontdekt.

Het gaat om illegaal vuurwerk als vuurwerkbommen, lawinepijlen, vlinders en Chinese rollen. Ook werden lanceerbuizen aangetroffen. In de woning van de man uit Flevoland werd ook nog een aantal dozen illegaal vuurwerk gevonden. Het voorarrest van beide verdachten is donderdag met twee weken verlengd.

Ook werden vijf klanten uit verschillende delen van het land aangehouden. Zij hebben een proces-verbaal gekregen.


(Foto: Novum)

Geen bandentest voor Button en Hamilton

Jenson Button en Lewis Hamilton hoeven van McLaren eind volgende week in Abu Dhabi niet deel te nemen aan de test met de nieuwe Pirelli-banden. In plaats daarvan zullen Gary Paffett en Oliver Turvey voor het Britse team in actie komen.

"Ik wilde de test doen. Maar het team vond het niet het juiste moment voor ons om de banden te testen, omdat ze nog flink zullen veranderen. Pas als het rubber verder is ontwikkeld en we over de nieuwe auto beschikken kunnen we informatie vergaren die nuttig is voor de coureurs," zei Button.

Pirelli heeft deze week op Paul Ricard verder getest voor de banden voor volgend seizoen. Testrijder Pedro de la Rosa reed op een onder water gezette baan ruim 800 kilometer met regenbanden.

Nieuw oorlogsmuseum kost 25 miljoen euro

Het nieuwe oorlogsmuseum gaat zo'n 25 miljoen euro kosten. Dat werd vrijdag duidelijk tijdens een persconferentie van de stichting WO2. Het museum moet in 2014 in Nijmegen zijn deuren openen tijdens de zeventigste herdenking van Operatie Market Garden.

Het Museum WO2 is een initiatief van drie oorlogsmusea in Oosterbeek, Groesbeek en Overloon, die samen op een centrale locatie een compleet beeld van de oorlog willen tonen. Door de samenvoeging van de collecties ontstaat een van de grootste WO2-verzamelingen van Nederland.

Het nieuwe museum gaat 25 miljoen euro kosten. De ombouw van de drie andere musea tot zogenoemde sitemusea kost nog eens vijf miljoen euro. De stichting hoopt dit te financieren met subsidies en het werven van fondsen. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat private en publieke partijen grote belangstelling hebben voor de plannen.

De keuze is op Nijmegen gevallen vanwege de centrale ligging ten opzichte van de andere musea. Deze stad is ook gekozen vanwege de belangrijke rol die het in de Tweede Wereldoorlog speelde. De stichting verwacht jaarlijks 270 duizend bezoekers uit binnen- en buitenland te trekken.

Llodra zonder setverlies naar halve finale Parijs

Tennisser Michael Llodra heeft zich bij het Masters-toernooi geplaatst voor de halve finale. De thuisspelende Fransman, die in de vorige ronde Novak Djokovic had verslagen, had geen mededogen met de vooraf hoger aangeslagen Nikolay Davydenko: 7-5, 6-1. Llodra stuit bij de laatste vier op de Zweed Robin Söderling, die eerder op de dag in twee sets won Andy Roddick: 7-5, 6-4.

Llodra werpt zich in Parijs op als reuzendoder. Eerder versloeg hij al de geplaatste spelers John Isner en Novak Djokovic en vrijdagmiddag moest ook de als tiende gerangschikte Davydenko er aan geloven. Vooral in de tweede set werd de Rus bij vlagen tot figurant gedegradeerd.

De 30-jarige Llodra liet zijn opponent alle hoeken van de baan zien en won met 6-1. De eerste set had hij met 7-5 gewonnen. Llodra is in Parijs nog altijd zonder setverlies.


Sterke Llodra zonder setverlies naar halve finale (Foto: Novum)

[WB] Kato als enige onder de 35, Smeekens vierde

Joji Kato heeft de eerste 500 meter van dit weekend gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. De Japanner reed met 34,85 als enige onder de 35 seconden. Beste Nederlander was Jan Smeekens die vierde werd in 35,04.

Stefan Groothuis zette in de tweede rit met 35,26 de totdantoe snelste tijd neer. In de vijfde rit werd die tijd echter door de Duitser Nico Ihle verbeterd naar 35,14. Joji Kato dook in de zevende rit met 34,86 onder de 35 seconden.

Jan Smeekens wist goed partij te bieden aan Kang-Seok Lee maar verloor nipt van hem, 35,00 om 35,04. In de rit na Smeekens kwam Ronald Mulder tegen Tucker Fredericks op de baan. De Nederlander ging goed van start maar hield daarna in en blesseerde zich aan zijn lies.

Uitslag 500 meter heren

# Naam Land Tijd
1 Joji Kato Japan 34,85
2 Kang-seok Lee Zuid-Korea 35,00
3 Kyou-hyuk Lee Zuid-Korea 35,01
4 Jan Smeekens Nederland 35,04
5 Nico Ihle Duitsland 35,14
6 Stefan Groothuis Nederland 35,26

Bee Gees en meer in Rock Band DLC van komende week

De DLC van de komende week bevat een van de beroemdste bands die ooit heeft bestaan, de Bee Gees. Deze groep zal met zes liedjes voor het eerst in de Rock Band Store komen. Ook zullen er twee singles zijn, namelijk B.B. King met The Thrill is Gone en Procol Harum met A Whiter Shade of Pale.

Bee Gees – “Jive Talkin’”
Bee Gees – “Night Fever”
Bee Gees – “Stayin’ Alive” X
Bee Gees – “Nights on Broadway”
Bee Gees – “Tragedy”
Bee Gees – “You Should Be Dancing”
B.B. King – “The Thrill Is Gone” X
Procol Harum – “A Whiter Shade of Pale”

De liedjes met een X erachter zijn tegen een bijbetaling ook beschikbaar voor Pro-guitar en Pro-Bass.

De liedjes zijn vanaf 16 november voor de Xbox 360 en de Wii te downloaden, de PlayStation 3-gebruikers moeten één dag langer wachten.

 

Real-trainer Mourinho twee duels geschorst

José Mourinho moet de komende twee wedstrijden de verrichtingen van Real Madrid vanaf de tribune volgen. De tuchtcommissie van de Spaanse voetbalbond heeft de Portugese trainer voor twee duels geschorst na het beledigen van scheidsrechter José Luis Romero. Mourinho zei woensdag in het bekerduel met Real Murcia dat de arbiter 'naar de hel moest gaan'.

Mourinho werd daarop door Romero naar de tribune verwezen. De oefenmeester zit door zijn schorsing de competitiewedstrijden tegen Sporting Gijon en Athletic Bilbao niet op de reservebank. Op 29 november in de topper tegen Barcelona mag de 47-jarige Mourinho weer in de dug-out plaatsnemen.

Real won het bekerduel woensdag in eigen huis met 5-1 en dat was na het doelpuntloze gelijkspel in de uitwedstrijd voldoende om door te gaan naar de volgende ronde van de Copa del Rey.


(Foto: Novum)

Kabinet zet eerste stap missie Afghanistan

Het kabinet heeft vrijdag de eerste officiële stap gezet in de richting van een nieuwe missie in Afghanistan. De Eerste en Tweede Kamer ontvangen een kennisgevingsbrief waarin het kabinet aangeeft de mogelijkheid en de wenselijkheid voor een missie te onderzoeken.

De ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) bevestigden dat vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Hoe de missie eruit gaat zien, is nog niet duidelijk.

Op korte termijn gaan verkenners naar Afghanistan om op verschillende plekken de mogelijkheden te bekijken. In dat team zitten militairen, agenten en ambtenaren.

Kabinet zet eerste stap missie Afghanistan
Kabinet zet eerste stap missie Afghanistan (Foto: ANP)

Ga op Horcrux-jacht in Harry Potter and the Deathly Hallows

Over vijf dagen is de zevende en voorlaatste Harry Potter-film in de bioscoop te bekijken. EA komt, net als bij de vorige films, met het bijbehorende spel. In de onderstaande trailer zien we Harry, Ron en Hermelien die verschillende landschappen doorkruisen op zoek naar de Horcruxes (voor de lezers van de Nederlandstalige-versie: Gruzielementen).

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 The Videogame ligt vanaf 19 november in de winkelrekken voor de PC, Nintendo DS, PlayStation 3, Xbox 360 en Wii.

Rutte vertrouwt op oplossing Wilders

Premier Mark Rutte heeft er "alle vertrouwen in" dat PVV-leider Geert Wilders met een goede oplossing komt in de kwestie rond het PVV-Tweede Kamerlid Eric Lucassen, die in 2002 als sergeant en instructeur bij de landmacht is veroordeeld voor ontucht met twee ondergeschikten.

Rutte zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad. Wilders beraadt zich sinds donderdagavond of de kwestie consequenties moet hebben voor Lucassen en zo ja welke. Rutte wilde vrijdag niet inhoudelijk reageren omdat het volgens hem een interne zaak voor de PVV is.

Rutte wees erop dat zich binnen elke politieke partij weleens moeilijke kwesties voordoen. "En dan helpt het niet als voorlieden van andere partijen commentaar leveren."

Rutte vertrouwt op oplossing Wilders
Rutte vertrouwt op oplossing Wilders (Foto: ANP)

[WB] Wolf de beste op 500 meter

Jenny Wolf heeft de eerste 500 meter voor vrouwen op haar naam geschreven bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Wolf kwam in Thialf tot 38,02. Margot Boer was met de derde plaats de beste Nederlandse.

Thijsje Oenema was de eerste Nederlandse op de baan. Zij moest het opnemen tegen Christine Nesbitt. Oenema verloor de race nipt en klokte een tijd van 38,96. In de negende rit namen Marianne Timmer en Marrit Leenstra het tegen elkaar op. Timmer won het onderonsje maar de tijden waren ver boven de 39 seconden.

Margot Boer scherpte in de rit erna de tot dusver snelste tijd aan tot 38,39. Die tijd bleef niet lang staan want Jenny Wolf scherpte die tijd in de eennalaatste rit aan tot 38,02. Laurine van Riessen en Sang-Hwa Lee slaagden er in de laatste rit niet in om die tijd te verbeteren. 

Uitslag 500 meter dames

# Naam Land Tijd
1 Jenny Wolf Duitsland 38,02
2 Sang-hwa Lee Zuid-Korea 38,30
3 Margot Boer Nederland 38,39
4 Nao Kodaira Japan 38,43
5 Laurine van Riessen Nederland 38,71
10 Thijsje Oenema Nederland 38,96
17 Marianne Timmer Nederland 39,62
20 Marrit Leenstra Nederland 39,67

Nieuwe gezichten in selectie Jong Oranje

Cor Pot heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het vriendschappelijk duel met Jong Denemarken. De bondscoach heeft voor het oefenduel enkele nieuwe namen opgeroepen.

Jordy Clasie, Kaj Ramsteijn, Ricky van Haaren, Florian Jozefzoon en Luciano Narsingh debuteren in de selectie. "We gaan nu met frisse moed aan een nieuwe cyclus beginnen."

Siem de Jong en Ricky van Wolfswinkel ontbreken in de selectie. Die krijgen rust omdat zij ook in Europees verband actief zijn voor hun club. Luuk de Jong is er daarentegen wel gewoon bij. "Luuk gaat namelijk door in het 'nieuwe' Jong Oranje", aldus Pot.

Tim Krul en Bas Dost zijn ook weer van de partij. "Het is voor hen belangrijk om internationaal voetbal te spelen. Bovendien zitten ze dicht tegen het A-team aan."

Selectie Jong Oranje:

Patrick van Aanholt (Chelsea), Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (Chelsea), Jerson Cabral (Feyenoord), Jordy Clasie (Excelsior), Bas Dost (sc Heerenveen), Ricky van Haaren (Feyenoord), Luuk de Jong (FC Twente), Florian Jozefzoon (Ajax), Maikel Kieftenbeld (FC Groningen), Tim Krul (Newcastle United), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Luciano Narsingh (sc Heerenveen), Bram Nuytinck (N.E.C.), Sergio Padt (Go Ahead Eagles), Kaj Ramsteijn (Excelsior), Kevin Strootman (Sparta Rotterdam), Georginio Wijnaldum (Feyenoord).

Blinden krijgen zicht terug door chip

Het mag een doorbraak genoemd worden: blinden kunnen een deel van hun zicht terugkrijgen na implantatie van een chip in hun ogen. Hierdoor zijn ze in staat letters te lezen, fruit te herkennen, klok te kijken en zeven tinten grijs te onderscheiden. Daarnaast kunnen ze letters zien en combineren tot woorden.

Hoe werkt het? De patienten krijgen een lichtgevoelige chip (foto) van drie bij drie millimeter onder het oogoppervlak geïmplanteerd. Deze is voorzien van vijftienhonderd lichtdetectors die een netwerk van elektrische impulsen door het zenuwstelsel van de patient heen sturen, waardoor een beeld van vijftienhonderd pixels wordt gegenereerd. De chip wordt onder de retina ingebracht, waardoor patienten geen externe camera meer nodig hebben. Wel moeten ze nog een leesbril dragen.

De chip is het product van vijftien jaar onderzoek. In feite vervangt hij de 'kegeltjes' in het oog, die door ziekte niet meer goed functioneren. De chip wordt van stroom voorzien door een draadje dat uit het oog, onder de huid door naar een plek achter de oren loopt, waar de patienten het draadje kunnen verbinden aan een controlebox. Daarmee kunnen ze ook de helderheid en het contrast aanpassen.

"Op een gegeven moment was er een patient die zij hand herontdekte," vertelt Eberhart Zrenner van de Universiteit van Tuebingen in Duitsland. "Hij was erdoor gefascineerd en bewoog zijn vingers, draaide zijn hand om en bekeek de bewegingen van zijn duim." Robert MacLaren van de Universiteit van Oxford, die overigens niet meewerkte aan het onderzoek van zijn Duitse collega, vertelt dat de resultaten van Zrenner tot nu toe in de sfeer van science-fiction lagen, en een belangrijke doorbraak zijn op dit onderzoeksgebied.

Desondanks stelt Zrenner dat het belangrijk is geen valse hoop te wekken, omdat niet alle patienten met de chip geholpen kunnen worden. Daaronder zijn mensen met een beschadiging in de hersenen of aan een optische zenuw. "Het zal nog wel even duren voor er een betrouwbare en verkoopbare versie is. Ik heb al wel een Nederlandse patient gehad die ging trouwen en zijn vriendin nog nooit had gezien. Hij vertelde me dat hij haar zag lachen, omdat hij haar witte tanden kon zien."

OM in beroep tegen vrijlating verdachte babymoorden

Het Openbaar Ministerie tekent beroep aan tegen de vrijlating van de 41-jarige vrouw uit Geleen die ervan wordt verdacht drie pasgeboren baby's om het leven te hebben gebracht. Dat meldt een woordvoerder van het OM in Maastricht vrijdag.

De raadkamer van de rechtbank in Maastricht besloot donderdag dat de vrouw op vrije voeten moet worden gesteld. Het OM is het hier niet mee eens.

De vrouw werd eind augustus opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een geweldsmisdrijf op haar pasgeboren kind. In de schuur van haar woning in Geleen troffen agenten het stoffelijk overschot van dat kindje aan. Kort daarop werden in haar tuin nog twee babylijkjes gevonden.

Ajax ontslaat Almere-huurling Kofi Osei

Ajax heeft Rene Kofi Osei vandaag op staande voet ontslagen. De Amsterdamse club deed dat nadat Almere City FC eerder de huurovereenkomst met Ajax over de 18-jarige verdediger had ontbonden.

