FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 oktober 2009

Uitslag PSV - sc Heerenveen

Om 2045 uur begon de wedstrijd tussen PSV en sc Heerenveen. Hieronder vind je de uitslag.

PSV – sc Heerenveen 1-0
81' Lazovic 1-0

Toeschouwers: 33.000
Scheidsrechter: v. Hulten
Stadion: Philips Stadion
Gele kaart: Popov, Grindheim, Svec, Breuer (sc Heerenveen)

Opstellingen

PSV: Isaksson, Manolev, Rodríguez, Simons, Pieters, Afellay, Bakkal, Engelaar, Lazovic, Reis, Amrabat (Toivonen/75)

sc Heerenveen: Vandenbussche, Breuer, Bak Nielsen, Dingsdag (Sibon/83), Popov (Koning/46), Losada, Svec (Assaidi/65), Grindheim, Elm, Ingelsten, Papadopoulos

Politiehelikopter uit de lucht geschoten

Tijdens een vuurgevecht in Rio de Janeiro zijn twee officieren om het leven gekomen. Volgens de autoriteiten kwam de helikopter tijdens een inzet onder vuur te liggen van drugsbendes en moest het gedwongen een noodlanding maken. Kort na de landing explodeerde het toestel. Twee agenten, onder wie ook de piloot, konden zichzelf in veiligheid brengen, maar raakten wel gewond. Twee andere passagiers kwamen echter om.

De veiligheidsdiensten waren uitgerukt nadat er in de vanochtend twee rivaliserende drugsbendes in de sloppenwijk 'Morro dos Macacos' in een vuurgevecht verwikkeld raakten. Na het neerhalen van de helikopter hielden de vuurgevechten met de meer dan honderd ingezette agenten nog enige tijd aan.

In Rio de Janeiro leven ongeveer twee miljoen mensen in sloppenwijken die worden geteisterd door geweld en drugscriminaliteit. Begin deze maand kreeg de Braziliaanse metropool nog de eer toegewezen om de Olympische Spelen van 2016 te mogen organiseren.

Nicole Richie in het geheim getrouwd

Nicole Richie en haar vriend Joel Madden zouden stiekem getrouwd zijn. Zij zouden vorige week een trouwvergunning aangevraagd hebben en afgelopen woensdag stiekem in het huwelijksbootje gestapt zijn.

Nicole zou na het overlijden van haar ex-vriend DJ AM (Adam Goldstein) in augustus steeds serieuzer over een huwelijk na zijn gaan denken, laat een betrouwbare bron weten. De woordvoerder van Richie weigert om te reageren op het huwelijk. Nicole en Joel hebben twee kinderen: zoontje Sparrow die vorige maand werd geboren en dochtertje Harlow van 1.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Brazilië

Rubens Barrichello staat morgen in zijn thuis-Grand Prix op pole, met naast hem Mark Webber na een chaotisch verlopen kwalificatie. Adrian Sutil en Jarno Trulli staan op de tweede startrij. Jenson Button kwam door verkeerde bandenkeuze niet verder dan de veertiende plek, Sebastian Vettel staat slechts zestiende.

De kwalificatie in Brazilië begon op een nat circuit Autódromo José Carlos Pace. Het regende, terwijl het water al ruimschoots op de baan stond. De eerste man die de baan op kwam was Sebastian Vettel. Hij reed een tijd van 1:39.694. Na vijf minuten in de eerste kwalificatiesessie was het Giancarlo Fisichella die spinde na bocht twee en zijn Ferrari op de kerbs parkeerde. De Italiaan kon daarna uitstappen, na wel een tijd van 1:40,703 gereden te hebben.

De training werd tijdelijk stilgelegd en na tien minuten gingen de coureurs weer verder in Q1. De baan werd droger en Lewis Hamilton haalde meteen twaalf seconden van de tijd van Vettel af. De positiewisselingen volgden elkaar rap op en het waren Nico Rosberg, Kazuki Nakajima en Rosberg die de snelste tijden lieten noteren. De coureurs reden vele ronden en enkele rijders waaronder Fernando Alonso en Hamilton haalden nieuwe banden.

Hamilton moest een snelle ronde rijden om naar Q2 te gaan en in zijn ijver spinde hij. Even daarvoor was het Romain Grosjean die ook even spinde. Enkele verrassende namen gingen op Interlagos niet door naar Q2. Vanaf plek zestien naar beneden waren dat Vettel, Heikki Kovalainen, Hamilton, Nick Heidfeld en Fisichella die hun waterloo in Q1 vonden. Vettel zelf was er niet tevreden mee, maar had niet anders gekund aldus hijzelf. Zijn kansen voor de wereldtitel werden nu wel wat klein, maar wellicht dat het morgen in de race regent en de boel weer op z'n kop gezet wordt.

Het tweede deel van de kwalificatie begon pas tegen 20:00 uur Nederlandse tijd. Niet veel later lag de sessie weer stil, nadat Vitanonio Liuzzi op het rechte stuk hard crashte. Zijn Force India knalde eerst tegen de binnenmuur en daarna tegen de bandenstapels aan de buitenkant van bocht één aan. De Italiaan kon ongedeerd uitstappen, maar zijn wagen was in duizend stukken. Zelfs de voorbanden waren afgebroken aan hun wishbones, gelukkig stuiterden ze niet in het rond.

Ondertussen was het een uur - en drie inspecties van de baan door de wedstrijdleiding - lagter en nog werd de kwalificatie niet voortgezet. Om 16:00 uur lokale tijd (21:00 uur Nederlandse tijd) was er opnieuw een inspectie en tegen die tijd werd er minder regen verwacht. Eddie Jordan dacht op BBC One dat Charlie Whiting - wedstrijdleider - de kwalificatie zou stoppen en dat de startopstelling zo was als net na Q1 omdat nog niemand in de tweede sessie een tijd neergezet had. Kimi Räikkönen, Robert Kubica, Romain Grosjean en Kamui Kobayashi zouden dan de eerste twee startrijen bevolken, maar toen werd bekend dat 16:10 uur lokale tijd de tweede sessie verder zou gaan, met nog 12 minuten en 21 seconden op de klok.

Grosjean was als eerste op de baan, die nog steeds op veel plekken drijfnat was. De spray was op andere stukken nog behoorlijk. Het regende echter niet meer. Rosberg was als eerste bzig aan een flying lap, en de Duitser zette 1:21,460 op de klok. Mark Webber was ook snel onderweg, en met drie tienden achterstand stond de Australier tweede, maar onmiddelijk pakte Räikkönen de snelste tijd. Williams ging het eerst naar de intermediatebanden, terwijl het zonnetje begon te schijnen. De baan droogde snel op op de racelijn, en Webber zette meteen de snelste tijd op de klok. Button had ondertussen nog steeds de extreemnatweerbanden eronder liggen, wat meteen zichtbaar was in zijn sectortijden.

Een gemiste kans voor Button, die de dertiende tijd neerzette met 1:22,504. Dat was ruim tweeëneenhalve seconde langzamer dan de tijd van Webber, die 1:20,803 neerzette. Te voorzichtige strategie voor Brawn GP. Teamgenoot Barrichello deed het iets beter met een zesde plaats voor de Braziliaan. Onderwijl ging Adrian Sutil naar de tweede plaats, maar veel coureurs gingen hem voorbij. Rosberg, Nakajima, Jarno Trulli en Sébastien Buemi gingen de Duitser voorbij. De afvallers van Q2 waren van vijftiende naar boven: Liuzzi vanwege een crash, Button, Grosjean, Jaime Alguersuari en Kobayashi.

De derde sessie van de kwalificatie ving na de normale pauze aan en Rubens Barrichello zette de snelste tijd neer na 4 minuten. Maar ook Rosberg was snel onderweg en er werd nog even stuivertje gewisseld met Trulli. Echter, opnieuw pakte Barrichello de snelste tijd, met 1:20,210. Die had echter buiten Webber gerekend, want die was opnieuw een tiende sneller met 1:20,109. Maar de Braziliaan liet het niet op zich zitten en was snel in de eerste sector, maar Webber zette de snelste tijd in de tweede sector neer. En weer pakte Barrichello de snelste tijd in de tweede sector, en de Braziliaan pakte de poletijd weer terug.

Met de vlag al gevallen wist niemand meer aan de tijd van 1:19,576 van Barrichello te komen en hij staat morgen naast Webber op de grid. De tweede startrij is voor Sutil en Trulli, gevolgd door Räikkönen en Buemi. Rosberg staat zevende, naast hem de Pool Kubica. En de vijfde startrij is voor Nakajima en Alonso.

De kwalificatie heeft bijna een uur en veertig minuten stilgelegen vanwege rode vlaggen veroorzaakt door eerst Fisichella in de eerste kwalificatiesessie en later Liuzzi in Q2. Zo heeft deze sessie twee uur en 41 minuten geduurd.


Uitslag kwalificatie Grand Prix van Brazilië

Pos. CoureurTeam Tijd
1 R. Barrichello Brawn GP 1:19.576
2 M. Webber Red Bull 1:19.668
3 A. Sutil Force India F1 1:19.912
4 J. Trulli Toyota 1:20.097
5 K. Räikkönen Ferrari 1:20.168
6 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:20.250
7 N. Rosberg Williams 1:20.326
8 R. Kubica BMW 1:20.631
9 K. Nakajima Williams 1:20.674
10 F. Alonso Renault 1:21.422

11 K. Kobayashi Toyota 1:21.960
12 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:22.231
13 R. Grosjean Renault 1:22.477
14 J. Button Brawn GP 1:22.504
15 V. Liuzzi Force India F1 geen tijd

16 S. Vettel Red Bull 1:25.009
17 H. Kovalainen McLaren 1:25.052
18 L. Hamilton McLaren 1:25.192
19 N. Heidfeld BMW 1:25.515
20 G. Fisichella Ferrari 1:40.703

Uitslagen Eredivisie (17/10/2009)

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

NAC Breda – Vitesse 4-0
36' De Graaf 1-0 (pen)
41' Kwakman 2-0
60' Lurling 3-0
69' Lurling 4-0

Toeschouwers: 17.650
Scheidsrechter: Braamhaar
Stadion: Rat Verlegh Stadion
Gele kaart: Leonardo (NAC Breda), Molhoek, Stevanovic (vitesse)
Rode kaart: 34' v.d. Struijk (Vitesse)

Opstellingen

NAC Breda: Ten Rouwelaar, Loran (Fehér/45+4), Penders, Zwaanswijk, Schilder, De Graaf (Gorter/75), Gilissen, Kwakman, Leonardo (Kolkka/72), Amoah, Lurling

Vitesse: Velthuizen, v.d.Struijk, Sprockel (Stevanovic/21), v.Diermen, Büttner, Claudemir, Verhaegh, Hofs, Molhoek, Jenner (Kaloglu/46), Nilsson (pluim/84)


FC Twente – AZ 3-2
36' Perez 1-0
57' El Hamdaoui 1-1
60' Wisgerhof (e.d) 1-2
61' Ruiz 2-2
90+2' N'Kufo 3-2

Toeschouwers: 23.800
Scheidsrechter: Vink
Stadion: De Grolsch Veste
Gele kaart: Dembélé

Opstellingen

FC Twente: Boschker, Stam, Wisgerhof, Douglas, Tiendalli, Brama, Janssen, Perez (Tioté/81), Ruiz, N'Kufo, Stoch

AZ: Romero, Swerts, Jaliens, Moreno, Pocognoli (Poulsen/70), Elm, Mendes da Silva, Schaars (Pellè/76), Martens (Lens/61), Dembélé, El Hamdaoui

[DSB Cup] Stroetinga zegeviert in Heerenveen

De tweede marathon in de strijd om de DSB Cup is gewonnen door Arjan Stroetinga. De 28-jarige Fries versloeg in Heerenveen Douwe de Vries in de eindsprint.

Het tweetal was in de finale van de koers ontsnapt uit een kopgroep van vier man, dat vier ronden voorsprong had op het peloton. Bob de Vries werd derde, Kurt Wubben legde beslag op de derde plaats. Jorrit Bergsma werd ten koste van Ingmar Berga de nieuwe leider in het klassement na twee wedstrijden.

Maria Sterk pakte de overwinning bij de vrouwen. De rijdster van het DSB-team versloeg medevluchters Elma de Vries en Mireille Reitsma in de sprint. Sterk heeft met 51,1 punten ook de leiding in de stand na twee wedstrijden. Op tien punten achterstand staat De Vries tweede.

Noodtoestand Australië door bosbranden

In delen van de Australische staat Queensland geldt de noodtoestand als gevolg van de eerste bosbranden sinds begin dit jaar. Ook in de staten New South Wales en Western Australia woeden diverse branden.

Door de droogte en harde wind is het vuur moeilijk te bestrijden. Veel mensen moeten noodgedrongen hun huizen verlaten. De eerste dode is reeds gevallen; een brandweerman bezweek nadat hij gisteren een vuurhaard had besteden.

In februari van dit jaar kwamen in Australië 173 mensen om het leven en werden honderden huizen verwoest bij zeer hevige bosbranden.

In De Elementen op het forum loopt ook elk jaar een topic over bosbranden.

Kamerdelegatie in Suriname

Een delegatie van Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en fractievoorzitters is vandaag in Suriname aangekomen voor een werkbezoek van een week.

De Kamerleden zullen de komende dagen spreken met de Surinaamse parlementsvoorzitter, met Surinaamse fractievoorzitters en met leden van de regering, onder wie president Ronald Venetiaan. Ook staan er bezoeken op het programma aan een ziekenhuis, een jeugddetentiecentrum, een koffie- en cacaoplantage en een kunstfestival. De Kamerleden brengen ook een bezoek aan het dorpje Danpaati in het binnenland van Suriname.

De delegatie bestaat uit Pieter van Geel (CDA), Mariëtte Hamer (PvdA), Mark Rutte (VVD), Femke Halsema (GroenLinks), Arie Slob (ChristenUnie), Alexander Pechtold (D66) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren).

De fractievoorzitters gaan traditiegetrouw twee keer per regeringsperiode op reis. De vorige reis in het najaar van 2007 was naar de Nederlandse Antillen.

Alle krakers op vrije voeten

De elf krakers die nog vast zaten in een Haagse cel, zijn vanmiddag vrijgelaten. Dat maakte de politie bekend. Het groepje heeft een dagvaarding meegekregen. Hun wordt onder meer verstoring van de openbare orde, het niet voldoen aan een politiebevel en het niet bij zich hebben van een identiteitsbewijs ten laste gelegd.

De elf waren de laatsten van een grote groep krakers die eergisteren bij het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag protesteerden tegen de antikraakwet. Ze hadden op het Plein een tentenkamp opgericht, dat 's avonds door de politie werd ontruimd. De politie hield honderd mensen aan omdat ze geen gehoor gaven aan het bevel om weg te gaan.

Vrijdag liet de politie 89 krakers gaan. De resterende elf werden langer vastgehouden omdat ze hun naam niet wilden noemen en ook geen papieren bij zich hadden.

Uitslag Ajax - Willem II

Om 18:45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen Ajax en Willem II. Hieronder vind je de uitslag.

