'Gepensioneerden lopen veel geld mis'

De financiële crisis en slecht beleid bij sommige pensioenfondsen kan gepensioneerden duur komen te staan. Dat blijkt uit berekeningen die het consumentenprogramma Kassa heeft laten maken door de Nederlandse Bond Pensioenbelangen. Enkele pensioenfondsen erkenden vandaag in het televisieprogramma dat de berekeningen kloppen.

Kassa keek naar de gevolgen van de herstelplannen van de vijf grootste pensioenfondsen die ruim 8,3 miljoen deelnemers vertegenwoordigen. Gepensioneerden kunnen bij een gemiddeld pensioen van 10.000 euro per jaar een bedrag tot 30.000 euro in 15 jaar mislopen.

Van de vijf grote fondsen kwamen PMT en ABP het slechtst uit de bus. Bij PMT lopen gepensioneerden in 15 jaar een bedrag van 30.004 euro mis. Bij het ABP lopen gepensioneerden 28.960 euro mis. Bij PME loopt het tekort op tot 26.416 euro, bij Zorg& Welzijn 12.607 euro en bij BPF Bouw 6.681 euro. Als het daadwerkelijke jaarlijkse pensioen hoger is dan 10.000 euro per jaar, dan lopen de tekorten evenredig op.

De betrokken pensioenfondsen wijten de nadelige gevolgen aan de financiële crisis. Veel andere kleinere pensioenfondsen deden het volgens Kassa wel goed. Hun deelnemers lopen geen pensioenuitkering mis. Het Pensioenfonds Landbouw bijvoorbeeld, belegde wel veilig, scoorde goed en hoefde dus geen herstelplan te maken.