Wat de aanleiding van het ontslag van Kofi Osei is, blijft onduidelijk. Volgens een woordvoerder van Ajax heeft Almere contact opgenomen met de Amsterdammers met de mededeling dat zij 'om een bepaalde reden' de huurovereenkomst wilden opzeggen. "Er is iets gebeurd en dat hebben wij geverifieerd. Daarop besloten wij Kofi Osei direct te ontslaan." Zowel Ajax als Almere wil verder niets loslaten.

Volgens de website Almere Vandaag zou de reden van het ontslag een ruzie in de kleedkamer zijn geweest. Kofi Osei zou een ploeggenoot met een vuurwapen hebben bedreigd. Kofi Osei kwam dit seizoen in het shirt van Almere acht competitieduels in actie.

Mobieltje van Mirco gevonden

Ruim twee maanden na de vermissing van Mirco uit Grefrath bij Mönchengladbach is de mobiele telefoon van de 11-jarige jongen teruggevonden. Wegwerkers troffen het apparaat aan in het struikgewas langs een autoweg in de omgeving van Grefrath, deelde de politie vrijdag mee.

Door de vondst zijn onderzoekers 'een reuzenstap verder gekomen', zei de leider van het rechercheteam, Ingo Thiel tegen het Duitse persbureau DAPD. Hij sprak van een gelukkig toeval. "Wij hadden eigenlijk geen hoop meer een zo klein voorwerp überhaupt nog te vinden."

Technisch onderzoek kan nieuwe waardevolle gegevens opleveren. Ook wordt het apparaat op sporen onderzocht.

Mirco werd op de avond van 3 september voor het laatst gezien bij een bushalte in de buurt van een skatebaan in Grefrath. Van daar wilde hij naar huis fietsen. De politie gaat ervan uit dat hij slachtoffer is geworden van een seksueel misdrijf en dat de dader uit de omgeving komt.

Greenpeace wil dat olieboren in Noordzee stopt

Greenpeace heeft bij het hooggerechtshof in Londen een klacht ingediend om de Britse regering ertoe te bewegen niet langer vergunningen af te geven voor het boren naar olie in de Noordzee. Dat heeft de milieugroep vrijdag bekendgemaakt.

Greenpeace wil dat er geen nieuwe vergunningen worden afgegeven totdat de oorzaken van de brand op het olieplatform Deepwater Horizon bekend zijn. Het ongeluk op het boorplatform, dat door olieconcern British Petrol werd geëxpoiteerd, kostte aan elf mensen het leven en leidde tot de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis.

Volgens de milieuorganisatie geeft de regering vergunningen af voor boringen in gebieden waar walvissen en dolfijnen leven. "De olie-industrie boort op riskantere en gevaarlijkere plekken in Britse wateren, waar een lek een ramp kan zijn voor het leven", zei Greenpeace-directeur John Sauven.

Vorige maand gaf de regering olieconcern Chevron als eerste sinds de olieramp in de Golf van Mexico toestemming om in de Noordzee te boren. Greenpeace blokkeerde de boorplek ten noorden van de Shetland-eilanden en dreigde met juridische stappen als het boren niet zou stoppen.

De Britse regering weigert gehoor te geven aan de oproep van Greenpeace en stelt dat het boren in de Noordzee veel strenger gereguleerd is dan in de Golf.

Chelsea nog langer zonder Lampard

Chelsea moet het nog eens drie weken langer zonder Frank Lampard doen. De 32-jarige middenvelder was na een hernia op de weg terug, maar heeft vandaag tijdens de training een spierblessure opgelopen. De Brit is daardoor nog langer uit de roulatie.

Carlo Ancelotti moet Lampard al sinds augustus missen. Door de nieuwe blessure kan de coach van Chelsea ook de komende vier competitieduels en het Champions League-duel met MSK Zilina geen beroep doen op de routinier.

Raadsels rond schip met hulp voor Gaza

Een schip met hulpgoederen voor Gaza is vrijdag in de Griekse havenstad Piraeus aangekomen. De Strofades IV, eigendom van een Griekse rederij, was vertrokken uit Libië, met aan boord een aantal activisten en functionarissen van de Libische havendienst. De opvarenden zouden tegen hun wil naar Piraeus zijn gebracht.

Volgens de Griekse kustwacht, die met speciale eenheden aan boord is gegaan van de Strofades IV, verkeren de zestien bemanningsleden en zeventien passagiers allen in goede gezondheid.

Volgens de in Londen gevestigde liefdadigheidsorganisatie Road to Hope worden op het schip drie Libische havenfunctionarissen, alsmede zes Britten, twee Ieren, een Algerijn en een Marokkaan tegen hun wil vastgehouden. Het schip lag in de Libische havenstad Derna. Woensdagavond lichtte de kapitein plotseling het anker om koers te zetten naar Griekenland. Volgens Road to Hope gebeurde dat nadat een conflict met de Griekse reder was ontstaan.

Road to Hope wilde hulpgoederen naar de Palestijnen in de Gazastrook brengen. In mei van dit jaar stuitte een gelijksoortige hulpactie op het ingrijpen van Israëlische commando's. Negen Turkse activisten aan boord van het hulpschip kwamen bij de Israëlische commando-operatie om het leven.

Israël stelde een blokkade voor de Gazastrook in nadat Hamas er in de zomer van 2007 de macht had gegrepen. Na het alom zwaar bekritiseerde commando-ingrijpen zag Israël zich genoopt de blokkade over land te versoepelen. Die over zee blijft onverminderd van kracht. De Israëlische regering wil zo voorkomen dat Palestijnse extremisten vanuit Libanon over zee van wapens worden voorzien.

Schadevergoeding Lucia de Berk geregeld

Lucia de Berk en het Openbaar Ministerie (OM) zijn het onlangs eens geworden over de schadevergoeding die de vrouw krijgt omdat ze 6,5 jaar onterecht in de gevangenis heeft gezeten.

Het OM en De Berks advocaat Stijn Franken hebben dat vrijdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving van Omroep West. Hoeveel geld de Haagse krijgt, maken de partijen niet bekend.

De Berk werd in april definitief vrijgesproken van moord en poging tot moord op ziekenhuispatiënten die aan haar zorg waren toevertrouwd. Het gerechtshof in Arnhem sprak haar niet alleen vrij maar stelde ook onomwonden dat ze onschuldig is. Eerder veroordeelde het gerechtshof in Den Haag haar tot levenslange gevangenisstraf.

Schadevergoeding Lucia de Berk geregeld
Schadevergoeding Lucia de Berk geregeld (Foto: ANP)

Afsluitdijk niet op Unesco-lijst

De Afsluitdijk, het Binnenhof in Den Haag en de Bollenstreek verdienen geen plek op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De plaatsen zijn van waarde voor Nederland, maar niet voor de hele wereld. Dat staat in een vrijdag verschenen advies aan het kabinet.

Volgens de commissie die het advies heeft opgesteld, zijn er negen plaatsen en gebouwen die wel in aanmerking komen voor de prestigieuze lijst. Dat zijn onder meer de Noordoostpolder, de Van Nelle-fabriek in Rotterdam, Teylers Museum in Haarlem en het Plantagesysteem van Westelijk Curaçao.

Andere kandidaten die waren genomineerd, maar volgens de commissie niet in aanmerking komen zijn de binnensteden van Delft en Breda, de Friese Elf Steden en Panorama Mesdag in Den Haag.

De commissie moest een eerste selectie maken uit de ruim dertig kandidaten voor een plek op de Werelderfgoedlijst. Het kabinet moet nu besluiten welke kandidaten daadwerkelijk worden voorgedragen bij de Unesco, de organisatie van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met onderwijs en cultuur.

Het gebeurt niet vaak dat een Nederlandse plaats wordt toegevoegd aan de Unesco-lijst. De laatste keer was afgelopen zomer, toen de grachtengordel van Amsterdam een plek op de lijst bemachtigde. De grachtengordel is de negende Nederlandse vermelding op de Unesco-lijst.

Een plaats op de lijst levert geen extra geld op, maar heeft vooral grote symbolische waarde. Er komen doorgaans wel meer bezoekers op af.

Releasedatum Gran Turismo 5 bekend

Na lang wachten is het eindelijk bijna zover voor alle race-game fans, er is namelijk eindelijk een definitieve datum bekend voor de release van Gran Turismo 5. Sony Computer Entertainment bevestigt vandaag namelijk, dat op woensdag 24 november 2010 Gran Turismo 5 in Europa in de winkels zal liggen.

Kazunori Yamauchi, president van Polyphony Digital Inc. had het volgende te zeggen bij de bekendmaking: "Gran Turismo 5 is een ambitieus project, dat zo uitdagend en complex is dat we het ons eigen Apollo-ruimteprogramma noemen. Toen we in 1997 de eerste Gran Turismo maakten, wilden we het racegenre volledig op zijn kop zetten. Met behulp van de technische mogelijkheden van PlayStation 3 maakten we met GT5 opnieuw een revolutionaire game, die voldoet aan onze hoge kwaliteitseisen en die de verwachtingen van de fans overtreft. Bij ons komen de loyale liefhebbers van Gran Turismo altijd op de eerste plaats. Daarom viel het ons ook zo zwaar dat we moesten besluiten om de release van de game uit te stellen, dat was echt een vreselijk moeilijke beslissing. Ik verontschuldig me bij iedereen die we zo lang hebben laten wachten. Hopelijk zijn jullie snel over de teleurstelling heen als jullie eenmaal hebben kennisgemaakt met de talloze racemogelijkheden in Gran Turismo 5."

GT5

Kravitz, 50 Cent en Akon zingen met Jackson

Lenny Kravitz, 50 Cent en Akon zijn te horen op het nieuwe album van Michael Jackson. Dat heeft platenmaatschappij Sony vrijdag bekendgemaakt. De tweede single Hold My Hand, met Akon, wordt maandag gelanceerd op de website van de King of Pop.

Volgens Akon lekte het nummer twee jaar geleden al uit, toen Jackson nog leefde, maar was het lied toen nog niet af. Het nummer is nu klaar om uitgebracht te worden. "Ik ben zo trots dat ik mocht samenwerken met Michael, een van mijn idolen", zegt de 33-jarige zanger.

De eerste single, Breaking News, was deze week al te beluisteren op de website van Jackson. Familie van de overleden popster en zijn fans twijfelen het lied wel door Michael zelf is gezongen, maar dat is volgens Sony, die het nummer door geluidsexperts liet beluisteren wel het geval. Het album Michael ligt 14 december in de winkels. De cd bevat nummers die nooit eerder zijn uitgebracht.


Lenny Kravitz zingt samen met Jackson het nummer 'Another Day' (Foto: Novum)

Bizarre vacature Koreaans restaurant

De kans dat er Amsterdammers reageren op de vacature van Pyongyang Restaurant lijkt bijzonder klein: het Noord-Koreaanse restaurant opent binnenkort haar deuren op de Warmoesstraat, maar stelt wel heel specifieke eisen aan het personeel.

Pyongyang is op zoek naar bediendes die de Koreaanse taal spreken, traditionele Koreaanse dansen onder de knie hebben en ook nog eens Koreaanse liederen kunnen zingen, zo staat te lezen in een personeelsadvertentie op de website van de keten. Aangezien er in Amsterdam welgeteld één Noord-Koreaan woont, wordt het een lastige zoektocht.

Pyongyang heeft met name in Azië filialen. De keten is omstreden, omdat de investeringsmaatschappij erachter gelieerd zou zijn aan de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij.

Uitslag tweede vrije training GP van Abu Dhabi

Lewis Hamilton heeft  de tweede vrije training in Abu Dhabi als snelste afgesloten. De Brit van het team van McLaren zette een tijd van 1.40.888 neer op het Yas Marina-circuit  en was daarmee enkele tienden sneller dan de andere drie titelkandidaten: Sebastian Vettel, Fernando Alonso en Mark Webber.

Uitslag tweede vrije traing Abu Dhabi

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1.40.888 23
2 Sebastian Vettel Red Bull 1.41.145 27
3 Fernando Alonso Ferrari 1.41.314 28
4 Mark Webber Red Bull 1.41.315 28
5 Robert Kubica Renault 1.41.576 30
6 Felipe Massa Ferrari 1.41.583 21
7 Vitaly Petrov Renault 1.42.096 30
8 Jenson Button McLaren 1.42.132 27
9 Vitantonio Liuzzi Force India F1 1.42.203 30
10 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 1.42.222 28
11 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1.42.246 28
12 Nico Hulkenberg Williams 1.42.449 31
13 Adrian Sutil Force India 1.42.535 20
14 Kamui Kobayashi Sauber 1.42.768 25
15 Rubens Barrichello Williams 1.42.914 36
16 Nick Heidfield Sauber 1.42.950 33
17 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1.43.128 17
18 Sébastien Buemi Scuderia Toro Rosso 1.43.584 33
19 Heikki Kovalainen Lotus F1 1.45.180 36
20 Timo Glock Virgin Racing 1.45.259 30
21 Jarno Trulli Lotus F1 1.45.612 34
22 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 1.46.053 28
23 Christian Klien HRT 1.47.210 32
24 Bruno Senna HRT 1.47.434 28

Jol ziet AZ-uit als testcase

Martin Jol is een trainer die de nadruk op het positieve legt. De Ajax-trainer zei vrijdag de ongeslagen uit-reeks zondag tegen AZ te willen voortzetten.

Na drie uitglijders in de Eredivisie kan Ajax zich weinig misstappen meer veroorloven. De Amsterdammers staan drie punten achter op PSV en vier op FC Twente. Meevaller is dat Jan Vertonghen, die donderdag uit voorzorg naar de kant ging, kan spelen in Alkmaar.

"Eigenlijk is iedere wedstrijd voor ons een testcase", zei Jol vrijdag op de website van Ajax. "We zijn nu lang ongeslagen in uitwedstrijden. Dat willen we zo houden. Daarvoor moeten we knokken en moet er vastigheid in de ploeg zitten. Dat moet er meer inkomen. AZ is een degelijke ploeg met goede voetballers. Er zijn spelers weggegaan en de nieuwe krijgen nu een kans. Dat zijn ook allemaal internationals, dus goede spelers."

Met een zwaar programma voor de boeg komen de interlandwedstrijden niet als geroepen. Jol: "Je mag ze niet beïnvloeden. Bovendien willen ze ook voor hun land uitkomen. Voor ons is het heel vervelend. Luis moet bijvoorbeeld zo gigantisch reizen (Uruguay speelt uit bij Chili, red.). Hij komt pas een dag voor de wedstrijd tegen PSV terug. Maar Luis gaat gewoon. Die zegt ook dat hij niet moe is. En hij is nog geen Forlan die af kan zeggen."

Jol begrijpt dat er geluiden over een 'moe Ajax' zijn. "Die indruk zou bij de buitenwereld kunnen ontstaan. De spelers spelen om de drie dagen een wedstrijd en moeten daarin alles geven. Als je ziet dat we alleen Lodeiro en Vermeer met ‘normale' blessures aan de kant hebben staan, dan valt dat mee. De dokter had oktober als 'blessuremaand' voorspeld, maar we zitten nu al in november. Buiten dat zitten we niet in de positie dat we zo maar elf andere kunnen laten spelen."

Reina blijft Liverpool trouw

Pepe Reina blijft voorlopig bij Liverpool voetballen. De 28-jarige doelman van de Britse club zegt dat hij ondanks de slechte seizoensstart de club in januari niet zal verlaten.

"Ik heb nooit tegen de trainer gezegd dat ik wegga", zegt Reina vrijdag. Naar verluidt was de Spanjaard niet gelukkig met de situatie dat Liverpool dit seizoen niet om de prijzen strijdt. Volgens Reina is dat echter complete onzin. "Ik ben volledig loyaal aan de club." De Spaanse international tekende in april nog voor zes jaar bij.

