Uitslag kwalificatie Grand Prix van Brazilië

Sally (Tessa)
Rubens Barrichello staat morgen in zijn thuis-Grand Prix op pole, met naast hem Mark Webber na een chaotisch verlopen kwalificatie. Adrian Sutil en Jarno Trulli staan op de tweede startrij. Jenson Button kwam door verkeerde bandenkeuze niet verder dan de veertiende plek, Sebastian Vettel staat slechts zestiende.

De kwalificatie in Brazilië begon op een nat circuit Autódromo José Carlos Pace. Het regende, terwijl het water al ruimschoots op de baan stond. De eerste man die de baan op kwam was Sebastian Vettel. Hij reed een tijd van 1:39.694. Na vijf minuten in de eerste kwalificatiesessie was het Giancarlo Fisichella die spinde na bocht twee en zijn Ferrari op de kerbs parkeerde. De Italiaan kon daarna uitstappen, na wel een tijd van 1:40,703 gereden te hebben.

De training werd tijdelijk stilgelegd en na tien minuten gingen de coureurs weer verder in Q1. De baan werd droger en Lewis Hamilton haalde meteen twaalf seconden van de tijd van Vettel af. De positiewisselingen volgden elkaar rap op en het waren Nico Rosberg, Kazuki Nakajima en Rosberg die de snelste tijden lieten noteren. De coureurs reden vele ronden en enkele rijders waaronder Fernando Alonso en Hamilton haalden nieuwe banden.

Hamilton moest een snelle ronde rijden om naar Q2 te gaan en in zijn ijver spinde hij. Even daarvoor was het Romain Grosjean die ook even spinde. Enkele verrassende namen gingen op Interlagos niet door naar Q2. Vanaf plek zestien naar beneden waren dat Vettel, Heikki Kovalainen, Hamilton, Nick Heidfeld en Fisichella die hun waterloo in Q1 vonden. Vettel zelf was er niet tevreden mee, maar had niet anders gekund aldus hijzelf. Zijn kansen voor de wereldtitel werden nu wel wat klein, maar wellicht dat het morgen in de race regent en de boel weer op z'n kop gezet wordt.

Het tweede deel van de kwalificatie begon pas tegen 20:00 uur Nederlandse tijd. Niet veel later lag de sessie weer stil, nadat Vitanonio Liuzzi op het rechte stuk hard crashte. Zijn Force India knalde eerst tegen de binnenmuur en daarna tegen de bandenstapels aan de buitenkant van bocht één aan. De Italiaan kon ongedeerd uitstappen, maar zijn wagen was in duizend stukken. Zelfs de voorbanden waren afgebroken aan hun wishbones, gelukkig stuiterden ze niet in het rond.

Ondertussen was het een uur - en drie inspecties van de baan door de wedstrijdleiding - lagter en nog werd de kwalificatie niet voortgezet. Om 16:00 uur lokale tijd (21:00 uur Nederlandse tijd) was er opnieuw een inspectie en tegen die tijd werd er minder regen verwacht. Eddie Jordan dacht op BBC One dat Charlie Whiting - wedstrijdleider - de kwalificatie zou stoppen en dat de startopstelling zo was als net na Q1 omdat nog niemand in de tweede sessie een tijd neergezet had. Kimi Räikkönen, Robert Kubica, Romain Grosjean en Kamui Kobayashi zouden dan de eerste twee startrijen bevolken, maar toen werd bekend dat 16:10 uur lokale tijd de tweede sessie verder zou gaan, met nog 12 minuten en 21 seconden op de klok.

Grosjean was als eerste op de baan, die nog steeds op veel plekken drijfnat was. De spray was op andere stukken nog behoorlijk. Het regende echter niet meer. Rosberg was als eerste bzig aan een flying lap, en de Duitser zette 1:21,460 op de klok. Mark Webber was ook snel onderweg, en met drie tienden achterstand stond de Australier tweede, maar onmiddelijk pakte Räikkönen de snelste tijd. Williams ging het eerst naar de intermediatebanden, terwijl het zonnetje begon te schijnen. De baan droogde snel op op de racelijn, en Webber zette meteen de snelste tijd op de klok. Button had ondertussen nog steeds de extreemnatweerbanden eronder liggen, wat meteen zichtbaar was in zijn sectortijden.

Een gemiste kans voor Button, die de dertiende tijd neerzette met 1:22,504. Dat was ruim tweeëneenhalve seconde langzamer dan de tijd van Webber, die 1:20,803 neerzette. Te voorzichtige strategie voor Brawn GP. Teamgenoot Barrichello deed het iets beter met een zesde plaats voor de Braziliaan. Onderwijl ging Adrian Sutil naar de tweede plaats, maar veel coureurs gingen hem voorbij. Rosberg, Nakajima, Jarno Trulli en Sébastien Buemi gingen de Duitser voorbij. De afvallers van Q2 waren van vijftiende naar boven: Liuzzi vanwege een crash, Button, Grosjean, Jaime Alguersuari en Kobayashi.

De derde sessie van de kwalificatie ving na de normale pauze aan en Rubens Barrichello zette de snelste tijd neer na 4 minuten. Maar ook Rosberg was snel onderweg en er werd nog even stuivertje gewisseld met Trulli. Echter, opnieuw pakte Barrichello de snelste tijd, met 1:20,210. Die had echter buiten Webber gerekend, want die was opnieuw een tiende sneller met 1:20,109. Maar de Braziliaan liet het niet op zich zitten en was snel in de eerste sector, maar Webber zette de snelste tijd in de tweede sector neer. En weer pakte Barrichello de snelste tijd in de tweede sector, en de Braziliaan pakte de poletijd weer terug.

Met de vlag al gevallen wist niemand meer aan de tijd van 1:19,576 van Barrichello te komen en hij staat morgen naast Webber op de grid. De tweede startrij is voor Sutil en Trulli, gevolgd door Räikkönen en Buemi. Rosberg staat zevende, naast hem de Pool Kubica. En de vijfde startrij is voor Nakajima en Alonso.

De kwalificatie heeft bijna een uur en veertig minuten stilgelegen vanwege rode vlaggen veroorzaakt door eerst Fisichella in de eerste kwalificatiesessie en later Liuzzi in Q2. Zo heeft deze sessie twee uur en 41 minuten geduurd.


Uitslag kwalificatie Grand Prix van Brazilië

Pos. CoureurTeam Tijd
1 R. Barrichello Brawn GP 1:19.576
2 M. Webber Red Bull 1:19.668
3 A. Sutil Force India F1 1:19.912
4 J. Trulli Toyota 1:20.097
5 K. Räikkönen Ferrari 1:20.168
6 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:20.250
7 N. Rosberg Williams 1:20.326
8 R. Kubica BMW 1:20.631
9 K. Nakajima Williams 1:20.674
10 F. Alonso Renault 1:21.422

11 K. Kobayashi Toyota 1:21.960
12 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:22.231
13 R. Grosjean Renault 1:22.477
14 J. Button Brawn GP 1:22.504
15 V. Liuzzi Force India F1 geen tijd

16 S. Vettel Red Bull 1:25.009
17 H. Kovalainen McLaren 1:25.052
18 L. Hamilton McLaren 1:25.192
19 N. Heidfeld BMW 1:25.515
20 G. Fisichella Ferrari 1:40.703