Student uit openlijk kritiek op Khamenei

Bert (superworm)
In Iran is de 25-jarige wiskundestudent Mahmoud Vahidnia plots beroemd geworden. In een bijeenkomst waar de Hoogste Leider van het land, ayatollah Ali Khamenei, vragen van studenten beantwoordde gaf Vahidnia openlijk kritiek op het bewind van de ayatollah.

De student zei dat de Hoogste Leider "tot een groots idool" verheven is en dat de ayatollah boven kritiek staat. In een toespraak van tien minuten veroordeelde hij de brute aanpak van de demonstraties na de verkiezingen en bekritiseerde hij de staatsomroep, IRIB, voor het verdraaien van de waarheid. Hij bewaarde zijn grootste kritiek – direct gericht op de ayatollah zelf – voor het eind.

"Ik begrijp niet waarom het in dit land niet toegestaan is om welke kritiek dan ook op u te uiten", zei hij. "In de afgelopen drie tot vijf jaar heb ik de kranten dagelijks gelezen. Ik heb echter geen enkele kritiek op u gelezen, niet eens van de Raad van Deskundigen", die theoretisch de macht hebben om de leider af te zetten. "Zou ons systeem geen betere kans van slagen hebben als we het gebruik van geweld tot een absoluut minimum proberen te beperken?", vroeg hij retorisch.

De jongen is direct tot held uitgeroepen door diverse kritische sites. Daarnaast wordt hij door de hardliners getolereerd, omdat Khamenei de kritiek hartelijk tot zich nam. De Leider: "Denk niet dat ik het vervelend vind om dit soort toespraken te horen. Nee, ik zou zelfs ongelukkig worden als ze niet worden gemaakt. Over het gebrek aan kritiek op de leider, vertel jij ze dan kritiek te leveren. Ik verwelkom kritiek. Er is kritiek en nog aardig veel ook. Ik ontvang en begrijp die kritiek."

Of de student het begin van weer nieuwe geluiden van hervorming is, is niet bekend, maar wel heeft hij een grens doorbroken waar jaren niet aan getornd werd: directe kritiek op een aanwezige Khamenei. Hij studeert een week na de toespraak nog steeds en is niet gearresteerd. Khamenei heeft het incident uitgebreid op zijn website behandeld en herhaalt dat hij werkelijk kritiek verwelkomt.