Mocht Reina toch vertrekken, is de kans groot dat Liverpool een bod doet op Ajacied Maarten Stekelenburg. De Britse krant The Telegraph publiceerde vrijdag een lijstje met de meest gewilde opvolgers van Reina. Naast Stekelenburg staat ook de Duitse goalie Manuel Neuer van Schalke 04 op de lijst.


Reina blijft in het doel (Foto: Novum)

DVD: Mystery Land - The Documentary

In 1993 hebben twee vrienden het plan om een dancefeest te organiseren en vindt de eerste editie van Mystery Land plaats. Het oorspronkelijke plan was om dit te doen op een eilandje (in eerste instantie heette het feest dan ook Mystery Island), maar nadat dit geen doorgang kon vinden werd er uitgeweken naar het Midland Circuit in Lelystad. Het meerdaagse festival is een groot succes. Het is dan ook het startpunt voor de documentaire 15 years of Mystery Land.

PVV-fractie crimineler dan straatjeugd Gouda

Niet voor het eerst werd het nieuws de laatste paar dagen gedomineerd door een PVV-politicus die een crimineel verleden blijkt te hebben. Naar aanleiding van al deze commotie, heeft HP De Tijd gekeken naar de criminaliteitscijfers binnen deze kleurrijke fractie. Het resultaat; de Marokkaanse jongeren in Gouda hebben minder op hun kerfstok.

In totaal zijn er, inclusief de gewipte kandidaten, acht 'leden' van de PVV in aanraking gekomen met justitie. Wanneer we enkel de Kamerleden rekenen als representatief voor de beweging, houden we het indrukwekkende percentage van 20 procent aan criminelen over.

In september heeft Trouw een onderzoek gedaan naar de criminaliteitscijfers onder de Marokkaanse jeugd in Nederland. Uit dat onderzoek bleek onder andere dat de jeugd in Gouda het crimineelst te noemen valt. Onder de Marokkaanse jeugd aldaar is 13,8 procent in aanraking geweest met justitie. Significant minder dan de huidige PVV-fractie in de Tweede Kamer. Overigens wilde Hero Brinkman het leger inzetten tegen de reljeugd in Gouda.

De score tot nu toe onder de PVV-politici:

  1. Dion Graus - Openlijke geweldpleging, stalking van meerdere vrouwen en fraude met zijn cv
  2. Hero Brinkman - Bedreiging, openbare dronkenschap, diefstal (van bier) en openlijke geweldpleging
  3. Mellony van Hemert - Fraude met haar CV (opgestapt vanwege 'medische redenen')
  4. Arjan Brogt - Oplichting (zonder verklaring verdwenen van de kandidatenlijst)
  5. Gidi Markuszower - Verboden wapenbezit (opgestapt na 'aanhoudende negatieve berichtgeving')
  6. Jhim van Bemmel - Faillissementsfraude
  7. Marcial Hernandez - Openlijke geweldpleging
  8. Eric Lucassen - Bedreiging, openlijke geweldpleging en ontucht

Geert Wilders' PVV-fractie crimineler dan Marokkaanse straatjeugd Gouda

Redknapp: "Van der Vaart komt kracht te kort"

De trainer van Tottenham Hotspur, Harry Redknapp, is nog niet tevreden over Rafael van der Vaart. Volgens de Engelsman komt de 27-jarige middenvelder kracht te kort en moet hij nog fitter worden.

"Hij is een fantastische speler, maar komt op sommige momenten te kort", zei Redknapp vrijdag tegen de Britse tabloid Daily Mail. "Hij moet fitter worden en zich instellen op negentig minuten voetbal in de Premier League." Volgens Redknapp was dat in het competitieduel afgelopen weekeinde tegen Sunderland duidelijk te zien. "Hij werd moe en we zagen hem nauwelijks meer in het spelbeeld voorkomen."

Van zijn elf optredens bij de Spurs speelde Van der Vaart tegen Sunderland pas voor de vierde keer een hele wedstrijd. Wel scoorde hij al zeven doelpunten. Van der Vaart verruilde in augustus Real Madrid voor de club uit Londen. De Spurs betaalden acht miljoen pond, ruim 9,5 miljoen euro, voor de Nederlander. Van der Vaart tekende voor vier jaar.


Redknapp: "Van der Vaart komt kracht te kort" (Foto: Novum)

VN wil geld voor bestrijding cholera Haïti

De Verenigde Naties hebben de lidstaten vrijdag 164 miljoen dollar (omgerekend bijna 120 miljoen euro) gevraagd om de cholera-uitbraak in Haïti te bestrijden. Die uitbraak heeft aan al zeker 724 mensen het leven gekost en verwacht wordt dat de ziekte zich tot een jaar vanaf nu kan verspreiden.

De gelden zullen door organisaties gelieerd aan de VN gebruikt worden om extra artsen, medicijnen en waterzuiveringsapparatuur in te vliegen om de tweehonderdduizend mensen te behandelingen die cholerasymptomen vertonen, variërend van lichte diarree tot ernstige uitdrogingsverschijnselen.

"We hebben dit geld echt zo snel mogelijk nodig", aldus VN-woordvoerster Elisabeth Byrs in Genève. Er zijn meer dan elfduizend gevallen van cholera geconstateerd sinds het begin van de uitbraak vorige maand.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt niet dat de epidemie snel de kop kan worden ingedrukt. Daarnaast is het percentage slachtoffers dat aan de ziekte overlijdt (6,5 procent) veel hoger dan het zou moeten zijn. "Niemand van de huidige bevolking op Haïti heeft ooit cholera gehad, dus we hebben te maken met een bevolking die zeer vatbaar is voor de bacterie", zegt WHO-woordvoerder Gregory Hartl. "Als het eenmaal in de watervoorziening zit, wordt het heel gemakkelijk overgebracht."

De oorzaak van de uitbraak is onbekend. De afgelopen decennia kwam cholera niet voor in het Haïti. "De specifieke oorzaak van deze specifieke uitbraak is iets wat op een gegeven moment wel onderzocht moet worden, maar wat nu het belangrijkste is, is de reactie in het veld."


VN wil geld voor bestrijding cholera Haïti (Foto: Novum)

Ex-gevangene vergroeid met kettingen

Eindelijk boeiend nieuws uit China. De 27-jarige Zhang Chuanqiu uit Hunan is namelijk letterlijk vergroeid met ijzeren kettingen. De ketens gaan dwars door zijn arm heen.

Zhang kreeg vijf jaar geleden ruzie met enkele ambtenaren over de lening van zijn huis. Hierop boeiden zij hem met kettingen vast aan een koeienstal. De kettingen zaten echter zo strak, dat het vlees van zijn arm over de ketens heen groeide.

Zhangs moeder heeft hem uiteindelijk bevrijd, maar het leed was al geschied. De Chinees moet dringend onder het mes om te voorkomen dat zijn arm afsterft. Helaas kost die operatie ruim duizend euro, en dat heeft hij niet zo op de plank liggen.

De tijd dringt. "Ze doen erg veel pijn", vertelt Zhang. "Ze zijn altijd ontstoken en er komt telkens pus uit. Helaas hebben we geen geld, dus de hoop is nu gevestigd op een barmhartige chirurg of ziekenhuis om mijn handen te redden."

Enkele, uiteraard ranzige, foto's van Zhang en zijn geboeide arm zijn te bekijken op de bronpagina

Hypotheekbureau dupeerde klanten voor vijf miljoen

Opsporingsdienst Fiod heeft maandag vijf verdachten aangehouden in een onderzoek naar oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. Ze zouden klanten voor vijf miljoen euro hebben benadeeld bij het oversluiten van hypotheken.

Het gaat om een 49-jarige man uit Enschede, een 57-jarige man uit Almere, een man uit Franeker (61), een 39-jarige vrouw uit Enschede en een 47-jarige vrouw uit Purmerend. De mannen en de 39-jarige vrouw gaven tussen 2005 en vorig jaar leiding aan een financieel bemiddelingsbureau uit Rotterdam. Het bedrijf ging in september 2009 failliet.

Bij het oversluiten verstrekten de verdachten onjuiste en misleidende informatie, vermoedt het Openbaar Ministerie. Tientallen cliënten legden samen voor bijna vijf miljoen euro in met de verwachting dat het geld zou worden gespaard en belegd. Maandelijks zou een bedrag worden uitgekeerd om de hypotheek af te lossen.

Het OM vermoedt dat het leeuwendeel van de bijna vijf miljoen euro anders is besteed dan beloofd, vermoedelijk aan bedrijfsvoering en privé-uitgaven.

De woning van de vrouw uit Purmerend, de echtgenote van de 49-jarige verdachte uit Enschede, is doorzocht, waarbij beslag is gelegd op administratie, goederen en bankrekeningen. De politie hoopt geld af te kunnen pakken van de verdachten om de slachtoffers te compenseren. Het voorarrest van de 49-jarige hoofdverdachte is inmiddels met twee weken verlengd.

De Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank deden ongeveer een jaar geleden aangifte, waarna het onderzoek begon.

Laura Dekker naar Kaapverdië na twee maanden rust

Laura Dekker heeft haar solozeiltocht rond de wereld hervat. Het 15-jarige zeilmeisje begon in augustus aan haar recordpoging om als jongste ooit alleen rond de wereld te varen, maar lag de afgelopen maanden bij de Canarische Eilanden voor anker in afwachting van het einde van het stormseizoen.

Woensdag gooide Dekker de trossen los voor het vervolg van haar omstreden reis. Ze is nu op weg naar Kaapverdië om van daaruit na een korte stop richting Sint Maarten te varen.

Ze laat op haar website weten veel voedsel, water en brandstof in te hebben geslagen. Op Kaapverdië verwacht ze niet veel meer te kunnen kopen dus heeft ze flink ingekocht voor de oversteek over de Atlantische Oceaan.

Volgens het zeilmeisje was het moeilijk om na een verblijf van ruim twee maanden op de Canarische Eilanden afscheid te nemen, maar ze put troost uit de dolfijnen die met haar boot mee zwemmen. Ook is het zeilen volgens haar heerlijk, maar is het 'even wennen' aan de stilte. Zo kwam ze donderdag maar één ander schip tegen.

Over haar zeiltocht is veel te doen geweest. Ze kon lange tijd niet vertrekken, omdat ze onder toezicht van Bureau Jeugdzorg was geplaatst. Er werden aan getwijfeld of het wel verantwoordelijk was om zo'n jong meisje alleen rond de wereld te laten varen. Uiteindelijk kreeg ze in juli groen licht.

Kinect maakt Xbox 360 persoonlijker

Microsoft heeft het idee geopperd om de Xbox 360 aan te passen aan de persoon die ervoor zit. Dit maakt de ervaring een stuk persoonlijker. Dit geldt natuurlijk alleen voor de mensen die de Kinect in hun bezit hebben.

De uitspraak kwam van Dennis Durkin van Microsofts Interactive Entertainment Business. Hij verkondigde dat de Kinect zorgde voor een aantal verrassende mogelijkheden. Ten eerste bewijst hij dat Microsoft de Kinect toch echt bedoeld heeft om de casual-gamer naar de Xbox te lokken:”I think what we've found is the core gamer may have been the person who brought the box into the house, but as you add new experiences and broader content choices for other members of the house, they come and use the system. We can track some of that usage as it relates to broader family members in the house.”

Hij gaat verder met het idee om de Kinect te gebruiken om de ervaring persoonlijker te maken door gebruik te maken van de gezicht- en stemherkenning van het systeem. Kinects creative director Kudo Tsunoda onderstreept daarbij nog eens dat we nog lang niet alle mogelijkheden van de Kinect hebben gezien. We kunnen in de toekomst nog vele innovatieve toepassingen verwachten van het systeem dat je nu in huis haalt.

De Kinect is nu verkrijgbaar voor €149,99.

Van Marwijk voerde overleg met Van Bommel en Van Persie

Bert van Marwijk benadrukt dat hij bij het selecteren van Mark van Bommel en Robin van Persie overleg heeft gevoerd met de spelers zelf.

"Ik heb daar goed over nagedacht", citeert OnsOranje de bondscoach tijdens de persconferentie van vandaag. "Ze zijn fit verklaard, gaan weer spelen en hebben ritme nodig. Bovendien willen ze zelf dolgraag."

"We zullen geen onnodige risico's nemen. Ze zullen beiden niet meer dan een halve wedstrijd spelen", zei Van Marwijk, die zich realiseerde dat ze in Londen en München niet blij zullen zijn met de selectie van hun spelers. "Ik zit hier niet om vrienden te maken. Maar ik wil ook niet dat de spelers in de problemen komen. Ik heb overlegd met de spelers. Zij weten het beste hoe ze zich voelen, en ook hoe de club erin staat."

"Misschien denk ik wel te veel in het belang van de speler. Maar het is ook heel belangrijk dat de jongens bij elkaar zijn. En voor spelers met de kwaliteiten van Van Bommel en Van Persie is het heel goed voor ze om een halve wedstrijd te spelen. Als speler én club zouden zeggen: dit is niet het moment, dan heb ik daar alle begrip voor."

Weggepeste homo's willen vervolging afdwingen

Het homostel dat afgelopen zomer verhuisde uit Utrecht na aanhoudende intimidaties door allochtone jongeren, probeert alsnog vervolging van de daders af te dwingen. De advocaat van de mannen is een zogeheten artikel 12-procedure begonnen bij het gerechtshof in Arnhem om justitie te verplichten actie te ondernemen.

Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz heeft het koppel materiële en immateriële schade opgelopen door de weigering van justitie om te vervolgen. Zo zouden ze hun huis in de wijk Leidsche Rijn noodgedwongen onder de marktwaarde hebben moeten verkopen en zouden ze ernstige psychische problemen hebben opgelopen.

De raadsman zegt dat ook wordt onderzocht in hoeverre de gemeente verantwoordelijk kan worden gehouden voor de schade. Het zou gaan om in totaal veertigduizend euro, maar de gemeente zei eerder hier geen regeling voor te hebben. De politie kan weinig doen zonder getuigen of bewijs, zei burgemeester Aleid Wolfsen afgelopen zomer.

De kwestie leidde tot veel ophef. Diverse Kamerfracties vroegen opheldering bij de minister.

[WB] De Koning snelste 500 meter in B-groep

De Nederlanders zijn de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen vandaag goed begonnen. Jacques de Koning en Hein Otterspeer reden de snelste tijden in de eerste omloop van de 500 meter in de B-groep. De Koning klokte een tijd van 35,46 seconden, Otterspeer volgde op een honderste van een seconde in 35,47.

In Heerenveen worden dit weekeinde de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen gereden. Vandaag worden zowel bij dames als heren ook de eerste omloop van de 500 en 1.000 meter in de A-groep verreden.

Handbaltrainster deelt bed met 13-jarige speler

Een 42-jarige oud-handbaltrainster is woensdag voor een Weense rechtbank veroordeeld tot 22 maanden voorwaardelijke celstraf. De vrouw, Renata C., heeft namelijk een relatie met een jeugdspeler van haar voormalige handbalteam.

De relatie tussen de handballer en zijn coach begon toen het ventje slechts dertien jaar oud was. Toen het jongetje de stiekeme relatie opbiechtte aan zijn stiefvader, ging de laatste direct naar de politie. De vrouw werd hierop ontslagen als jeugdtrainer.

Renata had beter een half jaartje kunnen wachten. Seks tussen een volwassene en een minderjarige is in Oostenrijk namelijk al toegestaan als de jongste minimaal veertien jaar is.