Ajax - Willem II 4-0
45'+1 Enoh 1-0
64' Sulejmani 2-0
82' Pantelic 3-0
90' Suárez 4-0

Toeschouwers: 49.900
Scheidsrechter: v. Boekel
Stadion: Amsterdam Arena
Gele kaart:Vertonghen (Ajax), Demouge, Swinkels (Willem II)
Rode kaart: 80. Veloso (Willem II/2x geel)
Bijzonderheden Suárez mist in de 29e minuut een strafschop voor Ajax.

Opstellingen

Ajax: Stekelenburg, V.d.Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita, Rommedah (Sulejmani/61), De Zeeuw, Enoh (Gabri/67), Aissati (Bakircioglu/83), Suárez, Pantelic.

Willem II: Aerts, Pereira, Biemans, Swinkels, Veloso, Zijler, v.d. Heijden, Boutahar, Kargbo, Sheotahul (Waalkens/59), Demouge.

Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Vandaag stond de zevende speeldag in de zaterdaghoofdklasse op het programma. Hieronder de uitslagen.

Uitslagen hoofdklasse A:

ThuisUitUitslagen
ASWH RVVH 4-0
Capelle Quick Boys 4-1
DOTO Barendrecht 0-4
FC Lisse Ter Leede 2-3
Katwijk Rijnsburgse Boys 0-1
Noordwijk ARC 1-2
Scheveningen TOGR 1-0

Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. Capelle72128-9
2. Barendrecht71419-8
3. Rijnsburgse Boys71410-6
4. ARC71411-9
5. ASWH71316-12
6. Ter Leede71216-11
7. Quick Boys71013-15
8. Katwijk71012-14
9. Scheveningen7910-12
10. RVVH7913-18
11. FC Lisse7610-13
12. Noordwijk757-12
13. DOTO718-22
14. TOGR704-16

Uitslagen hoofdklasse B:

ThuisUitUitslagen
Bennekom LRC Leerdam 1-4
DOVO Volendam 2-1
Jodan Boys Spakenburg 1-3
Kozakken Boys Sparta Nijkerk 0-2
ODIN '59 GVVV 3-2
SDC Putten Hoek 0-2
IJsselmeervogels Zwaluwen '30 2-0

Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. Sparta Nijkerk71818-8
2. IJsselmeervogels71718-3
3. Hoek71411-7
4. DOVO71313-15
5. Spakenburg71215-10
6. GVVV71014-12
7. Zwaluwen '3071012-14
8. Kozakken Boys7913-13
9. Jodan Boys7812-13
10. LRC Leerdam7812-13
11. ODIN '597612-16
12. Bennekom7611-15
13. SDC Putten7410-19
14. Volendam719-22

Uitslagen hoofdklasse C:

ThuisUitUitslagen
Berkum WHC 2-1
CSV Apeldoorn SC Genemuiden 2-1
Excelsior '31 HHC Hardenberg 1-0
Flevo Boys Go-Ahead Kampen gst
Harkemase Boys ACV 3-1
Nunspeet Be Quick '28 2-2
Staphorst PKC '83 2-1

Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. Excelsior '3171916-6
2. Flevo Boys61212-9
3. Staphorst7117-7
4. ACV61012-10
5. Harkemase Boys6109-7
6. PKC '836912-8
7. CSV Apeldoorn797-9
8. WHC7815-16
9. HHC Hardenberg786-7
10. Berkum679-9
11. Be Quick '287710-15
12. Nunspeet7711-19
13. Go-Ahead Kampen6512-13
14. SC Genemuiden7512-15

De wedstrijd Flevo Boys - Go-Ahead Kampen in de hoofdklasse C werd tien minuten voor tijd gestaakt wegens een blessure voor scheidsrechter Den Haan. Een vervanger kon niet tijdig geregeld worden. De stand was op dat moment 2-0 voor Flevo Boys. Vermoedelijk wordt het restant later afgewerkt.

Hoogerland wilde voor stunt zorgen

Johnny Hoogerland was vandaag een van de smaakmakers van de Ronde van Lombardije. De Zeeuw uit de Vacansoleilploeg viel op vijftig kilometer van de streep op de flanken van de Madonna del Ghisallo aan. Hij werd teruggepakt en eindigde uiteindelijk als vijfde.

"Ik ben daar supertevreden over," zei Hoogerland. "Ik hoopte op een stunt. Dat ik een groepje renners zou meekrijgen en we tot de finish zouden wegblijven." Zijn opzet slaagde niet, omdat hij werd teruggepakt.

Ook op de Civiglio sprong hij weg. "In de afdaling kwamen toen alle grote mannen over me heen en zat ik tegen de kramp aan. Het was verschrikkelijk zwaar en met al dat draaien en keren ook levensgevaarlijk, maar ik had een enorme moraal. Ik voelde me goed en deze koers zat gewoon in mijn hoofd. Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten, maar uiteindelijk verlies ik net de sprint om de derde plaats."

'Economie Oost-Duitsland blijft lang achter'

De economie in het oosten van Duitsland blijft langer achter bij die in West-Duitsland dan bij de Duitse hereniging in 1990 werd gedacht. Dat zegt het Instituut voor Economisch Onderzoek in Halle in de Duitse krant Leipziger Volkszeitung. Pas over ongeveer vijftig jaar zal het inkomen per hoofd van de bevolking in het oosten en westen gelijk zijn.

Het instituut heeft berekend dat Oost-Duitsland elk jaar 1 procent op het westen inloopt. Het doel van de christendemocratische CDU/CSU en de liberale FDP om in hun komende regeringscoalitie ernaar te streven dat in 2019 de verschillen in levensomstandigheden tussen beide delen van Duitsland zijn weggewerkt staat volgens het instituut "ver buiten de realiteit".

Volgens het instituut is het inhaalproces sinds 1990 heel wisselend verlopen. In 1995 stond het inkomensniveau in het oosten op 60 procent van dat in het westen. Dat was vijf jaar eerder 40 procent. Daarna bleef het oosten weer meer achter. Volgens het instituut is het inkomen per hoofd van de bevolking op dit moment 30 procentpunten lager dan dat in het westen.

Massaprotest in Madrid tegen abortus

Vele honderdduizenden Spanjaarden zijn vandaag in de hoofdstad Madrid de straat opgegaan om te demonstreren tegen overheidsplannen om vrouwen vanaf hun zestiende toe te staan abortus te laten plegen zonder toestemming van hun ouders.

"Deze nieuwe wet is barbaars. In dit land worden dieren beter beschermd dan mensen", aldus een 67-jarige betoger, die met zijn vrouw en drie kinderen naar Madrid was gekomen om te protesteren. Zeker zeshonderd bussen en meerdere vliegtuigen werden ingezet om de vele aanhangers van 42 Spaanse antiabortusinstanties en katholieke verenigingen naar de hoofdstad te vervoeren.

De nieuwe wet is gebaseerd op wetten in andere EU-landen. Vanaf hun zestiende mogen vrouwen de zwangerschap laten beëindigen tot de veertiende week. Als de gezondheid van de moeder gevaar loopt of als de foetus ernstig ziek is, mag tot de 22ste week worden ingegrepen. Het kabinet is al akkoord gegaan met de plannen. Het parlement vergadert erover in november.

Goed nieuws voor PC-gamers: Modern Warfare 2 is op tijd

Steeds vaker zien we dat uitgevers games uitstellen voor één specifiek platform. Dit platform is bijna altijd de PC. Wat de precieze reden is van het uitstel is vaak nogal vaag. De uitgever zegt dat ze hierdoor nog goed aan de game kunnen sleutelen terwijl gamers juist vaak het idee hebben dat het gebeurt om piraterij tegen te gaan. Voor PC-gamers die eerder deze week het gerucht te horen kregen dat Modern Warfare 2 twee weken uitgesteld zou gaan worden is er nu goed nieuws.

Modern Warfare 2 zal voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360 een gelijktijdige release kennen. De game ligt vanaf 10 november in de winkels en zal waarschijnlijk de grootste release ooit gaan worden. Er is nog meer goed nieuws wat de prestige-mode, die bij Call of Duty 4: Modern Warfare voor de PC ontbrak, zal dit keer wel in de game zitten.

De gamers die graag willen weten of hun PC de game wel kan draaien moeten nog even geduld hebben. Als het goed zal zeer binnenkort de minimum systeemeisen van de game bekend worden. Wil je de game alvast spelen? Dan kun je morgen nog terecht bij de First Look in Amsterdam waar de game voor het eerst publiekelijk te spelen zal zijn.

Uitslagen Schotland speelronde 8

Dit weekend stond de achtste speelronde in de Schotse competitie op het programma. FOK!sport brengt je ieder weekend een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

Rangers gaat Celtic voorbij
Glasgow Rangers ontsnapte op bezoek bij Saint Johnstone ternauwernood aan puntverlies. Sasa Papac zorgde in de slotfase met de 1-2 dat de Rangers alsnog met drie punten huiswaarts keerden. St. Johnstone nam in de eerste helft verrassend de leiding via Collin Samuel. Vijf minuten voor rust maakte Kris Boyd gelijk.

Glasgow Rangers is de nieuwe koploper in de Schotse Premier League omdat Celtic vanmiddag met 0-0 gelijkspeelde tegen Motherwell. Bovendien zag Celtic de nummer drie, Hibernian, tot op een punt naderen. Hibernian versloeg thuis Kilmarnock met 1-0.

Uitslagen speelronde 8:

ThuisUitUitslag
St. JohnstoneGlasgow Rangers1-2
AberdeenHearts1-1
CelticMotherwell0-0
HibernianKilmarnock1-0
Dundee UnitedHamilton1-1
FalkirkSt. Mirren1-3

De stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Glasgow Rangers 8 5 3 0 18 14 - 5
2 Celtic8 5 2 1 17 15 - 7
3 Hibernian 8 5 1 2 16 13 - 7
4 Dundee United8 3 4 1 13 10 - 7
5 Motherwell 8 3 4 1 13 8 - 6
6 Aberdeen 8 2 5 1 11 7 - 5
7 Saint Mirren 8 3 2 3 11 9 - 9
8 Hearts8 2 2 4 8 9 - 12
9 Kilmarnock 8 1 3 4 6 6 - 8
10 St. Johnstone8 1 3 4 6 12 - 18
11 Hamilton 8 1 2 5 5 5 - 15
12 Falkirk 8 0 3 5 3 4 - 13

Programma komende week:

DatumThuisUit
24-10AberdeenDundee United
24-10HeartsFalkirk
24-10KilmarnockSt. Johnstone
24-10Glasgow RangersHibernian
24-10St. MirrenMotherwell
25-10HamiltonCeltic

Het Blok toch terug op de buis

Het Net 5-programma Het Blok keert toch weer terug op de Nederlandse televisie. Eerder meldde presentator Eric van der Hoff op de SBS Najaarspresentatie dat het niet terugkeerde wegens tekort aan geld door de financiële crisis.

Op de site van Net 5 kun je je inschrijven voor het programma. In het programma verbouwen verschillende stelletjes een huis om de hoogste verkoopwaarde aan het einde van het programma te krijgen. Het stelletje dat de hoogste verkoopprijs heeft, wint het programma.

Het zesde seizoen van Het Blok begint, volgens het inschrijfformulier, ergens tussen januari en juli volgend jaar. 

Tussen dronkenschap en kater.....

De stad ontwaakte. Eigenlijk hadden de vrolijke zonnestralen, die op mijn gezicht schenen me een ‘Hilversum III-gevoel’ moeten bezorgen, maar ik vond het ronduit kut om op dit tijdstip over straat te lopen. Niemand die zijn eigen lied zong. Er stond niemand zingend te metselen op de steiger waar ik langsliep. De meneer op de steiger plantte daarentegen, al dan niet expres, een smerige rochel voor mijn voeten. En bedankt!

DSB kolfje naar de hand van Texanen

De naam van het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star doet de ronde als mogelijke overnamekandidaat voor DSB Bank.

Lone Star voldoet aan de omschrijving die Dirk Scheringa gaf van zijn potentiële koper: een serieuze partij uit de Verenigde Staten met genoeg geld, die al eigenaar is van meerdere banken in de wereld.

Bovendien is Lone Star gespecialiseerd in het opkopen van die producten waarmee DSB groot is geworden, zoals consumentenkredieten en hypotheken. Na het ineenstorten van de Amerikaanse huizenmarkt in 2007 heeft Lone Star op grote schaal Amerikaanse kredietportefeuilles opgekocht. Zo kocht het vorig jaar nog voor 6,7 miljard dollar een schuldenpakket van Merrill Lynch dat voor 30,6 miljard dollar in de boeken stond.

Persbureau Reuters schreef destijds dat Lone Star bekendstaat als een van de grotere uitkoopfondsen. "Maar het heeft een reputatie van geheimzinnigheid."

De crisis heeft er ook voor gezorgd dat Lone Star een voet tussen de deur kreeg bij het Duitse IKB. Deze Duitse industriebank leed zware verliezen als gevolg van slechte beleggingen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. IKB is nu bijna geheel in handen van Lone Star.

Het bedrijf komt uit Dallas, in de Amerikaanse staat Texas, maar heeft overal ter wereld kantoren zoals in Tokio en Londen en zelfs in Brussel. John Grayken heeft Lone Star in 1995 opgericht. Grayken werkte daarvoor voor de miljardair Robert Bass.

Uitslag derde vrije training Brazilië

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens een verregende en zeer korte derde vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. Zijn teamgenoot Kazuki Nakajima kwam tot de tweede tijd, gevolgd door Jenson Button, Fernando Alonso en Adrian Sutil.

De sessie begon pas om 11.42 lokale tijd, 42 minuten later dan gepland. Hiertoe was besloten nadat door harde regen de medische helikopter niet op kon stijgen. Vijf minuten voor het geplande einde om 12u lokale tijd was het echter alweer einde sessie door een crash van Romain Grosjean.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 N. Rosberg Williams 1:23.1829
2 K. Nakajima Williams 1:23.8327
3 J. Button Brawn GP 1:24.1226
4 F. Alonso Renault 1:24.1255
5 A. Sutil Force India F1 1:24.1494
6 R. Grosjean Renault 1:24.3895
7 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:24.4435
8 J. Trulli Toyota 1:24.8595
9 N. Heidfeld BMW 1:24.8675
10 M. Webber Red Bull 1:25.4405
11 K. Räikkönen Ferrari 1:25.5084
12 H. Kovalainen McLaren 1:25.6855
13 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:26.2246
14 R. Barrichello Brawn GP 1:26.5304
15 S. Vettel Red Bull 1:27.0474
16 V. Liuzzi Force India F1 1:27.3414
17 L. Hamilton McLaren 1:27.7984
18 G. Fisichella Ferrari 1:29.2854
19 R. Kubica BMW 1:29.8953
20 K. Kobayashi Toyota 1:30.2594

Gilbert wint Ronde van Lombardije

Philippe Gilbert is de winnaar geworden van de Ronde van Lombardije. De Belg klopte Samuel Sanchez in een sprint.

