Forza Motorsport 3

Niels (Rossdale)

Het is nu zo\'n twee maanden geleden dat ik in de persbooth van Microsoft zat waar de mannen van Turn 10 mij een blik lieten werpen op het derde deel uit de Forza Motorsport-serie. Ik kan nu nogmaals gaan vertellen wat ik toen te horen heb gekregen wat er allemaal mogelijk is in de game, maar dit heb ik reeds uitgebreid beschreven in mijn uitgebreide preview. Ik zal deze keer alleen ingaan op het racen zelf, de online mogelijkheden en het creëren van je eigen ontwerpen.

Wanneer je de game opstart krijg je de keuze om te starten met Season Play. Dit is de carriere-mode uit de game waarbij je met je eerste gekochte trage auto moet proberen genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om jezelf omhoog te knokken tot betere raceklasses, en je kont neer te kunnen ploffen in het kuipstoeltje van een retesnel racemobiel. Het seizoen is ook echt ingedeeld in weken. Elke twee weken heb je op zondag een wat langere en dan een normale race waarbij je vecht voor de cup binnen die raceklasse. De twee weken die tussen deze belangrijke races zitten zijn vrij op te vullen met andere evenementen. Je krijgt telkens de keuze uit drie opties om zo\'n \'intermediaire\' competitie aan te gaan. Meestal is dit een keuze tussen drie verschillende raceklasses waarbij er aan minimaal ééntje de restrictie hangt dat je die met een specifiek merk of type auto moet rijden. De keuzes die je hier maakt beïnvloedt ook de rest van je carrière. Kies je vrijwel altijd evenementen waarbij je auto\'s met 4WD gebruikt, dan zul je in de toekomst steeds vaker deze keuze krijgen. Het seizoen past zich aan aan hetgeen wat jij leuk vind om te rijden. Wil je alleen in snelle bakken over de baan raggen dan zul je niet snel nog een evenement krijgen waarbij je in een Fiat 500\'tje moet stappen. Op deze manier zul je eigenlijk nooit echt races krijgen die je met tegenzin moet gaan rijden. Een zéér groot pluspunt in de game.

Tijdens het racen verzamel je experience points waarmee je levels omhoog kunt gaan, net zoals in Forza 2 tot level 50, en elk level krijg je van een autofabrikant één auto. Hiermee weet je zeker dat je ten alle tijden een geschikte auto hebt waarmee je races kunt gaan rijden, maar uiteraard is het ook mogelijk om zelf auto\'s aan te schaffen in de shop of online in het \"Auction House\". De naam zegt het al, hier kun je auto\'s kopen of verkopen door middel van een veilingsysteem. Dit kan echter niet alleen met auto\'s maar bijvoorbeeld ook met zelfgemaakte decals voor op de auto\'s. Alles is zeer duidelijk vormgegeven en het is beduidend makkelijker om dingen zelf te creëren. Zoals me in Keulen al was uitgelegd, is goed gekeken hoe mensen reageerden op het systeem in Forza 2 en hebben ze het nu allemaal zo aangepast dat zowel nieuwelingen als experts makkelijk uit de voeten kunnen met vele mogelijkheden. Ik ben zelf niet zo\'n ster in zulk soort dingen, maar binnen een half uurtje had zelfs ik een best aardig gelukt tof logo gemaakt die nu op de zijkanten van mijn Ferrari gespoten staat!

Naast deze Season Play heb je ook de mogelijkheid om lekker vrij rond te rijden op alle tracks die je maar wilt, met bijna alle beschikbare wagens. Enkele zullen echter door de Season Play-mode te spelen unlocked moeten worden, maar dit zijn slechts een paar auto\'s. Zo kun je bijvoorbeeld time trials doen of gewoon naar hartenlust met je favoriete auto over een willekeurig circuit scheuren of je drift-skills oefenen.