De jongen, wiens naam en huidige leeftijd onbekend zijn, is onlangs ingetrokken bij zijn geliefde. Zijn moeder heeft de relatie van haar zoon met een veel oudere vrouw inmiddels geaccepteerd. De rechtbank besloot daarom de ex-handbaltrainster slechts een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen.

Bouma nog niet klaar voor Oranje

Voor de tweede keer in een maand tijd heeft Wilfred Bouma een uitnodiging voor het Nederlands elftal afgeslagen. Volgens bondscoach Bert van Marwijk vroeg de 32-jarige verdediger van PSV opnieuw om uitstel. "Hij vindt dat hij na een wedstrijd nog te veel tijd nodig heeft om te herstellen", aldus Van Marwijk.

Bouma was door ernstig blessureleed lang uit de roulatie. Afgelopen zomer keerde hij terug bij zijn oude club PSV, waar hij al snel weer uitgroeide tot een belangrijke kracht. Van Marwijk riep de sterke verdediger op voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Moldavië en Zweden, maar daar bedankte Bouma voor.

Voor de oefeninterland tegen Turkije behoorde hij opnieuw tot de voorselectie. Van Marwijk: "Er was sprake van een misverstand. Ik veronderstelde dat Wilfred er nu wel klaar voor was, maar hij heeft nog meer tijd nodig."

Bouma nog niet klaar voor Oranje
Bouma nog niet klaar voor Oranje (Foto: ANP)

Artsen tegen verlaging abortusgrens

Verlaging van de abortustermijn ontneemt vrouwen de kans op een zorgvuldige afweging over het al dan niet afbreken van hun zwangerschap. Dat zegt de vereniging van artsen KNMG. De artsen verwerpen 'met kracht' een voorstel van de ChristenUnie.

De ChristenUnie stelde deze week voor de abortustermijn te verlagen naar achttien weken. Dat zou betekenen dat een vrouw niet meer tot abortus kan besluiten naar aanleiding van de twintigwekenecho, waarmee ernstige afwijkingen bij de foetus kunnen worden vastgesteld. De KNMG vindt dat onacceptabel.

Er gaan ook stemmen op, onder meer bij het CDA, om de abortustermijn te verlagen naar 22 weken, omdat artsen sinds kort baby's in leven houden die bij 24 weken worden geboren. Het is onlogisch dat de ene baby van 24 weken met kunst en vliegwerk in leven wordt gehouden, terwijl de andere wordt geaborteerd, is de gedachte hierachter.

Volgens de KNMG is ook een harde grens van 22 weken onverstandig. In de praktijk hanteren abortusklinieken deze grens al. Soms is er echter meer onderzoek nodig om de ernst van afwijkingen te bepalen, waardoor die grens wordt overschreden. Deze mogelijkheid moet volgens de artsen blijven bestaan.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) liet eerder deze week weten dat zij niet gaat over de precieze abortustermijn. Dat laat ze over aan de artsen. Wel zegde ze toe met medische beroepsverenigingen te gaan praten.

Militairen schoppen man ziekenhuis in

Twee militairen uit de gemeente Oldambt zijn woensdag aangehouden op verdenking van zware mishandeling en poging tot doodslag. Het duo van 23 en 25 jaar zou in de nacht van 31 oktober in Scheemda na een feest een 20-jarige man hebben geslagen en geschopt. Deze raakte buiten bewustzijn.

Het slachtoffer werd ter observatie opgenomen in een ziekenhuis, maar mocht de volgende ochtend weer naar huis. Bij zijn aangifte bleek dat de verdachten militair waren en begon de marechaussee een onderzoek. De beide verdachten zijn in een cel gezet en worden vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Arnhem.

Stembesturing voor Kinect toch mogelijk in Nederland?

Waar Microsoft eerder aangaf dat de stemherkenningsfuncties voor Kinect tot medio 2011 geblokkeerd zouden zijn voor onder andere Europese gebruikers, biedt website 123kinect.com een 'walkaround' om deze functie toch te activeren. Gebruikers die toch een aardig woordje Engels spreken zouden met de volgende handleiding in staat moeten zijn om de Kinectsensor gebruik te laten maken van stemherkenning.

  1. Ga naar My Xbox (het standaard kanaal)
  2. System settings
  3. Console settings
  4. Language and locale
  5. Locale
  6. Wijzig dit naar United States
  7. Terug naar hoofdmenu
  8. Kinect Hub
  9. Kinect tuner
  10. Druk op A
  11. Selecteer audio en vervolg met de instelwizard

Hieronder nog een kort item van Major Nelson over de Kinectsensor en de stemherkenningsfuncties.

Update: Een US Xbox live account is nodig om online van deze mogelijkheden gebruik te kunnen maken.

[GP2] Tung maakt dit weekend toch rentree

Ho-Pin Tung zal dit weekend alsnog zijn rentree maken in de GP2-klasse. Tung vervangt Christian Vietoris bij Race Engineering. Vietoris is geveld door een acute blinde darmonsteking.

Tung was zelf nog herstellende van een zware crash. Begin augustus, bij de GP2-race in Hongarije, liep hij rugletsel op. Tung heeft vandaag een verplichte medische test ondergaan in Abu Dhabi en de artsen hebben het licht op groen gezet.

Bedrijven beboet voor illegaal werkende studenten

Bedrijven die buitenlandse studenten vorig jaar illegaal lieten werken, hebben grote boetes opgelegd gekregen. Dat meldt de Arbeidsinspectie vrijdag. De bedrijven kregen voor ruim een miljoen euro aan boetes.

Voor studenten van buiten de Europese Economische Ruimte en uit de EU-lidstaten Bulgarije en Roemenië moeten werkgevers een vergunning aanvragen. Ze mogen maximaal tien uur per week of fulltime in de maanden, juni, juli en augustus werken. De studenten werken vooral in de horeca en detailhandel en komen meestal uit Suriname en China.

De Arbeidsinspectie controleerde vorig jaar 187 bedrijven waar fraude werd vermoed. Ze troffen hier 178 studenten die zonder vergunning of te veel uren werkten. De bedrijven kregen boetes, ook werden vergunningen van werkgevers en studenten ingetrokken.

De inspectie gaat dit jaar met de controles door en geeft in samenwerking met onderwijsinstellingen voorlichting over de regels. De Arbeidsinspectie controleert streng om te voorkomen dat studeren in Nederland een smoes wordt voor mensen die werk zoeken.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 1 november tot en met 7 november.

God Eater Burst blijft op nummer één in de lijst, voor Mario en Pokemon. We zien maar drie nieuwe games waarvan er twee Fallout: New Vegas zijn. Op hardwaregebied zien we veel dalers en bij sommigen een lichte stijging.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
God Eater: Burst 61.384
2 Wii
Super Mario Collection: Special Pack 56.848
3 DS
Pokemon Black / White 56.719
4 PS3
World Soccer Winning Eleven 2011 55.809
5 PS3
Fallout: New Vegas 37.249
6 DS
Radiant Historia 32.807
7 Xbox 360
Fallout: New Vegas 24.146
8 Wii
Kirby's Epic Yarn 20.712
9 Wii Wii Party 17.788
10 DS
Golden Sun: Dark Dawn 12.571

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
34.538 -4.336
2 PS3
23.524 -4.731
3 DSi XL
22.858 -9.279
4 DSi
16.038 -7.576
5 Wii
11.521 -1.189
6 DSL
2.766 -609
7 PSPgo
2.918 -113
8 Xbox 360
2.686 +17
9 PS2
1.460 +60
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 61.834 37.456
DS 102.097 41.662
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 309.784 62.440
Microsoft 24.146 2.686
Nintendo 197.445 53.183
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.688.503 15.355.836
PS3 1.193.303 5.694.670
Wii 1.121.744 10.726.943
DSiXL 1.059.312 1.566.219
DSi 837.909 5.176.855
DS Lite
202.321 18.050.077
Xbox 360
177.341 1.387.013
PSP GO
58.260 134.015
PS2 71.333 21.681.510
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.746.763 15.489.851
DS 2.099.542 31.378.622
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Van Marwijk roept Van Bommel, Van Persie op

Bondscoach Bert van Marwijk heeft Mark van Bommel en Robin van Persie opgeroepen voor de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Turkije volgende week. De twee voetballers zijn pas net hersteld van respectievelijk een knie- en enkelblessure.

Bayern München en Arsenal, de werkgevers van Van Bommel en Van Persie, hadden vorige week felle kritiek toen Van Marwijk de twee opnam in zijn voorselectie.

Selectie Nederlands elftal

Doel: Vorm (FC Utrecht), Stekelenburg (Ajax).

Verdediging: Boulahrouz (VfB Stuttgart), Pieters (PSV), Heitinga (Everton), Maduro (Valencia), Mathijsen (HSV), v.d. Wiel, Emanuelson (Ajax), Wisgerhof (FC Twente).

Middenveld: Afellay (PSV), Van Bommel (Bayern München), Schaars (AZ), Janssen (FC Twente),, Sneijder (Internazionale), v.d Vaart (Tottenham), De Zeeuw (Ajax).

Aanval: Huntelaar (Schalke 04), Van Persie (Arsenal), Kuijt (Liverpool), Lens (PSV).

'Stekelenburg in beeld bij Liverpool'

De Engelse krant The Telegraph meldt dat Liverppol aast op Ajax-doelman Maarten Stekelenburg. De doelman van de Amsterdammers staat samen met Manuel Neuer van Schalke 04 op het verlanglijstje om Pepe Reina te vervangen. De kans is aanwezig dat de doelman van The Reds kan aan het eind van dit seizoen vertrekt bij de Engelse club.

De Engelse krant meldt dat Liverpool het liefst wil dat de Spaanse doelman in Liverpool blijft. Maar mocht dat niet gebeuren dan ziet de club in Stekelenburg of Neuer de ideale vervanger.

Uitslag eerste vrije training GP van Abu Dhabi

De eerste vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi is een prooi geworden voor Sebastian Vettel. Een tijd van 1.42,760 was voor de coureur van Red Bull genoeg om ruim zes tienden voor te blijven op de nummer twee, Lewis Hamilton. Het gat naar McLaren-teamgenoot Jenson Button die de derde tijd reed vanochtend, was vier tienden.

Het Yas Marina-circuit was wat vochtig bij de aanvang van de oefensessie, nadat het net daarvoor licht geregend had.  In de plaats van Lotus-coureur Heikki Kovalainen reed vanmorgen Fairuz Fauzy, en voor Hispania Racing Team stapte Christian Klien in die daarmee Sakon Yamamoto van een testsessie onthield.

Uitslag eerste vrije traing Abu Dhabi

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull-Renault 1.42.760s
18
2 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1.43.369s + 0.609s 16
3 Jenson Button McLaren-Mercedes 1.43.785s + 1.025s 19
4 Mark Webber Red Bull-Renault 1.43.840s + 1.080s 19
5 Robert Kubica Renault 1.44.080s + 1.320s 19
6 Fernando Alonso Ferrari 1.44.121s + 1.361s 17
7 Michael Schumacher Mercedes 1.44.199s + 1.439s 19
8 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 1.44.604s + 1.844s 18
9 Nico Rosberg Mercedes 1.44.718s + 1.958s 19
10 Nick Heidfeld Sauber-Ferrari 1.44.737s + 1.977s 19
11 Felipe Massa Ferrari 1.45.160s + 2.400s 18
12 Vitaly Petrov Renault 1.45.445s + 2.685s 21
13 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 1.45.474s + 2.714s 15
14 Adrian Sutil Force India-Mercedes 1.45.552s + 2.792s 20
15 Antonio Liuzzi Force India-Mercedes 1.45.585s + 2.825s 14
16 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 1.46.003s + 3.243s 20
17 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 1.46.644s + 3.884s 19
18 Sébastien Buemi STR-Ferrari 1.47.105s + 4.345s  22
19 Timo Glock Virgin-Cosworth 1.48.450s + 5.690s 19
20 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 1.48.472s + 5.712s 17
21 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 1.49.375s + 6.615s 13
22 Bruno Senna Hispania-Cosworth 1.49.590s + 6.830s 18
23 Christian Klien Hispania-Cosworth 1.50.274s + 7.514s 17
24 Fairuz Fauzy Lotus-Cosworth 1.51.705s + 8.945s 18

Tim Schafer is klaar voor Psychonauts 2

Tim Schafer is er klaar voor om aan Psychonauts 2 te beginnen. "Ik ben er klaar voor. Ik wil het heel graag doen. Het enige wat nog nodig is, is een uitgever die er ook interesse in heeft," aldus Schafer.
 

Over Psychonauts werd al veel gezegd. Het spel zou zijn tijd ver vooruit zijn, het zou niet geschikt zijn voor de grote massa, het zou ondergewaardeerd zijn... Hoe dan ook, het werd een flop toen het uitkwam.

Na verloop van tijd werd het echter een begrip in de gamercultuur, en de verkoopcijfers stegen langzamerhand tot legendarische aantallen. Hierdoor denkt Schafer dat het moment daar is om aan een sequel te denken:

"In de afgelopen jaren hebben veel mensen het spel gespeeld; het was verkrijgbaar voor slechts 2 dollar op Steam, en er waren illegale kopieën verkrijgbaar. Het heeft dus bekendheid gekregen, en als al die mensen de sequel zouden kopen kan het wel eens een hit worden," zo redeneert hij.

psychonauts

 

 

 

CD: Neurosis - Live At Roadburn 2007

Met intense herrie timmert Neurosis al ruim twintig jaar aan de weg. Het inspireerde legio bands waaronder huidige populaire acts als Mastodon, Cult Of Luna en Gojira. Inmiddels laten de heren uit Oakland niets meer aan het toeval over, want na de oprichting van hun eigen independent label enkele jaren terug, hebben ze totale controle over hun muzikale bestaan. Helaas levert dat bestaan nog steeds geen nieuwe cd op na het in 2007 verschenen Given To The Rising. Naar eigen zeggen gaan de heren pas januari 2011 weer de studio in. Voorlopig moeten we het doen met een live-cd, Live At Roadburn 2007.

Winnaars Nobelprijs voor de vrede in Hiroshima

De Dalai Lama en andere winnaars van de Nobelprijs voor de vrede zijn vrijdag bijeengekomen in Hiroshima, de plek van de eerste aanslag met een kernbom. Ze willen op die manier hun steun betuigen voor een verbod op nucleaire wapens.

De laureaten stonden ook stil bij degenen die niet op de jaarlijkse top van Nobelprijswinnaars aanwezig konden zijn, onder wie de gedetineerde Chinese dissident Liu Xiaobo en Aung San Suu Kyi, de Birmese winnares die onder huisarrest staat.

Met de jaarlijkse bijeenkomst willen de winnaars niet alleen de aandacht vestigen op hun successen en werkzaamheden, maar ook de boodschap van de prijs, mensenrechten en een einde aan geweld, verspreiden. Door hun bijeenkomst in Japan te houden -de eerste keer buiten Europa- willen ze daarnaast de allesverwoestende kracht van nucleaire wapens benadrukken. "In Hiroshima word je bewust van de verwoesting die kernbommen aanrichten", aldus de Japanse gouverneur Hidehiko Yuzaki.

Twee winnaars waren niet aanwezig: Michail Gorbatsjov, de voormalig president van de Sovjet-Unie, moest wegens gezondheidsredenen afhaken. De Amerikaanse president Barack Obama sloeg de uitnodiging af. Hij ontving de prijs vorig jaar, onder meer voor zijn pogingen tot nucleaire ontwapening.


Winnaars Nobelprijs voor de vrede bijeen in Hiroshima (Foto: Novum)

Apaches stoppen na zes jaar in Afghanistan

De Nederlandse Apache-gevechtshelikopters hebben donderdag hun missie in Afghanistan na zes jaar beëindigd. Dat heeft Defensie vrijdag bekendgemaakt.

