FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 november 2009

Uitslag NEC Nijmegen - RKC Waalwijk

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen NEC Nijmegen en RKC Waalwijk. Hieronder vind je de uitslag.

NEC Nijmegen - RKC Waalwijk 0-1
32’ Boerrigter 0-1

Toeschouwers: 12.000
Scheidsrechter: Virant (Bel)
Stadion: De Goffert
Gele kaart: Burgzorg, El-Akchaoui, Worm (NEC Nijmegen), v. Mosselveld, Benschop, Idabdelhay, Levita (RKC Waalwijk)
Rode kaart: H. Mulder (80/2xg) (RKC Waalwijk)

Opstellingen

NEC Nijmegen: Babos, Burgzorg, v.Eijden (Pothuizen/81), Zomer, El-Akchaoui, Radomski, Fejzullahu (Worm/46), Davids, Ntibazonkiza, Vleminckx, Goossens

RKC Waalwijk: Levita, D.Mulder, Gudde, v.Mosselveld, H.Mulder, Berger, Obodai (Varela/72), Agustien, Boerrigter, Benschop (Lifondja/83), Idabdelhay (Benson/90+6)

Nieuwe verdachte ontvoering Kampusch

Justitie in Oostenrijk heeft een tweede verdachte van de ontvoering van Natascha Kampusch op het oog. Het gaat om een vriend van de ontvoerder Wolfgang Priklopil. Dat heeft een woordvoerder in Graz vandaag bevestigd.

Kampusch werd in 1998 op tienjarige leeftijd ontvoerd. In de buurt van Wenen werd ze jarenlang in een kelder vastgehouden. In augustus 2006 slaagde ze erin te ontsnappen. Nog diezelfde dag pleegde Priklopil zelfmoord.

Een Oostenrijkse rechtbank heeft geconcludeerd dat Priklopil alleen heeft gehandeld, hoewel een destijds twaalfjarige getuige van de ontvoering meteen al sprak over twee daders.

Nieuwe verdachte van ontvoering Kampusch  (foto: ANP)

Vrouwenvoetbal bijna free fight

Dat het damesvoetbal steeds volwassener aan het worden is, kan voordelen maar ook nadelen hebben. Elizabeth Lambert bewees het laatste. 

De vrouw die tegen het voetbalteam van de Amerikaanse universiteitsclub Brigham Young speelde, liet onlangs zien dat emoties hoog op kunnen lopen. De verdedigster van New Mexico ging regelmatig ernstig in de fout. Beelden van haar overtredingen laten zien dat Lambert meer geschikt is voor een andere sport; een vechtsport bijvoorbeeld.

De scheidsrechter had totaal niet in de gaten wat deze vrouw allemaal op het 'sportieve vlak' presteerde en ondernam daarom geen actie tegen haar. Elizabeth werd door haar eigen vereniging een tijdje op non-actief gezet. "Die beelden laten niet zien wie ik ben en hoe ik voetbal. Ik heb me laten leiden door emoties. Ik bied mijn excuses aan voor mijn wangedrag", zei Lambert achteraf.

Voor echte sport en sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

'Kazach' Stroetinga wint in Deventer

De vijfde marathon in de strijd om de Marathon Cup is vanavond gewonnen door Arjan Stroetinga.

In Deventer zegevierde de 'Kazach' voor Ingmar Berga, Gary Hekman en Bob de Vries. Stroetinga zegevierde eerder dit seizoen al in Heerenveen. Bob de Vries blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Bianca Roosenboom won verrassend bij de vrouwen. De talentvolle rijdster uit Kampen bleef Maria Sterk en Irene Schouten in de eindsprint voor. Mariska Huisman gaat na vijf wedstrijden met 118,2 punten aan de leiding. Maria Sterk bezet plaats twee met 114,1 punten.

Obama doet laatste oproep voor zorghervorming

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag een allerlaatste poging gedaan om de leden van het Huis van Afgevaardigden te winnen voor zijn hervormingsplannen voor de gezondheidszorg. De afgevaardigden stemmen waarschijnlijk vandaag over de omstreden voorstellen.

Obama sprak achter gesloten deuren zijn Democratische partijgenoten toe. "Ik dring er bij de Congresleden op aan om er te staan, om de roep van de geschiedenis te beantwoorden en voor hervorming van de gezondheidsverzekering te stemmen", zei de president later vanuit het Witte Huis.

Het is maar de vraag of Obama het Huis achter zijn plannen krijgt. Ook binnen zijn eigen partij bestaat er veel onvrede over de hervormingsplannen. Als de afgevaardigden instemmen met de voorstellen, gaat het plan naar de Senaat.

Obama wil er onder meer voor zorgen dat nagenoeg alle burgers kunnen beschikken over een zorgverzekering. Tegenstanders zien daarin te veel overheidsbemoeienis.

Uitslag Sparta Rotterdam - Roda JC

Om 19.45 uur begon de wedstrijd tussen Sparta Rotterdam en Roda JC. Hieronder vind je de uitslag.

Sparta Rotterdam – Roda JC 1-2
33' Junker 0-1
39' Poepon 1-1 (pen)
70' Bodor 1-2

Toeschouwers: 10.107
Scheidsrechter: Liesveld
Stadion: Het Kasteel
Gele kaart: De Jong, Lachambre, Saeijs, Sutchuin, Bakens (Roda JC)

Opstellingen

Sparta Rotterdam: eliga, Boakye, Bakens (Denneboom/75), Viergever, Slijngard,
Falkenburg, Rutjes (v.Bueren/78), Strootman, Duplan, Poepon, Bodul (John/62)

Roda JC: Castro, Saeijs, De Fauw, Kah, Lachambre (Bodor/55), Janssen, Vormer, Hadouir, De Jong, Yulu Matondo, Junker (Sutchuin Djoum/81)

Voetballer mishandeld op veld

Een voetballer van FC Vlotbrug uit Hellevoetsluis is vanmiddag mishandeld tijdens een duel met en in Simonshaven (Zuid-Holland). Een 28-jarige man uit Spijkenisse uit het team van Simonshaven is aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Dat heeft de politie gemeld.

De voetballer van FC Vlotbrug is meerdere malen in het gezicht geschopt en moest in het ziekenhuis aan zijn verwondingen worden behandeld.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Shorttrackdames in halve finale

De Nederlandse shorttrackdames hebben bij het olympisch kwalificatietoernooi een goede stap gezet richting Vancuver. Het bereikte in Montreal de halve finale.

Het Nederlandse team, bestaande uit Annita van Doorn, Liesbeth Mau Asam, Sanne van Kerkhof en Maaike Vos werd in hun serie tweede achter China. Nederland is daarmee zeker van een plek bij de eerste acht. Om naar de Spelen te mogen moet het team in het klassement over de kwalificatietoernooien in Montreal en Marquette in de top acht eindigen.

De mannenploeg, bestaande uit Niels Kerstholt, Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma en Freek van der Wart, had minder succes. Het lag lang op een goede koers, totdat Kerstholt onderuit ging bij een inhaalactie. Nederland eindigde uiteindelijk als twaalfde.

Venlo-incident nog altijd mysterieus

Zelfs bijna zeventig jaar na dato bestaan er nog vele mysteries rond het zogenoemde Venlo-incident. Dit Venlo-incident, waarbij enkele kopstukken van de Nederlandse en Britse geheime dienst door de SS werden ontvoerd uit een café in de Limburgse stad, leverde Hitler op 9 november 1939 het 'bewijs' dat Nederland met de Britten zou heulen.

Volgens burgemeester Hubert Bruls van Venlo vraagt men zich tot op de dag van vandaag af of er een verband bestaat met een aanslag op Hitler een dag eerder, en wat de relaties tussen de Britse en Nederlandse spionnen waren. Bruls zei dit, toen hij vandaag het eerste exemplaar van de op dvd verschenen documentaire "Het Venlo-incident 70 jaar na dato" in ontvangst nam.

Samensteller Jeroen van den Kroonenberg stelt dat de documentaire een goed beeld geeft van het Venlo-incident. De documentaire bevat naast verhalen van overlevenden en deskundigen ook uniek historisch materiaal uit de National Archives in Londen van de SIS, de Secret Intelligence Service. Deze informatie was volgens Van den Kroonenberg voorheen niet toegankelijk.

Aanstaande maandag wordt het Venlo-incident herdacht in de Limburgse plaats. De documentaire wordt dan uitgezonden door Omroep Venlo. Kijk op de website van die omroep voor een voorproefje.

Onverwachte dopingcontroles in betaald voetbal

Verschillende clubs uit het betaald voetbal zijn deze week onverwacht bezocht door dopingcontroleurs. Onder meer bij Vitesse en NAC Breda moesten spelers een controle ondergaan.

Afgelopen zomer conformeerde de FIFA zich als laatste grote sportbond aan de mondiale antidopingcontrole. Die maakt ook de 'out-of-competition' controles mogelijk.

"Het is vast even wennen voor de voetballers, maar zij maken nu mee wat al heel gewoon is in alle andere sporten", aldus directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit. Volgens de KNVB worden er per seizoen al honderd reguliere controles uitgevoerd. Bij 50 door loting bepaalde wedstrijden moet één speler per team na afloop naar een dopingcontrole.

Slowakije sluit grens Oekraïne om griep

Slowakije sluit op één na alle grensovergangen met Oekraïne vanwege de Mexicaanse griepepidemie. In Oekraïne zijn bijna 900.000 mensen besmet geraakt, van wie er ten minste 135 zijn overleden.

Bij de belangrijkste grensovergang Vysne Nemecke, die openblijft, worden artsen en hygiënisten gestationeerd. Zij moeten iedereen die de grens over wil, controleren op griepverschijnselen. Wie mogelijk besmet is mag niet verder.

De grens tussen Slowakije en Oekraïne is de oostelijke grens van de Europese Unie. Wie Slowakije binnenrijdt, kan via de open grenzen verder reizen naar de meeste landen in de EU, waaronder Nederland.

Slowakije sluit grens met Oekraïne om griep  (foto: ANP)

'Gepensioneerden lopen veel geld mis'

De financiële crisis en slecht beleid bij sommige pensioenfondsen kan gepensioneerden duur komen te staan. Dat blijkt uit berekeningen die het consumentenprogramma Kassa heeft laten maken door de Nederlandse Bond Pensioenbelangen. Enkele pensioenfondsen erkenden vandaag in het televisieprogramma dat de berekeningen kloppen.

Kassa keek naar de gevolgen van de herstelplannen van de vijf grootste pensioenfondsen die ruim 8,3 miljoen deelnemers vertegenwoordigen. Gepensioneerden kunnen bij een gemiddeld pensioen van 10.000 euro per jaar een bedrag tot 30.000 euro in 15 jaar mislopen.

Van de vijf grote fondsen kwamen PMT en ABP het slechtst uit de bus. Bij PMT lopen gepensioneerden in 15 jaar een bedrag van 30.004 euro mis. Bij het ABP lopen gepensioneerden 28.960 euro mis. Bij PME loopt het tekort op tot 26.416 euro, bij Zorg& Welzijn 12.607 euro en bij BPF Bouw 6.681 euro. Als het daadwerkelijke jaarlijkse pensioen hoger is dan 10.000 euro per jaar, dan lopen de tekorten evenredig op.

De betrokken pensioenfondsen wijten de nadelige gevolgen aan de financiële crisis. Veel andere kleinere pensioenfondsen deden het volgens Kassa wel goed. Hun deelnemers lopen geen pensioenuitkering mis. Het Pensioenfonds Landbouw bijvoorbeeld, belegde wel veilig, scoorde goed en hoefde dus geen herstelplan te maken.

Op een onbewoond eiland beste KvK-lied ooit

De fans van Kinderen voor Kinderen hebben Op een onbewoond eiland uitgeroepen tot beste nummer uit het dertigjarig bestaan van het kindermuziekfenomeen. Ruim vierduizend liefhebbers brachten de afgelopen maand hun stem uit op een van de vierhonderd liedjes van het koor, op de website van het VARA-programma.

Op een onbewoond eiland kwam in 1981 uit op de tweede plaat van het Hilversumse kinderkoor. Dagmar Brusse (12) en Bennie Ploeg (11) zongen over het heerlijke leven op een onbewoond tropisch eiland, waar je in je blote billen melk uit een kokosnoot drinkt en nooit van je fiets valt.

Het tropische eiland versloeg de grootste Kinderen voor Kinderenhit Waanzinnig gedroomd (stond in 1980 negen weken in de Top 40) en Wakker met een wijsje (1991). Op een onbewoond eiland hield destijds drie weken stand in de hitlijst, Wakker met een wijsje schopte het niet tot de Top 40.

De uitslag van de verkiezing van beste Kinderen voor Kinderennummer werd vandaag bekendgemaakt in een speciale VARA-uitzending ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van Kinderen voor Kinderen.

Componist van het beste Kinderen voor Kinderennummer ooit, Tonny Eyk, is trots op de titel. Ook is hij Kinderen voor Kinderen dankbaar. "Dankzij hen zijn we van die truttige kinderliedjes af." Houdt Kinderen voor Kinderen het nog dertig jaar vol? "De grote fout is dat ze te veel proberen om het hip te maken, dat ze altijd zo modern willen doen. Er is tegenwoordig veel meer aandacht voor de dansjes en aankleding dan voor de muziek. En de nummers zijn allemaal pop, terwijl er vroeger nog echt hele betekenisvolle cabareteske liedjes tussen zaten. Maar voorlopig zal het nog wel blijven bestaan, er is behoefte aan programma's als dit."

Op een onbewoond eiland beste KvK-lied ooit  (foto: ANP)

'Brede school werkt niet altijd als gewenst'

De zogenoemde brede scholen werken nog niet altijd zoals gewenst. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) zei dat vandaag op een vakbeurs voor professionals in het onderwijs, de kinderopvang en de jeugdzorg, de Kindvak.

Brede scholen zijn in een gebouw gevestigd met onder meer kinderopvang, welzijnswerk, muziekschool en/of sportvereniging. De bedoeling is dat die organisaties intensief samenwerken, maar dat gaat niet altijd even goed.

Volgens Dijksma komt dat door het grote aantal partijen dat meedoet en door wetten en regels die in de weg staan. Die samenwerking moet worden verbeterd, aldus de staatssecretaris. Daarvoor wil de ze een experimenteerwet gebruiken. Die geeft mogelijkheden binnen de regelgeving te experimenteren.

Dijksma verwacht dat de brede school in 2015 is uitgegroeid tot een voorziening waar kinderen vanaf tweeënhalf tot en met twaalf jaar terecht kunnen voor alles, van jeugdzorg tot bibliotheek.