De wedstrijd werd gekleurd door een ontsnapping van vier renners, waaronder Reinier Honig. Op het moment dat deze groep werd bijgehaald ging Johnny Hoogerland in de aanval. Hij reed een tijdje alleen op kop en werd daarna ingelopen door een achtervolgend groepje.

Op tien kilometer van de finish was de vlucht voorbij en werd men ingelopen. Op de laatste beklimming van de dag plaatste Gilbert zijn aanval, waarop alleen Sanchez een antwoord gehad. De twee reden vervolgens samen naar de finish, waar Gilbert de eindsprint won. het was voor de Waal al zijn vierde zege in de laatste twee weken.

De sprint om de derde plek werd gewonnen door Alexander Kolobnev. Hoogerland was op de vijfde plaats de beste Nederlander, Robert Gesink werde zesde.

Uitslag:

#rijderploeg Tijd
1Philippe GilbertSilence-Lotto5.43,46
2Samuel SanchezEuskaltelz.t
3Alexander KolobnevSaxo Bank+ 4
4Luca PaoliniAcqua&Saponez.t
5Johnny HoogerlandVacansoleilz.t
6Robert GesinkRabobankz.t
7Alexander VinokourovAstanaz.t
8Daniel MartinGarminz.t
9Juan José CoboFuji-Servettoz.t
10Cadel EvansSilence-Lottoz.t

Halloweenpop blijkt lijk

Bewoners van een appartementencomplex in Los Angeles hebben dagen gedacht dat een lijk op een balkon een Halloweendecoratie was. Het lijk van de 75-jarige Mostafa Mahmoud Zayed zat al sinds maandag op een stoel op het balkon, maar pas eergisteren werd de politie ingelicht, berichtte de Los Angeles Times vandaag.

De politie gaat uit van zelfmoord. Er is een kogelwond bij een oog aangetroffen. De feestdag Halloween wordt jaarlijks op 31 oktober gevierd. Al weken van tevoren worden huizen versierd met uitgeholde pompoenen en bloederige items.

Weekeinde van de deadlines

Het is dit weekeinde hét weekeinde van de deadlines voor drie Nederlandse ondernemingen.

DSB Bank moet voor overmorgen een koper hebben gevonden, anders gaat de stekker eruit. De deadline voor exclusieve onderhandelingen over het bod van supermarktbedrijf Jumbo op Super de Boer (SdB) loopt af en het ministerie van Financiën heeft van EU-commissaris Neelie Kroes tot overmorgen de tijd gekregen voor de verkoop van onder andere ABN Amro-dochter HBU om de weg vrij te maken voor het samengaan van ABN Amro en Fortis Bank Nederland.

DSB Bank kreeg gisteren van de rechtbank tot uiterlijk overmorgen negen uur de tijd om tot afspraken te komen met een overnamekandidaat. Dirk Scheringa gebruikt het weekeinde om een Amerikaanse belangstellende boekenonderzoek te laten doen.

In de strijd om wie aan de haal gaat met supermarktketen Super de Boer is dit weekeinde ook cruciaal. Het Franse Casino, grootaandeelhouder in SdB, praat dit weekeinde nog exclusief met Jumbo. Jumbo kan zijn bod nog verhogen. Anders kan Casino ervoor kiezen verder te praten met Sperwer, die ook geïnteresseerd zijn. Casino heeft altijd gezegd voor de hoogste bieder te gaan.

Tenslotte krijgt het langslepende dossier over de fusie van ABN en Fortis dit weekeinde mogelijk een laatste hoofdstuk. EU-commissaris Neelie Kroes heeft Wouter Bos (Financiën) op 2 oktober nog een keer uitstel gegeven voor de verkoop van HBU en enkele andere activiteiten. Het uitstel geldt tot overmorgen; ook in dit dossier moeten dit weekeind knopen doorgehakt worden.

Skil-Shimano geeft De Jonge geen contract

Maarten de Jonge zal zijn zoektocht naar een wielerploeg voort moeten zetten. De renner was sinds half augustus als stagiair actief bij Skil-Shimano. De formatie heeft nu laten weten de 24-jarige sporter geen contract aan te bieden.

"Na een goed evaluatiegesprek is er helaas dit jaar geen plek voor mij bij SKil-Shimano," liet De Jonge weten. "De stageperiode heb ik als zeer positief ervaren. Ik heb kennis gemaakt met een goed gestructureerde en sociale ploeg. Ik geef de moed niet op en ben druk op zoek naar een nieuwe ploeg."

Wapens te winnen in Somalische quiz

De winnaar van een op de radio uitgezonden quiz in Somalië heeft geen magnetron, maar wapens gewonnen . De 17-jarige jongen kreeg gisteravond een AK-47 machinegeweer, handgranaten, een antitanklandmijn en een computer ter waarde van omgerekend 670 euro uitgereikt in de havenstad Kismayo.

De radicaalislamitische al-Shabaab-beweging, die het al ruim een jaar voor het zeggen heeft in het zuiden van Somalië, had de quiz georganiseerd om jongeren aan te moedigen mee te doen met de heilige oorlog tegen vijanden van Allah in Somalië. De jongeren in de leeftijd van tien tot 25 jaar worstelden zich door vragen over cultuur, wetenschap en de Koran. Onder de verliezers werd één AK-47 met munitie verloot.

Tijdens de prijsuitreiking moedigden de rebellen ouders aan om hun kinderen met wapens te laten oefenen en om ze te laten vechten tegen de vijand. Al-Shabaab heeft een rigide variant van de sharia ingevoerd en probeert gewapenderhand heel Somalië in handen te krijgen. Westerse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat de beweging banden onderhoudt met het terreurnetwerk al-Qaeda.

Wapens te winnen in Somalische quiz  (foto: ANP)

Lövkvist kopman van Team Sky

Team Sky heeft zijn kopman voor de Tour de France van 2010 nu al gepresenteerd. Thomas Lövkvist zal deze functie in Frankrijk gaan vervullen. De Zweed brak dit jaar internationaal door als toprenner.

"Het zal een zware taak worden om het als kopman waar te maken," liet Lövkvist in een korte reactie weten. "Ik zal vooral moeten gaan werken aan mijn klimcapaciteiten."

Lövkvist was in het huidige seizoen onder andere de beste in de Monte Paschi Eroica en mocht zich één dag leider van de Giro d'Italia noemen. Deze prestaties bereikte hij allemaal in het shirt van Team Columbia.

Begin september maakte Lövkvist de overstap van Team Columbia naar Team Sky. Ook Edvald Boasson Hagen en Morris Possoni verlieten deze ploeg en zullen in 2010 voor de nieuwe wielerploeg uitkomen.

Ajax denkt aan vrouwenelftal

Ajax overweegt op termijn met een vrouwenelftal deel te nemen aan de Eredivisie voor vrouwen. Volgens algemeen directeur Rik van den Boog denkt de Amsterdamse club serieus na over het opstarten van een damesteam.

"De KNVB heeft ons gevraagd daar naar te kijken en we zijn geïnteresseerd. Het is de snelst groeiende sport van Nederland en onze achterban bestaat ook voor een deel uit vrouwen", aldus de algemeen directeur van de Amsterdammers.

"Door het vrouwenvoetbal kunnen we ook weer een heel andere doelgroep aanspreken. Het is wel belangrijk dat als we het doen, we het goed moeten doen. Er moet een reële kans zijn om een goed team op de been te krijgen", vervolgde Van den Boog.

De Eredivisie voor vrouwen is in de zomer van 2007 gestart. Momenteel nemen zes clubs deel aan de competitie, namelijk Willem II, FC Utrecht, ADO Den Haag, AZ, FC Twente en sc Heerenveen.

Ferguson voorspelt recessie in voetbal

Sir Alex Ferguson, manager van Manchester United, voorspelt een flinke recessie in de voetbalwereld. De Schot ziet in de enorme transfersommen een signaal voor een financiële crisis.

"Er wordt vreselijk veel uitgegeven en dan vraag je je toch af waar dit gaat eindigen", zegt Ferguson in The Guardian. "Hetzelfde gebeurde twee jaar geleden in de zakenwereld. Er waren signalen en iedereen zag ze, maar men ging vrolijk door omdat lenen zo makkelijk was geworden."

Volgens de Britse oefenmeester zijn de signalen in de voetbalwereld ook al zichtbaar. "Niemand trekt zich er iets van aan. Je vraagt je af wat er gaat gebeuren als een van de grote clubs instort." Ferguson doelde daarmee op Real Madrid en Manchester City. Beide clubs trokken deze zomer vele nieuwe spelers aan voor grote sommen geld.

Ferguson verwacht echter dat de vele aankopen van die clubs niet garant staan voor succes. "Het is niet zo makkelijk om te winnen en dat zullen ze binnenkort wel ontdekken."

Fans en familie nemen afscheid Gately

Familieleden en vrienden hebben vandaag tijdens een uitvaartdienst in de rooms-katholieke St. Laurence O'Toole-kerk in Dublin afscheid genomen van Stephen Gately. De zanger van de jongensband Boyzone stierf vorig weekeinde op 33-jarige leeftijd op het Spaanse eiland Mallorca.

In de kerk zaten onder anderen de partner van Gately, Andrew Cowles, de Ierse oud-premier Bertie Ahern en componist Andrew Llyod Webber.

Rond de kerk hadden zich ongeveer duizend fans van de zanger verzameld. Zij konden de uitvaartdienst via luidsprekers volgden en baden voor de zielenrust van de zanger, die er in 1999 voor uitkwam homoseksueel te zijn. Vele fans hadden een witte roos in hun hand en wisten de tranen uit hun ogen. Aan het hek hingen kransen, bloemen en pluchen dieren met briefjes waarop fans een laatste groet aan hun idool hadden opgeschreven.

De kist met het lichaam van de zanger kwam gisteren in Dublin aan. In de St. Laurence O'Toole-kerk had gisteravond een intieme herdenkingsdienst plaats.

Fans en familie nemen afscheid van Gately  (foto: ANP)

Tsjechische president zal EU-verdrag tekenen

De Tsjechische president Vaclav Klaus laat blijken dat hij uiteindelijk wel zijn handtekening zal zetten onder het nieuwe EU-verdrag. De kritische president is het laatste staatshoofd in de EU dat nog moet tekenen en vertraagt zo de hele invoering.

"De trein van het EU-verdrag gaat zo snel en is al zo ver dat hij niet meer kan worden gestopt of teruggestuurd. Hoe graag sommigen dat ook zouden willen", zei Klaus vandaag in de krant Lidove noviny.

De Tsjechische president voegde eraan toe dat hij het verdrag nog steeds geen goede zaak vindt. Hij opperde vorige week plots een nieuwe voorwaarde voor zijn handtekening. Hij eiste dat de 26 andere EU-landen zouden toezeggen dat Duitsers die in 1945 uit Tsjechië zijn verdreven, geen recht hebben op schadevergoeding. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie noemde de eis absurd en onwerkelijk.

President Klaus wacht nog wel op een eindoordeel van het Constitutioneel Hof in Praag. Hij zei vandaag niet te willen wachten op Britse verkiezingen komend voorjaar, waar waarschijnlijk ook een premier aan de macht komt die tegen het EU-verdrag is: David Cameron van de Conservatieven. "Tenzij de Britten verkiezingen houden in de komende dagen of weken."

Tsjechische president zal EU-verdrag tekenen  (foto: ANP)

[Actie] "Lijntje"

bannert

Bij uitgeverij Just Publishers verscheen op 5 oktober het schokkende verhaal over de ziekte die het leven van Welmoed Barendsen jarenlang in de greep hield: Anorexia. FOK! geeft vijf exemplaren weg! 

Lijntje is het onthullende en ontroerende verslag van Welmoeds geheime strijd. Ze vertelt uitgebreid over haar grote vijand de weegschaal, over de reacties van familie en vrienden, over alle trucs die ze toepast om niet te hoeven eten en over haar opnames in het ziekenhuis. 

Openhartig en met veel humor beschrijft Welmoed haar tegenstrijdige gevoelens voor eten en hoe ze er uiteindelijk in slaagt haar ziekte te overwinnen.

Wil je kans maken op een van de vijf exemplaren gan dan snel naar het ActieTopic  op het forum!

CD: Mika - The Boy Who Knew Too Much

Na het succesvolle debuutalbum Life in Cartoon Motion van de Libanees-Britse zanger Mika is hier het vervolgalbum The Boy Who Knew Too Much. Wederom verrijkt met een kleurrijke cover en een boekje met artwork en foto's van de zanger. Naast het boekje bevat de CD ook een Willy Wonka-achtige voucher die je kan inruilen op Mikas site voor punten. Die punten verzamel je door middel van het kopen van merchandise. Als je genoeg punten hebt, kun je deze inruilen voor exclusieve content, zoals muziek, videos en zelfs prijzen. Dat noem ik nog eens een goede marketingstruc. Nu nog een goed album en dan kan het niet meer stuk voor de Mika-fans.




[Special] De ondergang van Max Mosley - deel 2

Max Mosley is samen met Bernie Ecclestone één van de meest besproken personen in het Formule 1-circus. Vooral de laatste jaren moest Mosley nogal wat brandjes zien te blussen als president van de internationale autosportbond FIA, zowel zakelijk als privé. Eind oktober 2009 zal Mosley aftreden als president na een termijn van zestien jaar.

In de vorige special over Max Mosley werden zijn beginjaren in de Formule 1 al belicht. Dit tweede en laatste deel gaan we verder in op zijn FIA-presidentschap.

Het FIA-Tijdperk
Mosley maakte een bliksemcarrière door binnen de Formule 1. In een paar jaar tijd wist de Brit zich op te werken van teambaas van een klein team tot president van de FISA. Dit vond hij echter niet genoeg en in 1993 kreeg Mosley het voor elkaar dat Jean-Marie Balestre, die nu FIA-president was, aftrad zodat Mosley president kon worden. Dit zou het begin zijn van een rumoerig periode waarin Mosley een haat-liefdeverhouding ontwikkelde met de teams waar hij vroeger voor actief was. In hetzelfde jaar werd ook de FISA opgeheven en geïntegreerd in de FIA.

Veiligheid
In 1994 zorgde Mosley al voor de eerste opschudding. Nadat Ayrton Senna en Roland Ratzenberger overleden tijdens de Grand Prix van San Marino besloot de Brit niet de begrafenis van Senna bij te wonen, wat alle andere Formule 1-prominenten deden, maar die van Ratzenberger. Mosley deed dit naar eigen zeggen omdat hij het belangrijk vond dat ook Ratzenberger het respect kreeg die hij verdiende en dat zijn dood onderbelicht bleef ten op zichte van Senna's dood. Ook richtte de Brit de Advisory Expert Group op. Deze groep werd opgericht om de veiligheid in de Formule 1 te bevorderen en verbeteren. Hiermee zorgde Mosley onder andere voor de invoer van het HANS-systeem en werden de crashtests aanzienlijk aangescherpt.

