Onduidelijkheid over aflossing spaarhypotheek

bennootje
Het ministerie van Financiën voert overleg met de Belastingdienst over de aflossing van spaarhypotheken na 2031. Aanleiding is de onduidelijkheid over de gevolgen van de maatregel die in 2000 werd ingevoerd om de termijn waarover mensen de hypotheekrente fiscaal mogen aftrekken, te maximeren op dertig jaar.

Een woordvoerster van het ministerie van Financiën heeft dat vandaag gezegd naar aanleiding van een bericht in het AD. Het is mogelijk dat mensen, zodra zij geen hypotheekrente meer mogen aftrekken, over de opgebouwde spaarpolis zelf belasting moeten betalen. Volgens de woordvoerster laat de toelichting van het wetsvoorstel uit 2000 ruimte voor verschillende interpretaties.

Mensen met een spaarhypotheek sparen gedurende hun hypotheeklooptijd het bedrag bij elkaar. Aan het einde van de looptijd krijgen ze het geld uitgekeerd waarmee ze hun huis bij de bank kunnen afbetalen. De gebruikelijke looptijd van een polis is dertig jaar, maar sommigen hadden voor die tijd al hypotheekrente afgetrokken.

Financiën weet niet om hoeveel mensen het gaat.