'Brede school werkt niet altijd als gewenst'  (foto: ANP)

Deense 'BREIN' geeft het op

De Deense anti-piraterijorganisatie Antipiratgruppen, de Deense variant van Stichting Brein, heeft eerder vandaag bekendgemaakt het bijltje erbij neer te gooien. Zij stoppen per direct met hun werkzaamheden en zullen niet langer waken over de auteursrechten van de entertainmentindustrie.

Volgens eigen zeggen stoppen ze omdat het in Denemarken zo goed als onmogelijk is mensen veroordeeld te krijgen die gratis films, muziek, games en software downloaden.  Het lastigste is het rondkrijgen van het bewijs.  In Denemarken verwachten rechters concreet en sluitend bewijs en dat kan de Antipiratgruppen niet leveren.

Met ip-adressen en automatische fileherkenning neemt de rechtbank geen genoegen.  Van de vier zaken die vorig jaar zijn gevoerd eindigden er drie in vrijspraak.  De vierde zaak werd gewonnen, maar enkel omdat de beklaagde bekende.  Zonder bekentenis kun je iemand alleen veroordeeld krijgen als je die persoon op heterdaad betrapt, wat onmogelijk is zonder naast de persoon in kwestie te zitten en mee te kijken terwijl deze aan het downloaden is.

De Antipiratgruppen was sinds 2002 actief.  In Denemarken downloadt 70% van de jongeren tussen 15 en 25 jaar illegaal muziek, films en software.  Onder FOK! users ligt dat percentage overigens ruim boven de 90%.  In Nederland is het downloaden van films en muziek overigens nog niet strafbaar.

Uitslag Vitesse - VVV-Venlo

Vanavond stond er in de Eredivisie om 18:45 uur één wedstrijd op het programma. In Arnhem nam Vitesse het op tegen VVV-Venlo. Hieronder vind je de uitslag.

Vitesse - VVV-Venlo 2-0
38’ Stevanovic 1-0
90+4’ Claudemir 2-0

Toeschouwers: 18.615
Scheidsrechter: Winter
Stadion: Gelredome, Arnhem
Gele kaart: Molhoek, Stevanovic (Vitesse)

Opstellingen

Vitesse: Velthuisen, Verhaegh, Van Diermen, Van der Struijk, Jong-a-Pin, Claudemir, Molhoek, Kaya (Greene/64), Stevanovic, Hofs (Nilsson/75), Pluim (Büttner/86)

VVV-Venlo: Begois, De Regt, Van Kouwen, Paauwe, Auassar, Leemans, Honda, Van Dessel (Fleuren/81), Schaken (Takak/60), Calabro (Boymans/70), Ahahaoui

Federer, Djokovic in finale Basel

De finale van het ATP-toernooi in Basel gaat morgen tussen Roger Federer en Novak Djokovic.

Roger Federer klopte zijn landgenoot Marco Chiundelli met 7-6 en 6-3. Djokovic had het een stuk moeilijker tegen Radek Stepánek. Hij overleefde drie matchpoints maar trok de partij uiteindelijk met 6-7, 7-5 en 6-2 toch naar zich toe.

In de tweede set kwam Djokovic met 4-5 en 0-40 achter en leek uitschakeling zeer nabij. Met vijf punten op rij wist hij de game alsnog naar zich toe te trekken. Vervolgens brak hij de Tsjech voor het eerst in de partij waarna hij vervolgens doorstoomde naar zijn negende ATP-finale van 2009.

Italiaanse politie pakt maffiakopstuk op

De Italiaanse maffiabaas Luigi Esposito is vandaag gearresteerd. Dat meldden Italiaanse media. Esposito was een van de meestgezochte criminelen van Italië.

Esposito werd opgepakt in zijn villa in een luxe buitenwijk van Napels. Volgens justitie leidt hij de Nuvoletta-bende. In 2006 werd hij bij verstek veroordeeld tot negen jaar cel voor drugshandel en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni zijn de afgelopen achttien maanden ongeveer 3600 maffialeden opgepakt, onder wie vijftien van dertig meestgezochte criminelen. Vorige week arresteerde de politie drie broers die de Russo-clan, een van de machtigste maffiabendes, zouden leiden.

Italiaanse politie arresteert maffiabaas  (foto: ANP)

Kramer: "Het gaat elke dag beter"

Sven Kramer lijkt met de dag beter te gaan schaatsen. Maakte de Fries vorige week bij het NK afstanden in Heerenveen weinig indruk, nu bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Berlijn zette de Fries op de 5.000 meter de concurrentie weer op ruime afstand.

"Ik had al wel een beetje in gedachten om het hier te doen," zei Kramer die met zijn overwinning zich verzekerd weet van een ticket voor de Spelen in Vancouver. "Ik rijd harder dan vorig jaar op deze baan, het gaat elke dag een beetje beter. De laatste drie, vier rondes ging het niet zo makkelijk. Er is nog werk aan de winkel, ik wil nog beter worden. Ik ben niet op het niveau waar ik wil zijn, maar het gaat wel goed."

Schreuder maakt indruk op wisselslag

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden kortebaan in Moskou heeft Hinkelien Schreuder de 100 meter wisselslag gewonnen.

De Nederlandse zwom een tijd van 58,88 waarmee ze 0,37 verwijderd bleef van het wereldrecord van Therese Alshammar. Schreuder verbeterde wel haar eigen Nederlandse record.

Er werden vandaag ook drie wereldrecords gezwommen. Jessicah Hardy verbeterde haar eigen toptijd op de 50 meter schoolslag naar 29,36. Jevgeny Korotysjkin zwom het wereldrecord van Ian Crocker op de 100 meter vlinderslag met 48,99 uit de boeken. En op de 200 meter ruslag zwom George Du Rand 1.47,08. Daarmee was hij 0,76 sneller dan de oude toptijd van Markus Rogan van vorig jaar.

Bos steunt idee van heffing op banken

Minister Wouter Bos van Financiën steunt het idee om banken een verzekeringspremie te vragen waarmee de schade kan worden betaald als een bank in de problemen is gekomen. Dergelijke kosten komen nu nog vooral op het bord van de belastingbetaler.

"Een uitstekende gedachte" zei Bos vandaag na afloop van een G20-bijeenkomst in het Schotse St. Andrews waar de heffing werd besproken. De premie is volgens Bos nadrukkelijk iets anders dan de Tobin-tax, een belasting op financiële transacties, waarover de afgelopen jaren wel is gesproken. "We kijken nu naar een verzekeringsinstrument waardoor je de financiële sector zelf laat betalen voor de schade. Maar dat is geen algemene belasting op banken."

Achtergrond van de heffing is voor Bos ook dat er een straf moet komen op slecht gedrag van bankiers. "Want die hadden we niet in het huidige systeem. Economen noemen dat 'moral hazard"', aldus Bos. Daarbij blijven bestuurders, bankiers of topmensen in het zakenleven zelf buiten schot bij de risico's die ze nemen.

Bos steunt idee van heffing op banken  (foto: ANP)

[MotoGP] Stoner pakt pole in Valencia

Casey Stoner heeft de poleposition behaald voor de laatste MotoGP-race in het seizoen 2009. De Australiër reed op het circuit van Valencia een ronde in 1:32.256 en bleef daarmee Dani Pedrosa en Jorge Lorenzo voor. Wereldkampioen Valentino Rossi start slecht van plaats vier.

Stoner domineerde met de Ducati dit weekend alle vrije trainingen en zette in de kwalificatie met nog zes minuten te gaan een tijd neer waar geen van de anderen kan kon komen. Pedrosa kwam met nog twee minuten te gaan nog wel in de buurt, maar de Spanjaard kwam niet verder dan plaats twee. Lorenzo bleef zijn Yamaha-teamgenoot Rossi vier tiende voor. De Italiaan worstelt met zijn machine en verwacht niet dat hij zondag voor de overwinning kan gaan in Spanje.

Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Vandaag stond de negende speeldag in de zaterdaghoofdklasse op het programma. Hieronder de uitslagen.

Uitslagen hoofdklasse A:

ThuisUitUitslagen
ASWH TOGR 2-0
Capelle Scheveningen 2-1
DOTO ARC 0-0
FC Lisse Quick Boys 3-2
Katwijk Ter Leede afg
Noordwijk RVVH 2-0
Rijnsburgse Boys Barendrecht afg

Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. Capelle92734-10
2. Barendrecht81724-10
3. Rijnsburgse Boys81715-6
4. ASWH91619-16
5. ARC91511-10
6. Ter Leede81318-13
7. Katwijk81313-14
8. Quick Boys91319-19
9. FC Lisse91215-15
10. Noordwijk9911-14
11. Scheveningen9913-19
12. RVVH9913-22
13. DOTO928-27
14. TOGR904-22

Uitslagen hoofdklasse B:

ThuisUitUitslagen
Bennekom Sparta Nijkerk 0-3
DOVO Zwaluwen '30 1-3
Hoek Volendam 2-0
Jodan Boys GVVV 1-1
Kozakken Boys ODIN '59 2-1
SDC Putten LRC Leerdam uit
IJsselmeervogels Spakenburg 0-2

Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. Sparta Nijkerk92426-10
2. Hoek92015-8
3. Spakenburg91820-11
4. IJsselmeervogels91718-6
5. GVVV91418-14
6. Zwaluwen '3091317-18
7. DOVO91315-20
8. Kozakken Boys91216-17
9. LRC Leerdam81113-13
10. Jodan Boys9915-19
11. SDC Putten8713-21
12. ODIN '599614-22
13. Bennekom9612-21
14. Volendam9413-25

Uitslagen hoofdklasse C:

ThuisUitUitslagen
Berkum SC Genemuiden 0-4
CSV Apeldoorn PKC '83 3-1
Excelsior '31 ACV 0-1
Flevo Boys Nunspeet 3-0
Harkemase Boys Go-Ahead Kampen 6-0
HHC Hardenberg WHC 1-1
Staphorst Be Quick '28 0-1

Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. ACV91919-11
2. Excelsior '3191916-8
3. Harkemase Boys81619-8
4. Flevo Boys81615-9
5. Staphorst9129-10
6. CSV Apeldoorn91211-13
7. SC Genemuiden91117-15
8. Be Quick '2891111-15
9. Berkum81012-15
10. Nunspeet91013-23
11. WHC9917-19
12. HHC Hardenberg999-11
13. PKC '839914-18
14. Go-Ahead Kampen8614-21

[Fotoreportage] Dakar pre-proloog 2010

Vandaag heeft het jaarlijks terugkerende Dakar-evenement plaatsgevonden op het Eurocircuit in Valkenswaard. Deze editie stond volledig in het teken van het afscheid van Jan de Rooy.

Ondanks de slechte weersvoorspellingen begon de dag zonnig en al snel bleek dat de organisatie goed had geluisterd naar de kritiek van de laatste jaren en had men diverse zaken verbeterd.


Het Eurocircuit is er klaar voor

Als eerste kwamen de motoren op de baan. Het was al meteen duidelijk dat het circuit er voor de coureurs slecht bij lag omdat het de laatste dagen geregend had. De toeschouwers konden zich daardoor opmaken voor een leuke dag.


Zelfs de eerste coureurs hadden last van de modder

Aan de motorrijders bleek het niet te liggen, alhoewel er maar één deelnemer op zijn Dakar-motor reed, gingen al coureurs er wel voor. Frans Verhoeven ging er uiteindelijk met de overwinning vandoor.


Vol gas door de plassen

Bij de auto's draaide het toch vooral tussen Erik van Loon en Tonnie van Deijne. Beide coureurs gingen voor de overwinning, maar Van Deijne bleek uiteindelijk relatief eenvoudig de winst te pakken in zijn ex-fabrieks-Mitsubishi.


Erik van Loon in actie

Zoals de afgelopen jaren voelde ook Tonnie van Deijne ook met zijn nieuwe auto zich thuis op het Brabantse circuit en liet hij de toeschouwers spektakel zien.

Tonnie van Deijne drift door de bochten

Daarnaast reden er ook twee buggy's mee van McRae Racing. Deze buggy's zullen dit jaar voor het eerst deelnemen en de rally en bleken tevens de smaakmakers van de dag te zijn. Met name Jurgen van den Goorbergh en Tim Coronel zorgden voor mooie rondes.


Tim Coronel geeft vol gas op het circuit

Van den Goorbergh moest uiteindelijk een hoge prijs betalen voor zijn agresieve rijstijl. Zijn auto begaf het tijdens een oefenrondje gedurende het pauzeprogramma.


De buggy van Van den Goorbergh na afloop van de pre-proloog

Het geweld van de vrachtwagens was toch hetgeen de meeste toeschouwers voor kwamen. Met name het GINAF-fabrieksteam was dit jaar een publiekstrekker, mede door het niet deelnemen van Team De Rooy en MAN.


Een GINAF van het team van Wuf van Ginkel in actie

Het GINAF-team onder leiding van Wuf van Ginkel viel echter wat tegen. De coureurs hielden zich duidelijk in. Jan Lammers liet zien dat hij nog weinig in de vrachtwagen gereden had. De A1GP Nederland-teambaas kwam een aantal maal vast te zitten op het circuit en was verreweg de langzaamste van alle vrachtwagens. Een veel gehoorde vraag onder het publiek was dan ook of Frits van Eerd (eigenaar van Jumbo supermarkten en de oorspronkelijke coureur van de vrachtwagen, red.) niet toevallig eieren had achtergelaten in de vrachtwagen en deze was vergeten te bezorgen bij één van zijn supermarkten.


Jan Lammers had het moeilijk in de gele GINAF

De finale bij de vrachtwagens ging verrassend tussen Johan Elfrink en Paul Verheijden. Waar de andere vrachtwagen coureurs het rustig aan deden, lieten beide rijders zien wat zij in de regen in huis hadden.


Johan Elfrink in zijn Mercedes-vrachtwagen

Uiteindelijk moest Verheijden het onderspit delven, maar de verrassende prestaties op het circuit in Valkenswaard doen hoop groeien op een mooie stunt in Zuid-Amerika.


Verheijden probeert Elfrink bij te benen

Het hele evenement stond in het teken van het afscheid van Jan de Rooy. De Brabantse coureur die de Dakar groot heeft gemaakt in Nederland dankzij zijn opmerkelijk prestaties in de jaren tachtig, besloot twee maanden geleden te stoppen met de Dakar. Als afscheid reed de coureur enkele rondjes met zijn vrachtwagen van 2009 waarmee hij deel nam aan de Afrika-race. De Rooy had er dan ook erg veel zin in en gaf vol gas.


Jan de Rooy vliegt over het circuit

Ondanks de regen nam het publiek luid afscheid van de Brabander die er zeer van onder de indruk leek te zijn.