Televisierechten en Rookreclames
In 1995 sloot Mosley namens de FIA een deal met Bernie Ecclestone. Ecclestone mocht dankzij deze deal voor vijftien jaar de televisierechten van de Formule 1 exploiteren. Volgens Mosley was dit een geweldige overeenkomst voor de sport, maar de overeenkomst zorgde direct al voor controverse bij de teams. McLaren, Williams en Tyrrell besloten dan ook een klacht in te dienen bij de Europese Commissie (EC) omdat zij van mening waren dat de FIA deze deal nooit had mogen sluiten. Nadat Mosley in 1997 was herkozen tot president kwam de EC tot een voorlopige conclusie waarin men de teams in het gelijk stelde. Omdat de conclusie echter uitlektte startte de FIA een rechtzaak tegen de EC en won. Dit was de eerste maal dat Mosley tegenover de EC stond.

Tegelijkertijd werd door een Duits gerechtshof besloten dat de rechten van het FIA European Truck Racing-kampioenschap niet bij Ecclestone behoorden, maar bij de organisatie. Mosley besloot direct te stoppen met het kampioenschap, maar moest dit besluit terugdraaien onder juridische druk. In de jaren daarna bleven de EC en Mosley met elkaar vechten. Mosley dreigde met het verlaten van de Europese Unie als de EC in het nadeel van de FIA zou besluiten. Toen de EC in 2000 besloot dat de overeenkomst tussen de FIA en Ecclestone in strijd was met de Europese wetgeving, bedacht Mosley het plan om Ecclestone voor honderd jaar de rechten te verkopen. Op deze manier ontdoken ze de Europese wetgeving.

Op dat zelfde moment was Mosley ook actief bezig met het vertragen van de invoer van het verbod op rookreclame in de sport. Omdat de Formule 1 veel grote sigarettenmerken had, waaronder Marlboro en Rothmans, wilde Mosley deze sponsoren graag behouden. De Britse regering liep voorop bij het instellen van het verbod, maar had veel bedrijven in het land die actief waren in de Formule 1. Mosley dreigde dus ook om alle banen die Formule 1 gerelateerd waren, zouden verdwijnen. Ecclestone en Mosley gingen zelfs zover dat zij geld doneerden aan de Labour partij van Tony Blair om te voorkomen dat de Formule 1 zonder haar geliefde merken zou komen te zitten.

Uiteindelijk besloot de regering om de wet in te voeren voor alle sporten, met uitzondering van de Formule 1. Toen de media echter erachter kwamen dat de partij van Blair geld had ontvangen vanuit de Formule 1, was de volgende rel geboren. Blair deed de donaties echter af als onzin en het besluit zou genomen zijn omdat men bang was banen te gaan verliezen aan landen in Azië. Uiteindelijk werd het rookreclameverbod in 2003 ook in de Formule 1 ingevoerd voor alle races in Europa. Mosley zette in de tussentijd zijn dreigementen nog kracht bij door het hoofdkantoor van de FIA uit Europa te verhuizen in 1999, maar in 2001 kwam men alweer terug.

Grand Prix Manufacturers Association
Ook binnen de Formule 1 zat het Mosley niet mee. In 2001 richtten de teams de Grand Prix Manufacturers Association op omdat men bang was dat Ecclestone, dankzij zijn televisierechten contract, de Formule 1 op televisie zou weghalen bij de zenders die publiekelijk toegankelijk zijn en ze achter een decoder zou stoppen. Dit zou Ecclestone namelijk veel meer geld opleveren. Ook vond men dat Ecclestone en Mosley wel erg nauw samenwerkten en waren bang dat zij samen besluiten zouden nemen in hun eigen voordeel in plaats van voor de sport. In 2004 besloot Mosley dat hij wilde stoppen als president van de FIA, maar uiteindelijk haalde de FIA hem over niet te stoppen, dit tot onvrede van de teams. Het duurde niet lang voordat de volgende rel zich voor deed in 2005 tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. Deze race werd maar met zes auto's verreden, omdat de overige veertien auto's niet mee deden in verband met veiligheidsproblemen, veroorzaakt door de Michelin-banden. De race had echter gewoon met het volledige deelnemersveld verreden kunnen worden door een extra chicane aan te leggen. Mosley hield dit echter tegen en kreeg hierop weer veel kritiek te verduren vanuit de teams, maar ook de raceorganisatie en de fans.

Mosleys laatste termijn
In 2005 besloot de FIA Mosley nog een extra termijn te gunnen. Mosley zette ook in zijn laatste termijn zwaar in op de veiligheid van de sport, maar ook van auto's in het algemeen. Mosley wilde dat de teams milieuvriendelijke technologie gingen ontwikkelen welke ook bruikbaar was op de straat. Eén van de meest bekende technieken die hier uit voortkwam was wel KERS, oftewel Kinetic Energy Recovery System. Met dit systeem wordt energie opgeslagen die anders verloren zou gaan, om deze vervolgens te kunnen gebruiken als een snelheidsboost. Ook de laatste termijn van Mosley bleef niet gevrijwaard van problemen in de sport waarin hij een prominente rol moest of zou spelen.

Spy-gate
Tot het seizoen in 2007 had Mosley vrij weinig te doen in de Formule 1 en verliep alles redelijk voorspoedig. In 2007 beschuldigde Ferrari het McLaren-team ervan dat deze inbreuk zou hebben gemaakt op de intellectuele eigendommen van de Italiaanse renstal, omdat men geheime Ferrari-papieren in handen had. De FIA besloot, onder leiding van Mosley, om het Britse team een boete van honderd miljoen dollar te geven en de renstal verloor alle punten die het dat seizoen verdiend had. In hetzelfde jaar kwam ook naar buiten dat Renault weer inbreuk had gemaakt op de intellectuele eigendommen van McLaren. Renault werd door de FIA echter niet gestraft. Dit kwam Mosley op veel kritiek te staan van onder andere Jackie Stewart en Martin Brundle. Mosley werd vooral veroordeeld voor het actief vervolgen van McLaren.

Privéproblemen
2008 zou het jaar moeten worden waarin Mosley zijn nalatenschap zou ontwikkelen. De Brit wilde dolgraag dat de sport hem zou herinneren voor het werk wat hij verricht had om de sport weer goedkoper en milieuvriendelijker te maken. De Brit zorgde zelf echter voor de volgende rel in de sport. In Maart van dat jaar maakte de krant News of the World bekend dat de Brit betrokken was bij sadomasochistische seksuele rollenspellen met vijf prostitués in een nazistische omgeving. Mosley schaamde zich voor de bekendmaking, maar benadrukte dat er van een nazi-thema geen sprake was. De gehele autosportwereld viel over Mosley heen en hij moest diep door het stof. Mosley was niet meer welkom bij belangrijke aangelegenheden en hij kreeg weinig steun. Zelfs zijn oude vriend Bernie Ecclestone sprak schande van het gedrag van de Brit. Uiteindelijk overleefde de president een motie tijdens een buitengewone vergadering van de FIA rondom de kwestie en mocht hij aanblijven voor de rest van zijn termijn. Door deze beslissing dreigden enkele nationale autosportbonden waaronder de ADAC (Duitsland), AAA (Verenigde Staten) en KNAF (Nederland) uit de FIA te stappen, maar zetten dit niet door.

Formula One Teams Association, het einde van Mosley
Ook 2009 was geen jaar zonder problemen. De teams hadden zich verenigd in de Formula One Teams Association en waren het niet eens met de wijzigingen in de reglementen die de FIA wilde invoeren voor het seizoen van 2010. Toen de inschrijflijst voor het seizoen 2010 bekend werd, was het conflict inmiddels zo hoog opgelopen dat maar twee van de acht FOTA-teams zich hadden ingeschreven. De overige teams dreigden met het opzetten van een eigen raceklasse als de FIA onder leiding van Mosley de wijzigingen niet zou terugdraaien. Als antwoord hierop besloot Mosley zich als verkiesbaar te stellen voor een vijfde termijn als FIA-president, dit tegen de zin van de FOTA-teams in. Het conflict escaleerde hierdoor alleen maar verder en het gat tussen de teams en Mosley werd alleen maar groter. Niet veel later werd er echter alsnog een overeenkomst gesloten tussen de FOTA en de FIA, onderdeel van het akkoord was dat Mosley zich niet meer verkiesbaar zou stellen voor een vijfde termijn. Hiermee zou één van de pijnpunten van de teams verdwijnen, zij leefden al tijden in onmin met de Brit. Luca di Montezemolo, Ferrari-president, noemde de maatregel over het aftreden van Mosley zeer welkom en noemde het gedrag van de Brit zelfs dictatoriaal.

Hiermee zal een tijdperk eindigen met daarin veel controverse rondom Mosley. De Brit heeft veel werk verzet op het gebied van veiligheid, maar was nooit geliefd bij de teams. Uiteindelijk brak de haat-liefdeverhouding tussen de teams en Mosley hem dan ook op. Op vijftien juli maakte Max Mosley definitief bekend dat hij eind oktober officieel zou aftreden als FIA-president. Tijdens een officiele bijeenkomst van de FIA zal zijn opvolger bekend gemaakt worden. Voor deze rol zijn momenteel twee kandidaten, namelijk oud-rallycoureur Ari Vatanen en oud-Ferrari-teamleider Jean Todt.

[A1GP] Surfers Paradise geannuleerd

De A1GP-organisatie heeft vandaag bekend gemaakt dat de eerste race van het nieuwe seizoen op Surfers Paradise niet door zal gaan. Volgens directeur Tony Teixeira betekent dit echter niet dat het afgelopen is met de raceklasse.

"Het spijt ons enorm dat we deze beslissing hebben moeten nemen. De regering van Queensland, Gold Coast Motor Events Co en het bestuur van het evenement hebben ons de laatste weken enorm gesteund om alles rond te krijgen. We zijn er trots op om deel te maken van één van de grootste autosportseries en zijn zwaar teleurgesteld dat wij deze beslissing hebben moeten maken."

"Wij weten dat de Australische motorsport fans deze race zeer op prijs stelden en verwelkomden ons met open armen. Ook aan hen maak ik mijn excuses", aldus Teixeira.

De A1GP-organisatie zal het boetebedrag voor het niet doorgaan van het evenement uitbetalen aan de lokale organisatie zodat alle lokale leveranciers alsnog betaald kunnen worden. Tevens zal de organisatie 50.000 dollar overmaken naar een goed doel, gekozen door het bestuur van het circuit.

De exacte reden voor het annuleren wilde Teixeira echter niet bekend maken. De directeur benadrukte echter wel dat de rest van het seizoen voor de negentien teams niet in gevaar is.

Nederlandse fotograaf omgekomen in Italië

De Nederlandse fotograaf Egbert Baas is eergisterenavond dood aangetroffen in een wijngaard in het Noord-Italiaanse Trentino. De 56-jarige, verwarde man, die de afgelopen dagen al door omwonenden was opgemerkt, stierf een natuurlijke dood.

Volgens de lijkschouwing had de man al dagen niet gegeten, terwijl hij 30.000 euro op zak had. Dat meldden Italiaanse media vandaag.

Volgens boeren uit de omgeving vroeg de man in het Engels om geld, maar weigerde hij hulp. Ook een slaapplaats wees hij af. Volgens artsen was de man waarschijnlijk mentaal zo verward dat hij zelfs de drang tot eten en drinken verloor.

Volgens de Nederlandse website www.fotograaf-gids.nl was de man in Deventer actief als fotograaf van onder meer (sport)evenementen en huwelijken. Hoe en wanneer de man in Italië terechtkwam, is onduidelijk. Een team van Interpol werkt aan de zaak.

Eerste 'rijdende' beelden circuit Abu Dhabi

Eindelijk zijn er dan de eerste beelden van een rijdende auto vanaf het Yas Marina circuit in Abu Dhabi. In dit ruim vijf minuten durende filmpje wordt er onboard meegereden met een tweezitter die bestuurd wordt door Bruno Senna.

Ook de veel besproken pitexit is te zien in het filmpje. Het einde van de pitstraat is een links-rechts combinatie die onder het circuit door gaat.

Vrouwen neuken amper in herfst

Heb je normaal gesproken al weinig seks, dan zal je nu helemaal wel droog staan. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen nu amper te porren zijn voor een potje vrijen. Wanneer de blaadjes weer van de bomen vallen, is het animo van de dames tot het absolute dieptepunt gedaald.

Dit is gebleken uit een onderzoek van 100%NL Magazine onder vijfhonderd vrouwen. Het blad heeft vrouwen ondervraagd over hun seksgewoonten. Op de vraag in welk seizoen ze het meest actief zijn in bed, antwoordde slechts veertien procent van de vrouwen het najaar.

Ofschoon de lente een vrolijke periode is, scoort ook dit jaargetijde niet best. Het voorjaar wordt door slechts negentien procent van de dames genoemd. 

De naderende winter doet het gelukkig een stuk beter. Dankzij de kou kruipen veel vrouwen dicht tegen hun kerel aan. Maar liefst een derde van de vrouwen verwent hun partner dan het meest.

Ondanks de plakkerige nachten scoort de zomer nog altijd het best. Een ruime meerderheid van maar liefst 56 procent geeft aan dan het vaakst met hun man of vriend het bed in te duiken.

Boek: All that Jazz

Jazz-muziek, het bestaat al jaren, maar wat is het nu eigenlijk voor muziek. Dat is een vraag die je je zeker kunt stellen, er is echter geen duidelijk antwoord op te geven. Er zijn bijvoorbeeld verschillende stromingen, zoals Europese jazz, fusion en urban. Ook heeft iedereen zijn eigen idool of idolen. Iemand die weg loopt met Miles Davis zal dat misschien weer niet doen met Hans Dulfer, of juist wel natuurlijk. Het boek All that Jazz pretendeert niet de wijsheid en alle antwoorden te hebben, maar het kan je zeker een flink eind op weg helpen.

Volgende week Queen in Rock Band: you'll want it all

Dat Freddie Mercury nog leeft en zelfs bij FOK!games werkt was bekend, maar nu leeft hij niet alleen voort in SingStar. Volgende week komt dé man van Zanzibar ook Rock Band opleuken.
Maar liefst tien tracks van Queen zullen als DLC beschikbaar zijn voor de music/rythm-game. De tracks zullen los 200 Wii-points, 160 MS Points of € 1,49 gaan kosten, het hele pakket samen zal 1280 MS Points of € 11,25 kosten.

"Another One Bites the Dust"
"Crazy Little Thing Called Love"
"Fat Bottomed Girls"
"I Want It All"
"I Want to Break Free"
"Killer Queen"
"One Vision"
"Somebody to Love"
"Tie Your Mother Down"
"Under Pressure"

De tracks zijn beschikbaar voor de Wii-, Xbox 360- en PlayStation 3-versies van Rock Band. Voor de PSP komen de volgende twee tracks uit, die € 1,49 moeten kosten.

Blink 182 - "The Rock Show"
The Offspring - "All I Want"

De DLC komt aanstaande dinsdag beschikbaar in het Wii Winkelkanaal en Xbox Marketplace. Donderdag verschijnen de tracks voor beide PlayStation-consoles op PSN.


SpankmasterC nu écht under pressure

Alshammar zwemt WR, Schreuder NR

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden kortebaan in het Zuid-Afrikaanse Durban heeft Therese Alshammar het wereldrecord verbeterd op de 100 meter wisselslag.