De Apaches van de luchtmacht werden vanaf 2004 onafgebroken ingezet voor de ISAF-macht van de NAVO, al twee jaar voordat de Nederlandse missie in Uruzgan begon. Na een verblijf in Kabul werden vijf van de zes toestellen in Uruzgan gestationeerd.

De helikopters zijn ingezet voor verkenning, beveiliging van transporten en voor ondersteuning van militairen op de grond. Ze schoten niet alleen Nederlanders te hulp, maar ook eenheden van andere landen in het zuiden van Afghanistan. Daarbij gebruikten ze ook hun wapens.

Sinds 2006 hebben de helikopters ruim zevenduizend vlieguren gemaakt in meer dan 1200 vluchten. De toestellen worden met een transportvliegtuig naar Nederland teruggebracht.

Apaches stoppen na zes jaar in Afghanistan
Apaches stoppen na zes jaar in Afghanistan (Foto: ANP)

Aantal openstaande vacatures gestegen

Het aantal openstaande vacatures per eind september 2010 bedroeg 126.000 aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag in een persbericht. Dit zijn er 11.000 meer dan aan het eind van het tweede kwartaal van 2010.

De groei valt volgens het CBS vooral toe te schrijven aan commerciële dienstverlening, die aan het eind van het derde kwartaal 7.000 vacatures meer open had staan dan een kwartaal eerder.

Het CBS meldt voorts dat de dynamiek in de arbeidsmarkt stijgt: er ontstonden 197.000 vacatures en er werden er 198.000 ingevuld. Het is voor het eerste in 2 jaar dat het aantal vervulde vacatures op jaarbasis hoger is.

Geen schorsing voor Swinkels

Arjen Swinkels kan vanavond meespelen bij Willem II in de competitiewedstrijd tegen De Graafschap  De verdediger van de Tilburgers kreeg in de wedstrijd tegen VVV-Venlo een rode kaart maar de tuchtcommissie van de KNVB gaat niet over tot een straf

Eerder deze week legde Swinkels een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van een duel schorsing naast zich neer.

In de wedstrijd tegen VVV maakte Swinkels al vallend hands en hij veroorzaakte daarmee een strafschop.

Paul spant kort geding aan tegen schaatsbond

Ingrid Paul spant een kort geding aan tegen de KNSB. De zaak dient op 17 november.

De schaatscoach wil dat de straf die zij kreeg vanwege een poging tot omkoping wordt ingetrokken. Daarnaast eist ze dat de KNSB zich onthoudt van negatieve uitlatingen over haar.

Paul en oud-schaatsster Gretha Smit werden onlangs door sportkoepel NOC*NSF en de KNSB bestraft omdat zij in 2006, bij de Olympische Spelen in Turijn, zouden hebben geprobeerd voor 50.000 euro een startplaats voor Smit voor de 5.000 kilometer te kopen. Smit was op die afstand eerste reserve.

NOC*NSF wil tot en met de Olympische Spelen van 2014 in Sochi niet met Paul en Smit samenwerken. Daarnaast krijgen beide vrouwen het komende jaar ook geen licentie van de Nederlandse schaatsbond.

Drama-kijkcijfers voor Jensen

Robert Jensen wist met zijn gelijknamige show Jensen donderdagavond weinig kijkers te boeien. Volgens Stichting KijkOnderzoek konden de RTL-presentator en zijn sidekick Jan Paparazzi op slechts 204.000 kijkers rekenen, met een marktaandeel van 6,6 procent.

Voor het eerst sinds mei was Jensen weer terug met zijn tv-programma. De komende drie weken zal de radio-dj ook nog te zien zijn op RTL 5. Donderdag waren voetbalanalist René van der Gijp en de drie finalisten van Benelux' Next Top Model bij Jensen te gast.

Miyamoto schaamt zich voor Super Mario Bros. 3

Fans zullen deze titel waarschijnlijk niet begrijpen; door vele wordt Super Mario Bros. 3 namelijk gezien als (een van) de beste Mario-games. Toch heeft Miyamoto in een interview met Techland over Super Mario Allstars gezegd dat hij zich een beetje schaamt voor Super Mario Bros. 3.

De man die bijna de hele Mario-serie op zijn naam heeft staan zei het volgende: "Well, I look back and play some of these games and there are a lot of places where, to be honest, I'm a little embarrassed. I look at Super Mario 3, and was like, "This was it?! This is what we thought was good enough?"

Toch zei hij iets verder in het interview dat hij toch niks wil veranderen, al zou hij de kans krijgen: "That being said, I do have new understandings of that work. The balance in that game is what it needed to be at that time. It really was. And so, even seeing all the limitations, I'm very happy with what we created and I wouldn't change it."

Super Mario Bros. 3

Super Mario Bros. 3

Databank bankgegevens van de baan

De nationale databank met bankgegevens komt er niet. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag. Eerder deze week werd bekend dat het ministerie de mogelijkheid van een dergelijke databank onderzocht. Het idee was dat opsporingsdiensten daarmee sneller bankgegevens van een verdachte konden opvragen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie was er nog niet echt sprake van een plan. "Het was een ambtelijke verkenning. Uiteindelijk is geconcludeerd dat er geen gevolg wordt gegeven aan het idee. Kritiek op de databank speelde geen rol in het besluit ervan af te zien." Of privacybezwaren de doorslag gaven weet hij niet.

Politie en justitie moeten nu elke keer dat ze bankgegevens willen hebben aankloppen bij de bank in kwestie. De gedachte was dat de databank rekeninginformatie koppelde aan namen en adressen, waardoor tijdens een onderzoek minder tijd verloren gaat.

Nederlandse economie krimpt

De Nederlandse economie is plotseling gekrompen in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bruto binnenlands product daalde met 0,1 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

In het tweede kwartaal groeide de Nederlandse economie nog met 1 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. De krimp in het tweede kwartaal komt onverwacht. Economen hadden vooraf gerekend op een groei van gemiddeld 0,5 procent.

Volgens het CBS is de sterke groei van de export in het derde kwartaal afgezwakt. De uitgaven van huishoudens bleven bescheiden, die stegen met 0,6 procent ten opzichte van vorig jaar. De groei van de industriële productie was ook minder vanwege een groeivertraging in de chemie, aldus het CBS.

De krimp in de bouw hield aan, maar was iets minder dan in de voorgaande drie kwartalen. In het derde kwartaal lag de productie 8 procent lager dan een jaar eerder.

Een lichtpuntje was er op de banenmarkt, waar het herstel van de banengroei aanhield. In het derde kwartaal waren er 17.000 banen minder dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Dit is een daling van 0,2 procent.

Nederlandse economie krimpt
Nederlandse economie krimpt (Foto: ANP)

OM eist 25 jaar en tbs in zaak-Boele

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Dordrecht 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen ex-politieman Sander V. wegens de moord op het 12-jarige meisje Milly Boele uit Dordrecht. Het OM wil verder dat de tbs pas begint als V. twee derde van de straf heeft uitgezeten.

Behalve moord acht het OM seksueel misbruik bewezen. Ook voor vrijheidsberoving van het meisje en het verbergen van het lijk wordt V. vervolgd. De vermissing en moord leidden tot geschokte reacties in de samenleving. Het feit dat V. politieman was, maakte het onbegrip nog groter.

Sander V. (27) heeft bekend dat hij het meisje in maart heeft gedood. Een week daarna meldde V. zich bij de politie, waarna het begraven lichaam van Milly in zijn tuin werd gevonden. Hij ontkent echter Milly seksueel geweld te hebben aangedaan, behalve dan dat hij haar borsten heeft aangeraakt.

OM eist 25 jaar en tbs voor moord Milly Boele
OM eist 25 jaar en tbs voor moord Milly Boele (Foto: ANP)

Geen hits bij alcoholcontrole vliegtuigpersoneel

Bij een alcoholcontrole onder medewerkers van verschillende luchtvaartmaatschappijen op Schiphol is donderdag niemand door de mand gevallen. De Luchtvaartpolitie en de Marechaussee controleerden in totaal 272 piloten en bemanningsleden.

Vliegtuigpersoneel mag in de tien uur voorafgaand aan de vlucht geen alcohol drinken. Het maximaal toegestane promillage voor piloten en cabinepersoneel is hetzelfde als dat van een beginnend bestuurder, namelijk 0,2 promille.

Volgens het Korps Landelijke Politiediensten komen alcoholovertredingen onder vliegtuigpersoneel weinig voor. Gemiddeld wordt per jaar één piloot betrapt op het gebruik van alcohol onder werktijd.

Overvallers vermommen zich als carnavalsvierders

Twee mannen hebben donderdagavond in carnavalskledij een restaurant van een verzorgingshuis in Almere overvallen. Ze hadden maskers op en bedreigden het personeel met een wapen. Nadat ze geld uit de kassa in ontvangst hadden genomen, renden ze weg.

De overval in het verzorgingshuis aan de Poëziestraat vond rond 20.00 uur plaats. Politie-eenheden hebben vergeefs gezocht naar de daders. Aangezien de overvallers opvallend gekleed waren heeft de politie een sms-alert aan mensen in de directe omgeving gestuurd.

Griezelen met Tomb of Zojir

Uitgever Iceberg Interactive heeft laten weten in een persbericht, dat het derde deel van de 'Last Half of Darkness' serie onderweg is naar Europa. Het derde deel heet Tomb of Zojir is gemaakt door ontwikkelaar WRF Studios en belooft net zo mysterieus te worden als de vorige delen van de serie.

Tomb of Zojir is net als zijn voorgangers een 'point-and-click' avontuur en zal zich afspelen op het mysterieuze Isle Of Dead, waar de legendes gaan over grote schatten in de verborgen tempel van keizer Zojir. Voordat de keizer stierf had hij zijn magiërs gevraagd om 'bloodstones'te plaatsen bij zijn schatten ter beveiliging, maar na een mislukte poging lagen ze verspreid over het hele eiland en rust er een vloek op het eiland die lokale bevolking terroriseert.

Senior Development Manager Raymond Snippe van Iceberg Interactive is zeer te spreken over de game en samenwerking met WRF Studios. Hij zei: "We are delighted to work with WRF Studios to bring the Last Half of Darkness: Tomb of Zojir to European retail. Tomb of Zojir is truly an atmospheric and dark journey that will thrill fans of point-and-click adventures and will make them jump from their seats. In other words, a perfect addition to the Iceberg games portfolio."

Last Half of Darkness: Tomb of Zojir zal op 10 december 2010 in 'Engels sprekend' Europa verkrijgbaar zijn voor de PC, hoe lang eventuele vertalingen gaan duren is nog niet bekend.

TOZ

[Upd] KNVB zet Dijkse Boys per direct uit competitie

Amateurclub Dijkse Boys heeft besloten uit de Topklasse te degraderen. De Helmondse vereniging verkeert na het afhaken van de hoofdsponsor in financiële problemen en had donderdag een ledenvergadering over het voortbestaan van de club. Daarbij waren vijf spelers aanwezig. De overige leden van de selectie stopten per direct bij de club.

Door die massale leegloop kan de Brabantse club, die eerder deze week in de beker nog met 9-1 werd verslagen door SC Genemuiden, geen representatief team meer op de been brengen. De club zal daarom zondag de wedstrijd tegen FC Lienden laten lopen. Een week later zal de club thuis niet spelen tegen Gemert.

Door die forfaits zal de KNVB een procedure starten om de club definitief uit de Topklasse te nemen. Aan het einde van het seizoen degradeert Dijkse Boys dan. De voetbalbond neemt dan een beslissing over de klasse waarin de club volgend seizoen uitkomt.

Update 10:30 uur:

De KNVB heeft Dijkse Boys per direct uit de Topklasse genomen. De voetbalbond besloot daar vrijdag toe nadat de Helmondse vereniging donderdag liet weten vrijwillig te willen degraderen.

Alle resultaten van Dijkse Boys komen te vervallen. Ook de winstpunten die de overige clubs tegen Dijkse Boys pakten, verdwijnen. Volgens de bond is de beslissing onherroepelijk. De beslissing zorgt in de stand voor enkele verschuivingen. FC Oss blijft wel koploper met 24 punten uit elf gespeelde wedstrijden.

Door het wegvallen van Dijkse Boys degraderen aan het eind van het seizoen alleen de nummers veertien en vijftien rechtstreeks naar de Hoofdklasse. De nummer dertien speelt met de drie periodekampioenen van de Hoofdklasse nacompetitie om een plaats in de Topklasse.

Verdachten orgaanhandelnetwerk Kosovo

EU-aanklager Jonathan Ratel heeft zeven verdachten genoemd in een onderzoek naar een internationaal orgaanhandelnetwerk. In de aanklacht stelt Ratel dat de 'georganiseerde criminele beweging' mensen naar Kosovo vervoerde met als doel 'de verwijdering van menselijk organen om die naar anderen te transplanteren'.

Uit onderzoek bleek verder dat in 2008 ongeveer twintig buitenlanders 'zijn geronseld met valse beloftes over betalingen'. "Deze slachtoffers werden in andere landen geronseld en daarna onder het mom van betaling voor de verwijdering van hun nieren naar Pristina vervoerd", aldus Ratel. De slachtoffers werd tot 14500 euro beloofd terwijl de ontvangers tot honderdduizend euro moesten betalen. De slachtoffers kwamen uit Moldavië, Kazachstan, Rusland en Turkije en leefden 'in extreme armoede of hadden acute financiële problemen'.

Vijf Kosovaren, onder wie een voormalig topambtenaar van het ministerie van volksgezondheid, zijn aangeklaagd. Geen van hen zit in voorarrest. Twee buitenlanders, een Turkse arts en een Israëliër, worden nog gezocht door Interpol.

Mido opgetogen over eerste treffer na rentree

Mido is opgelucht dat hij gisteren voor het eerst sinds zijn rentree bij Ajax weer het net heeft gevonden. De Egyptische stormram scoorde in het bekertreffen met BV Veendam voor het eerst sinds februari 2003 weer een doelpunt in het shirt van de Amsterdammers.

"Het was erg belangrijk om meteen te scoren als ik de kans kreeg", kijkt Mido terug op zijn invalbeurt op de website van Ajax. "Het voelde geweldig om weer te scoren. Ik ben blij dat de fans nog steeds vertrouwen in me hebben."

Volgens de 27-jarige aanvaller was de bekeroverwinning (3-0) een cruciale. "Na het slechte resultaat van afgelopen weekeinde was het belangrijk om terug te vechten." Dat vindt ook trainer Martin Jol. "De laatste wedstrijd is lastig geweest. Maar ik ben blij dat we Mido achter de hand hebben."

Ook Luis Suárez was blij om na vijf wedstrijden zonder treffer weer een goal mee te pikken. "De laatste weken heb ik geen geluk gehad. Het maakt niet uit, omdat Ajax steeds drie punten pakte", aldus de spits uit Uruguay. Het gebrek aan treffers na de nederlaag tegen ADO rekende Suárez zich echter wel aan. "Daarom was ik ook zo boos."

Heijmans krijgt miljoenenopdracht verbreding A12

Heijmans nv is door Rijkswaterstaat geselecteerd voor de verbreding van de A12, voor een totale aanneemsom van 58 miljoen euro.

Het contract betreft het verbreden van beide rijbanen over een lengte van 5,5 kilometer tussen de knooppunten Waterberg en Velperbroek, aldus het bouwbedrijf vrijdag.

De voorbereidingen van de werkzaamheden gaan per direct van start. De uitvoeringswerkzaamheden starten vanaf februari 2011, meldt Heijmans.

