DVD: Mystery Land - The Documentary

Martijn (PartyAnimal87)

In 1993 hebben twee vrienden het plan om een dancefeest te organiseren en vindt de eerste editie van Mystery Land plaats. Het oorspronkelijke plan was om dit te doen op een eilandje (in eerste instantie heette het feest dan ook Mystery Island), maar nadat dit geen doorgang kon vinden werd er uitgeweken naar het Midland Circuit in Lelystad. Het meerdaagse festival is een groot succes. Het is dan ook het startpunt voor de documentaire 15 years of Mystery Land.


Een jaar later komt Sander Groet, de organisator van Mystery Land, één van de oprichters van ID&T tegen. Men besluit samen te werken, maar wat volgt is een grote deceptie. Zo groot dat er in 1995 geen vervolg komt omdat men nog altijd bezig is met het terugbetalen van de schulden. Maar in 1996 kwam het festival terug, deze keer ’s nachts op het vliegveld van Eindhoven. Het is op het hoogtepunt van de gabberscene in Nederland. De jaren daarna neemt de populariteit van deze muziekstroming af en dat heeft ook gevolgen voor het festival.

Ook verandert het gezicht van Mystery Land voortdurend. Het festival vindt plaats op verschillende locaties, de tijdstippen wisselen nog al en ook de muziek die gedraaid wordt gaat met de tijd mee. Enkele jaren is er zelfs geen hardcore te vinden. Mystery Land houdt zich meer bezig met decoratie, kunst en cultuur en zelfs politiek. Het groeit uit tot het festival dat we vandaag de dag kennen.

Filmmaker Eldar Gross heeft geprobeerd het bovenstaande op beeld vast te leggen. Met beelden van vroeger en interviews met onder meer Sander Groet en Duncan Stutterheim (de grote man van ID&T) wordt er teruggekeken op de ontwikkeling van het festival. Veel exclusieve beelden van de oude edities die vrij snel achter elkaar zijn gemonteerd nemen de kijker mee in een reis door de historie. Zo zien we onder meer Gabber Piet bezoekers interviewen en Charly Lownoise & Mental Theo los gaan op het podium. Dan maken we een sprong in de tijd en komen we terecht in het begin van deze eeuw. Deze tweede helft gaat meer over het festival van nu. DJ’s vertellen hun ervaringen, organisaties over hun aandeel in het concept en de ID&T zelf over zaken als opbouw. Het komt meer over als een promotioneel filmpje, in tegenstelling tot het eerste deel van de dvd.

Als bonus zijn nog een korte slideshow (met onder meer Dries Roelvink) en een aftermovie van de editie van 2009 toegevoegd. In het filmpje zijn onder meer de gigantische podia van de Mainstage en Q-Dance te zien. Ook is de schitterende afsluitende vuurwerkshow mooi in beeld gebracht.

Met 50 minuten is de docu vrij kort en dat terwijl er al een aantal jaren niet belicht worden. Hierdoor laat men de kans liggen om de complete historie te behandelen. Het eerste deel van de dvd is interessanter dan het tweede, maar over geheel genomen is het boeiend om te zien hoe een festival als deze zich heeft ontwikkelt en wat er allemaal bij komt kijken. De extra’s hebben niet echt een toegevoegde waarde, een slideshow van 15 jaar Mystery Land was meer de moeite waard geweest. Al met al een redelijke documentaire waar men echter toch veel meer uit had kunnen halen.