Hypotheekbureau dupeerde klanten voor vijf miljoen

Opsporingsdienst Fiod heeft maandag vijf verdachten aangehouden in een onderzoek naar oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. Ze zouden klanten voor vijf miljoen euro hebben benadeeld bij het oversluiten van hypotheken.

Het gaat om een 49-jarige man uit Enschede, een 57-jarige man uit Almere, een man uit Franeker (61), een 39-jarige vrouw uit Enschede en een 47-jarige vrouw uit Purmerend. De mannen en de 39-jarige vrouw gaven tussen 2005 en vorig jaar leiding aan een financieel bemiddelingsbureau uit Rotterdam. Het bedrijf ging in september 2009 failliet.

Bij het oversluiten verstrekten de verdachten onjuiste en misleidende informatie, vermoedt het Openbaar Ministerie. Tientallen cliënten legden samen voor bijna vijf miljoen euro in met de verwachting dat het geld zou worden gespaard en belegd. Maandelijks zou een bedrag worden uitgekeerd om de hypotheek af te lossen.

Het OM vermoedt dat het leeuwendeel van de bijna vijf miljoen euro anders is besteed dan beloofd, vermoedelijk aan bedrijfsvoering en privé-uitgaven.

De woning van de vrouw uit Purmerend, de echtgenote van de 49-jarige verdachte uit Enschede, is doorzocht, waarbij beslag is gelegd op administratie, goederen en bankrekeningen. De politie hoopt geld af te kunnen pakken van de verdachten om de slachtoffers te compenseren. Het voorarrest van de 49-jarige hoofdverdachte is inmiddels met twee weken verlengd.

De Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank deden ongeveer een jaar geleden aangifte, waarna het onderzoek begon.