Steunhart benadert effect harttransplantatie

Voor het eerst in Nederland is bij een patiënt een zogeheten steunhart direct in het hart geplaatst. Voorheen gebeurde dat in de buik. Met de nieuwe pomp kan een patiënt tot acht jaar goed leven en daarmee wordt het effect benaderd van een harttransplantatie, waarmee een patiënt gemiddeld tien tot elf jaar kan doorleven.

De operatie werd uitgevoerd in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. "Dit brengt het steunhart als alternatief voor harttransplantatie weer een stap dichterbij", aldus hoogleraar hartchirurgie Jaap Lahpor.

Een steunhart is een pomp die de bloedsomloop bij patiënten met een slechte hartfunctie overneemt. De pomp wordt als tijdelijke oplossing gebruikt als er geen donorhart beschikbaar is. Jaarlijks ontvangen zo'n twintig patiënten een steunhart in het UMC Utrecht, dat sinds 1993 steunhartoperaties uitvoert.

Het nieuwe steunhart dat direct in het hart wordt geplaatst, is kleiner en heeft een langere levensduur. Wereldwijd zijn zo'n zeshonderd van deze 'derdegeneratiesteunharten' in een hartzakje geplaatst. De oudere types steunharten bieden een levensverlenging van drie tot vier jaar.

Het steunhart werkt zo goed dat het in het in de toekomst, mede door de langere levensduur, als alternatief voor harttransplantaties zou kunnen worden gebruikt. Dit is erg wenselijk, omdat het aantal hartdonoren terugloopt. Daarnaast is een harttransplantatie een ingreep met grote risico's. Jaarlijks ontvangen ongeveer veertig mensen in Nederland een donorhart.


(Foto: Novum)