Deense 'BREIN' geeft het op

De Deense anti-piraterijorganisatie Antipiratgruppen, de Deense variant van Stichting Brein, heeft eerder vandaag bekendgemaakt het bijltje erbij neer te gooien. Zij stoppen per direct met hun werkzaamheden en zullen niet langer waken over de auteursrechten van de entertainmentindustrie.

Volgens eigen zeggen stoppen ze omdat het in Denemarken zo goed als onmogelijk is mensen veroordeeld te krijgen die gratis films, muziek, games en software downloaden.  Het lastigste is het rondkrijgen van het bewijs.  In Denemarken verwachten rechters concreet en sluitend bewijs en dat kan de Antipiratgruppen niet leveren.

Met ip-adressen en automatische fileherkenning neemt de rechtbank geen genoegen.  Van de vier zaken die vorig jaar zijn gevoerd eindigden er drie in vrijspraak.  De vierde zaak werd gewonnen, maar enkel omdat de beklaagde bekende.  Zonder bekentenis kun je iemand alleen veroordeeld krijgen als je die persoon op heterdaad betrapt, wat onmogelijk is zonder naast de persoon in kwestie te zitten en mee te kijken terwijl deze aan het downloaden is.

De Antipiratgruppen was sinds 2002 actief.  In Denemarken downloadt 70% van de jongeren tussen 15 en 25 jaar illegaal muziek, films en software.  Onder FOK! users ligt dat percentage overigens ruim boven de 90%.  In Nederland is het downloaden van films en muziek overigens nog niet strafbaar.