Het publiek nam afscheid van Jan de Rooy

Als afsluiter reed De Rooy nog een tweetal ererondjes met de welbekende DAF Turbotwin waarmee hij furore maakte (Video) door in 1988 Ari Vatanen in te halen op volle snelheid.


De Turbotwin in actie


Jan de Rooy was aan het genieten voor de laatste maal achter het stuur

Ter afsluiting werd de Brabander nog op het podium gehuldigd door een medewerker van de organisatie van de Dakar, de ASO, die speciaal voor de coureur naar het circuit gekomen was. De Rooy was emotioneel toen hij het cadeau in ontvangst nam.


Jan de Rooy ontvangt het cadeau van de ASO

'Iran laat buitenlanders vrij'

Iran heeft vandaag een journalist van het Franse persbureau AFP vrijgelaten. Eerder zouden al twee Duitsers en een Canadees zijn vrijgelaten. Dat meldde AFP op basis van informatie van het Iraanse staatspersbureau IRNA.

De journalist en meer dan honderd anderen werden opgepakt tijdens protesten van de oppositie naar aanleiding van de herdenking van de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran op 4 november 1979. Duizenden mensen gingen woensdag de straat op vanwege de herdenking. De oppositie greep de gelegenheid aan om te protesteren tegen het bewind. Buitenlandse correspondenten was verboden verslag te doen van de gebeurtenissen.

Van de 109 arrestanten werden er 47 later vrijgelaten. Onder de arrestanten waren meerdere buitenlanders, onder wie de twee Duitsers, twee journalisten uit Canada, een uit Japan en een Deense student journalistiek.

'Iran laat buitenlanders vrij'  (foto: ANP)

Maarten van Rossem lijstduwer PvdA Utrecht

Historicus en VS-deskundige Maarten van Rossem is lijstduwer voor de PvdA in Utrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen. Die worden gehouden op 3 maart volgend jaar. Van Rossem liet vandaag weten hiermee 'een signaal van protest' af te willen geven 'tegen de huidige politieke stemming in Nederland'.

"Het gaat me er niet om of de gemeente Utrecht mijn straat wel goed schoonmaakt - wat overigens niet het geval is - maar ik wil kiezers aan het denken zetten", zei Van Rossem.

Volgens de historicus laten Nederlanders hun stemgedrag te veel bepalen door 'dagkoersen'."Als je als politicus een beetje blits uit de bocht komt in een talkshow kan je de volgende dag zo maar rekenen op vier, vijf zetels extra in de peilingen", aldus Van Rossem.

Maarten van Rossem lijstduwer PvdA Utrecht  (foto: ANP)

Italië leidt in finale Fed Cup

Italië heeft in de finale van de Fed Cup na de eerste wedstrijden een 2-0 voorsprong genomen. De tennissters Flavia Pennetta als Francesca Schiavone wonnen in Reggio Calabria hun partijen.

De Verenigde Staten is na het afzeggen van Serena Williams afgereisd met een B-ploeg. Pennetta rekende met 6-3 en 6-1 af met Alexa Glatch, terwijl Schiavone Melanie Oudin klopte met 7-6 (2) en 6-2. Zondag volgen nog twee enkelspelen en een dubbelspel.

De Zeeuw meldt zich af bij Oranje

Demy de Zeeuw zal niet meedoen aan de oefenwedstrijden van Oranje tegen Italië op 14 november en Paraguay op 18 november. De middenvelder van Ajax ondergaat een ingreep aan de amandelen en heeft zich daarom afgemeld bij bondscoach Bert van Marwijk.

Zondag zal De Zeeuw met Ajax nog wel in actie komen uit tegen FC Twente. Daarna zal hij zich melden in het ziekenhuis. Van Marwijk het AZ-speler David Mendes da Silva opgeroepen als vervanger.

[WB] Winst voor Nesbitt, brons Timmer

Christine Nesbitt is de winnares geworden van de eerste wereldbekerwedstrijd over 1.000 meter. De Canadese versloeg in Berlijn de Japanse Nao Kodaira en Marianne Timmer, die beslag legde op de derde plaats.

Marianne Timmer was de eerste Nederlandse op de baan en zette een goede 1.16,12 neer. Echter werd ze in haar rit wel verslagen door de Japanse Nao Kodaira, die twee tienden sneller reed. De winnares van de 500 meter, Beixing Wang, viel met 1.17,28 in de zevende rit enigszins tegen.

De Nederlands kampioene op de 1.000 meter, Annette Gerritsen zette 1.16,72 neer en bleef daarmee ver verwijderd van een plek op het podium. Daarna deed de Canadese Christine Nesbitt een gooi naar de zege, door een geweldig nieuw baanrecord neer te zetten. Haar 1.15,41 bleek de winnende tijd te zijn.

Tegenvallend was het optreden van Anni Friesinger-Postma, die een 1.17,83 neerzette. Daarmee was ze nog wel een seconde sneller dan haar opponente Laurine van Riessen. In de laatste rit zette Boer nog een 1.16,63 neer, wat haar een vierde plaats achter Marianne Timmer opleverde.

Uitslag 1.000 meter

#NaamNat.Tijd
1Christine NesbittCAN1:15.41
2Nao KodeiraJPN1:15.92
3Marianne TimmerNED1:16.13
4Margot BoerNED1:16.64
5Brittany SchusslerCAN1:16.71
6Annette GerritsenNED1:16.72
7Monique AngermüllerDUI1:16.84
8Heather RichardsonUSA1:16.96
9Beixing WangCHN1:17.28
10Sayuri YoshiiJPN1:17.34
23Laurine van RiessenNED1:18.83

Sekspartij te volgen via omroepinstallatie metro

Metropassagiers konden afgelopen donderdag op het Londense metrostation West Ham meegenieten van een potje seks. Via de omroepinstallatie werden de reizigers deelgenoot gemaakt van het liefdesspel van een onbekend gebleven koppeltje dat nota bene de volle avondspits uitkoos als het moment om de nodige lichaamssappen uit te wisselen.

Volgens een woordvoerder waren de geluiden zeker niet afkomstig van personeelsleden van het Londense openbaar vervoerbedrijf. "Wellicht ligt de oorzaak bij een interferentie op ons omroepsysteem. Onze mensen hebben de luidsprekers meteen uitgeschakeld", aldus de zegsmanDe geluiden lieten in elk geval bar weinig over aan de verbeelding. "Het klonk echt alsof het koppel er met volle teugen van genoot", zo liet een passagier weten.

De passagiers van de metro die op het moment dat de geluiden door het station schalden aldaar aankwam hebben naar verluidt een kleine vertraging opgelopen: de metro bleef namelijk net even iets langer op het station stilstaan dan gebruikelijk.

Met dank aan DJMO voor de submit.

ITF erkent schorsing Belgische tennissers

De internationale tennisfederatie (ITF) heeft laten weten achter de schorsing van Yanina Wickmayer en Xavier Malisse te staan. De bond is namelijk van mening dat het duo de antidopingregels heeft overtreden.

"Wij erkennen en respecteren de beslissing van het Vlaams Doping Tribunaal," liet het ITF in een verklaring weten. "Wickmayer en Malisse hebben zich niet aan de WADA-code gehouden. We zullen de nodige stappen ondernemen om de schorsing uit te voeren. Die schorsing loopt af op 4 november 2010."

Obama looft moed van helpers op legerbasis

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de moed geprezen van mensen die in actie zijn gekomen tijdens en na de dodelijke schietpartij op een legerbasis in Texas. Hij deed dat in zijn wekelijkse radio- en internetboodschap die vandaag wordt uitgezonden.

Amerika heeft "het ergste" gezien van wat mensen kunnen doen, maar ook "het beste". Militairen en burgers zijn de gewonden te hulp geschoten, hebben hun kleren aan stukken gescheurd om wonden te verbinden en hebben de schutter neergeschoten terwijl ze zelf gewond waren, aldus Obama.

Bij de schietpartij kwamen eergisteren dertien mensen om het leven en vielen circa dertig gewonden. De dader, een 39-jarige moslim die als psychiater in het leger werkzaam was, ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

Obama prijst helpers op legerbasis  (foto: ANP)

[SF] Uitslag kwalificatie Jarama

Sébastien Bourdais heeft in het laatste weekend van de Superleague Formula in 2009 de poleposition voor zich opgeëist. De Fransman die voor Sevilla rijdt versloeg in Jarama in de finale Anderlecht-coureur Yelmer Buurman met slechts 0,006.

In de eerste kwalificatiegroep was het doorgaan van Nelson Panciatici de enige verrassing. De tweede groep bevatte de favorieten en het was dan ook opvallend dat titelkandidaten Craig Dolby en Adrián Vallés uitgeschakeld werden. Zij zagen ook Carlo van Dam niet verder komen dan plaats achttien. Ho-Pin Tung en Buurman gingen wel door.

De eerste kwartfinale zorgde voor een verrassing, want de snelste man uit de eerste kwalificatiegroep Max Wissel verloor verrassend van Buurman. Tung strandde in zijn kwartfinale omdat hij in de eerste bocht al door het grid ging. De volgende tegenstander van Buurman was Antonio Pizzonia. De Nederlander reed een ijzersterke laatste sector, waardoor hij de Braziliaan het nakijken gaf. Daarna was Bourdais in de finale nipt te sterk.

Uitslag kwalificatie Jarama

Pos. Rijder Team Tijd
1 S. Bourdais Sevilla FC 1:20.397
2 Y. Buurman Anderlecht 1:20.403
3 E. Guerrieri Olympiacos 1:21.141
4 A. Pizzonia Corinthians 1:20.720
5 H. Tung Galatasaray 1:48.061
6 G. Pantano AC Milan 1:21.259
7 N. Panciatici Olympique Lyonnais 1:21.362
8 M. Wissel FC Basel 1:20.433
9J. Jousse AS Roma 1:20.024
10C. Dolby Tottenham Hotspur 1:20.009
11K. Andersen FC Midtjylland 1:20.174
12P. Petiz Sporting Clube de Portugal 1:20.233
13J. Martin Rangers FC 1:20.211
14A. Valles Liverpool FC 1:20.424
15T. Gommendy FC Porto 1:20.527
16E. Bernoldi Flamengo 1:20.497
17M. de Villota Atletico de Madrid 1:21.870
18C. van Dam PSV Eindhoven 1:20.909

Prijswinnaars F1-voorspeller

Afgelopen jaar hebben jullie mee kunnen doen met de FOK! F1-voorspeller. Het Formule 1-seizoen is afgelopen en daarom hoog tijd om de prijswinnaars bekend te maken. Gisteren is de eindstand al bekend gemaakt.

FOK! mocht van Bleekemolens Race Planet een Coca-Cola ZERO Race Experience voor twee personen weggeven. Mist mag een dag lang met een vriend of vriendin in allerlei auto's over het circuit van Zandvoort rijden.

De winnaars van het jaarabonnement op Formule 1, het blad voor de Formule 1-fan! Beschikbaar gesteld door: Formule 1 zijn geworden:
wafelijzer
MSNMGH
eNGine10

Tot slot mochten we voor de nummers vijf tot en met veertien nog twee kartheats weggeven bij Bleekemolens Race Planet Indoor Kartbanen. Deze prijzen zijn gewonnen door:
RemyRR
Charrel
urahara
ElmarO
micro86
Juppy
Barbewire
JB83
sasquatsch
Zaff

Mocht je gewonnen hebben, dan vragen we je jouw gegevens te mailen naar sport[at]fok.nl om te zorgen dat je de gewonnen prijs ontvangt.

Prijswinnaars gefeliciteerd!!!

[WB] Winnende Kramer naar Spelen

Sven Kramer heeft zich door het winnen van de 5.000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn geplaatst voor de Olympische Spelen. In de Duitse stad won Kramer met een tijd van 6.14,69 . Achter Kramer werd Harvard Bøkko tweede, voor Bob de Jong.

Na zes ritten was de beste tijd neergezet door de Rus Ivan Skobrev, die met 6.23,40 het snelste was voor Chad Hedrick (6.26,92). Een aparte verschijning op de baan was de Zwitser Roger Schneider. Hij probeerde een nieuwe techniek uit, waarbij hij op de rechtse stukken altijd zijn ijzers op het ijs hield. Het leverde hem geen spectaculaire tijd op, want met een tijd van boven de zeven minuten werd hij laatste.

Na de dweil deed Koen Verweij een poging om onder de tijd van Skobrev te duiken. Na een snelle start stortte hij echter iets in, waardoor hij uiteindelijk met 6.24,22 net tekort kwam. Harvard Bøkko was met 6.17,17 de eerste die sneller was dan Skobrev. Ook zijn tegenstander Carl Verheijen (6.21,91) reed sneller dan de Rus.

Nadat Wouter Olde Heuvel (6.23,07) en Enrico Fabris (6.25,84) niet aan de toptijden kwamen, was het tijd voor Sven Kramer en Bob de Jong in de laatste rit. De Jong werd op de eerste kruising geraakt door Kramer, die uit de buitenbocht kwam. De Jong werd echter niet gediskwalificeerd. Kramer reed constant net iets sneller in de rondetijd dan de tijd van Bøkko en won uiteindelijk met 2,5 seconde voorsprong, waarmee hij zich plaatste voor de Olympische Spelen in Vancouver. Bob de Jong werd uiteindelijk derde.

Uitslag 5.000 meter

#NaamNat.Tijd
1Sven KramerNED6.14,69
2Havard BøkkoNOR6.17,17
3Bob de JongNED6.19,22
4Carl VerheijenNED6.21,91
5Wouter Olde HeuvelNED6.23,07
6Ivan SkobrevRUS6.23,40
7Koen VerweijNED6.24,22
8Shani DavisUSA6.24,99
9Enrico FabrisITA6.25,84
10Chad HedrickUSA6.26,92

Sky probeert nog altijd Wiggins binnen te halen

Team Sky heeft nog altijd niet de hoop opgegeven dat Bradley Wiggins volgend seizoen voor hun formatie rijdt. Volgens The Guardian zijn de managers van Sky en Gamin, de huidige ploeg, nog steeds in onderhandeling over een vergoeding voor de nummer vier van de Tour de France.

Wiggens heeft nog een contract voor een jaar bij Garmin, maar wil graag voor Sky gaan rijden. Garmin wil de Brit naar verluidt alleen laten gaan als Sky een vergoeding ter hoogte van zijn jaarsalaris (¤400.000) betaald. Team Sky zou aanvankelijk gisteren de selectie voor 2010 bekend maken. Omdat het Wiggins nog niet kan presenteren is dit nieuws uitgesteld. Op maandag 23 november zal de ploeg zijn laatste zeven namen bekend maken

Eén van die zeven namen zal Dario Cioni zijn, die overkomt van Liquigas. Zijn ploeg- en landgenoot Nibali blijft, ondanks een aanbod van een miljoen van Sky, zijn ploeg wel trouw.