De 32-jarige Zweedse zwom in de series naar 58,51. Het oude record stond sinds augustus van dit jaar met 58,54 op naam van de Australische zwemster Emily Seebohm.

Hinkelien Schreuder verbeterde op hetzelfde nummer het Nederlands record naar 59,35. De oude toptijd van 59,75 zwom Schreuder tijdens het EK in 2008. Gisteren verbeterde Schreuder al de nationale toptijd op de 50 meter rugslag en verbeterde Inge Dekker het Nederlands record op de 100 meter vlinderslag.

[Fotoreportage] Green Day in Ahoy

Het zijn taferelen die je bij U2 wel verwacht, maar Green Day lukt het blijkbaar ook, zeker nadat ze een aantal jaar geen show meer in Nederland hebben gegeven. Rond 12.30 's middags stonden de eerste mensen al in de rij voor Ahoy, waar die avond de Amerikaanse band pas om 20.00 uur zou aantreden voor het Nederlandse concert van de 21st Century Breakdown Tour.

Meisjes en jongens, die bij het uitkomen van het doorbraak-album Dookie nog geboren moesten worden of net hun eerste stapjes namen, stonden al vol zenuwen voor de deur. Dit geeft wel aan dat Green Day een trouwe fanschare is blijven opbouwen en behouden ondanks de stijlwisselingen die de groep heeft ondergaan. Ook de liefhebbers van weleer waren aanwezig, al druppelden die toch veelal vlak voor aanvang binnen. Het leverde een gemêleerd en enthousiast publiek op in het volledig uitverkocht Ahoy. Klik hier om een uitgebreide review van het concert te lezen!

FOK!fotograaf Jeroen was voor FOK! aanwezig en maakte deze reportage!

Vandenbroucke overleden aan hartkwaal én longembolie

Wielrenner Frank Vandenbroucke is gestorven aan de gevolgen van een dubbele longembolie en een hartkwaal. Dit wordt gemeld door Het Laatste Nieuws en het Nieuwsblad, die dat van de procureur in Senegal hebben vernomen.

In het autopsieverslag staat dat de maandag overleden wielrenner een bestaande hartkwaal had. "En dat is zeer belangrijke informatie. De dokter heeft het ook over een dubbele longembolie, bovenop dat hartprobleem. Wat zoiets veroorzaakt? Dat kan drank zijn, of medicatie. Of een combinatie.", volgens procureur Thiès, die het onderzoek naar de dood van Vandenbroucke leidt.

"U weet dat we het één en ander hebben gevonden in die hotelkamer. Ook een spuit. De linkerarm van Vandenbroucke vertoonde tal van letsels." Volgens Thiès gaat door de uitslag van de autopsie het Senegalese meisje waar Vandenbroucke de nacht mee deelde vrijuit.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

De Jonge: "Ingelsten verdient kans"

Jan de Jonge, trainer van sc Heerenveen, laat Patrik Ingelsten vanavond in de basis starten. De Friezen missen Roy Beerens en Paulo Henrique door uiteenlopende redenen. Daarnaast heeft de jonge Zweed zijn voorkeur ook zelf afgedwongen.

"Patrik is de laatste weken goed bezig. Daarom vind ik dat hij een kans verdient. Zeker tegen PSV, want we kunnen Patrik zijn snelheid goed gebruiken," liet De Jonge in een reactie weten.

sc Heerenveen neemt het vanavond op tegen PSV en zal waarschijnlijk met twee spitsen gaan opereren. Michal Papadopulos zal naast Ingelsten in de basis staan. Dat betekent dat Gerald Sibon op de bank start. "Met Gerald moet je op de helft van de tegenstander spelen. Papa en Ingelsten hebben beide snelheid en een actie in huis. Bovendien hebben Elm en Ingelsten bewezen goed te kunnen samenspelen," lichtte De Jonge zijn keuze toe. Elm en Ingelsten speelden in het verleden namelijk samen bij Kalmar FF.

Kalezic: "Duel niet professioneel uitgespeeld"

De Graafschap slaagde er gisteren niet in om van BV Veendam (1-1) te winnen. Hierdoor verloor de ploeg uit Doetinchem de koppositie aan sc Cambuur Leeuwarden. Darije Kalezic, trainer van de Superboeren, was na afloop niet helemaal tevreden.

"Thuis was Veendam nog ongeslagen en dat wilden we graag doorbreken. Dat is ons helaas niet gelukt. We wisten dat Veendam via de omschakeling gevaarlijk kon zijn. Ook via de linkerkant met snelheid konden ze voor gevaar zorgen. Daarnaast hebben ze ook nog een lopende 'nummer tien', die vanuit combinatievoetbal de diepte opzoekt. Daar moesten we ons tegen wapenen, wat we ook hebben gedaan," lichtte Kalezic op de persconferentie toe.

De oefenmeester vervolgde met de woorden: "We hebben het bij balbezit van Veendam redelijk tot goed gedaan. Bij ons balbezit hebben we met name voorin de bal te weinig vastgehouden. Het was van onze kant dan ook geen herkenbaar combinatiespel. Dat hebben we na twintig minuten proberen te veranderen door de posities van de aanvallers te veranderen. Vanaf dat moment stonden we beter en stoorden we beter. Ook in balbezit was het beter. We hebben in de eerste helft een paar mogelijkheden via Powel gehad. Tevens had Veendam veel mogelijkheden in de eerste helft."

"In de tweede helft waren we na het maken van de 0-1 nadrukkelijker aanwezig. De voorsprong was overigens wel verdiend. We speelden na rust ook meer en meer op de speelhelft van de tegenstander en we waren dominanter. In de resterende tien minuten na de 0-1 was er eigenlijk niks aan de hand, want we waren beter op het middenveld en hadden meer balbezit. We vergaten echter in de cruciale fase om het duel professioneel uit te spelen. Dat kost ons drie punten en dat is jammer. We moeten serieuzer kunnen spellen, willen we meedoen om de titel. Dit gelijkspel is wel terecht op basis van negentig minuten," besloot Kalezic.

Man berecht na besnijdenis kleuter

Een man uit de omgeving van de Canadese stad Vancouver moest voor de rechter verschijnen na het besnijden van zijn vierjarige zoon. Ernstige mishandeling kon niet worden bewezen, wel heeft de man nagelaten de jongen te verzorgen.

Na een motorongeluk in 2002 waarbij de man en zijn vrouw zwaar hersenletsel opliepen, bekeerden ze zich tot de Jehovah's getuigen. Hij nam de Bijbel nogal letterlijk, en na een reeks van tegenslagen wilde hij zijn god gunstig stemmen door zijn slechts vier jaar oude zoon te besnijden.

Via internet zocht de huisvader informatie om zijn zoon te snijden. Na zich te hebben ingelezen besloot hij het klusje zelf te klaren. Helaas werd de voorhuid van de jongen ineens zwart en zat er niets anders op dan het ziekenhuis te bellen. Eenmaal in het ziekenhuis hebben de dokters de half afgesneden voorhuid weer aangehecht en het bloeden gestopt.

Hij besloot zich nog beter in te lezen. Papa kwam in contact met enkele religieuze fanatici die hem adviseerden een goedje genaamd 'BloodStop' te gebruiken om de wond sneller te laten genezen. Eenmaal bij de drogist vond vaderlief het middeltje toch te duur, en besloot een veel goedkoper middel voor paarden aan te schaffen.

In januari 2006 kocht de vader een paar scheermesjes en beloofde zijn zoontje hem net zo'n grote kerel te maken als papa. Hij gaf de kleuter een bijbelse honingdrank en legde het ventje op de keukenvloer. Vervolgens legde hij het piemeltje van het mannetje op een snijplank en sneed zijn voorhuid eraf.

Toen de rechter aan de vader vroeg of hij ook ijs had gebruikt om het zaakje te koelen, antwoordde hij ontkennend. "Waar zouden de Israëlieten ijs moeten hebben gevonden?", vroeg hij de rechter. 

Vervolgens smeerde papa het paardenmiddeltje op de wond, gaf het ventje een ijsje en beloofde hem dat hij die week alle films mocht zien die hij wilde. De dagen erop liep de jongen wijdbeens, tot een maatschappelijk werker lucht kreeg van de operatie. Deze stuurde twee politieagenten naar de woning, die het arme ventje meenamen voor een onderzoek. Toen medici het teerachtige paardenmiddel op de penis ontdekten, besloten ze alle kinderen uit het huis te halen.

De rechter toonde zowaar mededogen met de religieuze gek. Hij achtte de vader niet schuldig aan zware mishandeling en seksueel misbruik met een snijwapen. De man wilde namelijk de jongen niet opzettelijk verwonden en een scheermes is geen wapen, oordeelde de rechter. 

Wel had de vader moeten weten dat alleen een professional een dergelijke operatie mag uitvoeren. Zeker omdat de eerste besnijdenis al was mislukt had hij beter moeten weten. Hij heeft de man dan ook nalatigheid ten laste gelegd. In afwachting van de uiteindelijke straf, overweegt de vader in hoger beroep te gaan.

Concert: Green Day in Ahoy

Het zijn taferelen die je bij U2 wel verwacht, maar Green Day lukt het blijkbaar ook, zeker nadat ze een aantal jaar geen show meer in Nederland hebben gegeven. Rond 12.30 's middags stonden de eerste mensen al in de rij voor Ahoy, waar die avond de Amerikaanse band pas om 20.00 uur zou aantreden voor het Nederlandse concert van de 21st Century Breakdown Tour. Meisjes en jongens, die bij het uitkomen van het doorbraak-album Dookie nog geboren moesten worden of net hun eerste stapjes namen, stonden al vol zenuwen voor de deur. Dit geeft wel aan dat Green Day een trouwe fanschare is blijven opbouwen en behouden ondanks de stijlwisselingen die de groep heeft ondergaan. Ook de liefhebbers van weleer waren aanwezig, al druppelden die toch veelal vlak voor aanvang binnen. Het leverde een gemêleerd en enthousiast publiek op in het volledig uitverkocht Ahoy.

'Ullrich was 24 keer bij Fuentes'

Jan Ullrich heeft in de periode tussen februari 2005 en mei 2006 flink wat bezoekjes bij de omstreden dopingarts, Eufemiano Fuentes, gebracht. Volgens de Duitse federale recherche was de Duitser 24 keer in Spanje.

Der Spiegel weet te melden dat de 'reisjes' van Ullrich door Rudy Pevenage werden georganiseerd. De laatstgenoemde was in die periode adviseur van het toenmalige T-Mobile. Het bewijs van deze zogenaamde dopingvluchten zou men op de pc van hem hebben gevonden. Deze computer is bij een inval in beslag genomen.

Ullrich heeft altijd met klem ontkend gebruik te hebben gemaakt van verboden middelen.

Van den Brom is bang voor vertrek Chadli

Nacer Chadli is dit seizoen tot nu toe één van de smaakmakers van de Jupiler League. De speler van AGOVV liet zich gisteren in de wedstrijd tegen FC Eindhoven ook weer zien en scoorde driemaal. De trainer van AGOVV, John van den Brom, is dan ook bang dat hij de Belg niet lang in Apeldoorn kan houden.

"Ik ben bang dat ik hem kwijtraak", aldus Van den Brom in De Stentor. Van den Brom zegt dat de aanvaller door scouts van grote clubs wordt gevolgd. "Ik kijk altijd welke clubs er kaarten aanvragen en als je ziet wat voor clubs daar tussen zitten. Dat zijn grote en ook buitenlandse clubs."

RBC komt langzaam uit financiële zorgen

Sinds kort kunnen ze in Roosendaal met een gerust hart gaan slapen. De financiële situatie van RBC begint er steeds beter uit te zien, maar de zorgen zijn nog lang niet helemaal voorbij.

De Brabanders kampten met een liquiditeitstekort van 300.000 euro, maar dat wordt langzaam weggewerkt. Twee weken geleden riep directeur Jan Pollemans sponsoren op aandelen van RBC te kopen, zodat ze uit de schulden kwamen

"Links en rechts komt nu wat binnen, maar we zijn er nog lang niet. Als we over twee maanden onze targets niet hebben gehaald, is er een acuut probleem", stelt Pollemans in het AD.

Jovanovic uit forse kritiek op Standard-coach

De reden dat Milan Jovanovic bij Standard Luik niet zo goed speelt als bij de nationale ploeg van Servië, komt volgens hem door de tactische keuzes van Standard-coach Laszlo Bölöni. De trainer laat de Belgen veel te defensief spelen.

"Kijk, ik wil aanvallend spelen. Maar bij Servië word ik beter omringd en speel ik in een 4-4-2 al eens op de linksmidden. Ik wil dat bij Standard ook gerust doen, maar dan moet Bölöni ervoor kiezen om ook met twee aanvallers te spelen," aldus Jovanovic tegenover Belgische kranten. Volgens de Serviër moet Bölöni aanvallender gaan denken. "Zeker in onze thuiswedstrijden moeten we met twee spitsen spelen. Dat Bölöni eerst de goede tactiek kiest, dan zal ik wel voor de doelpunten zorgen."

Kinderen naar Utrechtse Kindermuseumnacht

Kinderen met lef en uithoudingsvermogen kunnen vandaag in Utrecht naar de Kindermuseumnacht. Tien Utrechtse musea openen van zeven tot elf uur 's avonds hun deuren voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.

De kinderen kunnen afdalen in de kelders van het Utrechts Archief of luisteren naar een fluitspektakel in Het Spoorwegmuseum. Kinderen die in slaap dreigen te vallen, kunnen luisteren naar Anti-gaap-verhalen, voorgelezen door Joke van Leeuwen.

De kinderen mogen hun ouders meenemen. Voor de volwassenen is er ook een programma. Ingmar Heytze geeft Non-kunstrondleidingen en Oscar Kocken en Rodaan Al Galidi lezen mooie woorden voor lieve moeders.

Honderden meters lange rij bij museum Berlijn

De belangstelling voor het gisteren heropende Neues Museum in Berlijn is zo groot dat zich vandaag een honderden meters lange rij voor de ingang vormde. Ondanks het koude druilerige weer stonden de eerste bezoekers al om acht uur te wachten, twee uur voordat het gebouw openging.

De grote interesse was verwacht, want het museum is dit weekeinde gratis toegankelijk. Het Neues Museum op het museumeiland in het vroegere Oost-Berlijn is bijna zeventig jaar gesloten geweest , nadat het in de Tweede Wereldoorlog door bommen was getroffen. Een van de pronkstukken van het archeologische museum is de beroemde buste van de Egyptische vorstin Nefertiti, echtgenote van farao Achnaton. Zij leefde in de veertiende eeuw voor Christus.

De tien jaar durende restauratie van het gebouw heeft 212 miljoen euro gekost., Zij stond onder leiding van de Britse architect David Chipperfield.