Kinect brengt multitouch naar PC en Mac

Zoals in een eerder bericht was aangegeven is het reeds gelukt om de beveiliging van Kinect te kraken. Dit brak de weg open om andere toepassingen voor de camera te ontwikkelen. Met wellicht de film Minority Report in het achterhoofd is het een hacker gelukt om multitouch besturing te bewerkstelligen op een PC met behulp van Microsofts slimme camera.

In de demonstratie video van youtube gebruiker 'Floemuc' is te zien dat de camera zijn handen herkent en deze kan gebruiken om plaatjes op het scherm te manipuleren. De beelden zijn niet bijzonder spannend, maar een interessante ontwikkeling is het wel. De eerste stap in de ontwikkeling van een nieuwe Kinect toepassing voor PC en/of Mac gebruikers ligt in het verschiet.

Microsoft heeft eerder al aangegeven het hacken van haar apparatuur niet aan te moedigen.

Garfield beledigt Amerikaanse veteranen

Jim Davis, de tekenaar van Garfield heeft gisteren voor ophef gezorgd onder Amerikaanse veteranen en hun patriottische landgenoten. In de bewuste Garfieldstrip vragen spinnen zich namelijk af waarom die dag 'national stupid day' gevierd wordt. De strip werd al maanden geleden getekend, maar werd uitgerekend op 11 november geplaatst. Op die dag vieren de Amerikanen juist Veteran's Day.

Op zijn website gaat de tekenaar diep door het stof. Hij legt uitgebreid uit dat de strip niks met veteranen te maken heeft, dat zijn broer in Vietnam gediend heeft en zijn zoon in Irak en Afghanistan. Sterker nog, 'je moet lang zoeken om iemand te vinden die trotser en dankbaarder is voor wat de veteranen voor ons allemaal gedaan hebben dan Jim Davis', zo beweert de tekenaar zelf.

Uiteraard belooft hij voortaan een kalender te gebruiken met alle bijzondere dagen die hij maar kan bedenken. De bewuste strip is hier te zien.

Dodental vulkaan Merapi weer opgelopen

Het dodental als gevolg van de serie uitbarstingen van de vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java is tot 206 opgelopen. De nieuwe slachtoffers overleden aan ademhalingsproblemen, hartaanvallen en andere aan de erupties gerelateerde ziekten. Dat maakten de Indonesische autoriteiten vrijdag bekend.

De Merapi kwam op 26 oktober voor het eerst tot uitbarsting. Daarna volgden vele erupties. Vorige week vrijdag was de dodelijkste dag. Hoewel de hete as een stuk langzamer uit de vulkaan stroomt, waarschuwen deskundigen bewoners van het gebied vooralsnog niet naar huis terug te keren, omdat de vulkaan zo weer kan uitbarsten.

'Nederland en België kunnen WK voetbal vergeten'

Nederland en België kunnen het WK van 2018 op hun buik schrijven. Althans, als wedkantoor Unibet het moet voorspellen.

Het wedkantoor heeft het wedden op de organisatie van het toernooi gestopt. "Dergelijke maatregelen worden genomen wanneer iets bijna zeker is. Zoals nu dus bij het zo goed als zeker binnenslepen van het WK door Engeland", zegt een woordvoerder in De Telegraaf.

In Engeland denken de bookies er hetzelfde over. Verschillende wedkantoren hebben het wedden op de organisatie van het WK stopgezet. Op 2 december maakt de FIFA bekend wie het WK van 2018 en van 2022 krijgt toegewezen.

In eerste instantie probeerden Nederland en België ook mee te doen in de race voor het WK van 2022, maar enkele weken geleden werd duidelijk dat dat toernooi buiten Europa gehouden zal worden. Naast Engeland zijn Spanje/Portugal en Rusland kandidaat.

Operatie geweigerd om nazi-tatoeage

Een Duitse arts heeft geweigerd een 36-jarige patiënt te opereren. De bovenarm van de man wordt namelijk ontsierd door een groot hakenkruis en een Duitse adelaar.

"Ik ga uw man niet opereren", zei de 46-jarige arts uit Paderborn tegen de echtgenote van zijn patiënt. De tatoeage druist in tegen het geweten van de chirurg. "Ik ben namelijk joods", verklaarde hij.

Zelfs een nazi heeft recht op medische zorg, dus de Duitser is alsnog geopereerd. Een andere arts heeft inmiddels het klusje geklaard.

FF XIV gaat de problemen oplossen met drie grote patches

Gisteren lieten we weten dat Square Enix zichzelf de schuld gaf voor de slechte cijfers van de reviews en het geklaag van de spelers. Ze waren te druk bezig met bugs en niet met de dingen die de testers aankaarten. Nu heeft Square Enix informatie vrijgegeven wat ze allemaal gaan doen de komende tijd.

Er staan drie grote patches klaar voor november, december en vroeg 2011. Er zal van alles aangepast gaan worden in het spel aan quests, gevechten, de user interface en ook aan de servers zelf. Wil je precies weten wat er allemaal op de planning staat kijk dan hier, de lijst gaat niet op details in maar kan je wel een goed beeld geven wat ze van plan zijn.

FF XIV

Weense politie vindt Mladic-dubbelganger

Een grote politiemacht is een woning in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen binnengevallen op zoek naar Ratko Mladic, de vermoedelijk meestgezochte Servische verdachte van oorlogsmisdaden. De agenten dachten de vangst van hun leven te doen, toen zij daar daadwerkelijk een man aantroffen uit het vroegere Joegoslavië.

Maar al snel volgde de teleurstelling. De man die ze ruw uit zijn middagsslaapje hadden gewekt, bleek een dubbelganger van Mladic. Hij woont met zijn vrouw al achttien jaar in Wenen.

De man, van wie alleen de voornaam Avdo is bekendgemaakt, vindt de politie-inval een traumatische ervaring. "Ik kan niet geloven dat zoiets midden in Wenen kan gebeuren", zei hij in de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung vrijdag. Hij was juist door Mladic uit zijn land Bosnië verdreven.

Mladic wordt verdacht van massamoorden in zijn periode als opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen, begin jaren negentig.

Vermoorde zeeman gevonden op schip in Rotterdam

Aan boord van een schip dat vrijdagochtend de Rotterdamse haven binnenvaarde is een vermoedelijk vermoorde man gevonden. Het gaat om een 55-jarige Filipijnse zeeman, meldt de politie. Over de doodsoorzaak is nog niets bekendgemaakt, maar de politie zegt uit te gaan van een misdrijf.

De politie kreeg 's nachts een melding over de dode man. Agenten en een arts gingen direct aan boord toen het containerschip de Nordic Hamburg rond 07.00 uur aanmeerde in de Amazonehaven.

De recherche onderzoekt de zaak. Er is nog niemand aangehouden.

Derijck: "Dit is doodzonde"

ADO Den Haag vloog gisteravond uit de beker. FC Groningen bleek beter in het nemen van strafschoppen.

Door een goal van Lex Immers in de tweede helft kwam ADO op voorsprong. In de slotfase wist Jonas Ivens de 1-1 op het scorebord te brengen. Vervolgens kregen de bezoekers nog een goede kans op de overwinning, maar ook na de verlenging was het gelijk.

Aanvoerder Timothy Derijck baalde na afloop. "We wisten dat het moeilijk ging worden, maar we hebben geprobeerd zoveel mogelijk te voetballen. We hebben aardig wat kansen gekregen, maar daar zijn we niet goed mee omgesprongen. Doodzonde."

Derijck verwacht dat ADO deze tik snel te boven zal zijn. "We hebben dit seizoen al meerdere tikkies gehad, zoals tegen FC Twente. je weet van tevoren dat een strafschoppenserie 50 procent kans is. Helaas viel dat voor ons de verkeerde kant op."

Marsicano steunt Dr. Bibberregel

De meeste schaatsers zijn tegenstander van de Dr. Bibberregel. Trevor Marsicano steunt echter de regel, waarbij de schaatsers die op het rechte eind met hun schaats de markeringslijn overgaan worden gediskwalificeerd.

"Ik heb het te vaak meegemaakt dat andere, grotere rijders in mijn baan komen en dat ik daardoor gehinderd werd. Het beste voorbeeld daarvan is mijn 5 kilometer op het WK allround twee jaar geleden tegen Enrico Fabris. Officieel mag je anderen niet hinderen, maar in het verleden volgden er zelden sancties. Ik ben blij als dat nu wel gebeurt," aldus Marsicano in een reactie.

Schiphol heeft last van wind

Schiphol heeft vrijdagochtend te maken met vertragingen of zelfs annuleringen van vluchten door de harde wind. Het weer zorgt volgens een woordvoerder voor een beperkte baancapaciteit. De problemen houden naar verwachting de hele ochtend nog aan.

Een Schiphol-zegsvrouw adviseert reizigers gewoon naar de luchthaven te komen, maar wel de site van de eigen luchtvaartmaatschappij in de gaten te houden voor de meest actuele vluchtinformatie. Ook op de site van Schiphol staat informatie over vertragingen en annuleringen.


(Foto: Novum)

Lot PVV'er Lucassen nog niet bekend

PVV-leider Geert Wilders heeft nog niet bekendgemaakt wat er met zijn partijgenoot Eric Lucassen gebeurt. De afgelopen dagen werd Lucassen met meerdere incidenten in verband gebracht. Donderdag werd bekend dat hij als sergeant is veroordeeld voor ontucht met twee ondergeschikten. Hij zou ook buren hebben bedreigd.

Wilders liet in een reactie tegenover de NOS weten nog geen beslissing te hebben genomen over het lot van Tweede Kamerlid Lucassen. "Ik ga niet over één nacht ijs."

Lucassen kan wel uit de partij, maar niet uit de Kamer worden gezet. Als Wilders hem wegstuurt, kan hij als eenmansfractie doorgaan. In dat geval heeft het kabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun krijgt van de PVV, geen meerderheid meer in de Kamer. Het kabinet heeft nu de krapste meerderheid met 76 van de 150 zetels.

Piraten kapen schip met 31 bemanningsleden

Piraten hebben negenhonderd zeemijl uit de kust van de Hoorn van Afrika een schip met 31 bemanningsleden gekaapt. Dat zegt de anti-piraterijeenheid van de EU-vloot. De MV Hannibal II, varend onder Panamese vlag, was onderweg van Maleisië naar het Suezkanaal toen de piraten aanvielen. Er zijn nog geen losgeldeisen bekendgemaakt.

Donderdag kwamen zeventien Chinese bemanningsleden die meer dan vier maanden gegijzeld werden door Somalische piraten aan in China. De Golden Blessing werd op 28 juni gekaapt door een onbekend aantal piraten. Ze eisten in eerste instantie vijftien miljoen dollar, maar daar is niet aan voldaan. Hoeveel uiteindelijk precies is betaald voor de vrijlating van de zeelieden is niet bekendgemaakt.

Somalische piraten verdienen miljoenen dollars aan losgeld en lopen relatief weinig risico omdat Somalië al negentien jaar geen goed werkende regering heeft. De afgelopen weken is het aantal kapingen toegenomen omdat de moessons ten einde zijn gekomen.

'Valiumverkrachter' liet strafblad opschonen

De voor verkrachting veroordeelde Johan S. gebruikt valse documenten om zich vrij te pleiten van zedenmisdrijven. Zijn moeder, die advocate is, hielp hem aan een vervalste verklaring dat hij zou zijn vrijgesproken. S., ook bekend als de Valiumverkrachter, kwam onlangs vrij en verblijft sindsdien in Polen, schrijft De Telegraaf.

S. zou de valse documentatie onder meer hebben gebruikt om aan de Poolse autoriteiten te tonen. Ook zou hij ermee naar Google zijn gestapt in een poging informatie over hem van internet te halen.

Het gaat naast de vervalste brief van zijn oude advocaat om een dubieuze vertaling van een sepotbrief, dat is een bericht waarin wordt aangegeven dat iemand ergens niet voor wordt vervolgd. Het sepot heeft betrekking op kleinere zaken en niet op de verkrachting van twee vrouwen en aanranding van een derde waarvoor hij veroordeeld is.

In de begeleidende brief, die zogenaamd door de oude advocaat van S. is gemaakt, staat dat hij is vrijgesproken van ernstige zedenmisdrijven en dat er valse aangiften tegen hem waren gedaan. Justitie ontkent dat in de krant met klem. De advocaat benadrukt dat de brief niet van hem komt.

De vervalsingen kwamen aan het licht door correspondentie die door een halfbroer van S. aan de krant is gegeven. "Ik weet dat hij opnieuw zal toeslaan, zeker wanneer vrouwen niet weten wat hij heeft gedaan. Ik wil niet dat dit gebeurt. Dat mijn moeder meewerkt om hem in Polen een blanco strafblad te bezorgen, kan ik niet verteren."

S. werd voor de verkrachtingen in 2006 in Brazilië opgepakt. Na vijf maanden werd hij uitgeleverd aan Nederland waar hij uiteindelijk in hoger beroep vijf jaar en acht maanden cel kreeg. Hij kreeg eerder tien jaar, maar in beroep werd niet bewezen geacht dat hij zijn slachtoffers verdoofde met valium.

Notarissen vaker in de fout

Notarissen zijn de afgelopen jaren steeds vaker veroordeeld door de tuchtrechter. In 2003 kregen 55 notarissen en twee notarissen in opleiding een tuchtstraf. Vorig jaar was dat gestegen naar 92 notarissen en acht kandidaten. Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag op basis van cijfers die door de krant zijn opgevraagd.

De stijging lijkt verband te houden met een toename van het aantal klachten tegen notarissen. In 2003 kwamen er 375 binnen, zes jaar later 446.

Vorig jaar werden drie notarissen voor de beroepsinstantie van het notariaat uit hun ambt gezet, de zwaarste straf. Dat gebeurde niet eerder zo vaak in een jaar. Vijf andere notarissen werden geschorst.

Hoogleraar notarieel recht Wilbert Kolkman zegt de stijging niet indrukwekkend te vinden. Hij had een grotere stijging verwacht sinds de invoering van de marktwerking in de branche in 1999. De stijging komt volgens hem ook deels door de toegenomen mondigheid van burgers.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie wil dat de cijfers worden onderzocht.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de reputatie van ons nieuwe kabinet.

Gezondheidsminister Edith Schippers wil zich niet bemoeien met de topsalarissen in de zorg. Hoewel er heel veel geld naar de zorg gaat, hoeven de topbestuurders zich niet te houden aan de Balkenende-norm. Prima, een luxe leven op kosten van de belastingbetaler en de weer fors stijgende zorgpremies. Leuk. Mooi geregeld, op de hockeyclub:

[NBA] Boston weer te sterk voor Miami

Voor de tweede maal dit seizoen heeft Boston Celtics in de NBA Miami Heat verslagen. Gisteravond werd het 112-107. Ray Allen was met 35 punten uitblinker bij Boston. LeBron James scoorde voor Miami ook 35 punten.

Los Angeles Lakers leed zijn eerste nederlaag van dit seizoen. De kampioen verloor met 118-112 van  Denver Nuggets. Carmelo Anthony was goed voor 32 punten.

Chicago Bulls was met 120-90 te sterk voor Golden State Warriors. Bij de Warriors speelde de Nederlander Dan Gadzuric een bijrol met 8 punten.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Chicago Golden State 120-90
Miami Boston 107-112
Denver Los Angeles Lakers 118-112

'Kraanwater duurder door belasting'

Drinkwater wordt in veel plaatsen fors duurder doordat gemeenten precariobelasting heffen op de grond waar de leidingen in liggen. Deze belasting aan waterleidingbedrijven wordt doorberekend aan de consument en kan tientallen euro's per jaar schelen. Branchevereniging voor waterbedrijven Vewin luidt de noodklok in De Telegraaf.