Frankrijk in de ban van 'miljoenendief'

Terwijl de Franse autoriteiten jagen op een geldloper die er met ongeveer 11 miljoen euro vandoor ging, heeft de dief op internet al een heldenstatus bereikt. Dat meldden Franse media vandaag.

Op onder meer de netwerksite Facebook wordt de 39-jarige Tony Musulin toegejuicht, omdat hij zonder gebruik van geweld met een bom duiten de autoriteiten te slim af is geweest. Ook zijn er T-shirts te koop met een afbeelding van Musulin, de "beste chauffeur van 2009".

Toen twee nieuwe collega's met geld een bank in Lyon binnen liepen, ging de ervaren Musulin er eergisteren in de gevulde gepantserde auto vandoor. Het gps-systeem en de telefoonverbinding van het voertuig waren uitgeschakeld. De auto werd enkele uren later in een verlaten gebied nabij een treinspoor teruggevonden. De autoriteiten vermoeden dat hij in het buitenland zit, maar vooralsnog ontbreekt elk spoor.

[WB] Gerritsen: "Het moet agressiever"

Annette Gerritsen kijkt met een tevreden gevoel terug op de eerste 500 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn. De Ilpendamse eindigde net naast het podium als vierde, maar zag wel dat het gat naar de top verkleind is.

"Net naast het podium, jammer. Maar het was een goede race, zeker als je bedenkt dat ik begin deze week nog wat ziekjes was. Wel verlies ik te veel terrein op de laatste 200 meter. Dat mag nog wel een stuk agressiever, aldus Gerritsen.

Later vandaag komt Gerritsen, Nederlands kampioene op de 500, 1.000 en 1.500 meter, nog in actie op de 1.000 meter.

Student uit openlijk kritiek op Khamenei

In Iran is de 25-jarige wiskundestudent Mahmoud Vahidnia plots beroemd geworden. In een bijeenkomst waar de Hoogste Leider van het land, ayatollah Ali Khamenei, vragen van studenten beantwoordde gaf Vahidnia openlijk kritiek op het bewind van de ayatollah.

De student zei dat de Hoogste Leider "tot een groots idool" verheven is en dat de ayatollah boven kritiek staat. In een toespraak van tien minuten veroordeelde hij de brute aanpak van de demonstraties na de verkiezingen en bekritiseerde hij de staatsomroep, IRIB, voor het verdraaien van de waarheid. Hij bewaarde zijn grootste kritiek – direct gericht op de ayatollah zelf – voor het eind.

"Ik begrijp niet waarom het in dit land niet toegestaan is om welke kritiek dan ook op u te uiten", zei hij. "In de afgelopen drie tot vijf jaar heb ik de kranten dagelijks gelezen. Ik heb echter geen enkele kritiek op u gelezen, niet eens van de Raad van Deskundigen", die theoretisch de macht hebben om de leider af te zetten. "Zou ons systeem geen betere kans van slagen hebben als we het gebruik van geweld tot een absoluut minimum proberen te beperken?", vroeg hij retorisch.

De jongen is direct tot held uitgeroepen door diverse kritische sites. Daarnaast wordt hij door de hardliners getolereerd, omdat Khamenei de kritiek hartelijk tot zich nam. De Leider: "Denk niet dat ik het vervelend vind om dit soort toespraken te horen. Nee, ik zou zelfs ongelukkig worden als ze niet worden gemaakt. Over het gebrek aan kritiek op de leider, vertel jij ze dan kritiek te leveren. Ik verwelkom kritiek. Er is kritiek en nog aardig veel ook. Ik ontvang en begrijp die kritiek."

Of de student het begin van weer nieuwe geluiden van hervorming is, is niet bekend, maar wel heeft hij een grens doorbroken waar jaren niet aan getornd werd: directe kritiek op een aanwezige Khamenei. Hij studeert een week na de toespraak nog steeds en is niet gearresteerd. Khamenei heeft het incident uitgebreid op zijn website behandeld en herhaalt dat hij werkelijk kritiek verwelkomt.

Huta Galung weer in finale Future-toernooi

Voor de tweede week op rij heeft Jesse Huta Galung de finale bereikt van een future-toernooi in Turkije. In de halve finale van het toernooi in Antalya won hij van Piotr Gadomski met 6-4 en 6-2.

In de finale van morgen stuit Huta Galung op de Roemeen Andrei Mlendea. Vorige week was Mlendra ook al de tegenstander van Huta Galung in de finale, toen won de Nederlander overtuigend met 6-1 en 6-1.

Rutten: "Vukovic klopt op de deur"

De goede ontwikkeling van Jagos Vukovic is Fred Rutten, trainer van PSV, niet ontgaan. Dit liet de oefenmeester van de ploeg uit Eindhoven weten. De 21-jarige verdediger, die afgelopen donderdag zijn Europa League-debuut maakte, wordt dit seizoen gehuurd van FK Rad.

"In het begin hebben we even op de rem moeten staan ten aanzien van zijn belasting. Hij komt uit een ander voetbal- en trainingsklimaat, moest wennen en neigde naar pijntjes die daarmee te maken hadden. Nu begint hij op de deur te kloppen. Dat zie je ook in de wedstrijden van Jong PSV. We zijn content over waar hij nu staat," liet Rutten in een reactie weten.

Naturalisatie brengt schaatsers in problemen

Vijf Nederlandse marathonschaatsers zitten in de problemen. Het gezelschap wil graag met een Kazachs paspoort naar de Olympische Spelen in 2010. Afgelopen zomer ontvingen zij de nationaliteit in kwestie, waarmee ze formeel geen Nederlander meer zijn.

Vorige maand deden Rob Hadders, Robert Bovenhuis, Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld mee aan de afstandkampioenschappen in Kazachstan, waar men niet onverdienstelijk rond reed. Zo werden de eerste, tweede en derde plaats op de vijf kilometer bezet door één van deze heren.

Het gezelschap is altijd in de veronderstelling geweest dat men een dubbele nationaliteit had. Dit blijkt echter niet zo te zijn. Wanneer iemand op vrijwillige basis van nationaliteit verandert, dan vervalt automatisch de Nederlandse. Daarnaast hebben zij geen verblijfsvergunning, waardoor ze nu illegaal in ons land verblijven.

Kijk voor meer schaatsnieuws op FOK!sport!

IJdele boef niet tevreden met opsporingsfoto

Een door de politie gezochte man heeft een Britse krant een foto van zichzelf opgestuurd omdat hij niet tevreden was over de opsporingsfoto die eerder was afgedrukt. De 23-jarige ijdeltuit, die gezocht wordt voor inbraak, poseert op zijn foto uitgerekend voor een politieauto.

De politie in Wales had de oude 'onvoordelige' foto aan lokale media verspreid voor tips die leiden tot zijn aanhouding. De krant South Wales Evening Post drukte de foto af, net als de nieuwe foto waarop hij beter te zien is.

De politie is blij met de hulp uit onverwachte hoek. "Hij denkt dat hij slim is, maar we zullen hem snel hebben. Wat een idioot", citeerde de krant Daily Mail een van de inspecteurs die betrokken is bij het onderzoek.

Boom gaat voor debuut in Tour

Als het aan Lars Boom ligt, maakt hij in 2010 zijn debuut in de Tour de France. Dit heeft de voormalige veldrijder laten weten. In datzelfde jaar zal hij tevens zijn eerste volledige seizoen op de weg gaan rijden.

Het voorseizoen van Boom staat vooral in het teken van de kasseienklassiekers Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. "Maar ook de semi-klassiekers voor die tijd," aldus de renner, die zich ook realiseert dat de concurrentie binnen Rabobank groot is. "Al zal ik me eerst gewoon in de selectie moeten rijden, het is volgens mij niet zo dat ik als vanzelfsprekend een plek voor die wedstrijden heb."

Bovendien zou Boom graag zijn debuut in La Grande Boucle willen maken. "Ik wil heel graag de Tour rijden, maar dat lijkt me logisch," liet hij weten. De renner zal komend jaar dus nauwelijks in het veldrijden, zijn vorige discipline, te zien zijn. "Ik heb een paar ritten op televisie gezien, maar ben niet gaan kijken. Denk ook niet dat ik dat ga doen. Wel zal ik er misschien een aantal rijden; in elk geval het Nederlands kampioenschap."

Geen duidelijkheid in zaak Valverde

Alejandro Valverde weet nog altijd niet of hij al dan niet wordt geschorst door de UCI. Het internationaal sporttribunaal (CAS) zou op 15 november een uitspraak doen, maar heeft dit tot nader order uitgesteld,

Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) heeft Valverde al geschorst voor wedstrijden op Italiaanse bodem, omdat Piti betrokken zou zijn van Operacion Puerto. Hierdoor kon Valverde afgelopen zomer niet meedoen aan de Tour de France, omdat deze deels over Italiaans grondgebied liep.

Het CONI claimt bloed van Valverde uit de Tour van vorig jaar te kunnen linken aan bloedzakken die in 2006 bij de Spaanse dopingdokter Fuentes gevonden zijn te kunnen linken. Wanneer het CAS het Italiaanse besluit bekrachtigd had, zou het UCI een wereldwijde schorsing uit kunnen spreken.

Uitsluiting uit CL dreigt voor Glasgow Rangers

Er bestaat een mogelijkheid dat Glasgow Rangers de komende jaren niet meer in de Champions League mag uitkomen. De oorzaak hiervan zijn de rellen rondom het duel tegen Unirea Urziceni. Mocht de Schotse formatie daadwerkelijk gestraft worden, dan zullen de gevolgen groot zijn.

"Uitsluiting van Europees voetbal is een grote ramp voor de club," liet Walter Smith, manager van Glasgow Rangers, weten. Afgelopen woensdag gingen fans van de Rangers op de vuist met stewards van Unirea Urziceni. In de afgelopen vier jaar brachten diezelfde supporters hun ploeg ook al in diskrediet, waardoor men nu moet vrezen voor uitsluiting van de Champions League. Eerder ging het ook al mis tijdens de ontmoetingen met Villarreal en Osasuna.

De Europese voetbalbond (UEFA) heeft inmiddels een onderzoek naar het gedrag van de supporters van Glasgow Rangers gestart. Ook Unirea Urziceni kan wellicht een straf tegemoet zien, aangezien de organisatie zeer slecht geregeld was. Daarnaast wordt het de Roemeense club erg kwalijk genomen dat de politie hardhandig omging met de bezoekende fans.

[WB] Wang pakt zege op 500 meter

Beixing Wang is er, tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn, in geslaagd om de 500 meter op haar naam te schrijven. De Chinese liet een tijd van 37,85 seconden noteren. Hiermee bleef ze Jenny Wolf (38,04 seconden) en Nao Kodaira (38,19 seconden) voor.

Annette Gerritsen en Margot Boer vielen net naast het podium. Zij klokten respectievelijk 38,29 seconden en 38,35 seconden. Ook Marianne Timmer bereikte de top tien en deed 38,42 seconden over de kortste afstand.

Thijsje Oenema was vandaag de minst goede Nederlandse en werd 21e. Zij kwam na 38,99 seconden over de finish.


Uitslag 500 meter, vrouwen:

#NaamLandTijd
1Beixing WangChina37,85
2Jenny WolfDuitsland38,04
3Nao KodairaJapan38,19
4Annette GerritsenNederland38,29
5Margot BoerNederland38,35
7Marianne TimmerNederland38,42
21Thijsje OenemaNederland38,99

Stand in de wereldbeker:

#NaamLandAantal punten
1Beixing WangChina100
2Jenny WolfDuitsland80
3Nao KodairaJapan70
4Annette GerritsenNederland60
5Margot BoerNederland50
7Marianne TimmerNederland40
21Thijsje OenemaNederland4

Benítez: "Geen Spanje voor Torres"

Fernando Torres komt volgend weekend mogelijk niet in actie voor Spanje, dat dan een oefeninterland tegen Argentinië speelt. Dit heeft de trainer van de Spanjaard, Rafael Benítez, laten weten. De aanvaller van Liverpool heeft namelijk last van zijn lies.

Benítez heeft de Spaanse voetbalbond inmiddels laten weten dat de spits niet geselecteerd mag worden. Opvallend is echter wel dat Torres wel deel uit maakt van de selectie, die het maandag a.s. tegen Birmingham City moet opnemen.

Boek: Karen Maitland - Het gezelschap van leugenaars

Het gezelschap van leugenaars is een boek dat opvalt door de intrigerende titel, maar zeker ook door de erg mooie vormgeving van de cover. De angstaanjagende wolvenkop met daarin symbolen van ellende, ziekte en dood geeft je niet de indruk dat dit een fijn boek is met een happy einde. Deze historische thriller van auteur Karen Maitland straalt geen 'feel good'-gevoel uit. Niet geschikt voor een onbezorgde zonvakantie.

En toch is het dat allemaal wel. Een fijn boek, geschikt voor welke vorm van vakantie dan ook. Alleen dat happy einde...

Sulejmani hoopt nog altijd op goede vorm

In de zomer van 2008 betaalde Ajax ruim zestien miljoen euro voor de diensten van Miralem Sulejmani, die van sc Heerenveen overkwam. Een jaar later is de Serviër er nog altijd niet in geslaagd om een basisplaats te bemachtigen. Ondanks alles houdt de speler toch hoop.

"Ik krijg veel vragen over het enorme bedrag dat Ajax voor mij moest betalen. Uiteindelijk vind ik het toch een eer om de duurste speler te zijn die Ajax ooit heeft gekocht," liet Sulejmani in een reactie weten. "Het moet mogelijk zijn om mijn vorm van Heerenveen terug te krijgen en hier te spelen en te scoren zoals ik daar deed."

"Ik kijk soms YouTube-filmpjes van mezelf. Het is voor iedere speler goed om te herinneren waartoe je in staat bent. Dan zie ik mezelf bij Heerenveen goals maken op veelal dezelfde wijze. Op snelheid langs tegenstanders en dan vanaf links in de rechterhoek scoren. Ik moet dat weer vaker gaan doen."

Dit seizoen kwam Sulejmani tien keer in actie. In deze wedstrijden was de aanvaller twee keer trefzeker.

TCA naar rechter om valse daklichten

De Amsterdamse taxicentrale TCA stapt naar de rechter om taxichauffeurs aan te pakken die niet voor de centrale rijden, maar wel een daklicht van TCA op hun auto hebben. TCA-directeur Richard van der Veen bevestigde vandaag een bericht hierover in Het Parool.

