Onderzoek naar computersysteem IND

Redactie

De Wet modern migratiebeleid treedt later dan 1 januari volgend jaar in werking. Oorzaak is de invoering van een nieuw computersysteem van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), dat vertraging heeft opgelopen. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft een onderzoek laten instellen, schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Leers wil de wet zo snel mogelijk alsnog invoeren, maar wanneer dat kan gebeuren, moet blijken uit het onderzoek. De Wet modern migratiebeleid moet de uitvoering en de handhaving van de Vreemdelingenwet 2000 efficiënter maken. Procedures voor vreemdelingen die verblijf vragen in Nederland moeten ermee snel, doeltreffend en beheersbaar worden gemaakt. De mogelijkheden voor controle en handhaving worden uitgebreid.

Voor de invoering van de wet is een volledige overstap van het IND naar het computersysteem volgens de minister echter onontbeerlijk. De IND begon dit voorjaar met het invoeren van het systeem in de hele organisatie. Hiervoor moesten de dossiers gedigitaliseerd worden en moest de informatie uit het digitale dossier worden gekoppeld aan informatie van andere organisaties. Toen dit echter op grote schaal werd doorgevoerd, bleek het systeem nog niet goed te functioneren.

Het onderzoek moet leiden tot aanbevelingen om de problemen op te lossen en verdere risico's te beperken. Ook wil Leers inventariseren wat de gevolgen zijn van de latere invoering van de wet. Handhaving van de Vreemdelingenwet uit 2000 blijft volgens de minister onverminderd plaatsvinden. Projecten als de versnelde toelatingsprocedure voor kennismigranten en gaststudenten worden daarnaast gewoon doorgezet.