Oss brengt werk hoffotograaf in beeld

Museum Jan Cunen in Oss toont vanaf morgen een serie bijzondere portretfoto's van de Oranjes. Tot en met 31 januari organiseert het Brabantse museum een tentoonstelling over het leven en werk van Franz Ziegler (1893-1939), die in de eerste helft van de vorige eeuw vooral naam maakte als fotograaf van het Koninklijk Huis.

Ruim een decennium werkte Ziegler aan het hof, waar hij portretten maakte van de bejaarde koningin Emma tot en met prinses Beatrix als peuter. Hij wist het aan tradities gebonden genre te verlevendigen en te zoeken naar een meer spontane vorm, aldus het museum. "Zo transformeerde hij het beeld van een wat timide prinses Juliana in de loop der jaren tot dat van een zelfbewuste kroonprinses met een Hollywood-achtige glamour."

Ziegler was daarnaast een gedreven, moderne fotograaf die zich inzette voor de ontwikkeling van de fotografie. Hij organiseerde tentoonstellingen, gaf lezingen en was bestuurlijk actief.

Op de tentoonstelling zijn meer dan honderd foto's van Ziegler te zien, waarvan vele nooit eerder werden geëxposeerd. Onder anderen de nabestaanden van de fotograaf en het Koninklijk Huisarchief in Den Haag hebben foto's uitgeleend aan het museum. Daarnaast biedt de expositie een blik in de studio- en dokapraktijk van de hoffotograaf met fotospullen als zijn studiocamera en authentieke glasnegatieven. Museum Jan Cunen is onderdeel van de gemeente Oss.

Sony: derde partijen niet verplicht digitaal te releasen

Deze maand heeft Sony de PSP Go op de markt gezet. Bij FOK!games vonden we het wel een mooi apparaatje maar maar grootste nadeel was toch wel het gebrek aan een UMD-lader waardoor je oude UMD-games niet meer op de Go kunt spelen. De hoop was dat alle oude games speciaal voor de Go digitaal te verkrijgen zouden zijn. Helaas heeft Sony hier vrij weinig invloed op.

De PSP Go is een kleinere versie van de PSP waarbij je games alleen nog maar kunt downloaden via de Playstation Store. Sony heeft al zijn eigen games al aangeboden via de digitale snelweg maar derde partijen moeten dit zelf beslissen. Elke uitgever moet zelf beslissen of ze de games op de Playstation Store willen zetten en Sony zal ze dit niet verplichten. Toch zijn de meeste uitgevers bereid om alle games over te zetten.

It’s up to individual third parties to decide if and when to publish their UMD releases on PSN. Most, if not all, are on board, as this is a revenue opportunity for them.

Eerder hadden we voor jullie al het bericht dat Sony ook geen invloed heeft op de prijs van de PSP Mini's.

[IndyCar] Doornbos niet weg bij HVM

Robert Doornbos heeft op zijn Twitter-account ontkend weg te gaan bij HVM Racing. Hij meldt dat hij hard op zoek gaat naar sponsoren voor volgend jaar zodat zijn team verder naar voren kan komen op de grid.

Op Sportweek verscheen eerder deze week een interview met Doornbos waarin hij zei dat hij HVM zou gaan verlaten, omdat hij daar een "sitting duck" was. Op Twitter zegt hij nu: "Hey allemaal, let niet op de media berichten! Ik ben NIET weg bij HVM maar gaan keihard sponsoren zoeken om t team en auto sneller te maken!"

Doornbos zit momenteel in Australië waar hij zich voorbereidt op de eerste race in het A1GP-seizoen 2009-2010. Hij zal voor Team Nederland rijden op Surfers Paradise, waarna in de volgende races hij af zal wisselen met Jeroen Bleekemolen.

Britten in beroep in zaak ex-terreurverdachte

Groot-Brittannië weigert inzage te geven in geheime documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst in de zaak van een ex-terreurverdachte. De Britse regering gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van een rechter die daartoe opdracht gaf. Dat berichtte de BBC vandaag.

Het gaat om de zaak van de Britse ex-gedetineerde Binyam Mohamed, die ruim zes jaar in 'voorarrest' zat in Marokko, Afghanistan en het Amerikaanse gevangenkamp Guantanamo Bay. Hij stelt dat hij tijdens zijn gevangenschap is gefolterd, waarbij de Britse geheime dienst MI5 was betrokken. Een Britse agent zou vragen hebben doorgespeeld aan de ondervragers.

Zijn advocaten proberen informatie vrij te krijgen die volgens hen aantoont dat Groot-Brittannië wist van de martelingen, een beschuldiging die de Britse regering ontkent. Zowel Groot-Brittannië als de VS waren fel gekant tegen de uitspraak. Londen waarschuwde dat de VS in de toekomst mogelijk minder informatie zouden delen. Washington stelt de informatie geheim te willen houden om zijn burgers te beschermen.

Mohamed was de eerste gevangene die Guantanamo mocht verlaten na het aantreden van Barack Obama als president van de Verenigde Staten. Eind februari keerde de man van Ethiopische komaf terug in Groot-Brittannië. Hij was in 2002 in Pakistan gearresteerd.

Princess Peach gekidnapt in 'New Super Mario Bros. Wii'-trailer

Dat de release van New Super Mario Bros. Wii steeds dichterbij komt merken we wel. We kunnen bijna elke dag wel een trailer voor deze game posten! Dat is maar goed ook, want Nintendo moet er toch voor zorgen dat gehypete gamers toch nog eventjes zoet blijven! Redactieleden van Fok!games gaan dan ook naar FirstLook om ook deze game eventjes te kunnen spelen! Vandaag hebben we een trailer waarin we kunnen zien hoe Princess Peach dit keer wordt gekidnapt. New Super Mario Bros. Wii is op 15 november uit in Amerika. De Europese release volgt op 20 november.

Nederlanders hebben Berlijn ontdekt

Een weekendje Parijs of Londen is sinds de val van de Berlijnse muur in 1989 voor Nederlanders steeds vaker een weekendje Berlijn geworden. Ging het in de eerste jaren na de val nog om enkele tienduizenden Nederlanders die de Duitse hoofdstad bezochten, in het eerste halfjaar van 2009 bezochten bijna 126.000 Nederlanders Berlijn.

Dat is een stijging van 9 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2008, zo blijkt uit cijfers van het Berlijns Verkeersbureau.

Nederlanders nemen daarmee de derde positie in als het gaat om het internationale toerisme in Berlijn. Italianen en Britten namen de eerste en tweede positie voor hun rekening. "Sinds jaren zijn Nederlanders loyale bezoekers van Berlijn", aldus het Verkeersbureau. De Duitsers verwachten dat het aantal toeristen in het tweede halfjaar, met daarin het jubileum van de val van de muur, nog verder zal toenemen.

Vriend dochter (16) neergeschoten na seks

Een 41-jarige man uit het Amerikaanse Apopka kan het niet hebben dat zijn stiefdochter inmiddels ook seks heeft. Hij betrapte afgelopen donderdag zijn zestienjarige stiefdochter, die seks had met een achttienjarige jongen. Hij pakte een geweer en schoot de knul neer.

Toen Wade Edwards het jonge meisje betrapte met een vreemde jongen, knapte er iets in hem. Hij liep weg en kwam even later terug met een vuurwapen. Hij confronteerde het vriendje van zijn dochter met zijn gedrag en schoot hem viermaal in zijn kruis.

Hierna belde Edwards het alarmnummer om te melden dat hij iemand in zijn huis had neergeschoten. Het neergeschoten vriendje is gewond, maar het is niet levensbedreigend. De boze stiefvader wordt nu aangeklaagd wegens poging tot doodslag.

DVD: Die Deutsche Krieg Kollektion

Een stevige kartonnen doos met maar liefst zeven films, of eigenlijk vier films en één trilogie. Dat is wat je terug vindt in Die Deutsche Krieg Kollection. De trilogie draagt de titel 08/15 en stamt uit 1954. Het is daarmee meteen de oudste film uit de box. Het is gebaseerd op de boeken van Hans Helmut Kirst. Het eerste deel volgt soldaat Asch en speelt zich voornamelijk rond de barakken af. Zijn strijd is die tegen een sadistische officier, die het leven van de mannen tot een hel probeert te maken. Het einde van de film is echter het begin van de tweede wereldoorlog. In het tweede deel van de trilogie is soldaat Asch intussen aan het oostfront. Naast de Russen komt het andere gevaar wederom uit de eigen gelederen. Ditmaal is het een incompetente officier. Was de eerste film wat aan de sobere kant, dit keer valt op dat aan het oostfront alles erg schoon en netjes is. Deel drie is naast het einde van de trilogie ook het einde van de oorlog. Asch is intussen bevorderd tot luitenant en hij ziet het verval, de Amerikanen komen en veel Duitsers gaan de geallieerden helpen. Van de trilogie is deze film overigens het minst sterk te noemen.

Idioot veel customization in Modern Warfare 2

10 november zal de dag zijn van de grootste game-release aller tijden! Althans, als we Activision mogen geloven. Toch kunnen we niet ontkennen dat Modern Warfare 2 de game is waar ontzettend veel mensen naar uit kijken. Sommige hebben het geluk dat ze de game kunnen spelen in de closed bèta die nu aan de gang is en in Nederland hebben sommige gamers het geluk dat ze vandaag of morgen de game kunnen gaan spelen op de First Look. De game zal daar voor het eerst in de wereld publiekelijk te spelen zijn en natuurlijk is FOK!games daarbij.

Toch is alles wat we te zien krijgen in de closed multiplayer bèta maar het topje van de ijsberg. Volgens Robert Bowling van Inifinity Ward zal de uiteindelijke game een stuk uitgebreider zijn en krijg je de mogelijkheid idioot veel te customizen zoals wapens, kill streaks, death streaks en meer.

There's a lot more to come, whether it be customizable kill streaks, custom death streaks, equipment like tactical insertion, Semtex grenades - all that stuff.

What we're offering with Modern Warfare 2 is a ridiculous amount of customisation. The lead-out is insane, you have all these attachments to choose from. It really caters to the hardcore gamer who wants to dive in deep.


Duitsland nog overtuigd van Opel-deal

Volgens de Duitse minister van Economische Zaken Karl Theodor zu Guttenberg is de overname van autofabrikant Opel door het Canadese Magna niet in gevaar. De minister zei vandaag dat hij zorgen van EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) kon pareren.

In een brief aan Guttenberg stelde Kroes dat zij sterke aanwijzingen heeft dat de Duitse steun van 4,5 miljard euro die aan Opel is toegezegd, is beloofd onder de voorwaarde dat Magna de meerderheid van de aandelen zou verwerven. Dat is in strijd met de EU-regels voor staatssteun en interne markt, stelde Kroes.

Volgens Guttenberg verloopt de overname van Opel door Magna volgens schema. Op de vraag of de zorgen van Kroes roet in het eten kunnen gooien, antwoordde de minister ontkennend.

Militairen Pakistan stuiten op verzet

Pakistaanse militairen die oprukken naar Zuid-Waziristan, stuiten op verzet van rebellen die met zware wapens zijn uitgerust. Dat hebben regeringsfunctionarissen vandaag gezegd.

De militairen trekken vanuit drie richtingen naar het gebied dat in handen is van de leider van de Taliban in Pakistan, Hakimullah Mehsud.

De militairen die uit de stad Shakai zijn vertrokken, werden in het gebied Sharwangi met zware wapens bestookt.

Onderzoek naar negen treffers in negen minuten

De krant Sportportals GloboEsporte meldt dat de voetbalbond in de Brazilianse regio Maranhao een wedstrijd in de tweede klasse gaat onderzoeken. In een tijdsbestek van negen minuten werd er negen maal gescoord.

Het betreft de wedstrijd tussen titelkandidaat Viana Esporte Clube en Chapadinha. Viana stond afgelopen donderdag tien minuten voor tijd met 2-0 voor, toen er daarna negenmaal werd gescoord. De eindstand werd hierdoor 11-0 en Viana pakte hierdoor de titel doordat ze een beter doelsaldo hadden dan aartsrivaal Moto Clube.

Beide teams spraken niet over opzet. "We hadden ineens last van kortsluiting", aldus Chapadinha-voorzitter Gil Lopes. Viana-trainer Braide Ribeiro: "Viana heeft zijn plicht gedaan. Wilt u ons bestraffen omdat we gewonnen hebben?"

Overigens zat er ook aan de wedstrijd van concurrent Moto Clube een luchtje. Moto won met 5-1, waarbij de arbiter viermaal een strafschop toekende ten gunste van Moto.

Ajax: meer halen uit transfers

Ajax harkte dit jaar met de verkoop van Vermaelen en Huntelaar bijna 30 miljoen euro aan omzet binnen. Dit bedrag was echter heel wat minder dan een jaar eerder toen onder anderen Heitinga, Sneijder en Babel voor bijna 48 miljoen over de toonbank gingen.

Mede hierdoor zal er in Amsterdam tijdens de winter geen geld zijn voor versterkingen, zo werd vrijdag bekend gemaakt. Martin Jol hoeft dus in de winterstop niet bij de clubleiding van Ajax aan te kloppen voor geld voor versterkingen van de selectie. De club presenteerde gisteren de jaarcijfers. Hierin werd vermeld dat Ajax het boekjaar 2008/2009 afsloot met een netto verlies van 3,4 miljoen euro.

Ondanks dat het grote geld uit transfers moet komen ziet Ajax topspeler Luis Suarez in de winterstop nog liever niet vertrekken. "We gaan ervan uit dat hij blijft," aldus algemeen directeur Rik van den Boog gisteren. "De technische staf bepaalt dat uiteindelijk, maar bij een extreem bod valt er natuurlijk te praten. Ook als dat voor Luis zelf een extreem goed bod is." Suarez is dankzij zijn vele doelpunten en assists afgelopen seizoenen een grote waarde voor Ajax. Naar verluidt zijn enkele Zuid-Europese clubs al in de ArenA geweest om Suarez te bewonderen.

Van den Boog heeft laten weten het aantal contractspelers bij Ajax terug te willen brengen naar hooguit 26 man. Momenteel zitten de Amsterdammers daar dik boven; ze hebben 74 spelers onder contract staan waarvan er hooguit 34 in aanmerking komen voor de A-selectie. Reden hiervan is dat veel van de jeugdspelers in het verleden al heel vroeg een contract aangeboden kregen. Zo werd een groot deel van de spelersgroep van de B1 twee jaar geleden gecontracteerd. Ajax deed dit om zijn eigen jeugdspelers te beschermen tegen Engelse clubs die jeugdspelers steeds sneller weg proberen te halen bij Europese clubs met een sterke jeugdopleiding.

Doordat er geen spelers bij komen in de winterstop gaan ze bij Ajax uit van de kwaliteiten van trainer Martin Jol. Van den Boog: "Een van de redenen dat wij een trainer met de ervaring van Jol hebben aangetrokken is dat hij een spelersgroep beter kan maken."

Jol was blij dat hij deze zomer toestemming had gegeven voor de transfer van Thomas Vermaelen naar Arsenal. "En ik ben ook blij dat we Demy de Zeeuw vlak voor het begin van de competitie hebben kunnen halen. Dat was in de winterstop dus niet meer mogelijk geweest." Ook maakt Jol zich niet druk over het bericht: "Er worden continu spelers verkocht, als we in de winterstop spelers kunnen kwijtraken ziet het er alweer beter uit voor de begroting van de club. Er zijn overigens ook contracten die aflopen."