Volgens Vewin zou het kabinet de precariobelasting moeten verbieden. Nu kan elke gemeente zelf bepalen of en hoeveel precariobelasting wordt verlangd. Zo vraagt Zoeterwoude 42 euro per jaar meer dan buurgemeente Zoetermeer.

Het aantal gemeenten dat precario heft is sinds 2005 verdubbeld. Volgens Vewin is de belasting te willekeurig en worden waterleidingbedrijven misbruikt om geld te innen van consumenten.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is wel voorstander van precariobelasting. De VNG wijst erop dat afschaffing van de belasting voor de burger niets scheelt. Dat wordt het geld gewoon via een andere belasting geïnd.


(Foto: Novum)

Massa hoopt Alonso aan wereldtitel te helpen

Coureur Felipe Massa kan zelf geen kampioen meer worden, maar in Abu Dhabi zal de Braziliaan zijn best doen om teamgenoot Fernando Alonso aan de wereldtitel te helpen. Om dit te kunnen realiseren, moet Massa weer voorin mee gaan rijden, iets wat de laatste races niet gebeurde.

"Mijn doel is om een competitieve auto te hebben in deze belangrijke race, en vooraan te finishen. Voor ik daar echter aan kan denken, moet ik het circuit leren kennen, want de race van vorig jaar miste ik natuurlijk door mijn blessure", aldus de hoofdrolspeler. "Fernando is een sterke coureur, maar ik heb altijd sterke teamgenoten gehad. Ik weet hoe ik me in zulke situaties moet gedragen en ik kijk ernaar uit om de problemen van dit jaar op te lossen, en volgend jaar het gevecht aan te gaan."

 

Tirol wil 'Oh Oh Cherso' niet

Hoe graag de Hagenezen ook naar de sneeuw willen, in Tirol is het achttal van 'Oh Oh Cherso' niet welkom. Het Oostenrijks bureau van Toerisme vindt de Oostenrijkse deelstaat niet geschikt voor Sterretje, Jokertje, Barbie en de rest.

"Wij zijn geen Ibiza in de winter", vindt de directeur van het toerismebureau. "Onze doelgroep komt voor andere dingen dan erotische avonturen. Wij staan voor heel andere waarden."

Er valt volgens directeur Cossmann wel met RTL te praten om de dames en heren van  'Oh Oh Cherso' in minder populaire skioorden te dumpen. "We kunnen het helaas niet verbieden. Maar ik zie ze duizend keer liever ergens anders skiën."

De makers hebben het dorp Kirchberg op het oog voor een vervolg op de populaire televisieserie. De kijker kan zich dan weer opmaken voor hete avonturen in de sneeuw.

Bosz: "Een absolute wanprestatie"

Heracles Almelo leverde donderdagavond een wanprestatie. In de vierde ronde van de KNVB Beker werd met 5-3 verloren van Achilles '29.

De Eredivisionist kwam al snel op een 2-0 voorsprong en leek een rustig avondje te gaan beleven. Maar de amateurs uit Groesbeek kwamen terug tot 2-2. Heracles wist weer op voorsprong te komen, maar zag Achilles vervolgens op gelijke hoogte komen en uitlopen naar een overwinning.

Trainer Peter Bosz vond dat zijn ploeg vooral na rust erg zwak voor de dag kwamen. "In de tweede helft lever je een absolute wanprestatie", zegt de trainer tegenover RTV Oost.

De blamage zal absoluut gevolgen hebben voor Heracles. Maar daar wilde de trainer niet verder op in gaan. "Maar het is duidelijk dat dit niet zomaar voorbij kan gaan."

Opvarende sleepboot dood gevonden

Op het strand van 's-Gravenzande is het lichaam aangespoeld van een van de twee vermiste opvarenden van een donderdag omgeslagen sleepboot. Zijn identiteit moet nog officieel worden vastgesteld. De tweede vermiste is mogelijk nog in leven. Hij kan in een luchtbel in het omgeslagen schip zitten.

De reddingsactie heeft volgens een woordvoerder van de zeehavenpolitie veel last van het weer. Windstoten maken het lastig de boot te stabiliseren met kabels. Pas als dat gebeurd is kunnen duikers via de onderkant het schip doorzoeken. De kans om de vermiste kapitein levend te vinden neemt volgens de zegsvrouw wel af.

De boot sloeg rond 16.00 uur om op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Drie opvarenden konden snel uit het water worden gehaald. Zij raakten onderkoeld en zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Chinese vaas brengt meer dan 50 miljoen op

Een 18e eeuwse Chinese vaas heeft donderdag het duizelingwekkende bedrag van 43 miljoen pond (bijna 51 miljoen euro) opgeleverd op een Londense veiling. De koper is een Chinese verzamelaar. Het is de hoogste prijs die ooit betaald is voor een Chinees kunstobject op een veiling.

Het gaat om een veertig centimeter hoge porseleinen vaas uit de Qing-dynastie ten tijde van keizer Qianlong. De vaas was in het bezit van een broer en zus die het kunststuk hadden geërfd. Ze hadden volgens een medewerkster van het veilinghuis Bainbridges geen idee wat ze in huis hadden.

Het is onduidelijk hoe de vaas in Groot-Brittannië is terechtgekomen. De vaas is gemaakt rond 1740 en heeft waarschijnlijk ooit in het Chinese koninklijke paleis gestaan.

THQ: games moeten goedkoper worden

THQ gaat het businessmodel van de verkoop van games aanpassen. Games worden in de basis goedkoper en zijn uit te breiden met DLC.

Brian Farell, CEO van THQ Inc., heeft aangegeven na te denken over nieuwe of andere manieren om artikelen aan de man te brengen. Het idee is om games voor een lagere prijs te verkopen waardoor meer consumenten de games kopen en dat er meer geld verdiend wordt door latere uitbreidingen van de games. Zeker gezien het huidige economische klimaat.

Het gaat echt om de verkoop van DLC. Farell geeft aan te denken dat het belangrijker is om een grote markt te hebben voor DLC van de games dan dat ze de prijs van de games hoog houden. De eerste titel die dit krijgt is MX vs. ATV. Deze titel daalt 20 dollar in prijs, naar 39,99 dollar.

Gamers schaffen een goedkope triple-A titel aan en vervolgens kunnen ze hun ervaring met de game uitbreiden door DLC aan te schaffen. THQ denkt dat dit de manier is van hoe het zal vergaan in gamesland. Op dit moment wordt voor de console-games meer DLC verkocht dan voor de PC-games.

 

Planet Wisp video van Sonic Colors

Sega heeft op de releasedag van Sonic Colors nog een video naar buiten gegooid van het spel. Hierin zien we de planeet Wisp in al zijn glorie.

De Japanse ontwikkelaar is van plan om alleen nog maar goede Sonic-games uit te brengen, die terug moeten grijpen naar het oude gevoel van het tweedimensionale spellen uit de jaren '90. Of dat zo is, lees je snel in de recensie van FOK!.

Revelatie Andrade: "Nu volledig gefocust"

Bruno Andrade is dit seizoen de revelatie van de Jupiler League. De aanvaller van Helmond Sport toont zich uiterst koelbloedig.

Andrade zag deze zomer Johan Voskamp naar Sparta Rotterdam vertrekken en vulde die leemte uitstekend op. De Braziliaan zegt in gesprek met het Eindhovens Dagblad gefocust te zijn.

"In de vorige twee seizoenen zat ik toch vaak met mijn hoofd bij mijn vrienden en familie in Brazilië. Dat is nu anders. Daarom gaat het ook beter." Hij ging deze zomer definitief terug naar zijn geboorteland om familieproblemen op te lossen.

In Brazilië ontdekte hij hoe belangrijk zijn voetbalcarrière voor zijn familie is. Ook financieel. "Elke maand maak ik geld over." Helmond Sport besloot Andrade de voorbije zomer een nieuwe kans te gunnen en de aanvaller betaalde dat vertrouwen terug met tien doelpunten in twaalf competitiewedstrijden.

Video van EA's Create

Electronic Arts heeft een nieuwe trailer online gezet, die meer beeldmateriaal toont van het spel Create. Deze game lijkt op Sony's LittleBigPlanet, maar daagt spelers meer uit door hen aan te sporen altijd betere oplossingen te bedenken voor de gegeven opdrachten.

In totaal zijn er honderdveertig uitdagingen waar honderden objecten, alles met zijn eigen physics, te gebruiken zijn. Die uitdagingen zijn verdeeld in vier categorieën. Als je denkt dat je de beste oplossing hebt, kun je hem uploaden naar de servers van EA. En daar kun je je ook meten met het niveau van de rest van de wereld.

Op de PlayStation 3 maakt het spel gebruik van Move, maar het is niet noodzakelijk de controller te gebruiken. Op 19 november komt Create uit voor de Xbox 360, PlayStation 3, PC en MAC.

 

 

Van der Duim uitgeschakeld in Tel Aviv

Antal van der Duim is gestrand in de kwartfinales van de Future in Tel Aviv. Onze landgenoot verloor in twee sets van de Brit Joshua Goodall; 6-3 en 6-1.

Goodall, als vijfde geplaatst in Tel Aviv, was in de kwartfinales duidelijk een maatje te groot voor onze landgenoot. Door de overwinning op de Fries neemt Goodall het in de halve finales op tegen de als eerste geplaatste Fransman Gregoire Burquier.

Voor Van der Duim was het de eerste kwartfinaleplaats sinds begin oktober.

Van Beukering: "Iedereen was erg enthousiast"

Jhon van Beukering is dichtbij een overgang naar SC Cambuur. De aanvaller heeft in twee dagen tijd de technische staf weten te overtuigen.

De clubloze aanvaller is reeds twee dagen op proef in Leeuwarden om een contract af te dwingen en liet een onuitwisbare indruk achter. "Liever nog vandaag dan morgen", maakt ook Van Beukering zijn intenties duidelijk tegen Voetbal International.

"De trainer heeft mij verteld dat hij met de voorzitter gaat praten. Hij wil me er heel graag bij hebben. Ik paste goed in de groep en heb bovendien goed getraind. Zelf had ik op voorhand al wel verwacht dat het goed zou komen." Van Beukering wacht nu op een aanbod van Cambuur.

Eerder liet de club al weten dat het afhankelijk is van externe financiers om de oud-spits van onder meer N.E.C. Nijmegen binnen te halen. "Iedereen was erg enthousiast", aldus een hopende Van Beukering. "Zelf wil ik graag weer elke week spelen. Over voorwaarden hebben we het nog helemaal niet gehad. Laat eerst het bestuur van Cambuur maar groen licht geven."

Meer dan 800 choleradoden in Haïti

De cholera-epidemie in Haïti blijft levens eisen. Het officiële dodental is opgelopen tot 800, terwijl meer dan 11.000 mensen met een cholera-besmetting zijn opgenomen in ziekenhuizen. Dat heeft Ezra Barzilay, een Amerikaanse epidemioloog, donderdag (lokale tijd) bekendgemaakt.

De Haïtiaanse autoriteiten beweerden onlangs dat de cholera-uitbraak zich stabiliseerde, maar het aantal doden loopt juist hard op. In de hoofdstad Port-au-Prince maakt de ziekte inmiddels ook slachtoffers. Het dodental staat er inmiddels op vier. In en rond de stad leven meer dan een miljoen mensen in tentenkampen. Ze zijn dakloos geworden door de zware aardbeving die Haïti in januari trof en daardoor zeer kwetsbaar.

Cholera wordt verspreid via besmet drinkwater en voedsel. Een infectie veroorzaakt diarree en uitdroging. Na besmetting kan dat binnen enkele uren tot de dood leiden als de patiënt niet snel water en zout krijgt toegediend.

Meer dan 800 choleradoden in Haïti
Meer dan 800 choleradoden in Haïti (Foto: ANP)

Waterschaderecord op Curaçao door Tomas

De staart van de tropische storm Tomas heeft vorige week op Curaçao voor een record aan waterschade gezorgd. Bij de verschillende verzekeraars zijn inmiddels zo'n driehonderd claims binnengekomen voor een totaalbedrag van vijftig miljoen dollar (36,2 miljoen euro). Dat zegt de vicevoorzitter van de Nederlands-Antilliaanse Vereniging van Verzekeraars (NAVV) Richeline Martina-Joe donderdag.

Vorige week maandagavond (lokale tijd) was er heftige regenval op Curaçao als gevolg van Tomas. Door het wassende water liepen onder meer straten, huizen en scholen onder water. Het was, met pieken tot 265 millimeter op een dag, de heftigste regenval in veertig jaar op het eiland. In 1970 viel er tot 287 millimeter.

De meeste claims die bij de verzekeraars binnenkomen betreffen schade aan huisraad en gebouwen, stelt een woordvoerder van verzekeraar Fatum. Vooral scholen, maar ook de horeca en toerisme-industrie zijn door de regen zwaar getroffen, zegt Marina-Joe.

Inspecteurs hebben volgens de woordvoerder van Fatum de handen vol om de schade op te nemen. Volgens de woordvoerder zal het aantal claims en de schade nog fors oplopen. Aan een schatting van de uiteindelijke schade wil hij zich niet wagen.

Wilders beraadt zich nog in Kamergebouw

Het is nog altijd niet bekend hoe PVV-leider Geert Wilders reageert op de onthulling dat zijn fractiegenoot Eric Lucassen in 2002 is veroordeeld voor ontucht. Wilders is donderdagavond rond middernacht nog in de zwaarbeveiligde PVV-vleugel in het gebouw van de Tweede Kamer.

Hij overlegt er met medewerkers, loopt af en toe - en meestal bellend - de gang op of gaat een andere kamer in. Of Lucassen er ook nog is, is niet te zien. Het Tweede Kamerlid werd in 2002 als sergeant en instructeur bij de landmacht veroordeeld tot een week militaire detentie wegens ontucht met twee vrouwelijke ondergeschikten in opleiding.

Deze onthulling van RTL Nieuws kwam een dag na berichten dat Lucassen tussen 2006 en 2009 herhaaldelijk buurtbewoners in zijn woonplaats Haarlem heeft bedreigd en geïntimideerd.

Wilders beraadt zich nog in Kamergebouw
Wilders beraadt zich nog in Kamergebouw (Foto: ANP)

Nederlandse actiegame komt uit in voorjaar

Een nieuwe game van de Nederlandse studio Vanguard Entertainment Group wordt uitgegeven door Electronic Arts. Het actiespel Gatling Gears komt in de lente uit voor de Xbox Live Arcade, Playstation Network en de pc. Dat heeft de uitgever bekendgemaakt.

In Gatling Gears bestuurt de speler een vliegtuig om hordes vijanden overhoop te schieten. De game maakt, net als de strategiegame Greed Corps, deel uit van het Mistbound-universum. De strijd om grondstoffen tussen verschillende facties speelt een belangrijke rol in de fantasiewereld.


President van Irak definitief herkozen

Jalal Talabani blijft definitief aan als president van Irak. Het parlement heeft zijn voordracht donderdag goedgekeurd. De stemming verliep problematisch, ondanks het eerder op de dag bereikte akkoord over de machtsdeling.

Bij de eerste stemming op donderdag kreeg Talabani de steun van 195 van de 325 parlementariërs. Hij haalde daardoor niet de tweederdemeerderheid die nodig was om te worden verkozen. Bij de tweede stemming hoefde Talabani slechts een absolute meerderheid te halen. Die kreeg hij, ook al verlieten ongeveer zestig leden van de grootste partij Iraqiya uit protest de parlementszaal.

Direct na zijn uitverkiezing liet Talabani weten dat hij de zittende premier Nuri al-Maliki heeft gevraagd een nieuwe regering te formeren.

