Jol ziet AZ-uit als testcase

Jeffrey

Martin Jol is een trainer die de nadruk op het positieve legt. De Ajax-trainer zei vrijdag de ongeslagen uit-reeks zondag tegen AZ te willen voortzetten.

Na drie uitglijders in de Eredivisie kan Ajax zich weinig misstappen meer veroorloven. De Amsterdammers staan drie punten achter op PSV en vier op FC Twente. Meevaller is dat Jan Vertonghen, die donderdag uit voorzorg naar de kant ging, kan spelen in Alkmaar.

"Eigenlijk is iedere wedstrijd voor ons een testcase", zei Jol vrijdag op de website van Ajax. "We zijn nu lang ongeslagen in uitwedstrijden. Dat willen we zo houden. Daarvoor moeten we knokken en moet er vastigheid in de ploeg zitten. Dat moet er meer inkomen. AZ is een degelijke ploeg met goede voetballers. Er zijn spelers weggegaan en de nieuwe krijgen nu een kans. Dat zijn ook allemaal internationals, dus goede spelers."

Met een zwaar programma voor de boeg komen de interlandwedstrijden niet als geroepen. Jol: "Je mag ze niet beïnvloeden. Bovendien willen ze ook voor hun land uitkomen. Voor ons is het heel vervelend. Luis moet bijvoorbeeld zo gigantisch reizen (Uruguay speelt uit bij Chili, red.). Hij komt pas een dag voor de wedstrijd tegen PSV terug. Maar Luis gaat gewoon. Die zegt ook dat hij niet moe is. En hij is nog geen Forlan die af kan zeggen."

Jol begrijpt dat er geluiden over een 'moe Ajax' zijn. "Die indruk zou bij de buitenwereld kunnen ontstaan. De spelers spelen om de drie dagen een wedstrijd en moeten daarin alles geven. Als je ziet dat we alleen Lodeiro en Vermeer met ‘normale' blessures aan de kant hebben staan, dan valt dat mee. De dokter had oktober als 'blessuremaand' voorspeld, maar we zitten nu al in november. Buiten dat zitten we niet in de positie dat we zo maar elf andere kunnen laten spelen."