Van der Veen schat dat in Amsterdam meer dan tweehonderd chauffeurs met een vals TCA-teken op het dak van hun auto rondrijden. De chauffeurs hebben oude, afgedankte TCA-daklichten gekocht of ze hebben het nieuwe logo vervalst. Met het valse teken hopen zogenoemde vrije rijders op een beter imago bij klanten.

De afgelopen weken maakte TCA tientallen foto's van taxi's met een vervalst daklicht. Tegen negen van deze rijders begint de centrale nu een rechtszaak.

'Chelsea jaagt op De Guzman en Honda'

Chelsea lijkt vooralsnog geen last te hebben van de economische crisis. De ploeg uit Londen heeft flink wat spelers op het oog. Onder hen zijn ook Jonathan de Guzman (Feyenoord) en Keisuke Honda (VVV-Venlo).

Naast het eerdergenoemde duo zouden The Blues ook geïnteresseerd zijn in de diensten van Alex Teixeira en Angel Di Maria (beide Benfica). Zij staan bovenaan het lijstje van de voetbalgrootmacht uit Londen.

Verder zouden ook gerenommeerde spelers als Franck Ribéry, Daniele De Rossi en David Villa op de shortlist staan. Tot slot heeft de club van trainer Carlo Ancelotti Sergio Agüero (Atletico Madrid), Adam Johnson (Middlesbrough) en Emile Heskey (Aston Villa) op de korrel.

Het mag eigenlijk geen verrassing zijn dat Chelsea zich in de winterstop wil gaan versterken. Gisteren werd namelijk bekend gemaakt dat het transferverbod voor de Londenaren voorlopig is opgeschort. Hierdoor is het voor de ploeg uit de Premier League mogelijk om tot de definitieve uitspraak spelers te blijven kopen.

Rock Band 3 zal je muziek leren spelen

We hebben jullie al eerder verteld dat Rock Band 3 onderweg is. Vandaag krijgen we wat meer informatie. Dhani Harrison van Harmonix meldt ons vandaag dat hij de controllers zo realistisch wil maken dat je muziek zult leren spelen tijdens het spelen van de game. Hij zegt dat het wel een paar jaar nodig zal hebben, maar het komt er wel aan.

"I'm working on Rock Band 3 and making the controllers more real so people can actually learn how to play music while playing the game. Give me a couple years, it's going to happen." - Dhani Harrison, Harmonix/George Harrison's son

Rokende trendsetters gebruikt als marketing

Tabaksfabrikant Imperial Tobacco geeft jonge, creatieve mensen sloffen sigaretten in ruil voor marketingideeën. Volgens het Britse bedrijf mag dit, maar hoogleraren spreken van een strafbaar feit. De stichting tegen roken Stivoro reageerde vandaag geschokt.

Uit een artikel in NRC Handelsblad wordt duidelijk dat zestig (38 mannen en 22 vrouwen) jongeren elke maand worden voorzien van twee sloffen Gauloises. De jongeren van 21 jaar en ouder werken allemaal in de creatieve sector. Zij hebben een baan als modeontwerper, reclamemaker of muzikant. Op feestjes roken zij Gauloises.

In het dagblad ontkent een woordvoerder van de tabaksfirma dat de jongeren zogenoemde seeders zijn, trendsetters die bepaalde producten krijgen aangeboden in de hoop dat anderen het gedrag kopiëren. De jongeren denken juist wel dat zij hierom sigaretten krijgen.

Rokende trendsetters gebruikt als marketing  (foto: ANP)

Gigantisch veel New Super Mario Bros. Wii beeldmateriaal

Vandaag is een goede dag voor 'New Super Mario Bros. Wii'-fans. We hebben namelijk meer dan twintig minuten beeldmateriaal voor jullie kunnen vinden. In deze trailers zijn een verschillende levels, Super Guide en een boel meer te zien. Scroll snel naar beneden om ze te zien! Let echter wel op. Het filmpje wil soms op bepaalde momenten freezen. New Super Mario Bros. Wii is op 15 november uit in Amerika. De Europese release volgt op 20 november.
Een boel Pokémon in 'PokéPark Wii'-trailer

PokéPark Wii is een game die is gebaseerd op de attractiepark PokéPark. In de game bestuur je Pikachu. Pikachu moet de problemen in PokéPark oplossen. Soms moet hij vechten, maar wanneer dat te moeilijk is roept hij zijn vrienden, die je in het spel kunt maken. Naast het vechten kun je ook nog minigames spelen. PokéPark Wii is vanaf 5 december te koop in Japan.

Zelda en Link gaan voor het eerst samen op avontuur

Het verhaal van The Legend of Zelda serie begin in 1986 met de ontvoering van prinses Zelda uit Hyrule. Deze gebeurtenis was de aanzet voor de jonge held Link om haar te redden. Vervelend genoeg voor Zelda is zij in de afgelopen 23 jaar meer dan 12 keer ontvoerd.

In The Legend of Zelda: Spirit Tracks wordt dit helemaal anders. Voor het eerst in de geschiedenis van The Legend of Zelda serie zal Zelda Link vergezellen op zijn avonturen. Zij zal Link helpen om Hyrule te redden, doordat de speler met de geest van Zelda Phantoms kan besturen.

Gisteren kon je al een gameplay-video zien van deze game. Vandaag hebben we een aantal screenshots voor je.


Joe and Mac krijgen een remake

Joe and Mac: Ninja Cavemen was een platformer met twee oermensen in de hoofdrol. De game kwam uit in 1991 voor een boel platforms, waaronder de NES, SNES, Mega Drive en de Amiga. Vandaag hebben we te horen gekregen dat de game een remake zal krijgen. Golgoth Studio, de developer van de game, heeft zelf gemeld dat zij de remake maken. Hiernaast hebben ze ook conceptart vrijgegeven. Momenteel is de developer druk bezig met een remake van Toki en werken dus nog niet aan Joe and Mac. We weten dus niet naar welke platform de game gaat. Zodra er meer info is over de game, horen jullie meer.'Mascherano in winter naar FC Barcelona'

De geruchten omtrent een vertrek van middenvelder Javier Mascherano naar FC Barcelona staken vorig seizoen al regelmatig de kop op en ook nu is het weer zover.

Volgens El Mundo Deportivo willen de Catalanen Mascherano in de komende transferperiode losweken bij Liverpool. Daar Seydou Keita en Yaya Touré binnenkort zullen deelnemen aan de Afrika Cup, komt FC Barcelona dun in de middenvelders te zitten.

Om dit probleem op te lossen zou Barça een middenvelder willen aantrekken die zonder al teveel moeite valt in te passen in het basisteam van trainer Josep Guardiola. Mascherano wordt in dit verband gezien als de meest geschikte kandidaat.

Liverpool heeft momenteel te kampen met een mindere periode op financieel gebied en zou derhalve open staan voor een verkoop van Mascherano, aldus de Spaanse krant. De Argentijn zou ongeveer 25 miljoen euro moeten kosten.

Naturalisatie brengt schaatsers in de problemen

Vijf Nederlandse marathonschaatsers zitten in de problemen. Het gezelschap wil graag met een Kazachs paspoort naar de Olympische Spelen in 2010. Afgelopen zomer ontvingen zij de nationaliteit in kwestie, waarmee ze formeel geen Nederlander meer zijn.

Vorige maand deden Rob Hadders, Robert Bovenhuis, Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld mee aan de afstandkampioenschappen in Kazachstan, waar men niet onverdienstelijk rond reed. Zo werden de eerste, tweede en derde plaats op de vijf kilometer bezet door één van deze heren.

Het gezelschap is altijd in de veronderstelling geweest dat men een dubbele nationaliteit had. Dit blijkt echter niet zo te zijn. Wanneer iemand op vrijwillige basis van nationaliteit verandert, dan vervalt automatisch de Nederlandse. Daarnaast hebben zij geen verblijfsvergunning, waardoor ze nu illegaal in ons land verblijven.

Ongeloof bij moslims VS over schietpartij

De dag na het bloedbad op de militaire basis Fort Hood is alles anders in het Moslim Gemeenschapscentrum in Silver Spring. In deze stad, een half uur rijden van Washington, ging de 39-jarige schutter Nidal Malik Hasan jarenlang naar de moskee.

Nu staan er televisiecamera's voor de deur, heeft de imam geen tijd om te eten en beantwoordt de telefoniste het ene telefoontje na het andere. Iedereen wil meer weten over de man die zeven dagen per week ging bidden, soms in militair uniform, en nu verantwoordelijk is voor een van de dodelijkste schietpartijen op een militaire basis.

"We zijn geschokt", zegt de telefoniste tussen de bedrijven door. Ze omschrijft majoor Hasan als rustig en verlegen, altijd bereid te helpen en z'n portemonnee te trekken als een persoon in geldnood zat. Nooit te beroerd iemand op te halen of weg te brengen met z'n auto. Hij was niet spraakzaam, maar wel aardig. "Op weg naar het gebed groette hij mij steevast met : Salam Aleikum, vrede zij met u."

De schietpartij maakt een oude wond open van de periode na de aanslagen van 11 september 2001 toen de relatie van de moslimgemeenschap met Amerika onder druk kwam te staan. De angst dat er te snel conclusies worden getrokken, namelijk dat zijn daad zou zijn ingegeven door religieuze motieven, is duidelijk voelbaar.

"Mensen graven, zoeken naar een link met terrorisme", analyseert de telefoniste. "Maar ze zullen niets vinden." Ze meent zeker te weten dat de schutter gewoon is geflipt, een psychiater die duidelijk zelf hulp nodig had. "Wij bouwen hier op, maken niets kapot", vertelt ze trots over de moskee waar gemiddeld zo'n duizend mensen naar het vrijdaggebed komen.

Imam Mohamed Abdullahi onderstreept in zijn vrijdaggebed dat de koran het doden van onschuldige mensen in duidelijke taal afwijst. Een enkele moord staat volgens de koran gelijk aan de moord op een hele beschaving, zegt de geestelijk leider. Pas toen hij de foto van de majoor op televisie zag, kon hij het vreselijke nieuws geloven. Hij is ervan overtuigd dat de schietpartij de daad was van een enkeling, maakt hij na afloop van het middaggebed in een gesprek duidelijk.

Hij waarschuwt voor generalisaties, voor het gijzelen van een hele godsdienst door alle moslims te veroordelen. "Als ik een slechte vader ben, betekent dat niet dat alle vaders niet deugen." Hij benadrukt het belang van goede communicatie en merkt op dat de rol van de media en de wereldleiders niet te onderschatten is. De media moeten informeren, de wereldleiders moeten voor hun mensen zorgen.

De telefoniste van de moskee denkt dat het nog wel even zal duren voordat alles weer bij het oude is. "We zullen er veel over praten en zoeken naar een verklaring die we nu niet hebben."

Nieuw voorstel TNT rond massaontslag

TNT Post heeft aan zijn medewerkers een nieuw voorstel gedaan waarmee een voorgenomen grote ontslagronde van 11.000 banen grotendeels kan worden voorkomen. De plannen zijn door TNT per brief verstuurd aan alle medewerkers van TNT Post.

Alle ruim 23.000 medewerkers moeten ongeveer 3,5 procent loon inleveren. Als ze daartoe bereid zijn, kan werkgelegenheid gered worden. Het aantal gedwongen ontslagen kan dan nooit hoger zijn dan duizend banen, zo zei een woordvoerder van TNT vandaag.

De eerder aangekondigde reorganisatie bij TNT Post leidde tot fors verzet van medewerkers en vakbonden. De partijen liggen al enige tijd met elkaar in de clinch over de reorganisatie. TNT zegt dat de ingreep noodzakelijk is omdat het bedrijf minder werk heeft en moet concurreren met bedrijven die lagere lonen betalen.

Nieuw voorstel TNT rond massaontslag  (foto: ANP)

Huwelijk R&B-ster Usher over

De Amerikaanse R&B-zanger en Grammy-winnaar Usher (31) is gescheiden van zijn vrouw Tameka Foster. Volgens entertainmentwebsite Radaronline.com werd de scheiding woensdag officieel beklonken.

Usher Raymond IV, zoals de zanger voluit heet, was sinds augustus 2007 met Tameka getrouwd. Het koppel kreeg twee zoontjes, Usher Raymond V en Naviyd Ely. Tameka had ook al drie kinderen uit een eerder huwelijk. Usher vroeg de scheiding in juni aan omdat het huwelijk "onherstelbaar beschadigd zou zijn."

In februari annuleerde Usher zijn bezoek aan de Grammy Awards in Los Angeles toen Tameka in Brazilië een hartstilstand kreeg tijdens een cosmetische operatie.

Usher en Tameka Foster officieel uit elkaar  (foto: ANP)

A. Schleck wil niveau Contador evenaren

Andy Schleck wil binnen nu en maximaal drie jaar op hetzelfde niveau als Alberto Contador zitten. Dit heeft de Luxemburger vandaag laten weten.

"Er is zeker een kans om Alberto te verslaan. Over twee à drie jaar kan ik op hetzelfde niveau als hij komen. De belangrijkste constatering op dit moment is dat ik de strijd in de tijdritten verlies, daar moet ik nog aan werken. Alberto is wat dat betreft een voorbeeld: hij is zo verschrikkelijk professioneel," liet Schleck weten.

Onduidelijkheid over aflossing spaarhypotheek

Het ministerie van Financiën voert overleg met de Belastingdienst over de aflossing van spaarhypotheken na 2031. Aanleiding is de onduidelijkheid over de gevolgen van de maatregel die in 2000 werd ingevoerd om de termijn waarover mensen de hypotheekrente fiscaal mogen aftrekken, te maximeren op dertig jaar.

Een woordvoerster van het ministerie van Financiën heeft dat vandaag gezegd naar aanleiding van een bericht in het AD. Het is mogelijk dat mensen, zodra zij geen hypotheekrente meer mogen aftrekken, over de opgebouwde spaarpolis zelf belasting moeten betalen. Volgens de woordvoerster laat de toelichting van het wetsvoorstel uit 2000 ruimte voor verschillende interpretaties.

Mensen met een spaarhypotheek sparen gedurende hun hypotheeklooptijd het bedrag bij elkaar. Aan het einde van de looptijd krijgen ze het geld uitgekeerd waarmee ze hun huis bij de bank kunnen afbetalen. De gebruikelijke looptijd van een polis is dertig jaar, maar sommigen hadden voor die tijd al hypotheekrente afgetrokken.

Financiën weet niet om hoeveel mensen het gaat.