President van Irak definitief herkozen
President van Irak definitief herkozen (Foto: ANP)

Frankrijk eert moslim-veteranen WOI

Tijdens een plechtige ceremonie in de Grote Moskee in Parijs zijn donderdag de moslims herdacht die in de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van Frankrijk vochten. De ceremonie werd bijgewoond door minister van defensie Hervé Morin en staatssecretaris van defensie en veteranenzaken Hubert Falco.

In de hoofdstad waren meer ceremonies voor de herdenking van het einde van de oorlog, 92 jaar geleden. President Nicolas Sarkozy bezocht de eeuwige vlam voor de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe.

Tijdens de oorlog kwamen in Frankrijk ongeveer 1,4 miljoen mensen om het leven, onder wie veel moslims uit de Franse koloniën in Noord-Afrika. De laatste Franse oorlogsveteraan overleed in 2008.

Neem voor meer achtergronden over WOI ook eens een kijkje op Forum Eerste Wereldoorlog.

OM onderzoekt uitstoot Zeeuwse fosforproducent

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het overtreden van de Milieuwet door fosforproducent Thermphos uit het Zeeuwse Ritthem. Een woordvoerder van het functioneel parket bevestigt donderdag dit bericht van het televisieprogramma Zembla.

Het onderzoek richt zich op de uitstoot van zware metalen via de lucht en water. Het bedrijf heeft eerder al erkend dat het de milieueisen overtreedt, maar dat het langere tijd nodig heeft om aan de regels te kunnen voldoen.

Thermphos zou meer giftige stoffen als zink en dioxine uitstoten dan toegestaan. Omwonenden klagen hierdoor over hoofdpijn, ademhalingsproblemen en duizeligheid. De Vrom-inspectie trok al eerder aan de bel over de kwestie en heeft gedreigd de onderneming te sluiten als het zich niet aan de regels houdt. Ook heeft de inspectie de provincie Zeeland al eens op de vingers getikt over de kwestie. Die zou te weinig doen om ervoor te zorgen dat de onderneming zich aan de regels houdt.

Bij het bedrijf vonden de laatste jaren ook veel ongevallen plaats, waaronder een ongeluk waarbij in mei vorig jaar twee mensen omkwamen. Hiernaar was het OM al een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Dit onderzoek loopt nog. Het onderzoek naar de overtreding van de Milieuwet wordt aan deze zaak toegevoegd. Het strafrechtelijk onderzoek betekent overigens nog niet dat het bedrijf daadwerkelijk wordt vervolgd. Die beslissing wordt later genomen.

Slachtoffers tunnelbrand Oostenrijk herdacht

Nabestaanden van de slachtoffers van een brand in een Oostenrijkse tunnel hebben donderdag de tiende verjaardag van de ramp herdacht. De aanwezigen uitten kritiek op justitie in Oostenrijk, die na de ramp zestien verdachten vrijsprak van criminele nalatigheid.

De brand in de tunnel, die naar de top van Kitzsteinhorn-gletsjer leidde, kostte op 11 november 2000 aan 155 mensen het leven. Onder hen waren ook Nederlanders. Waarschijnlijk was de brand het gevolg van een gebrekkige verwarming.

Honderden granaten gevonden in Azerbeidjan

In een veld nabij Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidjan, zijn zeker zeventienhonderd artilleriegranaten gevonden. Dat heeft de directeur van het Azerbeidjaanse bureau voor mijnenruimers donderdag gezegd. Inmiddels is begonnen aan het opruimen van de explosieven.

De politie trof de explosieven woensdag aan. Zeker zes granaten stonden op scherp, liet het ministerie voor noodsituaties weten.

Hoe lang de granaten al in het veld lagen is niet bekend, maar ze lijken van oude makelij.

Vermisten omgeslagen boot mogelijk nog in leven

De reddingsdiensten zijn donderdagavond nog druk bezig met de zoektocht naar twee vermiste opvarenden van een omgeslagen sleepboot op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. De hulpdiensten spreken nog altijd van een reddingsactie, aangezien er mogelijk een luchtbel in het schip is doordat de boot helemaal is omgeslagen, zegt een woordvoerder van de politie.

De twee vermisten zouden in die luchtbel kunnen zitten. "Maar de kans op overleving is de afgelopen uren wel afgenomen."

Nadat de boot een stukje richting de kade was gesleept, is het omgeslagen vaartuig vervolgens verder het water opgesleept. "Door de hoge golfslag konden we de redding niet verder uitvoeren." De boot wordt vastgelegd met onder meer kabels. Daarna gaan duikers via de onderzijde aan boord, op zoek naar de vermisten.

De weersomstandigheden maken de reddingsactie er volgens de woordvoerder niet makkelijker op. "Het is onstuimig weer, dat maakt het wat lastiger."

De boot sloeg donderdag rond 16.00 uur om op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Drie van de vijf bemanningsleden konden al vrij snel uit het water worden gehaald. Zij zijn met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. Hoe het nu met hen is, is onduidelijk. De Nieuwe Waterweg is het laatste stuk van de verbinding van Rotterdam met de zee.

Vanwege het incident werd het vaarverkeer rond Hoek van Holland enige tijd stilgelegd. De Nieuwe Waterweg is nog afgesloten, maar de verwachting is dat aangezien de boot is versleept deze snel weer wordt vrijgegeven.

De oorzaak van het incident is nog onduidelijk. "Onze inzet is in eerste instantie gericht op het vinden van de vermisten", zegt de woordvoerder.

Uitslagen Italië speelronde 11

Midweeks is in Italië de elfde speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na elf speelronden.

Parma - Sampdoria

Parma heeft donderdagavond drie punten overgehouden aan het competitieduel met Sampdoria: 1-0. Valeri Bojinov was de gevierde man. Parma ging als hekkensluiter het lastige duel met Sampdoria in en heeft door de zege de rode lantaarn overgedragen aan Bari. In een mistig Ennio Tardini ging het gelijk op. Zowel Sampdoria als Parma kregen enkele kansen.

Gescoord werd er echter lange tijd niet. Weliswaar verschalkte Guido Marilungo de sluitpost, maar de jonge spits trof de lat. Na de vermakelijke eerste helft stond het tweede bedrijf in een schril contrast. Het was niet best wat beide clubs lieten zien, maar Parma had met Bojinov de uitkomst in petto. De steraanvaller van de noorderlingen tikte een voorzet simpel binnen en bezorgde zijn ploeg de drie punten; de tweede zege van het seizoen.

AC Milan - Palermo

AC Milan gaat na woensdagavond aan kop in de Serie A. De Milanezen klopten Palermo (3-1) en zagen Lazio en Internazionale punten verspelen. Lazio ging onderuit bij Cesena (1-0) en Inter kwam niet langs Lecce.

Milan profiteerde met de thuiszege op Palermo optimaal van de uitglijdende concurrenten. De zege in San Siro kwam pas laat tot stand. Armin Bacinovic maakte de openingstreffer van Alexandre Pato nog ongedaan. In de slotfase richtte Milan zich alsnog op. Robinho en Zlatan Ibrahimovic schoten Milan, met Clarence Seedorf in de basis, aan kop in Italië.

Lazio is na vanavond de koppositie namelijk kwijt in de Serie A. De Romeinen gingen verrassend onderuit bij laagvlieger Cesena. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd kort voor tijd gemaakt door middenvelder Marco Parolo. Lazio zakt door de nederlaag naar de tweede plaats.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
11/11/2010 Parma Sampdoria 1-0
10/11/2010 AC Milan Palermo 3-1
10/11/2010 Cagliari Napoli 0-1
10/11/2010 AS Roma Fiorentina 3-2
10/11/2010 Lecce Internazionale 1-1
10/11/2010 Brescia Juventus 1-1
10/11/2010 Genoa Bologna 1-0
10/11/2010 Cesena Lazio 1-0
10/11/2010 Chievo Bari 0-0
10/11/2010 Catania Udinese 1-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 11 7 2 2 23 20 - 11
2 Lazio 11 7 1 3 22 13 - 9
3 Napoli 11 6 3 2 21 18 - 11
4 Internazionale 11 5 5 1 20 13 - 6
5 Juventus 11 5 4 2 19 22 - 12
6 AS Roma 11 5 3 3 18 14 - 14
7 Sampdoria 11 3 6 2 15 11 - 9
8 Chievo 11 4 3 4 15 11 - 10
9 Palermo 11 4 2 5 14 17 - 16
10 Catania 11 3 5 3 14 9 - 8
11 Genoa 11 4 2 5 14 9 - 11
12 Udinese 11 4 2 5 14 9 - 12
13 Fiorentina 11 3 3 5 12 12 - 13
14 Lecce 11 3 3 5 12 8 - 18
15 Cagliari 11 2 5 4 11 11 - 10
16 Parma 11 2 5 4 11 7 - 10
17 Brescia 11 3 2 6 11 10 - 14
18 Bologna 11 2 5 4 11 10 - 15
19 Cesena 11 3 2 6 11 8 - 14
20 Bari 11 2 3 6 9 9 - 18

Meer statistieken over de Serie A kun je hier vinden

Voorbeschouwing Grand Prix van Abu Dhabi

De laatste race van het Formule 1-seizoen 2010 zal komend weekend in Abu Dhabi verreden worden. Op het Yas Marina Circuit zal duidelijk worden wie de nieuwe kampioen wordt en hiermee Jenson Button opvolgt. Ferrari-coureur Fernando Alonso heeft de beste papieren, maar de Spanjaard weet dat Red Bull-rijders Mark Webber en Sebastian Vettel over de snellere bolides beschikken. Ook McLaren-coureur Lewis Hamilton maakt nog kans op de titel, maar hij kan deze alleen pakken als de drie andere titelkandidaten uitvallen en hij de race wint.

Het Yas Marina Circuit is 5,55 kilometer lang, wat betekent dat de coureurs 55 ronden zullen rijden. Het rechte stuk dat ze achterop tegenkomen behoort met 1,2 kilometer tot de langste van de kalender. De race zal in het licht beginnen, maar in het donker eindigen. Opvallend detail aan de baan is dat de coureurs bij het uitrijden van de pitstraat door een tunneltje moeten rijden.


Bron: FIA.com

Lengte: 5.554 km
Aantal ronden: 55
Totale lengte: 305.355 km
Ronderecord: 1:40.279 (S. Vettel - Red Bull Racing RB5, 2009)

Coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 246
2 Mark Webber Red Bull Racing 238
3 Sebastian Vettel Red Bull Racing 231
4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 222
5 Jenson Button McLaren-Mercedes 199
6 Felipe Massa Ferrari 143
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 130
8 Robert Kubica Renault 126
9 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 72
10 Adrian Sutil Force India F1 47
11 Rubens Barrichello Williams 47
12 Kamui Kobayashi Sauber 32
13 Nico Hulkenberg Williams 22
14 Vitantonio Liuzzi Force India F1 21
15 Vitaly Petrov Renault 19
16 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 8
17 Pedro de la Rosa Sauber 6
18 Nick Heidfeld Sauber 6
19 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 3
20 Heikki Kovalainen Lotus F1 0
21 Jarno Trulli Lotus F1 0
22 Bruno Senna HRT F1 Team 0
23 Lucas Di Grassi Virgin Racing 0
24 Karun Chandhok HRT F1 Team 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0
26 Sakon Yamamoto HRT F1 Team 0
27 Christian Klien HRT F1 Team 0


Constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull Racing 469
2 McLaren- Mercedes 421
3 Ferrari 389
4 Mercedes Grand Prix 202
5 Renault 145
6 Williams 69
7 Force India F1 68
8 Sauber 44
9 Scuderia Toro Rosso 11
10 Lotus F1 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0


In 2009 stond de eerste Grand Prix van Abu Dhabi op het programma. McLaren bleek in de vrije trainingen erg snel en pakte via Lewis Hamilton dan ook de poleposition. Red Bull-rijder Sebastian Vettel was tweede in de kwalificatie voor zijn teamgenoot Mark Webber.

Hamilton ging het eerste deel aan de leiding, op de voet gevolgd door Vettel. De Duitser haalde de McLaren-coureur via de pitstops in en kreeg daarna de zege cadeau, toen McLaren Hamilton binnenriep vanwege een defecte achterrem. De enige andere uitvaller was Toro Rosso-rijder Jaime Alguersuari. Deze zorgde voor verwarring door langzaam binnen te komen en te stoppen bij het team van Red Bull dat wachtte op Vettel. De Spanjaard werd weer naar buiten gestuurd, maar gaf een ronde later alsnog op.

Webber eindigde op plaats twee, maar de Australiër had in de slotronden nog wel Brawn GP-coureur Jenson Button in zijn nek hijgen. De Brit werd gedurende de race opgehouden door Toyota-rijder Kamui Kobayashi, maar kon zich eenmaal ontworsteld aan de Japanner een weg naar voren banen. Zijn derde plaats betekende dat hij genoeg punten bijeensprokkelde om zijn eerste titel in de Formule 1 te pakken.

Het was tot nu toe de laatste race van Toyota in de Formule 1, terwijl BMW Sauber, Brawn GP en Renault F1 allemaal (gedeeltelijk) nieuwe eigenaars kregen.

Vrijdag 12 november 2010
10:00 - 11:30 vrije training 1
14:00 - 15:30 vrije training 2

Zaterdag 13 november 2010
11:00 - 12:00 vrije training 3
14:00 - 15:00 kwalificatie

Zondag 14 november 2010
14:00 2010 Formula 1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 13 november 13.55-15.10 uur RTL GP: Formule 1 - Abu Dhabi - Kwalificatie
Zo 14 november 13.00-13.55 uur RTL GP: Formule 1 - Abu Dhabi - Pre-show
Zo 14 november 13.55-16.00 uur RTL GP: Formule 1 - Abu Dhabi - Race
Zo 14 november 20.30-21.00 uur RTL GP: Formule 1 - Abu Dhabi - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 13 november 13.10-15.10 uur BBC1: Formule 1 - Abu Dhabi - Kwalificatie
Zo 14 november 13.00-16.15 uur BBC1: Formule 1 - Abu Dhabi - Race
Zo 14 november 20.00-21.00 uur BBC3: Formule 1 - Abu Dhabi - Samenvatting
Nederlandse tijden


Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 23 °C 29 °C 0 % Zonnig
Zaterdag 23 °C 30 °C 0 % Zonnig
Zondag 21 °C 32 °C 0 % Zonnig
Bron: The Weather Channel

Loting achtste finales KNVB beker

Na vanavond zijn er nog zestien ploegen over in het KNVB bekertoernooi. Meteen na de laatste wedstrijd werd de loting voor de achtste finales verricht. Hieronder de loting. De wedstrijden worden kort voor de Kerstdagen afgewerkt op 21, 22 en 23 december.

De achtste finales kennen een aantal leuke affiches tussen ploegen uit de Eredivisie. PSV krijg het lastige uitduel tegen Roda JC voor de kiezen, terwijl AZ mag proberen in de Amsterdam ArenA ten koste van Ajax de kwartfinales te bereiken. Landskampioen FC Twente krijgt het Vitesse van Albert Ferrer op bezoek.

Er zal minimaal één amateurploeg actief zijn in de kwartfinales van de KNVB beker. Sparta Nijkerk en Noordwijk mogen uitmaken wie zich bij de laatste acht ploegen zal voegen.


Loting achtste finales KNVB beker:

Thuis Uit
Ajax Amsterdam AZ Alkmaar
Roda JC PSV Eindhoven
sc Genemuiden FC Groningen
FC Utrecht FC Volendam
Telstar NAC Breda
Achilles'29 RKC Waalwijk
FC Twente Vitesse
Sparta Nijkerk Noordwijk
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.