Ajax: meer halen uit transfers

Ajax harkte dit jaar met de verkoop van Vermaelen en Huntelaar bijna 30 miljoen euro aan omzet binnen. Dit bedrag was echter heel wat minder dan een jaar eerder toen onder anderen Heitinga, Sneijder en Babel voor bijna 48 miljoen over de toonbank gingen.

Mede hierdoor zal er in Amsterdam tijdens de winter geen geld zijn voor versterkingen, zo werd vrijdag bekend gemaakt. Martin Jol hoeft dus in de winterstop niet bij de clubleiding van Ajax aan te kloppen voor geld voor versterkingen van de selectie. De club presenteerde gisteren de jaarcijfers. Hierin werd vermeld dat Ajax het boekjaar 2008/2009 afsloot met een netto verlies van 3,4 miljoen euro.

Ondanks dat het grote geld uit transfers moet komen ziet Ajax topspeler Luis Suarez in de winterstop nog liever niet vertrekken. "We gaan ervan uit dat hij blijft," aldus algemeen directeur Rik van den Boog gisteren. "De technische staf bepaalt dat uiteindelijk, maar bij een extreem bod valt er natuurlijk te praten. Ook als dat voor Luis zelf een extreem goed bod is." Suarez is dankzij zijn vele doelpunten en assists afgelopen seizoenen een grote waarde voor Ajax. Naar verluidt zijn enkele Zuid-Europese clubs al in de ArenA geweest om Suarez te bewonderen.

Van den Boog heeft laten weten het aantal contractspelers bij Ajax terug te willen brengen naar hooguit 26 man. Momenteel zitten de Amsterdammers daar dik boven; ze hebben 74 spelers onder contract staan waarvan er hooguit 34 in aanmerking komen voor de A-selectie. Reden hiervan is dat veel van de jeugdspelers in het verleden al heel vroeg een contract aangeboden kregen. Zo werd een groot deel van de spelersgroep van de B1 twee jaar geleden gecontracteerd. Ajax deed dit om zijn eigen jeugdspelers te beschermen tegen Engelse clubs die jeugdspelers steeds sneller weg proberen te halen bij Europese clubs met een sterke jeugdopleiding.

Doordat er geen spelers bij komen in de winterstop gaan ze bij Ajax uit van de kwaliteiten van trainer Martin Jol. Van den Boog: "Een van de redenen dat wij een trainer met de ervaring van Jol hebben aangetrokken is dat hij een spelersgroep beter kan maken."

Jol was blij dat hij deze zomer toestemming had gegeven voor de transfer van Thomas Vermaelen naar Arsenal. "En ik ben ook blij dat we Demy de Zeeuw vlak voor het begin van de competitie hebben kunnen halen. Dat was in de winterstop dus niet meer mogelijk geweest." Ook maakt Jol zich niet druk over het bericht: "Er worden continu spelers verkocht, als we in de winterstop spelers kunnen kwijtraken ziet het er alweer beter uit voor de begroting van de club. Er zijn overigens ook contracten die aflopen."

Een opvolger voor John van 't Schip, die naar Melbourne is vertrokken, heeft Ajax nog niet en zullen ze ook niet buiten de club gaan zoeken. De vacature van assistent-trainer zal, zoals besloten in een vergadering, intern worden opgelost.