Russisch militair vliegtuig neergestort

Een Russisch militair vliegtuig is in zee gestort tijdens een trainingsvlucht. Alle elf inzittenden zijn waarschijnlijk om het leven gekomen, meldden Russische persbureaus vandaag op gezag van functionarissen.

De Toepolev-142 verdween gisteren in het uiterste oosten, boven de zeestraat die het eiland Sachalin van het Russische vasteland scheidt. Het wrak zou inmiddels gevonden zijn op een diepte van 44 meter.

Een bron bij het ministerie van Defensie meldde dat een onderzoek is ingesteld naar de toedracht van de crash. De meest waarschijnlijke oorzaak zou een technisch defect zijn.

Hasselhoff zoals ie is, bescheiden.

We kennen hem inmiddels wel als de vader die dronken op de grond lag en probeerde een hamburger naar binnen te werken.
Ook was hij bekend als de man die het slechte bestreed met een auto die kon praten en hij redde mensen van de verdrinkingsdood.
Waar we hem niet van kennen is het neerhalen van de Berlijnse muur. Tenminste, ik dacht dat altijd, maar hij weerspreekt het tijdens de EMA uitreiking. Goh, ik zag hem toch altijd als de held die de muur neerhaalde.

Sneijder wil altijd honderd procent geven

Internazionale-middenvelder Wesley Sneijder heeft zichzelf hoge doelen gesteld. De Oranje-international hoopt dat hij met de Nerazzurri in staat is om de landstitel en de Champions League te winnen.

Van de tien wedstrijden waarin Sneijder meespeelde heeft Inter geen enkel duel verloren. Acht van deze wedstrijden werden gewonnen, de overige twee eindigden in een gelijkspel. De oud-speler van Ajax en Real Madrid is in korte tijd uitgegroeid tot een belangrijke pion binnen de ploeg van trainer José Mourinho.

"Ik probeer altijd honderd procent te geven. Ze leerden ons bij Ajax dat het team voorop staat en dat vervolgens het individu komt. Dat is hun regel, maar het is een cruciale regel", aldus Sneijder tegenover Corriere Dello Sport.

Zeer waarschijnlijk zal de Nederlander zondagavond tegen AS Roma in actie komen. Sneijder verwacht een moeilijke wedstrijd. "Ik ken niet alle ploegen, maar Roma deed het erg goed toen ik een aantal jaar geleden met Ajax tegen ze speelde. Gezien hun selectie denk ik dat het een moeilijke wedstrijd voor ons wordt."

Doden schietpartij behandeld als oorlogsdoden

De slachtoffers van de schietpartij op de Amerikaanse militaire basis Fort Hood in Texas worden in hetzelfde mortuarium bewaard waarin de gesneuvelden van de oorlogen in Irak en Afghanistan liggen. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren bekend.

De stoffelijke overschotten worden overgevlogen naar het mortuarium van de luchtmachtbasis Dover (Delaware), de locatie waar plechtige ceremonies voor de Amerikaanse oorlogsdoden plaatsvinden. Het gaat om twaalf militairen en een burger die voor het leger werkte.

De Amerikaanse president Barack Obama was vorige week persoonlijk op Dover aanwezig bij de aankomst van een vliegtuig dat achttien Amerikanen terugbracht die in Afghanistan om het leven waren gekomen. Het was de eerste keer dat Obama als president present was op de basis om de terugkeer van gesneuvelden te aanschouwen.

[WB] Blessure Kuipers valt mee

De blessure van Simon Kuipers lijkt vooralsnog mee te vallen. Dit liet Jac Orie, trainer van de schaatser, zaterdag weten.

"Het lijkt mee te vallen," liet Orie weten. "In ieder geval niet zo erg als zich in eerste instantie liet aanzien."

Kuipers liep de lichte blessure tijdens de 500 meter van vrijdag op. Later vandaag zal hij naar Nederland terugkeren, waarna hij een MRI-scan van zijn lies zal laten maken.

Pechtold: geen spijt uitspraken over Wilders

D66-leider Alexander Pechtold heeft 'absoluut geen spijt' van zijn uitspraken over Geert Wilders die hij eerder deze week als extreem rechts en racistisch neerzette. Dat stelde Pechtold vandaag tijdens het najaarscongres van D66 in Breda.

De stichtingen Vrienden van Pim Fortuyn en Beeld van Pim deden na die uitlatingen aangifte. De vraag van een bezorgd partijlid of het geen juridische uitglijder is om Wilders als racist neer te zetten, leidde niet tot een antwoord met enige twijfel van Pechtold. "Het wordt tijd dat progressief Nederland uit de kramp komt en daarvoor moet je dingen benoemen. Ik vind het racistisch als je mensen en groepen op basis van geloof wegzet, systematisch met geweld dreigt als het schieten op knieën en afhakken van neuzen en dat keer op keer herhaalt."

Pechtold herhaalde dat hij al drie jaar de discussie met Wilders opzoekt. "Daar loop ik niet voor weg. En Ik heb absoluut geen spijt dat ik er, kijkend naar het oordeel van drie wetenschappers, stevig ben ingegaan".

België begonnen met griepvaccinatie

In België is vandaag de vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep van start gegaan. Risicogroepen, zoals zwangere vrouwen, chronisch zieken, leerkrachten en personeel in de kinderopvang, kunnen gratis bij de huisarts een prik gaan halen. In sommige gemeenten worden speciale vaccinatiedagen georganiseerd.

Werknemers in de gezondheidszorg, zoals artsen en verpleegkundigen, hebben het vaccin eerder al gekregen. Er zijn in België in totaal 1,3 miljoen vaccins beschikbaar.

In Nederland begint de vaccinatiecampagne maandag. "We zijn fier dat we vroeger dan onze buurlanden met de inentingen kunnen starten", aldus de Belgische griepcommissaris Marc Van Ranst.

Tiener rijdt onder invloed in gestolen auto

Een 15-jarige jongen uit Uithuizen (Groningen) is de afgelopen nacht door de politie in zijn woonplaats opgepakt omdat hij onder invloed in een gestolen auto reed. Dat maakte de politie vandaag bekend.

Agenten kwamen de tiener op het spoor toen ze een auto met horten en stoten over de weg zagen gaan doordat de rijkunsten van de 15-jarige onder de maat waren. Bij de aanhouding bleek niet alleen dat de puber uiteraard geen rijbewijs bezat, maar ook dat hij 1 promille alcohol in zijn bloed had, de auto niet meer gekeurd was en ook nog eens was gestolen. De politie is nog op zoek naar de eigenaar. De jongen is ingesloten en wordt vandaag gehoord.

Rouvoet: kerken en gemeenten samen optrekken

Kerken moeten voorop blijven staan om nuttig werk in de samenleving te doen. Met gemeenten zouden ze kunnen afspreken wat ze allemaal kunnen bijdragen, onder meer in de ondersteuning van jongeren en gezinnen.

Die oproep deed minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin vandaag tijdens de Landelijke Diaconale Dag van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in Utrecht.

Kerken en gemeenten staan nu nog huiverig tegenover elkaar als het erom gaat kerken in te schakelen bij het gemeentelijke beleid zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen aan de samenleving. De kerken zijn bang verstrikt te raken in allerlei regels, de gemeenten zijn beducht voor het verwijt kerk en staat niet gescheiden te houden. Rouvoet vindt dat jammer, want hij ziet veel mogelijkheden. "Het is altijd mijn stelling geweest dat de scheiding tussen kerk en staat niet betekent dat ze met de ruggen naar elkaar staan, integendeel."

De minister wees op de rol die de kerken al hebben in de samenleving, door het geven van huiswerkbegeleiding en taalcursussen, de organisatie van kinder- en jongerenwerk en buurtmaaltijden. Onderzoeken wezen uit dat het werk van kerken in Rotterdam per jaar tot ruim 130 miljoen euro waard is. In Den Haag bespaart de inzet van migrantenkerken de samenleving per jaar 17,5 miljoen euro. "Ik ben benieuwd wat eruit zou komen als het maatschappelijk rendement van alle kerken zou worden berekend", zei Rouvoet. "Het zou om miljarden gaan."

kerken en gemeenten samen optrekken  (foto: ANP)

Tekken komt nieuw binnen in de Nederlandse verkooplijsten

Tekken 6, het spel dat vorige week uitkwam voor de PlayStation 3 en Xbox 360, komt voor de PlayStation 3 binnen op nummer 2. Het spel, dat volgens onze Frankii 77% scoorde, zal eind november ook nog uitkomen voor de PlayStation Portable.

Football Manager 2010 steeg deze week met stip van de zesde plek naar de felbegeerde eerste positie. Dit is niet voor niets, de game scoorde in onze review dan ook 91%.

De volledige top 10 vind je hieronder. De lijsten per platform vind je hier.

1 FOOTBALL MANAGER 2010 (PC)
2 TEKKEN 6 (PS3)
3 WII FIT (Wii)
4 MARIO & SONIC OP DE OLYMPISCHE WINTERSPELEN (Wii)
5 WII SPORTS RESORT (Wii)
6 FIFA 10 (PS3)
7 FORZA MOTORSPORT 3 (XBOX 360)
8 UNCHARTED 2 (PS3)
9 PRO EVOLUTION SOCCER 2010 (PS3)
10 MARIO & SONIC OP DE OLYMPISCHE WINTER SPELEN (DS)

Reinheid openbare toiletten loopt terug

De hygiëne in openbare toiletten loopt terug. Keurmeesters vonden van de 150 onderzochte toiletten slecht 24 procent voldoende schoon. Dat is 2 procent minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit het Nationaal Toiletonderzoek dat is gepubliceerd in het blad Service Management van de schoonmaakbranche.

Forse dalers zijn de toiletten in de gezondheidszorg. In 2008 was die categorie nog koploper met 33 procent. Dat percentage is dit jaar gedaald naar 22 procent. Winnaar dit jaar is de categorie warenhuizen/tuincentra met 29 procent 'schoon'. Opvallend is dat dit jaar de herentoiletten vaak schoner zijn dan de vrouwentoiletten. Gekeken is naar reinheid van de zitting, de kraanknop, de spoelknop en de deurknop. Vooral de zitting was vaak vuil (55 procent).

De prijs voor het schoonste toilet ging dit jaar naar de damestoiletten van het Regardz Airport Hotel Rotterdam. Ze zijn niet alleen bacteriologisch erg schoon, maar de aanwezigheid van desinfectiemiddelen, muziek en prettige geur werden meegenomen in de positieve beoordeling.

Reinheid openbare toiletten loopt terug  (foto: ANP)

Stel kaapt taxi voor wip

Een 25-jarige man en zijn 23-jarige vriendin hadden afgelopen week zin in een goede onderhoudsbeurt. Het stel bedacht dat de achterbank van een taxi wel eens een goede plek zou kunnen zijn. Hierop besloten ze een taxi te kapen. Ze dwongen een chauffeur naar Dry Creek, een afgelegen plek in Adelaide te rijden. Daar aangekomen werd de chauffeur de auto uitgestuurd, nadat de vrouw met haar schoen naar hem had uitgehaald. Vervolgens moest hij wachten totdat het stel met hun lenigheidsoefening klaar was. Na afloop van de sessie moest de chauffeur hen terugbrengen naar Adelaide.

Na aankomst bij de eindbestemming heeft de arme man nog om geld gevraagd voor de rit, maar daar werd door het stel geen gehoor aan gegeven. Hierop schakelde de ongelukkige chauffeur de politie in, die het stel al snel kon inrekenen.

Hen wordt het plegen van geweld, illegaal gebruik van een taxi en het niet betalen van een taxirit ten laste gelegd. Er is echter met geen woord over vermakelijkheidsbelasting gerept.

Been wil door met Gio

Feyenoord-trainer Mario Been heeft aangegeven ook volgend seizoen van de diensten van Giovanni van Bronckhorst gebruik te willen maken. Van Bronckhorst zal wel akkoord moeten gaan met minder salaris omdat de Rotterdammers af willen van de vele miljoenencontracten.

Of Gio het ziet zitten om zijn contract te verlengen is onbekend. De international gaf eerder al aan niet meer naar een andere ploeg te gaan. Van Bronckhorst denkt er wel over na om een punt achter zijn carrière te zetten. "Ik hoop dat hij besluit langer door te gaan bij Feyenoord," aldus Been, die er alle begrip voor heeft dat Feyenoord niet langer miljoenensalarissen gaat betalen.

"Spelers moeten niet langer naar Feyenoord komen om miljonair te worden, maar om zichzelf te ontwikkelen. En ook bij de nieuwe contracten hoeven de spelers niet op een houtje te bijten."

Franstalige Belgen 'Nie wieder Yves'

Nu het ernaar uitziet dat de Belgische premier Herman Van Rompuy EU-president wordt, doemt voor veel Franstalige Belgen (en ook een aantal Vlamingen) een horrorscenario op: de terugkeer van Yves Leterme aan het hoofd van de regering.

De man die een jaar geleden zijn biezen als premier moest pakken, is door zijn uitgesproken pro-Vlaamse standpunten buitengewoon impopulair in het zuiden van België.

De Franstalige krant Le Soir heeft al een veto tegen Leterme uitgesproken. Ook is er een Faceboekgroep 'Nie wieder Yves' opgericht. Daarvan zijn volgens de krant De Morgen al zo'n 1500 mensen lid. Onder hen bevinden zich ook veel leden van de Vlaamse liberale partij Open VLD.

De liberalen (Vlamingen en Franstaligen bij elkaar opgeteld) vormen de grootste politieke familie in het Belgische parlement. Afgelopen week drongen Franstalige liberalen er daarom op aan om Van Rompuy te vervangen door de Franstalige vicepremier en minister van Financiën Didier Reynders. Maar Reynders heeft weer een slechte reputatie in Vlaanderen.

Franstalige Belgen willen 'Nie wieder Yves'  (foto: ANP)

Reker en PSV in winterstop aan tafel

Jan Reker zal in de winsterstop gaan praten met de Raad van Commissarissen van PSV over een eventueel langer verblijf als algemeen directeur bij de Eindhovenaren. Het contract van Reker loopt na het eind van dit seizoen af en de geruchten gaan dat de 61-jarige Reker twijfelt aan zijn toekomst bij PSV.

Reker zelf zegt daarover: "Ik weet wat ik wil en dat zal ik in de winterstop aan de RvC vertellen." Ook Marcel van den Bunder heeft een aflopend contract. Zijn contract zal op 1 mei 2010 aflopen.

McClaren: "Ajax is de best aanvallende ploeg"

Morgenmiddag om 16.30 uur staat er opnieuw een kraker in de Eredivisie op het programma. FC Twente zal het in de eigen Grolsch Veste opnemen tegen Ajax. De trainer van de Tukkers, Steve McClaren is onder de indruk van de Amsterdammers.