Een opvolger voor John van 't Schip, die naar Melbourne is vertrokken, heeft Ajax nog niet en zullen ze ook niet buiten de club gaan zoeken. De vacature van assistent-trainer zal, zoals besloten in een vergadering, intern worden opgelost.

Meesteres komt met mobiele SM-kelder

Een Berlijnse SM-meesteres komt met een speciale service voor klanten die niet bij haar in de kerker durven komen. De 24-jarige Lady Leer komt voortaan zelf met een mobiele SM-studio voorrijden.

Speciaal voor dit doel heeft ze een grote Renault-bus omgebouwd tot indiscrete, mobiele kerker. Nu kan iedereen zien dat de buurman aan SM doet, want de bus zit volgeplakt met reclame voor haar onderneming.

De meesteres kwam op het bijzondere idee toen een loodgieter haar WC kwam repareren. "Ik kocht een busje en kleedde het aan met het interieur van een SM-kelder", vertelt ze. "Nu hoeven mijn slaven me niet meer te bezoeken."

"Het heeft alles wat je wilt. Boeien, kooien, knevels, kettingen en zwepen. Ik wil mannen pijn zien lijden. En het belangrijkste van alles, de bus is volledig geluiddicht, zodat uw buren niets door zullen hebben." Dat laatste valt nog te bezien, want de dame staat zelf levensgroot in leer op het busje afgebeeld

Zwemmers mogelijk ziek door opzet

Mogelijk hebben onbekenden er met opzet voor gezorgd dat tientallen mensen gisteravond in zwembad Aquamar in Katwijk aan Zee ziek zijn geworden. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente vandaag gezegd. De politie en de brandweer doen onderzoek naar wat er precies is gebeurd.

Een woordvoerder van de politie bevestigt het vermoeden van opzet. "Normaal gesproken is er bij soortgelijke incidenten iets mis met de installaties, maar dat is nu niet waarschijnlijk. Daarom zijn we met een onderzoek begonnen."

Tientallen bezoekers van het zwembad werden met klachten naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Ze kregen last van rode ogen, hoesten, braakneigingen en een geprikkelde keel. Het gebouw werd ontruimd. Alle bezoekers zijn inmiddels weer thuis.

Balloon Boy: How Many $$$ Can You Waste?

Het zal velen van jullie waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Het gesprek van gisteren bij de koffie-automaat, op het schoolplein en tijdens het avondeten: Balloon boy! Het verhaal van een klein jongetje die heel Amerika in rep en roer wist te krijgen en daardoor maar weer eens bevestigde hoe ontzettend vreemd dat land wel niet is. Twee dagen na zijn grote avontuur heeft de jongen al zijn eigen game.

Voor de mensen die onder een steen hebben geleefd nog maar eens kort het verhaal. Een gezin heeft naast het huis een luchtballon staan dat gebruikt wordt door de vader om onderzoek te doen naar het weer. Op één of andere manier weet de ballon los te komen en gaat ervandoor met kleine zes jaar oude Falcon Heene erin. Althans, dat was wat heel Amerika veronderstelde. Politie, brandweer, ambulance en nieuws-helikopters van alle nieuws-zenders in Amerika achtervolgden de ballon die honderden meters boven de grond zweefde. Na een lange achtervolging landde de ballon maar werd het jongetje niet aangetroffen. Door alle commotie, en zijn schreeuwende vader, had de jongen zich op zolder verstopt en heeft hij nooit in de ballon gezeten.

Het jongetje heeft nu een eigen flash-game gekregen.De game is hier te spelen en is gemaakt door Immad Akhund, Jude Gomila en James Smith. Bovenaan de website staat toepasselijk de slogan 'How Many $$$ of Tax Payer Money Can You Waste?' want doel van het spel is om de jongen zo lang mogelijk in de lucht te houden en dus zoveel mogelijk geld te verspillen. In de game zelf moet je meeuwen ontwijken en regenbogen verzamelen.



Ongeval Nederlandse bus in Duitsland

Op de A57 bij het Duitse Alpen is vanochtend een Nederlandse bus verongelukt. De 24 inzittenden raakten daarbij gewond, negen van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen. Niemand verkeert in levensgevaar.

Dat maakte de Duitse politie vandaag bekend. Het ongeval gebeurde rond 3.40 uur, toen de bus door nog onbekende oorzaak van de weg raakte en kantelde. De bus was volgens de politie vertrokken vanuit Orthen en onderweg naar het vliegveld in Bonn. Volgens Duitse media waren de inzittenden zangers van een koor, onderweg naar Kroatië.

VDB overleden aan hartkwaal én longembolie

Frank Vandenbroucke is gestorven aan de gevolgen van een dubbele longembolie en een hartkwaal. Dit wordt gemeld door Het Laatste Nieuws en het Nieuwsblad, die dat van de procureur in Senegal hebben vernomen.

In het autopsieverslag staat dat de maandag overleden wielrenner een bestaande hartkwaal had. "En dat is zeer belangrijke informatie. De dokter heeft het ook over een dubbele longembolie, bovenop dat hartprobleem. Wat zoiets veroorzaakt? Dat kan drank zijn, of medicatie. Of een combinatie", volgens procureur Thiès, die het onderzoek naar de dood van VDB leidt.

"U weet dat we het een en ander hebben gevonden in die hotelkamer. Ook een spuit. De linkerarm van Vandenbroucke vertoonde tal van letsels." Volgens Thiès gaat door de uitslag van de autopsie het Senagelese meisje waar VDB de nacht mee deelde vrijuit.

Pixeljunk Monster Deluxe krijgt een omslachtige patch

Pixeljunk Monsters verscheen in januari 2008 op de Playstation 3 als downloadable game. Het spel is een tower-defense game waarbij je in kleurrijke omgevingen torens moet bouwen om je eigen basis te beschermen tegen monsters. De game heeft nu ook een release gekregen op de PSP waar helaas een aantal problemen mee waren.

De game is namelijk online te spelen maar was het voor Europese-gamers niet mogelijk om games te spelen met mensen uit Amerika en Azië. Om de game te fixen hoef je alleen maar de game van je PSP af te gooien en opnieuw te downloaden. Beetje omslachtig allemaal maar volgens Sony is het niet mogelijk om de game te patchen en is dit dus de enige manier om het te doen.

Op dit moment zijn we bij FOK!games druk bezig de game te reviewen en begin volgende week zal de review van de game online staan.



FOK!-columnisten lezen voor

Vanavond treedt een dwarsdoorsnede van de FOK!-columnisten op in Amsterdam. Zij dragen in een intieme sfeer voor uit eigen werk. En jij bent natuurlijk van harte welkom. Een keertje in het echt genieten van de zwoele stem van Zonnetje40, de haargroei van bazbo, een liefdesverklaring van Drulovic, het eerste publieke optreden van Estherschrijft, de romantische blik van Superworm, het vaderlijke geluid van Gramps, de haargrens van BornFree, de vrijheidsdrang van NaatjeNaaitje, de coupe van Kuifkrullen en de grote bek van Driek Oplopers? Dit is je kans.

De toegang is gratis, hapjes en drankjes zijn voor eigen rekening. Maar de ruimte is beperkt; er zijn nog slechts enkele plaatsen vrij. Dus wees er snel bij. Stuur Zonnetje40 voor 3 uur vanmidag een PM, en als je nog op tijd bent sta je op de gastenlijst en mailen we je de benodigde informatie.

Lees voor meer informatie ook deze column.

Dekker, Schreuder zwemmen records

Hinkelien Schreuder en Inge Dekker hebben gisteren bij wereldbekerwedstrijden kortebaan in Durban (Zuid-Afrika) allebei een Nederlands record gezwommen.

Op de 50 meter rugslag zwom Schreuder een tijd van 26,55. Daarmee was ze 0,23 sneller dan het oude record dat sinds vorig jaar al op haar naam stond.

Dekker verbeterde haar eigen Nederlandse record op de 100 meter vlinderslag naar 56,78, 0,04 sneller dan de oude toptijd.

Vrouw toont porno door open raam

Een vrouw uit Grand Forks, in de Amerikaanse staat North Dakota, is gisteren opgepakt nadat ze schoolkinderen confronteerde met keiharde porno. De 37-jarige vrouw keek porno op een groot televisiescherm, terwijl ze het volume erg hoog had staan en de ramen tegenover de tv waren geopend. Toen de politie arriveerde, keek ze nog steeds op die manier porno.

Omdat de vrouw weigerde vrijwillig mee te komen, moest er brute kracht worden gebruikt de vrouw uit huis te krijgen. Ze verzette zich hierbij hevig. De vrouw beet de arme agent in zijn arm en schopte hem een paar keer in zijn kruis. Eenmaal in de politieauto, spuugde ze hem in het gezicht.

Werknemers van de nabijgelegen basisschool deden melding van de  luide porno in het huis. Bang als ze waren voor de tere zieltjes van de schoolkinderen, trokken ze bij de politie aan de bel. Volgens de juffen en meesters waren "de ramen en de deuren van het huis wijd open. Ze speelde porno af voor het raam terwijl het volume hoog stond. De porno was duidelijk zichtbaar vanaf school, zelfs de hele straat kon meegenieten", aldus het officiële politierapport.

De vrouw zit voorlopig vast, met een borgsom van vierduizend euro. Waarschijnlijk moet ze op 16 november voorkomen.

Koeman onder de indruk van Van Persie

AZ-coach Ronald Koeman en zijn assistent Tonny Bruins Slot bekeken twee weken geleden de wedstrijd tussen Arsenal en Blackburn Rovers (6-2). Koeman was onder de indruk van het spel van Robin van Persie.

"Na afloop heb ik nog met Arsène Wenger gesproken en die was ongelooflijk te spreken over Van Persie. Robin deed het ook fantastisch als spits. Zoals ik hem heb gezien daar, was hij geweldig," zo meldt Koeman tegenover het Algemeen Dagblad.

"De aanvoer van Fàbregas was super en Robin was ongrijpbaar voor elke verdediger. Ja, ik denk dat hij de beste spits is die er nu is," concludeert de oud-coach van onder meer PSV.

Zijn assistent, Bruins Slot, zal vandaag opnieuw in Londen een wedstrijd van Arsenal bijwonen. The Gunners nemen het op tegen Birmingham City. Komende dinsdag zal de ploeg van Wenger het in Alkmaar opnemen tegen AZ.

'DSB praat met Texaanse Lone Star'

De laatste strohalm van DSB heet Lone Star. Althans, dat bericht NRC Handelsblad vandaag op basis van informatie waar de krant over beschikt.

Lone Star , een opkoopfonds uit Dallas, Texas heeft al eerder met dit bijltje gehakt. Zo kocht de investeringsmaatschappij in augustus vorig jaar de noodlijdende Duitse industriebank IKB. De Amerikanen zochten volgens NRC eerder deze week contact met een zakenbank in Amsterdam over DSB.

Lone Star voldoet aan de omschrijving die Dirk Scheringa gaf van zijn potentiële koper: een serieuze partij met genoeg geld die al eigenaar is van meerdere banken in de wereld.

FOK!-columnist Driek Oplopers snapt niet waarom welke bank dan ook sowieso met beroepsleugenaar Scheringa wil praten!


'DSB praat met Texaanse Lone Star'  (foto: ANP)

Hoofdcommissaris Welten: veel inslikken

De Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten vindt dat hij door burgemeester Job Cohen en minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wordt beknot in zijn werk. Hij zegt dat in een interview met NRC Handelsblad, dat vandaag werd gepubliceerd.

Welten vindt dat hij onvoldoende ruimte krijgt om in het openbaar te vertellen 'wat er speelt in de samenleving en op welke wijze er iets aan gedaan kan worden'.

"Ik moet veel inslikken. Ik moet mijn ambities bijstellen. Het is niet de bedoeling dat ik veel agendeer", aldus Welten. Ter Horst heeft hem sinds ze begin 2007 minister werd, nog nooit ontvangen. "De minister praat geloof ik nooit met politiemensen, maar alleen met bestuurders", aldus Welten. Volgens hem ervaart de minister hoofdcommissarissen als 'stoorzenders'. Best wel een compliment vindt hij. "Het zou toch goed zijn dat wij af en toe laten horen wat er aan de hand is? Je kunt niet van ons verlangen dat we sullige uitvoerders zijn."

'veel inslikken'  (foto: ANP)

Sneijder draagt oud-ploeggenoten warm hart toe

Alhoewel Wesley Sneijder op een vervelende manier bij Real Madrid vertrok, draagt hij zijn oud-ploeggenoten nog altijd een warm hart toe. De oud-Ajacied hoopt Los Blancos in de finale van de Champions League weer te treffen.

"Ik heb twee jaar bij Real Madrid gespeeld. Ik volg hun resultaten altijd. Ik had een heel goede relatie met al mijn ploeggenoten en ik wens ze het allerbeste toe. Ik voel me echter prima op mijn gemak in Milaan en bij deze ploeg, het heeft nu geen zin om terug te kijken," aldus Sneijder tegenover Sky Sports.

"Tegen Real Madrid spelen zou zeker bijzonder zijn en ik hoop dat het in de Champions League finale gebeurt. Het zou erg leuk zijn en hopelijk wint Inter dan," zo vervolgde de Oranje-international.

Volgens Sneijder zijn er ook verschillen tussen het Spaanse en het Italiaanse voetbal. "Misschien ligt in Spanje de nadruk meer op techniek, maar in Italië is het spel heel moeilijk, er is veel strijd. Vooral voor middenvelders is dat heel moeilijk, je moet namelijk snel een juiste oplossing vinden of je bent de pineut."

Stosur verrast Wozniacki in Osaka

Titelverdedigster Caroline Wozniacki is er niet in geslaagd de finale te bereiken van het WTA-toernooi in Osaka.

In de halve eindstrijd verloor de als zesde geplaatste Deense met 6-0, 4-6 en 6-4 van de Australische Samantha Stosur. In de finale moet Stosur het nu opnemen tegen de Italiaanse Francesca Schiavone. Schiavone versloeg in de andere halve eindstrijd Sania Mirza met 6-2 en 6-1.

AZ vanavond gewoon met DSB op shirt

AZ zal vanavond in de competitiewedstrijd tegen FC Twente gewoon een shirt met daarop de hoofdsponsor DSB Bank daarop dragen.

De bank en eigenaar Dirk Scheringa hebben tot maandagmorgen van de rechter de tijd gekregen om een faillissement af te wenden, en hierdoor is DSB Bank contractueel nog steeds hoofdsponsor van AZ. Was gisteren het faillissement uitgesproken, dan hadden bewindvoerders als curatoren kunnen eisen dat AZ tegen Twente zonder de naam DSB op het shirt zou spelen.

