Franstalige Belgen 'Nie wieder Yves'

Nu het ernaar uitziet dat de Belgische premier Herman Van Rompuy EU-president wordt, doemt voor veel Franstalige Belgen (en ook een aantal Vlamingen) een horrorscenario op: de terugkeer van Yves Leterme aan het hoofd van de regering.

De man die een jaar geleden zijn biezen als premier moest pakken, is door zijn uitgesproken pro-Vlaamse standpunten buitengewoon impopulair in het zuiden van België.

De Franstalige krant Le Soir heeft al een veto tegen Leterme uitgesproken. Ook is er een Faceboekgroep 'Nie wieder Yves' opgericht. Daarvan zijn volgens de krant De Morgen al zo'n 1500 mensen lid. Onder hen bevinden zich ook veel leden van de Vlaamse liberale partij Open VLD.

De liberalen (Vlamingen en Franstaligen bij elkaar opgeteld) vormen de grootste politieke familie in het Belgische parlement. Afgelopen week drongen Franstalige liberalen er daarom op aan om Van Rompuy te vervangen door de Franstalige vicepremier en minister van Financiën Didier Reynders. Maar Reynders heeft weer een slechte reputatie in Vlaanderen.

Franstalige Belgen willen 'Nie wieder Yves'  (foto: ANP)