"Sinds de komst van Jol staat Ajax verdedigend heel goed en aanvallend scoort zijn ploeg opvallend gemakkelijk. Dat is momenteel het grote verschil met PSV, de andere titelkandidaat. FC Twente is misschien een outsider voor de landstitel," aldus McClaren. "Jol heeft goed werk gedaan bij de Spurs en bij HSV. Wat hij nu met Ajax doet is indrukwekkend."

Ook de veelscorende Luis Suarez, die volgens de Britse pers in verband wordt gebracht met Manchester United, is McClaren niet ontgaan. "Suarez heeft alle kwaliteiten die hem tot een goede spits maken. Hij is absoluut goed genoeg voor de Engelse top. Maar een team is nooit één speler. Ajax heeft een heel goed aanvallend elftal, ze hebben niet voor niets zoveel goals gemaakt. Ajax heeft het beste aanvallende team van de Eredivisie."

Tekort van 3,4 miljoen euro bij Utrecht

Het Algemeen Dagblad meldt vandaag dat FC Utrecht wederom een miljoenenverlies heeft geleden. Vorig seizoen gaf de club 3,4 miljoen euro meer uit dan dat er binnen kwam. In het jaar ervoor was het verlies 2,9 miljoen euro.

De cijfers in het jaarverslag zijn niet verrassend te noemen, al vallen ze wel hoger uit dan was verwacht. In januari van dit jaar ging Utrecht nog uit van een verlies van ongeveer twee miljoen euro.

De club uit de Galgenwaard schrijft de tekorten toe aan lagere tv-opbrengsten en forse investeringen in de selectie. Ook speelt mee dat Utrecht, in tegenstelling tot andere BVO's, geen winst kan halen uit de exploitatie van de catering.

Tietencrash blijkt verkeerscampagne

Een bizar filmpje is de afgelopen weken massaal bekeken. Ruim twee miljoen mensen zagen hoe een groep jonge vrouwen in een auto zat te dollen en hun tieten lieten zien. Op het eind van het filmpje, dat zou zijn gefilmd in Groot-Brittannië met een gsm, veroorzaken de dames een zware kettingbotsing. Het filmpje blijkt nu echter in scène te zijn gezet, als onderdeel van een Britse campagne over aandacht in het verkeer.

Het filmpje heeft blijkbaar gewerkt. Mensen raakten niet uitgesproken over het schokkende filmpje, waarin een groepje jongens vanuit de auto met een groep jonge meiskes flirt in de auto naast hen. Op een gegeven moment roept een van de jongens dat ze tieten willen zien, waarop de jonge meid naast de bestuurder haar tieten laat zien. In bh uiteraard, het blijft natuurlijk Engeland. 

De jongedames beginnen een beetje te dollen met de jongemannen en te giechelen. Enkele seconden later blijken ze met hun gedrag een verkeersopstopping te hebben veroorzaakt, waarna vele auto's zich in de auto van de vrouwen boren. Vervolgens wordt er geroepen het Britse alarmnummer te bellen.

Nu blijkt het filmpje dus een reclamecampagne te zijn, om jonge mensen erop te wijzen hun aandacht bij het verkeer te houden. Het filmpje heeft zijn uitwerking niet gemist, het verspreidde zich al snel over het internet. Vele jongeren zijn geschokt door het filmpje, hopelijk letten ze nu beter op het verkeer.


Tieten en verkeer gaan helaas niet samen

'Financieel toezicht moet veel strenger'

De Consumentenbond vindt dat het financieel toezicht in Nederland op de schop moet zodat consumenten beter beschermd worden. Overheidsinstellingen die toezicht houden op financiële instellingen, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM), moeten veel strenger worden.

Een woordvoerder van de Consumentenbond bevestigde vandaag een artikel hierover in het Nederlands Dagblad. Volgens de bond profiteren consumenten nu te weinig van de AFM. De bond meent dat de toezichthouder veel harder kan optreden tegen excessieve provisies dan tot nu toe is gedaan.

De bond vindt verder dat de AFM transparanter moet optreden. Wat er onderzocht wordt en wat er verkeerd gaat bij een bedrijf, zou de toezichthouder meteen naar buiten moeten brengen, vindt de bond.

Fraude kinderopvang makkelijker te ontdekken

Ouders die frauderen met de subsidies voor kinderopvang, kunnen straks makkelijker opgespoord worden. Dat is mogelijk door de gewerkte uren te vergelijken met de uren die worden opgegeven om de toeslag voor kinderopvang te krijgen.

Een geautomatiseerde koppeling tussen de databestanden van betrokken organisaties is mogelijk, blijkt uit onderzoek. Een praktijkproef moet definitief duidelijkheid geven.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. De zogeheten geloonde uren van werknemers worden opgeslagen in de polisadministratie van de uitkeringsinstantie UWV. De toeslagen verlopen via de Belastingdienst en zijn gebaseerd op de gegevens die ouders en werkgevers aanleveren.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat de automatische koppeling tussen de bestanden van UWV en Belastingdienst mogelijk is en dat 94 procent van de geloonde uren betrouwbaar is. Ruim 468.000 huishoudens hebben recht op toeslag.

Atkinson niet opgewassen tegen David

Vanessa Atkinson is er in New York niet in geslaagd om voor een grote stunt te zorgen. De squashster verloor in de kwartfinales van de Carol Weymuller US Open 2009 in straight games van de grote favoriete Nicol David: 9-11, 6-11 en 10-12.

De 33-jarige Atkinson bood tijdens het prestigieuze toernooi in de Verenigde Staten, gevuld met een totale prijzenpot van 42.000 Amerikaanse dollars, goed tegenstand aan de Maleisische wereldkampioene. Zowel in de eerste als de derde game had de Nederlandse winstkansen, maar zoals zo vaak draaide David op het moment suprême de duimschroeven aan, waardoor de als zevende geplaatste Atkinson zonder gamewinst huiswaarts keerde.

Naast David plaatste ook alle andere favorieten zich voor de halve finales. Rachael Grinham (2) won eenvoudig van Samantha Teran, Alison Waters (3) had de volle vijf games nodig om landgenote Laura Massaro te verslaan en Jenny Duncalf (4) was met 3-0 te sterk voor Tania Bailey.

Contract Koster wordt waarschijnlijk verlengd

De voorzitter van Club Brugge, Pol Jonkheere, heeft gisteren tegenover Het Laatste Nieuws laten weten dat Adrie Koster, sinds afgelopen zomer trainer van de club, kan rekenen op een nieuwe verbintenis.

"De overeenkomst met Koster loopt maar één seizoen, maar wij hebben een resultaatverbintenis in zijn contract staan. Gezien de huidige resultaten denk ik niet dat dat een probleem zal opleveren", aldus Jonkheere.

Club Brugge gaat aan kop in de Belgische competitie. Na de 4-2 overwinning deze week in de Europa League tegen Partizan Belgrado is een plek in de volgende ronde zo goed als zeker.

Federer eenvoudig door in Basel

Roger Federer heeft zich eenvoudig weten te plaatsen voor de halve finale van het ATP-toernooi in Basel. De Zwitser was met 6-3 en 6-2 de Rus Evgeny Korolev de baas.

Federer treft in de halve eindstrijd nu zijn landgenoot Marco Chiudinelli die de Fransman Richard Gasquet met 6-1 en 6-3 versloeg. De andere halve finale gaat tussen de als tweede geplaatste Novak Djokovic en de Tsjech Radek Stepanek.

Wilders: D66 ergste wat er is

PVV-leider Geert Wilders haalt hard uit naar D66 vandaag. Hij noemt de partij ‘echt het ergste wat er is, nog erger dan GroenLinks’.  D66-leider Pechtold is volgens hem een ‘glibberige teflonbuikspreekpop’. Dit zegt Wilders vandaag in de Telegraaf.

Ook denkt Wilders dat D66 zijn succes enkel te danken heeft aan de oppositie tegen zijn partij. “Ze zijn groot geworden door het verzet tegen ons.” Daarnaast is Pechtold volgens Wilders ‘altijd haantje de voorste als er kritiek op de PVV geleverd kan worden’.

De PVV lag deze week zwaar onder vuur. Eerst werd de partij in een uitgelekt onderzoek een gevaar voor de democratie en de staatsveiligheid genoemd. Daarna zei minister Eberhard van der Laan (PvdA) van Wonen, Wijken en Integratie dat de grote PVV-aanhang een gevaar voor de rechtsstaat vormt.

Volgens Wilders kunnen zijn critici hem niet aan en schieten zij ‘onder de gordel’.

Shorttrackers blijven het goed doen in Montreal

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Montreal hebben vijf Nederlandse shorttrackers het hoofdtoernooi op de 1.000 meter bereikt.

Sjinkie Knegt en Annita van Doorn, beide al een olympische nominatie op de 1.000 meter op zak, kunnen zich zondag plaatsen voor de Spelen door bij de beste twaalf te eindigen. Naast het tweetal plaatsten ook Freek van der Wart, Liesbeth Mau-Asam en Jorien ter Mors zich voor het hoofdtoernooi op de kilometer. Niels Kerstholt werd in de laatste voorronde uitgeschakeld.

Ook op de 500 meter plaatsten vijf Nederlanders zich voor het hoofdtoernooi: Knegt, Kerstholt, Van der Wart, Van Doorn en Mau-Asam. Van Doorn heeft al een olympische nominatie op die afstand en heeft aan een plek bij de beste twaalf genoeg om zich voor Vancouver te plaatsen.

Uitslagen Jupiler League speelronde 15

Gisteravond werd in de Jupiler League de vijftiende speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand en het programma voor aankomende week.

Koploper Cambuur Leeuwarden ging thuis onderuit tegen Excelsior. Het was voor de Friezen de eerste nederlaag van dit seizoen. Mark de Vries zorgde na zes minuten via een eigen doelpunt dat de bezoekers op voorsprong kwamen. Cambuur was in de eerste helft de betere ploeg, maar het slaagde er niet in om tot scoren te komen.

Kort voor rust werd het zelfs 0-2 voor Excelsior toen Guyon Fernandez de bal langs keeper David Meul in de lange hoek schoof. In het begin van de tweede helft kreeg Mitchell Schet een goede kans op de 0-3, maar nu wist Meul de bal wel te keren. Drie minuten later kwam Cambuur weer terug in de wedstrijd nadat Sandor van der Heijde de 1-2 maakte. De Friezen gingen op zoek naar de gelijkmaker. Ze gaf daarbij veel ruimte weg waardoor er kansen ontstonden voor Excelsior. Schet kreeg een kans op 1-3 nadat verdediger Randy Rustenberg in de fout ging. Maar Rustenberg herstelde tijdig en keerde de inzet van Schet op de doellijn.

Go Ahead Eagles pakte de koppositie van Cambuur over door thuis met 3-2 te winnen van HFC Haarlem. Ghoochannejhad was goed voor twee treffers voor de ploeg uit Deventer. Kousemaker scoorde tweemaal voor Haarlem. Acht minuten voor tijd zorgde Colak voor de winnende treffer.

Zondag wordt nog de wedstrijd Emmen - De Graafschap gespeeld.

Uitslagen:

ThuisUitUitslagen
sc Cambuur Excelsior1-2
Go Ahead EaglesHFC Haarlem 3-2
MVV FC Omniworld1-0
Fortuna Sittard RBC Roosendaal0-0
FC Den BoschFC Dordrecht2-1
FC EindhovenBV Veendam3-2
Helmond SportFC Oss3-1
TelstarFC Zwolle2-3
AGOVV ApeldoornFC Volendam2-2

Stand:
#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Go Ahead Eagles 15 10 3 2 33 29 - 12
2 sc Cambuur 15 9 5 1 32 38 - 24
3 De Graafschap14 9 4 1 31 28 - 9
4 Excelsior 15 8 4 3 28 27 - 20
5 FC Den Bosch 15 7 5 3 26 35 - 22
6 Helmond Sport15 7 4 4 25 34 - 25
7 FC Dordrecht15 7 2 6 23 34 - 23
8 AGOVV Apeldoorn15 6 5 4 23 30 - 26
9 BV Veendam15 6 4 5 22 30 - 21
10 FC Zwolle 15 6 4 5 22 21 - 20
11 MVV 15 6 3 6 21 24 - 26
12 FC Volendam15 5 5 5 20 27 - 30
13 Telstar 15 4 5 6 17 25 - 26
14 RBC Roosendaal 15 4 4 7 16 15 - 20
15 FC Oss 15 4 3 8 15 18 - 28
16 Haarlem 15 3 3 9 12 21 - 35
17 FC Emmen14 3 2 9 11 14 - 36
18 FC Omniworld15 3 2 10 11 14 - 27
19 FC Eindhoven15 2 5 8 11 24 - 42
20 Fortuna Sittard 15 2 4 9 10 15 - 31

Programma:
DatumThuisUit
zo 08/11 FC EmmenDe Graafschap
vr 13/11 De GraafschapFC Den Bosch
vr 13/11 FC EmmenFortuna Sittard
vr 13/11 ExcelsiorAGOVV Apeldoorn
vr 13/11 FC DordrechtBV Veendam
vr 13/11 FC OmniworldHFC Haarlem
vr 13/11 FC Oss Cambuur Leeuwarden
vr 13/11 FC ZwolleFC Eindhoven
vr 13/11 MVVFC Volendam
vr 13/11 BV VeendamRBC Roosendaal
vr 13/11 TelstarGo Ahead Eagles

Homo's voor de gereformeerde klas

Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) neemt vandaag in Utrecht de lesmethode 'Homo in de Klas' in ontvangst. De lessen zijn samengesteld door ContrariO (gereformeerde vereniging voor homo's en lesbiennes) en GRIP (het identiteitsplatform voor het gereformeerd voortgezet onderwijs).

De vier gereformeerde scholengemeenschappen in ons land gaan werken met dit lespakket.

Na het volgen van de speciale lessen moeten jongeren in de onderbouw van het gereformeerde voortgezette onderwijs genuanceerder denken over homoseksualiteit. Robert Daverschot van ContrariO noemt het lespakket een mijlpaal in de christelijke homo-emancipatie. "In de orthodox christelijke wereld is homoseksualiteit niet bespreekbaar, behalve als scheldwoord", zegt Daverschot.

Hij hoopt dat de lessen 'Homo in de Klas' pesterijen onder jongeren kunnen voorkomen. "Na de lessen moeten jongeren openlijk over hun gevoelens kunnen praten en niet in de kast worden gedrukt", aldus Daverschot.

