Winnaars Nobelprijs voor de vrede in Hiroshima

De Dalai Lama en andere winnaars van de Nobelprijs voor de vrede zijn vrijdag bijeengekomen in Hiroshima, de plek van de eerste aanslag met een kernbom. Ze willen op die manier hun steun betuigen voor een verbod op nucleaire wapens.

De laureaten stonden ook stil bij degenen die niet op de jaarlijkse top van Nobelprijswinnaars aanwezig konden zijn, onder wie de gedetineerde Chinese dissident Liu Xiaobo en Aung San Suu Kyi, de Birmese winnares die onder huisarrest staat.

Met de jaarlijkse bijeenkomst willen de winnaars niet alleen de aandacht vestigen op hun successen en werkzaamheden, maar ook de boodschap van de prijs, mensenrechten en een einde aan geweld, verspreiden. Door hun bijeenkomst in Japan te houden -de eerste keer buiten Europa- willen ze daarnaast de allesverwoestende kracht van nucleaire wapens benadrukken. "In Hiroshima word je bewust van de verwoesting die kernbommen aanrichten", aldus de Japanse gouverneur Hidehiko Yuzaki.

Twee winnaars waren niet aanwezig: Michail Gorbatsjov, de voormalig president van de Sovjet-Unie, moest wegens gezondheidsredenen afhaken. De Amerikaanse president Barack Obama sloeg de uitnodiging af. Hij ontving de prijs vorig jaar, onder meer voor zijn pogingen tot nucleaire ontwapening.


Winnaars Nobelprijs voor de vrede bijeen in Hiroshima (Foto: Novum)