CD: Dave Brubeck - Time Out (Legacy Edition)

De cd Time Out verscheen al een flinke tijd terug, 50 jaar om precies te zijn. Het werd al snel een legendarisch jazzalbum, gespeeld door het Dave Brubeck Quartet. Dit kwartet bestaat uit Dave Brubeck (piano), Paul Desmond (saxofoon), Joe Morello (drums) en Eugene Wright (bassist). Op het album verschenen allemaal nieuwe nummers, geschreven door Brubeck of Desmond. De opener van het album is 'Blue Rondo à la Turk'. Een lekker vlot nummer waarin vooral het afwisselende spel tussen de sax en de piano opvalt, een heerlijke melodie. 'Strange Meadow Lark' opent dan juist een heel stuk rustiger, bijna meer klassieke muziek dan jazz. Gelukkig komt ook hier het ritme wel naar voren. Van een heel ander kaliber is 'Take Five', dit is het enige nummer van Paul Desmond op het album. Niet vreemd dan ook dat de saxofoon de belangrijkste leider is in het stuk en de piano eigenlijk constant de begeleiding, zelfs als de drummer een flink stuk mag improviseren. Dit nummer werd overigens de enige single van het album.

Sony stopt 250GB in Playstation 3 Slim

In de console-oorlog lijkt het soms wel eens een wedstrijd wie-heeft-de-grootste. Beide Microsoft en Sony stoppen steeds grotere harde schijven in hun consoles om zo de competitie af te troeven. Sony is aan de beurt en komt nu met 250GB voor de Playstation 3 Slim.

Vanaf 3 november zal deze versie in de Amerikaanse winkels moeten liggen. Over een release in Europa is helaas nog niets bekend. De vorige Playstation 3 Slim bevat 'maar' 120 GB en hiermee wordt de ruimte dus meer dan verdubbeld. Je zult hier ook voor moeten gaan betalen. De normale Slim ligt al voor $299 in de winkels terwijl de 250 GB versie voor $349 in de winkels zal komen te liggen.

Met deze move heeft Sony wederom de 'grootste'. Microsoft heeft wel een limited edition Modern Warfare-bundel met 250 GB maar, zoals de naam al doet vermoeden, is deze maar beperkt verkrijgbaar.

Meer games vind je hier!

Super Mario-acteur overleden

De ster die super Mario speelde in de 'Super Mario Brothers Super Show' en een WWF Hall of Famer Lou Albano is op 76-jarige leeftijd overleden.

In 2005 heeft hij al enkele hartaanvallen gehad, waardoor de gezondheid mettertijd steeds verder achteruitging en hij noodgedwongen in een verzorgingstehuis is opgenomen. Iedereen die opgegroeid is in de tachtiger jaren zal hem waarschijnlijk wel herkennen in enkele van Cyndi Laupers muziekvideo's waarin hij ook haar vader speelde.

Meer games vind je hier! 

 

Elton John naar Ahoy Rotterdam

Na jaren spelen op een vaste stek in het Caesars Palace Hotel in Las Vegas is zanger en pianist Elton John dit jaar weer aan het toeren geslagen. Tijdens zijn The Red Piano-tournee doet Sir Elton vanavond de Rotterdamse concertzaal Ahoy aan.

Elton John (62) wordt gerekend tot de grootste muzikanten uit de Britse popmuziekgeschiedenis. Hij won meerdere Grammy's en andere prestigieuze muziekprijzen. De flamboyante artiest is bekend van hits als Nikita, Candle in the Wind, Don't Let the Sun Go Down on Me en Circle of Life. Radio 2 zendt het concert zaterdagavond vanaf 21.00 uur live uit.

Winter op zoek naar meer ziekenhuizen

Zorgondernemer Loek Winter wil een keten van vijf ziekenhuizen opzetten. Winter, die eerder dit jaar de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord overnam, stelt dat in een interview in Het Financieele Dagblad, dat vandaag is gepubliceerd.

"Uit onze analyse blijkt dat er zo'n twintig ziekenhuizen in de problemen zitten en in aanmerking komen voor overname. Ik heb daar deze week een acquisitieteam voor ingesteld."

Het getal van vijf is volgens de ondernemer een 'bedrijfskundig optimum'. De ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord draaiden vorig jaar nog een verlies van bijna 11 miljoen euro, in de eerste zes maanden van dit jaar werd een resultaat van 1 miljoen euro behaald. "Vooral bij leveranciers hebben we ruim 20 procent besparingen weten te realiseren. Niet door ze uit te knijpen, maar door de oplichters ertussenuit te halen", aldus Winter.

Politie controleert streng op kapotte lamp

De politie gaat de komende weken strenger controleren op autoverlichting. Alle korpsen starten vandaag met de campagne Goed Licht Beter Zicht. Tot en met 30 november houdt de politie zich intensief bezig met het nakijken van de lampen van automobilisten.

Een kapot achterlicht kan een boete opleveren van 90 euro. Tijdens de campagne kunnen automobilisten hun verlichting gratis laten controleren bij BOVAG-autobedrijven en de Wegenwacht.

Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat de campagne wordt gehouden. De extra controle heeft zijn vruchten wel afgeworpen. Het aantal automobilisten dat met slecht afgesteld licht rijdt, is het afgelopen jaar gehalveerd. In 2008 reden drie op de tien auto's met niet goed afgestelde lampen. Dit jaar gaat nog maar één op de zes automobilisten met slechte verlichting de weg op.

Tientallen doden door vuurwerkramp India

Zeker dertig mensen in het zuidoosten van India zijn omgekomen door een brand in een vuurwerkpakhuis. Ongeveer tien mensen raakten gewond, berichtte de BBC vandaag. De politie meldt dat de verkoolde lichamen inmiddels uit de opslagplaats in Pallipat, nabij de metropool Chennai, zijn gehaald.

De meeste slachtoffers zijn handelaren die het vuurwerk wilden inkopen voor het Diwali-festival van vandaag. Dat is het Indiase lichtfeest en in de jaartelling van de hindoe's het begin van het nieuwe jaar. Het was nog onduidelijk hoe de ramp kon gebeuren. Ongelukken met vuurwerk zijn niet ongebruikelijk in het land. Veel fabrieken zijn illegaal.

Politie:'Ballonjongetje' geen mediastunt

Het verhaal over het Amerikaanse jongetje Falcon Heene, van wie werd gevreesd dat hij in een op drift geraakte heliumballon zat, was volgens de politie geen mediastunt. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het gezin, dat de beschuldigingen ontkent, de waarheid spreekt. Dat meldden Amerikaanse media vandaag.

De rondvliegende ballon zorgde in de Verenigde Staten voor grote ophef. Helikopters volgden de ballon, terwijl autoriteiten studeerden op een manier om het gevaarte veilig aan de grond te krijgen. Na een zachte landing op een grasveld werd het jongetje niet aan boord aangetroffen.

Uiteindelijk bleek dat de 6-jarige Falcon zich had verstopt in een doos bij hem thuis in Fort Collins, Colorado. In een CNN-reportage vraagt vader Richard zijn zoon waarom die niet reageerde toen zijn ouders hem riepen. "Maar jullie zeiden dat we dit deden voor de show", antwoordt de jongen. Die opmerking deed veel mensen geloven dat er iets niet aan de haak was. Ten onrechte dus, volgens de politie die het onderzoek overigens nog moet afronden.

Twee dagen geleden hield de wereld, inclusief vele FOK!users, zijn adem in toen bekend werd dat een zesjarige jongen in een zelfgebouwde ballon kilometershoog boven Colorado vloog.  Uiteindelijk bleek de ballon leger dan de kluis van Al Capone.

Een op 25 mensen gebruikt cannabis

Bijna een op de 25 mensen wereldwijd (4 procent) gebruikt cannabis. Het gaat daarbij om personen tussen de 15 en 64 jaar.

De drug wordt het meest genoten in de Verenigde Staten, gevolgd door Australië, Nieuw-Zeeland en Europa. Dat meldden Australische wetenschappers in het medisch vakblad The Lancet. Zij baseren zich op cijfers van de Verenigde Naties uit 2006 en op meerdere onderzoeken.

Ongeveer 9 procent van de gebruikers van cannabis raakt verslaafd. Bij nicotine is dat 32 procent en bij heroïne 23 procent.

Karadzic zoekt steun bij Verenigde Naties

De van oorlogsmisdaden verdachte ex-Bosnisch Servische leider Radovan Karadzic heeft zich vrijdag gericht tot de Verenigde Naties. Hij wil dat de Veiligheidsraad zich in een resolutie uitspreekt over een overeenkomst die hij in 1996 zou hebben gesloten met de toenmalige Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke.

Karadzic staat vanaf 26 oktober terecht voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag voor zijn daden tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995). Hij probeert het proces te blokkeren. Holbrooke zou hem hebben beloofd dat hij niet zou worden vervolgd als hij zich uit de politiek zou terugtrekken. Volgens Karadzic kreeg hij de indruk dat Holbrooke namens de VN handelde.

Karadzic eiste tevergeefs dat de rechters in zijn zaak de aanklagers van de VN niet ontvankelijk verklaarden. Karadzic hoopt nu dat de VN-raad zich formeel over een mogelijke overeenkomst met Holbrooke uitspreekt.

Hughes: "Robinho niet te koop"

Robinho blijft bij Manchester City. Althans, als we City-manager Mark Hughes moeten geloven.

Volgens verschillende berichten in de media vertrekt Robinho in de winterstop naar FC Barcelona. Op de clubsite van Manchester City laat Hughes weten dat dit onzin is.

"Er is altijd speculatie rondom Robinho. Dat is al zo sinds hij bij ons speelt. Het is een geweldige speler, en we zijn niet van plan om spelers die nu voor de club spelen te verkopen", aldus de trainer.

"We willen de sterspelers van de club behouden. We zijn een team aan het bouwen en daar hoort verkopen niet bij."

Yaya Touré niet naar Manchester City

Yaya Touré zal deze winter FC Barcelona niet verruilen voor Manchester City. De speler van de Champions League-winnaar heeft de geruchten ontkracht.

Speculaties linkten Touré aan de rijkste club ter wereld. Robinho zou de omgekeerde weg bewandelen maar deze twee mogelijke transfers worden allebei ontkent.

"Ik weet niets van een akkoord", zegt Touré tegenover SkySports. "Ik ben een speler van Barcelona en ik kijk uit naar een fantastisch seizoen."

Alonso blij met eerste plek VT2

Renault-coureur Fernando Alonso had het aan het begin van de eerste dag op Interlagos flink moeilijk met zijn Renault. De Spanjaard had vooral veel problemen met de grip van de auto. Hij wist zijn dag wel goed af te sluiten, Alonso mocht de ranglijst van de tweede vrije training aanvoeren.

"Het veranderlijke weer maakte het heel lastig om aan de afstelling van de auto te werken, maar aan het einde van de dag hadden we een paar positieve runs en hopelijk kunnen die stijgende lijn morgen doorzetten", zei Alonso na de tweede oefensessie. "We hebben een interessant weekendje voor de boeg, dus hopelijk kunnen we morgen het maximale halen uit de laatste training en een goede kwalificatie hebben."

"Mijn dag is vrij goed verlopen", sprak Grosjean. "We hebben goede vooruitgang geboekt en hopelijk kan ik morgen nog iets sneller zijn. Dit was mijn eerste kennismaking met het circuit. Ik vind het een geweldige baan, vooral de stukken omhoog en omlaag zijn erg uitdagend. Het is alleen geen gemakkelijk circuit."

[WK -20] Ghana klopt Brazilië in finale

Ghana mag zich de nieuwe wereldkampioen onder twintig jaar noemen. In Caïro werd het favoriet geachte Brazilië door strafschoppen met 4-3 verslagen. Na de reguliere speeltijd was de stand nog 0-0.

Ghana kwam al na 38 minuten met tien man te staan, omdat Daniel Addo een rode kaart kreeg. De held van de dag werd doelman Daniel Agyei die in de strafschoppenserie twee penalty's stopte. Hiermee pakte voor het eerst een Afrikaans land deze titel.

De derde plaats in het toernooi in Egypte was voor Hongarije. Dat land klopte Costa Rica dankzij strafschoppen. Na de reguliere speeltijd en de verlenging stond er een 1-1 score op het bord.

[MotoGP] Canepa waarschijnlijk uitgeschakeld

Niccolò Canepa is na zijn crash in de vrije training op Phillip Island overgebracht naar het ziekenhuis in Melbourne. De Italiaan crashte in de eerste bocht met 200 kilometer per uur en liep daarbij een flinke wond op aan zijn rechterelleboog.

Op dit moment wordt er in het ziekenhuis onderzocht of er zenuwen en pezen zijn beschadigd. Volgens verschillende bronnen is het zo goed als zeker dat Canepa dit weekend niet meer in actie zal komen, maar het team van Pramac Ducati houdt hoop.

Technisch directeur Fabiano Sterlacchini liet weten: "Het is erg zonde wat er met Niccolò is gebeurd en we moeten nu afwachten hoe de operatie zal gaan. De doktoren moeten nu een huidtransplantatie uitvoeren en mijn advies aan Niccolò is om rustig en kalm te blijven en niet te snel op de machine te stappen."

Canepa zelf zei: "Ik viel toen ik in de vierde versnelling reed en harder dan 200 kilometer per uur ging. Ik gleed over het asfalt en het leer van mijn pak brandde weg, waardoor ook mijn elleboog flink verbrand is. Ik heb veel pijn, vanaf mijn schouder tot aan mijn hand, maar gelukkig lijkt er niets gebroken te zijn."

Bezoekers zwembad Katwijk naar ziekenhuis

Tweeëndertig bezoekers van een zwembad in Katwijk aan Zee zijn gisteravond met klachten naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Dat meldde een woordvoerster van de gemeente Katwijk.

Er waren ongeveer 200 bezoekers en tien personeelsleden in zwembad Aquamar. Tegen negen uur kreeg een aantal van hen door onbekende oorzaak last van rode ogen, hoesten, braakneigingen en een prikkelende keel. Het gebouw werd ontruimd en de mensen gingen naar het politiebureau aan de overkant.

Niet iedereen had klachten. Behalve de 32 die naar de ziekenhuizen zijn gebracht, gingen ook mensen op eigen gelegenheid naar een huisartsenpost. De brandweer verricht metingen in het zwembad. Toen de klachten ontstonden werd er in het zwembad recreatief gezwommen en er waren duikers bezig.

Trailer God Of War Collection, kontschoppen in HD

Begin 2010 brengt SCE Studios Santa Monica ons het derde deel in de God Of War-reeks: God Of War III. In deze game zal Kratos voor eens en voor altijd een einde maken aan de goden op Mount Olympus. Hij heeft nog een appeltje te schillen met Zeus en krijgt daarbij de hulp van de titanen.

God Of War en God Of War II worden gelukkig niet vergeten. De developer brengt de games in november van dit jaar uit op de Playstation 3. De beide games zullen op een Blu-Ray schijfje gezet worden en worden leuk opgepimpt in HD. Iedereen die God Of War nog niet gespeeld heeft maar toch wel heel erg nieuwsgierig is naar deel drie krijgt nu dus de kans om de eerste twee delen ook nog even te spelen op zijn Playstation 3. Vandaag hebben we een trailer van deze God Of War Collection.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.