De lessen gaan niet in of homoseksualiteit wel of niet mag. "We willen de jongeren er alleen op wijzen dat je deze gevoelens kunt hebben. Het ethische vraagstuk komt in de bovenbouw aan de orde", legt Daverschot uit.

In de laatste les komt er daadwerkelijk een homo naar het klaslokaal. In oktober hebben leden van ContrariO een aantal proeflessen gegeven. De reacties waren positief. "De scholieren hingen aan mijn lippen en waren getroffen door mijn persoonlijke verhaal", aldus Daverschot.

Britneyfans verlaten massaal voortijdig optreden

Na jaren van afwezigheid trad Britney Spears voor het eerst weer op in Australië. De comeback bleek echter een stuk minder groots dan verwacht. Veel woedende fans verlieten dan ook al na drie nummers het optreden.

Spears gaf in het Australische Perth vanwege haar 'The Circus'-tournee een optreden voor ruim 17.000 fans. Veel ontevreden fans hielden het al gauw voor gezien. Ze waren teleurgesteld omdat Britney alles playbackte en geen enkele interactie had met het publiek. Al na drie nummers verlieten ze  in groten getale het stadion.

Ook lieten de grote schermen niets zien van Britney's show, maar werden de fans afgescheept met enkele circusafbeeldingen. "Ze was een kleine stip op het podium", liet een fan weten, die met een groep vrienden voortijdig het concert verliet. De fan is ook boos over het gebrek aan beveiligingspersoneel, waardoor ze onder de voet werd gelopen door enthousiaste fans.

Achteraf hebben veel fans laten weten dat ze teleurgesteld waren over de beelden op de grote schermen en het feit dat ze alle nummers playbackte. Daarnaast stond Spears bijna het hele concert met haar rug naar het publiek. 

TV-rechten Serie A verkocht voor 181,5 miljoen

De televisierechten, om het Italiaanse voetbal de komende twee seizoenen wereldwijd te mogen uitzenden, zijn voor een bedrag van 181,5 miljoen euro gekocht door het internationale mediabedrijf MP & Silva. Dit maakte de Italiaanse voetbalbond gisteren bekend.

Napoli en Juventus waren de enige twee clubs uit de Serie A die niet akkoord gingen met de miljoenendeal. De twee clubs zijn van mening dat hun tv-rechten veel meer opleveren. "Helaas heeft men vandaag een krielei verkozen boven een gans met een gouden ei," aldus voorzitter Aurelio de Laurentiis van Napoli.

De nationale tv-rechten zijn in handen van de publieke zender RAI die voor twee seizoenen een bedrag betalen van 58,5 miljoen euro.

Realitysoap Jacksons in december op tv

De realityshow over de Jackson-familie waarover al maanden wordt gesproken, komt eindelijk op de Amerikaanse televisie. De opnames begonnen bijna een jaar geleden, maar de serie belandde in de ijskast toen Michael Jackson een reünieconcert van de Jackson 5 afblies. Na zijn dood werd het idee alsnog uitgevoerd.


De serie heet The Jacksons: A Family Dynasty en zal vanaf 13 december worden uitgezonden op het Amerikaanse kanaal A&E. De realityshow draait vooral om het wel en wee van Michael Jacksons broers Jackie, Jermaine, Tito en Marlon. Zij lieten zich filmen tijdens hun voorbereidingen op het reünieconcert. De broers spreken ook over de schok van Michaels dood en de rouwperiode daarna.

De serie bestaat uit zes afleveringen van een uur.

Rihanna praat over mishandeling

De Amerikaanse R&B-zangeres Rihanna (21) heeft voor het eerst openlijk gesproken over haar mishandeling door haar ex-vriend, zanger Chris Brown. In de televisieshow Good Morning America zei ze dat Brown haar hoofd klem hield, beet, sloeg en bebloed en beurs achterliet.

De zangeres die voluit Robyn Rihanna Fenty heet, vertelde aan presentatrice Diane Sawyer dat ze op het moment van de aanval haar vriend niet herkende. "Het was niet dezelfde persoon die zei 'ik hou van je'. Hij had geen ziel in zijn ogen en had duidelijk een black-out." Rihanna zei dat een ruzie over een sms'je dat Brown ontving de aanleiding was voor de gewelddadige uitbarsting.

De aanval vond plaats in februari toen Rihanna en de 20-jarige Brown samen in de auto zaten. De zanger bood daarna publiekelijk zijn excuses aan en het paar kwam zelfs weer even samen. Inmiddels zijn de twee definitief uit elkaar. Rihanna zei hierover: "Ik voel geen enkele behoefte meer om met hem samen te zijn."

Dader schoot ruim honderd keer

De Amerikaanse legerpsychiater Nidal Malik Hasan die op de Amerikaanse militaire basis Fort Hood een bloedbad aanrichtte, heeft zeker honderd keer geschoten. Dat verklaart het grote aantal slachtoffers, aldus de plaatsvervangend commandant van de basis, John Rossi, op een persconferentie gisteravond.

De islamitische officier schoot dertien mensen dood, en verwondde er nog 38, voordat twee politieagenten hem met vier kogels velden. De schutter raakte zwaargewond. Hij werd in de loop van vrijdag onder meer uit veiligheidsoverwegingen overgebracht van een civiel ziekenhuis naar een militair hospitaal.  Vlak voor Hasan het vuur opende schreeuwde hij "Allah Akbar! ".  De schietpartij zou een religieuze oorzaak hebben.

In verband met de schietpartij stelde de Amerikaanse president Barack Obama zijn bezoek aan Japan met een dag uit. Hij wil volgende week de herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers bijwonen, meldden Japanse functionarissen en Amerikaanse media vandaag.

Vader Jackson wil geld uit erfenis zoon

Joe Jackson, de vader van Michael Jackson, heeft een verzoek bij de rechtbank ingediend voor een uitkering die betaald moet worden uit de nalatenschap van de overleden King of Pop. Jackson (81) beweert dat zijn zoon hem al jaren financieel ondersteunde en dat hij nu onterecht niets krijgt.

Michaels vader claimt dat hij jarenlang indirecte steun ontving doordat hij geld kreeg van zijn vrouw Katherine, de moeder van Michael Jackson. Zij ontving geld van haar zoon, dat ze doorspeelde aan Joe. In oktober kreeg Katherine wél een uitkering. Joe Jackson heeft het geld nodig omdat hij per maand 20.000 dollar (13.500 euro) uitgeeft, terwijl zijn uitkering maar 1700 dollar (1145 euro) bedraagt.

Het vermogen van Michael nam sinds zijn dood met 100 miljoen dollar (67 miljoen euro) toe doordat zijn film This is It een kaskraker is en de verkoop van zijn cd's explosief steeg. De verwachting is dat voor het eind van het jaar nog een keer hetzelfde bedrag wordt bijgeschreven. In zijn testament liet hij zijn vermogen na aan zijn drie kinderen, zijn moeder en een aantal goede doelen. Volgens Joe Jackson echter hebben de beheerders van de erfenis hem zonder reden uitgesloten van een uitkering.

Militairen Uruzgan willen eerherstel

Twee sergeants die in Uruzgan gelegerd waren, willen eerherstel nadat hun hele verkenningspeloton in september 2008 op non-actief was gesteld omdat het een verkenningsopdracht niet wilde uitvoeren. Een van de twee is teruggestuurd naar Nederland.

Vandaag zegt een van hen in de Volkskrant over zijn teruggestuurde collega: Hij wordt ten onrechte aan de schandpaal genageld. Als ik geen onderscheiding had gekregen, was het mij ook gebeurd. Wij zijn dertigers, jongens van 21 laten zich eerder door hogere commandanten overrompelen om onverantwoord risico's te nemen.

Het peloton kreeg in 2008 een gevaarlijk opdracht en wilde daar meer voorbereidingstijd voor hebben. Daarop ontstond een ruzie tussen de militairen en de verantwoordelijke officieren. Die deden aangifte bij de Koninklijke Marechaussee.

Op vragen van de militairen of de opdracht haalbaar was binnen de kortere voorbereidingstijd antwoordde een commandant: "Alles is haalbaar, delen zijn haalbaar, maar als ik kritisch had gekeken was er niets van overgebleven." Even later zou de kapitein tijdens het overleg schreeuwend gezegd hebben "verkenners zitten!, mijn grootmoeder is Duits. Ik ben een Pruisisch leider en bij mij geldt: Befehl ist Befehl. Wie van jullie daarbij sneuvelt interesseert me geen reet."

De volgende dag tijdens nieuw overleg is het peloton weggelopen. Daarna is het peloton voorgedragen voor repatriëring en ontslag bij terugkomst. Een van de twee zegt tot slot in de krant: "De kapitein had ons bij goed leiderschap een gevoel van trots kunnen geven. Eerst dacht ik: wat een gedreven kerel. Maar het is een 'weirdo', hij zag ons al kanonnenvlees."

Pechstein vangt bot bij CAS

Claudia Pechstein heeft vrijdag bot gevangen bij het internationaal sporttribunaal CAS. De geschorste Duitse deed tevergeefs een poging bij het CAS om mee te kunnen doen bij de wereldbekerwedstrijden.

Pechtstein, die geschorst is vanwege verdachte bloedwaarden, vroeg aan het CAS om haar schorsing uit te stellen, omdat ze anders onherstelbare schade oploopt voor de Olympische Winterspelen in Vancouver. Voor het CAS was de onderbouwing echter onvoldoende om mee te werken aan het verzoek van de vijfvoudig olympisch kampioene.

Met het oog op de wedstrijden in Berlijn en Heerenveen vroeg Pechstein om haar schorsing twee weken uit te stellen, Afgelopen woensdag liet het internationaal sporttribunaal al weten dat de uitspraak in de arbitragezaak die Pechstein is begonnen, pas over ongeveer twee weken plaatsvindt. Dat oordeel wordt samen met een schriftelijke onderbouwing gedaan, waarvoor het CAS meer tijd moet hebben. De Duitse is nooit positief bevonden op verboden middelen als epo of cera en ook nooit betrapt op ongeoorloofde bloedtransfusies.

Koningin Beatrix liet zich inenten

Koningin Beatrix heeft zich laten inenten tegen de Mexicaanse griep. Dat zei ze gisteren in Mexico Stad waar ze haar vierdaagse staatsbezoek in Mexico afsluit. De koningin wees erop dat zij immers in de doelgroep valt. De haar vergezellende Willem-Alexander en Máxima haalden geen prik.

De Mexicanen vinden het niet leuk dat Nederland spreekt van de Mexicaanse griep. Toen de ziekte deze week aan de orde kwam heeft Koningin Beatrix dan ook heel zorgvuldig gesproken van de H1N1, vertelde ze.

Sjaak Hullekes wint Dutch Fashion Award

Ontwerper Sjaak Hullekes heeft gisteravond de derde Dutch Fashion Award gewonnen.

In de Grote Kerk in Den Haag kende de jury hem de prijs toe vanwege 'zijn glasheldere propositie van mannenmode vol nieuwe waarden en zijn weldoordachte zakelijke strategie'. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) gaf in een speech het grote belang van de mode-industrie voor de Nederlandse economie aan.

Sjaak Hullekes wint Dutch Fashion Award  (foto: ANP)

Kabinet stelt besluit IJmeerlijn uit

Het kabinet heeft het besluit over de IJmeerlijn uitgesteld tot 2014. Verkeersminister Camiel Eurlings vindt het plan van Almere voor een spoorverbinding via het IJmeer die de stad moet verbinden met Amsterdam nu nog te kostbaar.

Het kabinet wil en kan hier alleen mee instemmen als er een haalbaar financieel plan ligt, bleek vandaag na de ministerraad. Almere krijgt twee jaar de tijd om het plan verder te ontwikkelen.

Eerder bleek uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat deze IJmeerlijn, die zeker 4,3 miljard euro kost, zwaar verliesgevend zou zijn. Er komt nu een werkmaatschappij om de plannen verder uit te werken. Daarin zijn ook het Rijk, Amsterdam, Flevoland, Noord-Holland en private partijen vertegenwoordigd. Deze werkmaatschappij moet ervoor zorgen dat de kosten van de plannen flink omlaag gaan.

"De kosten moeten een stuk naar beneden", stelt Eurlings. Er gaat bijvoorbeeld gekeken worden of een combinatie van spoor en weg mogelijk is. De nu voorziene IJmeerlijn is een lightrailverbinding.

Blauw achterwerk door zwembadrooster

Wie zijn billen verbrandt, moet op de blaren zitten. Die uitdrukking kennen we allemaal, maar wat nou als je ze niet brandt maar dat ze blauw worden gezogen...?

Afgelopen dinsdag ging Philippe Dussart (43) uit Jumet goedgemutst met dochter Mathilde een dagje naar het zwemparadijs Aqualibi in Waver. Op de Colorado, een glijbaan die zo'n 150 meter lang is, ging het echter mis; Philippe werd daar minutenlang tegen een zwembadrooster aangezogen vanwege een technisch probleem. "Het ergste is: dit kon evengoed een kind overkomen", aldus het slachtoffer terwijl hij zijn broek laat zakken om zijn opgelopen blauwtje te laten zien. Duidelijk is het zwembadrooster in zijn onderrug en achterste nog te zien.

"Mathilde was voorop en heeft gelukkig niet gezien wat mij overkwam", vervolgt hij. Het ging mis toen hij onderweg opeens naar het midden van het bassin werd gezogen. 'Ik had geen schijn van kans. Ik werd gewoon recht naar dat rooster toe gezogen. Eens op dat rooster kon ik me niet bewegen. De kracht was enorm. Ik zat precies op dat rooster gelijmd. En het leek alsof mijn testikels daar ter plaatse werden geplet. Een mens zou voor minder panikeren.'

"Ik heb van in mijn netelige positie minutenlang om hulp geschreeuwd. Plots kwamen er twee kinderen voorbij. Zij sloegen uiteindelijk alarm bij de redders beneden. Niemand van hen had iets gezien. Ik begrijp dat niet." Maar nu was het lijden nog niet over: "Het duurde dan nog eens minuten voor iemand eindelijk die krachtige machine onder dat rooster uit kon schakelen. Een schande!"

Dussart had geen moment het idee dat hij zou kunnen verdrinken. "In zo'n tussenbad is het water amper 25 centimeter diep. Maar wat als een kind op zijn buik over dat rooster kwam gezwommen? Wat dan? Dan was het vermoedelijk nog veel erger geweest." 

Eerst dacht Philippe er nog aan een klacht in te dienen, maar na excuses van Walibi besloot hij het er maar bij te laten. Walibi heeft het slachtoffer beloofd zijn kapotte zwembroek te vergoeden en de dokterskosten terug te betalen.

Met dank aan Paul voor de submit!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.