[Fotoreportage] Dakar pre-proloog 2010

Jorn (existenz)
Vandaag heeft het jaarlijks terugkerende Dakar-evenement plaatsgevonden op het Eurocircuit in Valkenswaard. Deze editie stond volledig in het teken van het afscheid van Jan de Rooy.

Ondanks de slechte weersvoorspellingen begon de dag zonnig en al snel bleek dat de organisatie goed had geluisterd naar de kritiek van de laatste jaren en had men diverse zaken verbeterd.


Het Eurocircuit is er klaar voor

Als eerste kwamen de motoren op de baan. Het was al meteen duidelijk dat het circuit er voor de coureurs slecht bij lag omdat het de laatste dagen geregend had. De toeschouwers konden zich daardoor opmaken voor een leuke dag.


Zelfs de eerste coureurs hadden last van de modder

Aan de motorrijders bleek het niet te liggen, alhoewel er maar één deelnemer op zijn Dakar-motor reed, gingen al coureurs er wel voor. Frans Verhoeven ging er uiteindelijk met de overwinning vandoor.


Vol gas door de plassen

Bij de auto's draaide het toch vooral tussen Erik van Loon en Tonnie van Deijne. Beide coureurs gingen voor de overwinning, maar Van Deijne bleek uiteindelijk relatief eenvoudig de winst te pakken in zijn ex-fabrieks-Mitsubishi.


Erik van Loon in actie

Zoals de afgelopen jaren voelde ook Tonnie van Deijne ook met zijn nieuwe auto zich thuis op het Brabantse circuit en liet hij de toeschouwers spektakel zien.

Tonnie van Deijne drift door de bochten

Daarnaast reden er ook twee buggy's mee van McRae Racing. Deze buggy's zullen dit jaar voor het eerst deelnemen en de rally en bleken tevens de smaakmakers van de dag te zijn. Met name Jurgen van den Goorbergh en Tim Coronel zorgden voor mooie rondes.


Tim Coronel geeft vol gas op het circuit

Van den Goorbergh moest uiteindelijk een hoge prijs betalen voor zijn agresieve rijstijl. Zijn auto begaf het tijdens een oefenrondje gedurende het pauzeprogramma.


De buggy van Van den Goorbergh na afloop van de pre-proloog

Het geweld van de vrachtwagens was toch hetgeen de meeste toeschouwers voor kwamen. Met name het GINAF-fabrieksteam was dit jaar een publiekstrekker, mede door het niet deelnemen van Team De Rooy en MAN.


Een GINAF van het team van Wuf van Ginkel in actie

Het GINAF-team onder leiding van Wuf van Ginkel viel echter wat tegen. De coureurs hielden zich duidelijk in. Jan Lammers liet zien dat hij nog weinig in de vrachtwagen gereden had. De A1GP Nederland-teambaas kwam een aantal maal vast te zitten op het circuit en was verreweg de langzaamste van alle vrachtwagens. Een veel gehoorde vraag onder het publiek was dan ook of Frits van Eerd (eigenaar van Jumbo supermarkten en de oorspronkelijke coureur van de vrachtwagen, red.) niet toevallig eieren had achtergelaten in de vrachtwagen en deze was vergeten te bezorgen bij één van zijn supermarkten.


Jan Lammers had het moeilijk in de gele GINAF

De finale bij de vrachtwagens ging verrassend tussen Johan Elfrink en Paul Verheijden. Waar de andere vrachtwagen coureurs het rustig aan deden, lieten beide rijders zien wat zij in de regen in huis hadden.


Johan Elfrink in zijn Mercedes-vrachtwagen

Uiteindelijk moest Verheijden het onderspit delven, maar de verrassende prestaties op het circuit in Valkenswaard doen hoop groeien op een mooie stunt in Zuid-Amerika.


Verheijden probeert Elfrink bij te benen

Het hele evenement stond in het teken van het afscheid van Jan de Rooy. De Brabantse coureur die de Dakar groot heeft gemaakt in Nederland dankzij zijn opmerkelijk prestaties in de jaren tachtig, besloot twee maanden geleden te stoppen met de Dakar. Als afscheid reed de coureur enkele rondjes met zijn vrachtwagen van 2009 waarmee hij deel nam aan de Afrika-race. De Rooy had er dan ook erg veel zin in en gaf vol gas.


Jan de Rooy vliegt over het circuit

Ondanks de regen nam het publiek luid afscheid van de Brabander die er zeer van onder de indruk leek te zijn.


Het publiek nam afscheid van Jan de Rooy

Als afsluiter reed De Rooy nog een tweetal ererondjes met de welbekende DAF Turbotwin waarmee hij furore maakte (Video) door in 1988 Ari Vatanen in te halen op volle snelheid.


De Turbotwin in actie


Jan de Rooy was aan het genieten voor de laatste maal achter het stuur

Ter afsluiting werd de Brabander nog op het podium gehuldigd door een medewerker van de organisatie van de Dakar, de ASO, die speciaal voor de coureur naar het circuit gekomen was. De Rooy was emotioneel toen hij het cadeau in ontvangst nam.


Jan de Rooy ontvangt het cadeau van de ASO