Bos steunt idee van heffing op banken

Minister Wouter Bos van Financiën steunt het idee om banken een verzekeringspremie te vragen waarmee de schade kan worden betaald als een bank in de problemen is gekomen. Dergelijke kosten komen nu nog vooral op het bord van de belastingbetaler.

"Een uitstekende gedachte" zei Bos vandaag na afloop van een G20-bijeenkomst in het Schotse St. Andrews waar de heffing werd besproken. De premie is volgens Bos nadrukkelijk iets anders dan de Tobin-tax, een belasting op financiële transacties, waarover de afgelopen jaren wel is gesproken. "We kijken nu naar een verzekeringsinstrument waardoor je de financiële sector zelf laat betalen voor de schade. Maar dat is geen algemene belasting op banken."

Achtergrond van de heffing is voor Bos ook dat er een straf moet komen op slecht gedrag van bankiers. "Want die hadden we niet in het huidige systeem. Economen noemen dat 'moral hazard"', aldus Bos. Daarbij blijven bestuurders, bankiers of topmensen in het zakenleven zelf buiten schot bij de risico's die ze nemen.

Bos steunt idee van heffing op banken  (foto: ANP)