Artsen tegen verlaging abortusgrens

Verlaging van de abortustermijn ontneemt vrouwen de kans op een zorgvuldige afweging over het al dan niet afbreken van hun zwangerschap. Dat zegt de vereniging van artsen KNMG. De artsen verwerpen 'met kracht' een voorstel van de ChristenUnie.

De ChristenUnie stelde deze week voor de abortustermijn te verlagen naar achttien weken. Dat zou betekenen dat een vrouw niet meer tot abortus kan besluiten naar aanleiding van de twintigwekenecho, waarmee ernstige afwijkingen bij de foetus kunnen worden vastgesteld. De KNMG vindt dat onacceptabel.

Er gaan ook stemmen op, onder meer bij het CDA, om de abortustermijn te verlagen naar 22 weken, omdat artsen sinds kort baby's in leven houden die bij 24 weken worden geboren. Het is onlogisch dat de ene baby van 24 weken met kunst en vliegwerk in leven wordt gehouden, terwijl de andere wordt geaborteerd, is de gedachte hierachter.

Volgens de KNMG is ook een harde grens van 22 weken onverstandig. In de praktijk hanteren abortusklinieken deze grens al. Soms is er echter meer onderzoek nodig om de ernst van afwijkingen te bepalen, waardoor die grens wordt overschreden. Deze mogelijkheid moet volgens de artsen blijven bestaan.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) liet eerder deze week weten dat zij niet gaat over de precieze abortustermijn. Dat laat ze over aan de artsen. Wel zegde ze toe met medische beroepsverenigingen te gaan praten.